Az ​ezredik emelet (Az ezredik emelet 1.) 158 csillagozás

Katharine McGee: Az ezredik emelet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

2118 ​november, Manhattan. Huszonöt éve terpeszkedik a város közepén a Torony, az ezeremeletes acél- és flexiüveg monstrum. A legmodernebb technikával felszerelt épület város a városban, a végtelen lehetőségek otthona – persze nem mindenki számára. Az alsóbb szintek lakóit több mérföld és egy teljes évszázad választja el a „plafonburzsujok” maximálisan automatizált világától.

Avery Fuller családjával az ezredik emelet egyedüli lakójaként éli irigylésre méltó mindennapjait. Genetikailag tökéletesre formált lábai előtt hever a világ, a sikerre kódolt lány mégis magányos. Legjobb barátnőire is csupán abban hasonlít, hogy mindannyian rejtegetnek valamit. Persze egyszer minden titok kiderül, és ezt Watt Bacradi tudja a legjobban. Az Alsótoronyban lakó fiatal és ügyes hacker abból él, hogy mások titkait árulja jó pénzért. Ahogy körülötte mindenki, ő is a felsőbb szintek világába vágyik – de mit hajlandó megtenni ezért? És meddig megy el akkor, ha saját titkát kell… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2017
570 oldal · ISBN: 9789634332541 · Fordította: Székely Szilvia
>!
Libri, Budapest, 2017
570 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107355 · Fordította: Székely Szilvia

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Atlas Fuller · Nadia · Watt Bakradi · Avery Fuller · Cord Anderton · Eris Dodd-Radson · Rylin Myers


Kedvencelte 13

Most olvassa 12

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Olvassátok el! Ez valami Isteni. :)
Bővebben:
Egy futurisztikus, utópikus jövőben játszódó sztori, ahol egyszerre több szereplő életét követhetjük nyomon. Leginkább olyan volt, mintha a Gossip Girl és a Riverdale sorozatokat beoltották volna a Kimondhatatlan című regénybe. Ajánlom mindenkinek, nemtől függetlenül, mert nagyon jó. Nekem nagyon tetszett.
Tele volt intrikával, hazugságokkal, sötét titkokkal, halállal, de volt benne igaz szerelem, barátság és szenvedély is.
A karakterek korántsem tökéletesek, de némelyikük olyan erőteljes és látványos karakterfejlődésen megy át, hogy már csak ezért is megéri elolvasni.
A történet lassan épül és lassan bontakozik ki, de megéri rá várni, mert nagyon izgalmas.
Maga az elgondolás és a kissé disztópikus környezet már csak hab a tortán.Az írónő stílusa pedig páratlan és magával ragadó. Rettentő szépen ír és mindvégig képes fenntartani az érdeklődést.
Az én kedvenc szereplőm Avery volt, de a végére megkedveltem Eris karakterét is.
Aki elolvassa az első fejezetet és az ott olvasottak alapján nem ad neki egy esélyt, akkor az csak magára vethet.
Hiszen spoiler
Teljes szívemből ajánlom! Komolyan. :)

kellyolvas P>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Nagyon jó húzás volt a szerző részéről a prológus, mert pontosan az történt, amit el akart érni, meg akartam tudni, hogy ki spoiler
Száz évvel a mai idők után vagyunk New Yorkban, ahol egy hatalmas épület szimbolizálja a társadalmat, a Torony. Igazából más disztópiára utaló jel nincs a történetben, nem volt világégés, nincs háború és zsarnok vezető sem. A Torony viszont ott áll Brooklyn területén a maga több mint 10ezer láb magasságával – átszámolva kb. 3 kilométer. Az alapja hatalmas, több tucat háztömbnyi, és felfelé keskenyedik, míg végül az ezredik emeleten egyetlen lakássá szűkül össze. Mindenki ide akar bekerülni, itt zajlik az Élet, itt vannak a nagy lehetőségek. Úgy képzeld el, hogy egész háztömbök vannak beépítve, utcákkal, parkokkal, üzletekkel, kompletten. A világítást solar lámpákkal biztosítják, ami igazodik a külső fényhez. Alul a szegénység, de a fenti lakásokban minden elképzelhető luxus megtalálható, automata érzékelőrendszerek, amik szabályozzák a hőmérsékletet, a fényeket. Az emberek viszont ugyanolyanok, mint ma, mindenki sikereket akar elérni, elismertséget, és azt, hogy minél magasabban élhessen, minél jobb körülmények között.
A hatalmas épülethez rengeteg szereplő dukál, a szerző szép számban vonultatja fel a Torony különböző rétegeiből kikerülő karaktereket. A történetet öt különböző szemszögből olvashatod, de további mellékszereplők is jelentős szerepet kapnak.
A legfontosabb szereplő Avery, az ezrediken lakó lány, akit a hétköznapi külsejű, de kőgazdag szülei DNS-ének felhasználásával génmanipuláció útján hoztak létre, ő a tökéletes szépség, akinek a lábai előtt hever a világ, de szó szerint. Barátnője Leda, pár emelettel lejjebbről, ő mély titkokat rejteget és meglehetősen zavart is. A harmadik barátnő Eris, aki súlyos árat fizet egy korábbi baklövés miatt, próbálja ő is eltitkolni a többiek elől ennek következményeit. Rylin karaktere tetszett a legjobban, ő sokkal lejjebb lakik, de takarítást vállal, így kapcsolatba kerül az elit ifjúsággal. Végül Watt, az egyetlen fiú szemszög, ő egy okos hacker, akinek illegálisan a legmagasabban fejlettségű kvantum számítógép van a fejébe ültetve, „Nadia” segítségével mindent és mindenkit meg tud figyelni, jó pénzért értékesíti a titkokat.
A cselekmény tehát a fentebb megismert karakterek és azok baráti körében zajlik, oldalról oldalra egyre jobban összefonódva egymással, míg a végén mindegyikük jelenlétében bekövetkezik az, amit a prológusból tudunk. A fiatalok mint a világon bárhol, itt is szeretnek bulizni, kiereszteni a gőzt, ami folyamatosan gyülemlik fel bennük a társadalmi nyomás alatt. Szinte mindenki használ valamilyen kábítószert, vagy tudatmódosító anyagot. Gyakori az ivás is, az épület szintjeitől függetlenül. A hétköznapi intrikák, hazugságok, pletykák, könyöklések elviselése mellett még egy dolog van, ami kikészíti a szereplőket, és ez az egymás iránt érzett érzelmek kavarodása. Nem működnek a kapcsolatok bizalom nélkül, főleg ha állandóan érzik a másik fél titkainak jelenlétét. Különböző okokból ugyan, de igen nehéz normális kapcsolatokat találni a regényben, igaz ez a szülő-gyerek kapcsolattól kezdve a barátságokon át a szerelemig.
Az írásmód nekem végtelenül tetszett, megfelelően részletgazdagok a leírások. Imádtam a helyszínt, ami nagyon jól ki lett találva és nagyon illett a sztorihoz. A prológus sokkja után lassabban csordogál a történet, míg mindenkit megismersz, aztán a gyakori szemszögváltásoknak köszönhetően izgalmasan felpörögnek az események. Annyira sokrétű a cselekményszál, élvezet volt olvasni.
Én imádtam a regényt, azoknak ajánlom, akik szeretik a több szálon futó, kacifántos drámákkal tűzdelt történeteket! Még sokkal bővebben:
http://www.kellylupiolvas.com/2017/08/katharine-mcgee-a…

Mrs_Curran_Lennart P>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Ez a könyv egy álruhás sci-fi. A XXII. századi környezet leginkább csak körítés, hogy a szegényebb és gazdagabb réteg még jobban elkülönüljön. Mert a sok technikai kütyü ellenére ez mégiscsak egy tinidráma. Sok a szemszög, sok a szereplő, megkedvelni valahogy senkit sem sikerült, de az egyik csajt megutáltam rendesen a végére. Van itt elkényeztett toronyhercegnő, gyógyszerfüggő, hacker, valakinek épp széthullik az élete, mások pedig még mindig szeretteiket gyászolják. A szereplők többsége 17 éves, a cselekmény pedig egy több kilométer magas toronyban játszódik, ami a volt Central-park területére épült. Bár fogalmam sincs hogy miért, hiszen sem mérgező levegő, sem égető napfény nem indokolja. Viszont így amolyan kis kamaradráma lett belőle. Függővéges valamennyire, bár érdekel a folytatás, nem lesznek álmatlan éjszakáim a megjelenéséig. Szerencsére elég fordulatos 560 oldal volt.

Madama_Butterfly>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Hmmmm… tetszett is, meg nem is…. A megteremtett világ zseniális, fantáziadús és egyedi, azonban sajnos nem sikerült feltétlenül egy jó és ütős sztorival megtölteni egészen a végéig, ahol azért megcsillan a remény egy izgalmas(abb) folytatásra.
A második részt pont emiatt el fogom olvasni, a végjáték mentette meg a könyvet attól, hogy egy klisék és tucat YA disztópia legyen.

Kelemen_Hanna>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Ez egy igazi szappanopera: több szálon futó cselekmény, kevés szereplővel, akik átjárnak egymás sztorijába mellékszereplőnek, kis konfliktusok, előre látható megoldások, egyetlen nagy rejtéllyel, ami inkább a heti sorozatokhoz teszi hasonlóvá: az első jelenetéből kiderül, hogy valaki meg fog halni, de csak a végén tudjuk meg, hogy ki az (lásd. Hatalmas kis hazugságok).

ƨɔɴом P>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Nem mondanam, hogy ez a konyv konnyen gordult, ahogyan azt sem, hogy ez feltetlenul a konyv hibaja, ugyanakkor van benne valami, amitol nem azt a maximalis elmenyt nyujtja, mint mondjuk az elso par oldalon.
Az eros kezdes es rejtely utan, egy kicsit leul a tortenet, es sokkal inkabb karakterkozpontuva valik. Megismerkedhetunk a fobb szereplokkel, az eletukkel es azzal, hogy milyen piszkos kis titkokat rejtegetnek. A vicces az, hogy valahogy mindenki kapcsolodik mindenkihez, ahogy a titkaik mozgatorugoja is mindig egy masik szemely.
Szamomra a legerdekesebb Rylin es Avery szala volt, ugyanakkor a vegere Erist is egeszen sikerult megkedvelnem. Viszont azt azert el kell mondanom, hogy Avery karaktereben volt valami taszito is, amitol ugy ereztem, hogy atya eg, ez a p*csa mit keres ebben a konyvben?! A vegere ezt a szerepet persze Leda vette at, aki totalis atalakulasan atesve megvillantotta a valodi enjet. Vicc. Kompletten az egesz, amit muvelt. spoiler
Amit ugyanakkor sajnalok az egeszbol, hogy bar a tartalmi felepitese tetszett a konyvnek, de amivel igazabol nem tudtam mit kezdeni, az a vilagfelepites. Tudjuk, hogy a tavoli joben vagyunk, egy komplett tech vilagban, de ezen kivul semmit sem tudunk. Sem a toronyrol, sem a kutyukrol, vagy arrol, hogy hogyan alakult ki ez az egesz, plane maga a kasztosodas a toronyban. Mert ez az elgondolas pl. nagyon tetszett, csak hianyoltam, magat a felepitest, hogy mikent vezettek be ezt a rendszert. Azert remelem a folytatasban ez kiderul, ugy ahogyan Leda „kis” mocska is eltavolitasra kerul.

klara_matravolgyi>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Nem olyan volt, mint amire számítottam, de nekem nagyon tetszett. Egy futurisztikus környezetben játszódó tinidráma, engem a Gossip girl-re emlékeztetett. Egy könnyed és olvasmányos történet, amely megkísérli bemutatni a kiváltságosok életét.

agi452>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Nagyon vártam Az ezredik emelet megjelenését, ami már a gyönyörű borítójával megvett magának. Nem csalódtam!
A jövőben járunk, 100 évvel a jelenünk után. A történet a Toronyban játszódik, mely egy ezer emeletes épület Manhattan szívében. Míg az alsóbb szinteken a szegényebb réteg él – techmentes övezetben –, addig ahogy egyre feljebb haladunk, úgy kerülünk a luxus, a gazdagság, a fényűzés maximálisan digitalizált világába.
Öt fiatal szemszögéből követhetjük nyomon a történetet, akik élete egy meghatározó, tragikus ponton összekapcsolódik egymással.
Lassan építkezik a történet. De ez nem zavaró, kell is, hogy felvegyük a fonalat, hiszen így ismerhetjük meg a karaktereket, így derül számunkra fény arra, hogy mi vezetett a könyv végét záró spoiler jelenethez. Egyébként ezzel a jelenettel indul az első fejezet, majd a történet a 2 hónappal korábbi eseményekkel folytatódik, és halad a végkifejlet felé.
Barátság, hazugság, drogok, szerelem, gyűlölet, szegénység, gazdagság, titkok, magány – mind-mind feltűnnek, ahogy haladunk előre a történetben.
Az öt mesélő mindegyike súlyos titkokat rejt, és – noha nem ugyanabba a társadalmi rétegbe tartoznak – a végén kiderül, hogy valamilyen szinten mindenki kapcsolódik mindenkihez, még ha ennek nincs is tudatában. Az első fejezet történéseinek tudatában végig azon izgultam, ki lesz az, aki spoiler, és az írónő olyan mesterien szőtte a szálakat, hogy ez ténylegesen is csak a végén derül ki. spoiler
Ami kevésbé tetszett, az Avery titka, amit nem igazán értettem, miért lehet a boldogsága akadálya, hiszen spoiler
De úgy hiszem, ennyi megbocsátható a könyvnek, mert ez az egész jövőbeli világ beszippantott. Érdeklődve olvastam, miként épít fel az írónő egy 100 évvel későbbi, a modern technológia – kitalált – vívmányaival élő világot, amiben nem változik az, amit a jelenben is tapasztalunk: szegények és gazdagok között óriási szakadékok húzódnak, illetve nem minden a gazdagság, a csillogás, a fényűzés. A boldogság titka nem ebben rejlik. Lehetsz a legnépszerűbb, leggazdagabb, és mégis érezheted magad végtelenül magányosnak.

5 hozzászólás
annasimple>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Hűha, bevallom, teljesen másra számítottam fülszöveg alapján, mint amit valójában kaptunk.

Azt hittem, hogy nagyobb hangsúly lesz a a hacker szálon, amiről szó volt a leírásban, viszont sokkal inkább hasonlított egy tini drámára az egész cselekmény. A futurisztikus megoldások és technológiák nagyon tetszettek, szívesen megtudtam volna többet róluk, illetve a torony építésének háttere is érdekes lehetett volna, kár, hogy nem sok információt kaptunk ezzel kapcsolatban.

Meg kell mondjam, ez a prológus igazán nyerő ötlet volt, hiszen a célját elérte, sokszor agyaltam rajta, hogy kiről is lehet szó benne, még ötleteim is voltak, de erre nem számítottam. Ledöbbentem, és nem akartam, hogy így alakuljon.
A történet több karakter szemszögéből fut, akik valamilyen formában mind összekapcsolódnak. Engem legjobban Rylan, Watt és Eris szála érdekelt, őket találtam leginkább érdekfeszítőnek és izgalmasnak. Maradjunk annyiban, hogy Ledát szépen elagyabugyáltam volna, undorító volt, amit az a lány csinált. A hányinger kerülgetett tőle folyamatosan olvasás közben.

Őszíntén szólva, ha nem lett volna ez a gördülékeny, olvasmányos írói stílus, vagy fordítás, talán nem tetszett volna ennyire, sőt, még az is lehet, hogy abbahagyom. De örülök, hogy nem így tettem. Bár számomra ez egy egyszerolvasós, sok újat nem adó történet, mégis kikapcsolt és szórakoztatott, elterelte a figyelmem, mikor kellett. A vége miatt pedig szeretném elolvasni a folytatást.

Hencsulátor>!
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Azzal szeretném kezdeni, hogy ez a borító csodálatos! Nagyon gondolkoztam, hogy beszerzem, de végül megörültem, hogy a könyvtárban szembejött velem.
Nagyon tetszik ennek a disztópiának a kidolgozása, a torony felépítése, hogy a szintek mutatják az anyagi helyzetet is.
5 teljesen különböző történetet olvashattunk 5 szemszögből, a szálak vegül teljesen öszzeértek. Iszonyatosan jó élmény volt. Az utolsó 300 oldalt kb. egyben befaltam.
Rylan sztorija tetszett legjobban, de igazából mindegyiket imádom. spoiler
A befejezés is nagyon tetszett bár a zuhanó lány személyét könnyen ki lehet találni.
Alig várom a folytatást!
Abszolút kedvenc!


Népszerű idézetek

Szelén>!

– Szeretem azt a romantikát, ami abból a világból árad, mikor még több problémával kellett megküzdeniük az embereknek.

399. oldal - Avery

Kapcsolódó szócikkek: Avery Fuller
Méá>!

– A nagyság átka […] Mikor a győztes pontosan azt kapja, amit akart, és rá kell döbbennie, hogy mégsem ez az, amire olyannyira vágyott.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nadia · Watt Bakradi
Szelén>!

Az agyában vadul kergették egymást a családjával kapcsolatos emlékek: mikor általánosban reggelente mindig az anyja keltette, csak hogy Eris mellé vackolva magát újra álomba merüljenek, és végül az apjának kelljen felébresztenie őket, miközben nevetve jegyzi meg, hogy micsoda két Csipkerózsikája van neki.

100. oldal - Eris

Kapcsolódó szócikkek: Eris Dodd-Radson
Szelén>!

Végül Cord lekecmergett a kanapéról. Addigra Rylin már mélyen aludt, így nem láthatta, mikor a fiú kivett egy plédet a szekrényből, és óvatosan betakarta vele. Azt sem látta, hogy Cord egy hosszú pillanatig csak állt, és csendben nézte, némán figyelte, ahogy a szempillái alvás közben meg-megrebbennek. Nem látta, mikor a fiú lehajolt hozzá, és hátrasimította a haját, majd egy gyengéd csókot lehelt a homlokára, mielőtt visszatért volna a szobájába, és óvatosan betette maga mögött az ajtót.

358. oldal - Rylin

Kapcsolódó szócikkek: Cord Anderton · Rylin Myers
Szelén>!

Nem is tudtam, hogy ma esni fog, jegyezte meg Nadiának, és közelebb lépett az ablakhoz. Kölyökkora óta imádta az esős napokat. […]
– Szívesen – csendült fel Nadia hangja a fültennájában.
Várj csak – azt mondod, hogy ezt te csináltad?
– Muszáj volt valamivel felvidítanom – felelte egyszerűen.
Néha kezdek aggódni, hogy eltékozlom a tehetségedet.

441-442. oldal - Watt

Kapcsolódó szócikkek: Nadia · Watt Bakradi
Szelén>!

A lány, akit mindkét apja elhagyott, gondolta keserűen. Minden pszichológus álma!

461. oldal - Eris

Kapcsolódó szócikkek: Eris Dodd-Radson
szklaudi>!

Így az egyetlen épkézláb megoldáshoz folyamodott, ami csak az eszébe jutott: igyekezett olyan részére védeni magát, amilyen részegre csak tudja. És dícséretére legyen mondva, egész rendesen tartotta is magát a tervhez.

88. oldal

AniTiger P>!

– Mégis hány titkot rejteget még a tökéletes Avery Fuller?

533. oldal, Leda

AniTiger P>!

– A szabadidőmben sokat foglalkozom mindenféle technikai dolgokkal. Szeretnék bekerülni az MIT mérnöki programjába, hogy mikrorendszereket tervezhessek.
    Averynek sejtelme sem volt, hogy mi a csudák lehetnek azok a mikrorendszerek.
    – Ez azt jelenti, hogy bármikor meg tudod javítani a tabletemet, ha lefagy?
    Watt ábrázatára olyan kifejezés ült ki, mint akiből mindjárt kibuggyan a nevetés, és Avery azon kapta magát, hogy egyáltalán nem zavarja, sőt ő is szívesen csatlakozik.
    – Igen. Azt hiszem, majd valahogy megbirkózom vele – felelte csillogó szemmel.

398-399. oldal, Avery

Kapcsolódó szócikkek: Avery Fuller · Watt Bakradi
szklaudi>!

Mindig volt valami varázslatos abban, mikor az ember először pillantotta meg a várost.

16. Oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Levithan: Majd egy nap
Marissa Meyer: Scarlet
Dan Wells: Ruins – Romok
Lauren Oliver: Káosz
Tahereh Mafi: Ne hazudj
Cecelia Ahern: A Tökéletes
Martin Kay: Titkok útvesztője
Veronica Roth: Elválaszt a sors
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Estelle Brightmore: 13. napon