Kalandregény – a fiataloknak mindig kedves színhelyen: egy lánykollégiumban. Morcos tanárok – egy édes kivétellel – s egy csomó rakoncátlan lány, aki fölfedez egy lakatlan, ámde kísértetjárta kastélyházat. Titkok rengetegét derítik föl, hátborzongató kalandok közepette. De mire a tanév véget ér, minden rejtélyről lehull a lepel, s a főhősnő régi arisztrokrata származású, ámde szűkölködő családja egy váratlan fordulattal a csodálatos kastély boldog tulajdonosává lesz.
A sárkányház titka 25 csillagozás

Eredeti cím: The Pimpernel Patrol
Eredeti megjelenés éve: 1925

Ha gyerekkori kedvencet vagy nagy klasszikust kezdek el olvasni, mindig félek tőle egy kicsit. Mert félek a csalódástól. Mi lesz, ha már nem érzem ugyanazt a hangulatot, mint régen? Mi történik, ha meglátom a kötet hibáit, és elveszik az élmény?
Ez a regény azonban – bár nem tökéletes –, de nem okozott csalódást. Megvan benne minden, ami egy klasszikus lányregényhez kell: bentlakásos iskola; titkos szervezetek; iskolai szleng; csínytevések; szigorú, de valójában kedves tanárnő; vicces elemek. Mindez megfűszerezve egy rejtélyes házzal és egy csodával, spoiler.
Nem tökéletes, mert vannak benne történetszálak, amelyek csak felbukkannak, aztán elhalnak, és hónapok, amelyekről még fél mondatból sem értesülünk.
És furcsaságok is előfordulnak:
– ahhoz képest, hogy iskola, egy jelenet sem zajlik tanórán, és utalás is csak kétszer van konkrét tantárgyakra.
– a szegénység is relatív (nem kap új télikabátot, hanem a tavalyit kell hordania; anyus végzi a házimunkát, de azért hetente kétszer van fizetett alkalmazott).
És milyen hoki az, amit salakos pályán játszanak, és csak az eső zavarja őket benne? – ezt azóta sem derítettem ki.
Mindentől függetlenül a kötet marad a kedvenc könyvek között, és mindenkinek ajánlom elolvasásra.

Hamar elolvasható, kedves történet. Szebb külsőt, talán picit gördülékenyebb fordítást és akár még megfilmesítést is (?) érdemelne.

– A cím gyönyörű – jelentette ki Bridget.
– De kérlek, vigyázz, hogy a titok igazán titok legyen, és ne lehessen már a könyv első felében kitalálni – tanácsolta Josy.
Georgina nagylelkűen megígérte, hogy ennek a kívánságnak eleget fog tenni, de azt már nem vallotta be, hogy egyelőre maga sem tudja, mi is a Sárkányház titka.
– Egészen olyan, mint az „Esmond” – kiáltotta Mary, amikor végighallgatták az első két fejezetet.
Ez a tapintatlan megjegyzés oly szemmel láthatóan sértette a szerzőt […].
161. oldal (Georgina és a sárkány)
→ |
---|

– A fiatal hölgyeknek helyén volt az eszük, asszonyom – mondta a tűzoltóparancsnok Miss Emilynek. – A legtöbb ember szörnyen elveszti a fejét, ha tűz van. Sok szép ház pusztult el ezért. Nem, én nem vinném ki a zongorát, semmi baja nem lesz ott, ahol most áll. És ha engem tetszik megkérdezni, hát amondó vagyok, hogy a kisasszonykák is jobb helyen lennének most az ágyukban, mint odakint az éjszakában, ahol halálra hűlhetnek szegénykék.
– Vissza, vissza, befelé – zsörtölődött Miss Emily, és a harmadikosok nagy bosszúságára a nappali szoba bútorával és a családi ezüsttel együtt szépen visszaszállították őket eredeti helyükre.
147. oldal (Az álom megvalósul)

Amikor Chloe ismét lejött, Mrs. Ashford meglepetten kiáltotta feléje:
– Ej, de szép kis teremtés! – Chloe azonban ettől a bóktól sem vesztette el a fejét, mert jól tudta, hogy még a legjelentéktelenebb kislányból is szépséget varázsol egy jó kis francia szobalány meg egy rózsaszín brokátruha.
87. oldal (Hamupipőke elmegy a bálba)