Mielőtt ​megszülettél 1 csillagozás

9 hónap az anyaméhben
Katharina Vestre: Mielőtt megszülettél

A ​könyv a fogantatástól a születésig meséli el életünk történetét: az első egyszerű sejtosztódástól a kilenc hónap után bekövetkező pillanatig, amikor kifejlett gyermekként átküzdjük magunkat egy szűk nyíláson.
Kezdetben egyetlen parányi sejt voltunk, amely aztán kettéosztódott. A két sejtből négy lett. Majd nyolc. Majd tizenhat. Rövidesen feltűnnek egy emberi test körvonalai. Egy gerincoszlop. Egy szív, amely lüktetni kezd. Majd megjelenik a tüdő, a szem, a száj. És az agy. Egy sejthalmazból néhány hónap alatt varázslatos módon lélegző, enni és gondolkodni képes szervezetté alakulunk át. Hogyan lehetséges ez? A DNS-molekula felfedezése óta a biológia szédítő tempóban fejlődik, és a tudósok olyan kérdésekre is választ tudnak adni, amelyekre korábban az lehetetlennek tűnt. Honnan tudják a sejtek, hogy szívet, nem pedig kezet vagy fület kell létrehozniuk? Hogyan lehetséges, hogy az egypetéjű ikrek génjei megegyeznek, ám ujjlenyomatuk mégis különböző? És vajon mi a közös… (tovább)

>!
Cser, Budapest, 2020
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632786056 · Fordította: Patat Bence · Illusztrálta: Linnea Vestre

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 9


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

Amikor a genetikusok a 80-as években az ecetmuslica embrióit vizsgálták, felfedezték, hogy egy bizonyos gén roncsolása után az embriókat apró, hegyes kinövések lepték el. Ez egy parányi sünre emlékeztetett, ezért a gént sünnek (hedgehog) nevezték el. Amikor a kutatók az embernél e gén három variánsát megtalálták, úgy döntöttek, hogy kettőt létező sünfajokról (a sivatagi sünről és az indiai sünről), egyet pedig a népszerű játékfiguráról, a Sonic hedgehogról neveznek el. Egyébként nem egyedül a hedgehog-gének kaptak tréfás elnevezést. Létezik például Ken és Barbie nevű gén. Azoknak az ecetmuslicáknak, amelyeknél e gén mutálódik, nincsenek külső nemi szerveik – ahogy a nevüket adó játékbabáknak sincs.

80-81. oldal, Az ötödik hét - Két kéz

csucsorka P>!

Az űrhajósok csonttömege már a világűrben eltöltött néhány nap után is ritkulni kezd. Ezzel egyidejűleg megnő a vér kalciumtartalma, és emelkedik a vesekő kialakulásának kockázata. A változás feltehetőleg abból ered, hogy a csontok alkalmazkodnak ahhoz, hogy miként használjuk őket. Gravitáció hiányában az űrhajós alig van kitéve terhelésnek, és a teste elkezdi visszafogni a csontépítő sejtek termelését. A csontok bizakodóan alkalmazkodnak új létükhöz – honnan tudhatnák, hogy az űrhajós nem egész életét tölti majd ott lebegve? A csontfaló sejtek ugyanakkor a megszokott módon lakmároznak tovább. Ennek eredményeképpen a csontok egyre lyukacsosabbá, törékenyebbé válnak. a kutatók hosszú idei ágyhoz kötött betegeknél is hasonló hatást észlelnek. A testmozgás viszont éppen ellenkező hatást vált ki: a csontok fokozott terhelés következtében erősebbé és szilárdabbá válnak.

84-85. oldal, Az ötödik hét - Két kéz

csucsorka P>!

A csontvelő üregének kialakítása után a környező sejtek elkezdenek csontsejtekké átváltozni. A zselét kemény, ásványi anyagokban dús masszává alakítják át. A fehérjerostokhoz kalcium- és foszfátkristályok kapcsolódnak, egy erős és rugalmas anyagot hozva létre, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy törés nélkül állja az ütéseket. Mivel tápanyag már nem juthat be, a csontsejtekből vékony kivezetések nőnek ki parányi csatornákon át, amelyek összekötik őket az erekkel. A sejtek a továbbiakban így táplálkoznak és lélegeznek, élettelen ásványok közé rejtve. Amíg élsz, a csontjaid is élnek.
A csontsejtek nap mint nap végeznek kiigazításokat és cseréket, és a csontozatod nagyjából tízévente teljesen lecserélődik. Miközben a csontsejtek új csontot építenek, egy másik csontsejttípus a régieket falja fel. A lakoma megemésztése után kalciumot bocsátanak ki a vérkeringésbe. A falósejtek és az építősejtek általában ugyanolyan tempóban dolgoznak, így nem veszítesz a csonttömegedből. Az egyensúly azonban felborulhat: erről a NASA sokat tudna mesélni.

84. oldal, Az ötödik hét - Két kéz

2 hozzászólás
csucsorka P>!

Testünkben több folyamat függ a kalciumtól, és a csontok ezen ásványi anyag raktáraként működnek. Ha a szívünknek vagy az idegeinknek kalciumra van szükségük, a csontok hamar feláldozzák magukat. A kalciumhiányban szenvedőknél ezért ugyanolyan tünetek alakulnak ki, mint az űrhajósoknál. Mégiscsak jobb, ha porózusak a csontjaid, mint ha megállna a szíved. A csontfaló sejtek munkához látnak, és kalciumot juttatnak a vérbe, amely elszállítja mindenhová, ahol szükség van rá.

85. oldal, Az ötödik hét - Két kéz


Hasonló könyvek címkék alapján

Babavárás kezdőknek
Csermely Gyula: Ha 1 nő gyereket akar
Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Catharine Parker-Littler: Kérdezd a szülésznőt!
Deáky Zita – Krász Lilla: Minden dolgok kezdete
Czeizel Endre: Születésünk titkai
Ingeborg Stadelmann: A bába válaszol
Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok!
Courtney Adamo – Esther van de Paal: 9 hónap
Marguerite Smolen: Amit minden kismamának tudnia kell a terhességről