Az ​állatok szerelmi élete 6 csillagozás

Katharina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete

Gondolkodtál már azon, hogy az állatok is lehetnek szerelmesek vagy féltékenyek? Melyik állatot lehet levenni a lábáról egy szép szerelmes dallal és ki az, akinek csak az ajándékok számítanak?
Hogyan harcol az izomagy pézsmatulok társáért? Kik azok, akik biztosra mennek és miért fáj néha a szerelem? Milyen anyuka a hátizsákos óriás-tutajpoloska és milyen az élet egy szurikáta családban?
Ha téged sem hagynak nyugodni ezek a kérdések, ez a könyv éppen neked való!
Az állatok szerelmi életéből nemcsak ezekre találod meg a választ, de megtudhatod, hogy a legkülönfélébb állatok:
-hogyan ismerkednek,
-milyen sokféle és meglepő módon élnek szexuális életet,
-hogyan hozzák világra
-és miként nevelik fel az utódaikat.
Ebben a könyvben sok vicces és meglepő, hátborzongató és különleges, ismerős és szokatlan dolgot találsz majd az állati szerelem végtelen sokféleségéről. Egyvalami azonban egészen biztos: semmi sem lehetetlen!
Botrány? Nem. Ez csak biológia!

Eredeti cím: Das Liebesleben der Tiere

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Kolibri, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634375463 · Fordította: Győri Hanna

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Flora_The_Sweaterist P>!
Katharina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete

Az állatok szerelmi élete egy humoros ismeretterjesztő könyv, afféle szexuális felvilágosító kiadvány csak éppen állatokkal a középpontban. A borítón lévő ajánlás szerint 12 és 102 éves kor között nyugodtan kézbe lehet venni a könyvet, bár én személy szerint az alsó korhatárt valamivel feljebb tenném. De ez persze egyéni megítélés kérdése.

Maga a kiadvány elsőrangú. A fejezetek kronologikusan követik az udvarlás-párzás-utód felnevelés sorrendjét, a leírást kísérő rajzok tökéletesen elegyítik a realizmust és a stilizált elemeket, egyszerre adják vissza a valóságot és teremtik meg a könyvre jellemző humoros atmoszférát. Tartalmát tekintve a könyv leginkább érdekességek gyűjteménye. Bár a fejezetek elején megtalálható egy rövid általános leírás, a fókuszban az egyes fajok jellemző viselkedésmintái, rituáléi állnak.

Ami a gyengébb idegzetűeket esetleg sokkolhatja, az a párzásról szóló fejezet közepén található kihajtható oldal, ami telis-tele van illusztrációkkal az állatok nemi szerveiről. Ha valaki azon gondolkozott, hogy csak úgy találomra felüti a könyvet, nem ajánlanám, hogy megtegye. A behajtott lap miatt nagy valószínűséggel itt nyílna ki, és ez az a rész, amit csak kellő felkészülés után érdemes szemügyre venni ;)

Mindenképpen ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket érdekel az állatok világa és nem riadnak vissza attól sem, hogy az intim részletekbe is betekintsenek!

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2020/01/15/kat…

wzsuzsanna P>!
Katharina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete

Ez a könyv már akkor megfogott a mókás borítójával, amikor először került a látóterembe, de akkor még nem voltam pontosan tisztában vele, milyen jellegű olvasmányról lesz szó. Aztán később megtudtam, hogy az író-illusztrátor páros, Katharina von der Gathen és Anke Kuhl korábban már adott ki szexuális felvilágosító könyvet gyerekeknek, csak az nem jelent meg hazánkban. Szóval nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen stílusban, mennyire „szakszerűen” fognak ehhez a témakörhöz nyúlni, mindenesetre a szellemes illusztrációk előre sejtették, hogy jó szórakozás lesz, felnőttként legalábbis mindenképpen.
A kötetet leginkább úgy tudnám jellemezni, mint humorral átszőtt ismeretterjesztő könyvet. A téma valóban az állatok szerelmi élete, azon belül pedig a csábítás, párzás, utódnemzés- és nevelés altémái kerülnek kifejtésre az egyes fejezetekben. Azonban ahelyett, hogy a száraz tényekkel foglalkoznának, az alkotópáros összegyűjtötte az állatvilág legérdekesebb, furcsább vagy jópofább „romantikus” szokásait, és ezeket mutatja be az olvasónak. Megtudhatjuk, hogy a különféle fajok hogyan udvarolnak, iktatják ki riválisaikat, hogyan viselkednek a kiválasztott partnerrel, és bizony, a szexuális életükről is jócskán olvashatunk (…)
Bevallom, bár bíztam benne, hogy tetszeni fog ez a könyv, azt nem gondoltam volna, hogy tátott szájjal fogok rajta ámulni szinte minden oldalon. Az egy dolog, hogy önmagában egy vidám, szórakoztató kötetről beszélünk, de emellett annyira érdekes és néha szinte hihetetlen információk szerepelnek benne, hogy tényleg sokszor leesett az állam. Nem tudom, ki hogy van vele, nekem például fogalmam sem volt arról, hogy a futógyíkok bizonyos fajainak nincsenek hím egyedei, vagy hogy bizonyos pingvinlányok kavicsokért cserébe szexuális ellenszolgáltatásokat nyújtanak. De akadnak egészen horror-jellegű sztorik is, például a mélytengeri horgászhal esetében, akinek hím példánya szó szerint úgy beleolvad a nősténybe, hogy még a vérkeringésük is közös lesz (az imádkozósáska is elég para, de annak fejvesztő szerelmi szokásai talán jobban benne vannak a köztudatban :)). Biztos vagyok benne, hogy még az állatvilágot jobban ismerők számára is akadnak a könyvben új információk, és külön előnye, hogy ezek tényleg röviden vannak megfogalmazva, tulajdonképpen az egész kötet egy nagy érdekesség-gyűjtemény.(…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/01/az-allatok-szer…

tschk >!
Katharina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete

Talán most már megvannak a kötelező értékelések. Igazából nem akartam bántani a könyvet, de úgy kellett, mint mocsári teknősnek a csatornakotrás.
1. Az én értékrendemben a szaporodásbiológia, csak egy szelete a szerelemnek, de ez az én problémám.
2. Az én ismereteimben van egy PISA, ami meg fogja váltani a világot, de az EU-t biztos. Erre a könyv tele van adatokkal, kinek mekkora, hányszor, meddig stb. meg sem néztem, de remélem SI mértékrendszerben vannak megadva az adatok. Könyörgöm, ennél még egy szoci Búvár Zsebkönyv is többet mesél az állatokról…
3. Megint saját probléma: már a borító szín összeállításától is röptetem a rókát, de hát ízlések és pofonok, de szerintem ettől még egy Barbie babának is fordul egyet a gyomrocskája…

Fejes_Valentin>!
Katharina van der Gathen – Anke Kuhl: Az állatok szerelmi élete

A gyermeki kíváncsiság határtalan – kevés olyan dolog akad, ami ne érdekelné őket. Jól tudja ezt Katharina von der Gathen szexuálpedagógus is, hiszen az elmúlt években számtalanszor szembesülhetett ezzel a jelenséggel. A felvilágosító előadásokon szerzett tapasztalatai adtak ihletet számára „Az állatok szerelmi élete” című könyv megírásához.

Bővebben: https://smokingbarrels.blog.hu/2020/05/18/konyvkritika_…


Népszerű idézetek

Flora_The_Sweaterist P>!

(…) egy hím fülemüle több mint 200 különböző dallamot tud változatosan és gyönyörűen elénekelni. A tojók figyelmesen hallgatják, ugyanis minél szebben és érdekesebben énekel, annál egészségesebb és erősebb a hím – és annál jobb apja lesz a tavasszal kikelő fiókáknak.

27. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rudolf Engel-Hardt: A természet csodái
Tóth Dóra (szerk.): Vadállatok közelről
Christine Lazier – Émilie Beaumont: Játékos állatismeret
Bagoly Ilona: Zsákmányszerzés
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Csősz Sándor: A földi idegenek
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Martin Woodcock – Richard Perry: Madarak
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok