Where ​Late the Sweet Birds Sang 3 csillagozás

Kate Wilhelm: Where Late the Sweet Birds Sang Kate Wilhelm: Where Late the Sweet Birds Sang

The Sumner family can read the signs: the droughts and floods, the blighted crops, the shortages, the rampant diseases and plagues, and, above all, the increasing sterility all point to one thing. Their isolated farm in the Appalachian Mountains gives them the ideal place to survive the coming breakdown, and their wealth and know-how gives them the means. Men and women must clone themselves for humanity to survive. But what then?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Science Fiction Masterworks angol

>!
Gateway, 2020
258 oldal · ASIN: B086DHCCQ4
>!
Orb Books, 1998
254 oldal · ISBN: 9780312866150

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Kate Wilhelm: Where Late the Sweet Birds Sang

Amikor a nyersanyaghiány, az éghajlati változások és a betegségek hulláma rombadönti a civilizációt, egy gazdag és műszaki-tudományos téren felkészült kisvárosi közösség megpróbálja újra benépesíteni a világot: elkezdik nagyüzemben klónozni magukat. Sietniük kell, mert tudják, hogy a gépeik nem fognak örökké működni. De vajon a klónok visszakívánják-e azt a világot, ami előzőleg volt? És ha inkább egy saját kultúrát teremtenének, lesz-e abban helye a közönséges embereknek?
A könyv nem indul igazán erősen, eleinte csak afféle rusztikus öko-scifinek tűnik, múlt század közepi gondolkodásmóddal. De amikor elkezdni a klónok szemével láttatni az eseményeket, sokkal érdekesebbé válik. Végső soron azt a klasszikus kérdést vizsgálja új – radikális – szemszögből, hogy az egyén fontosabb-e a közösségnél? Illetve azt, hogy ha az emberi faj nekiáll átalakítani önmagát, vajon mit miért lenne képes feladni? Ha természettudományos téren nem is feltétlenül, e kérdésekben a regény ma is aktuális.
A végéért sajnos pontot kellett levonnom: míg a történet nagy részében nagyon jól érzékeltette a szakadék szélén egyensúlyozást, a lezárás nem lett méltó ehhez.

RitaMoly P>!
Kate Wilhelm: Where Late the Sweet Birds Sang

Kicsit végig bajban voltam a könyvvel, mert mintha állandóan változott volna a fókusza. Az elején úgy tűnt, ez egy regény arról, ahogy tönkretesszük a bolgyót, de nem is mert inkább a klónozásról szól, vagy az emberi faj evolúciójáról, vagy borg propaganda (individuality vs. the collective), vagy inkább a művészet fontosságáról, vagy hogy az ember elveszítette a természethez fűződő viszonyát, vagy hogy a múltat nem lehet visszahozni, vagy hogy a túl specifikus szaktudás megöli a kreativitást és éljen a reneszánsz ember. Vagy erről mind. A tudományos része mára már elég meghaladott, és lehet szerencsésebb lett volna egy hosszabb regényfolyamot kreálni belőle, mert akkora időszakot ölel fel a történet, hogy bizonyos dolgok így elnagyoltak maradtak. Ettől fügetlenül egy érdekes, szépen megírt olvasmány, a közepe kifejezetten erős – meg hát ez egy sci-fi klasszikus a klónozásról.

>!
Gateway, 2020
258 oldal · ASIN: B086DHCCQ4

Hasonló könyvek címkék alapján

Joan D. Vinge: The Snow Queen
Kim Stanley Robinson: Green Mars
C. J. Cherryh: Cyteen
Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars
N. K. Jemisin: The Stone Sky
Paolo Bacigalupi: The Windup Girl
Vonda N. McIntyre: Dreamsnake
Mur Lafferty: Six Wakes
David Brin: The Uplift War
Isaac Asimov: Foundation's Edge