Alice ​hálózata 24 csillagozás

Kate Quinn: Alice hálózata

A ​második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével. Ehhez Eve Gardinertől remél segítséget, aki egy iszákos, láncdohányos és rendkívül ellenszenves nő. Neki is van egy titka: egy női kémhálózat ügynöke volt, az Alice-hálózaté. Eve lelepleződött, és meg kellett tapasztalnia a háború legkegyetlenebb oldalát. Először nem akar Charlienak segíteni, ám a fiatal lány egy férfi nevét említi, akit Eve egykor szeretett, és aki gyanúja szerint elárulta a németeknek. Vajon él még a férfi, és más asszonyok végzete is az ő lelkén szárad? Eve elhatározza, hogy kideríti a férfiról az… (tovább)

Eredeti mű: Kate Quinn: The Alice Network

>!
Maxim, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619354 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
moonchristal P
Kate Quinn: Alice hálózata

Erre a könyvre (is) Reese Witherspoon ajánlásai között találtam rá, azt írta róla, hogy ez volt a 2017-es nyár legjobb olvasmánya, úgyhogy amikor megláttam, hogy idén, a könyvhétre nálunk is megjelenik, egyértelmű volt, hogy nekem ez kell.
Azt nem mondanám ki, hogy az év legjobb könyve, mert sok volt már idén, ami nagyon nagy hatással volt rám, és még van is vissza az évből néhány hónap, de talán azt én jelenthetem ki, hogy ez volt számomra 2018 nyarának a legjobb olvasmánya.
Már a fülszöveg nagyon érdekesnek tűnt, és szeretem a történelmi regényeket is, magát a történelmet is nagyon, így csak a stílus volt kérdéses, de szerencsére nem volt gond ez se. Cserébe egy kemény, nagyon nehéz olvasmány volt, elgondolkodtató, megdöbbentő, mégis csodálatos történet. Annyira meglepően írta le az egész történetet, szinte el sem akartam hinni, mennyi valóságos történés volt benne, annyi szörnyűség nem lehetett ennyire valóságos. spoiler
Érdekes élmény volt megismerni a szereplőket, valahogy egyikük sem volt szimpatikus az elején, de ahogy haladtam előre, úgy kedveltem meg őket egyre jobban, megértve a döntéseiket az életútjukon keresztül, látva a változást, amely végbement bennük. Gyönyörű, érzelmekkel teli írás, barátságról, gyászról, szeretetről, életről. Egy élmény volt, még akkor is, ha semmi sem az benne, ami látszik. Nagyon tetszett, érdemes elolvasni.

>!
kellyolvas P
Kate Quinn: Alice hálózata

Két szálon fut a cselekmény, Eve 1915-ös beszervezésétől indul az első világháború eseményeihez kapcsolódva, és a másik idősík Charlie 1947-es nyomozása, amibe Eve is bekapcsolódik. Egyszerűen zseniális volt ez a két szál, pontosan adagolta a szerző az információkat, egészen addig, amíg a múlt és a jelen összefonódik, és kialakul a katarzis, ami megrázó, és nekem tökéletes lezárást jelentett.
Nem tudok másként beszélni a kémhálózat szereplőiről, mint a legnagyobb elismerést érdemlő nőkről, akik mindent kockára tettek az ellenállásért, a hazájukért.
Eve-et, mint sok kortársát, bármekkora hazafiság fűtötte, természetesen nem juthatott ki a frontra harcolni. Egyedül a kémkedés lehetősége merült fel, amit különleges adottságának köszönhet, megtetszett az ártatlan arca egy tisztnek, ezzel az arccal leplezni tudja az érzelmeit, és a dadogásával párosulva butácskának tűnik, akire senki sem gyanakszik. Van mit eltitkolni, ugyanis angolul, németül és franciául is hibátlanul beszél, egy rövid kiképzés után máris bevetik a megszállt francia területen. Alice hálózatába kerül, a leghíresebb és legjobban működő kémhálózatba, akik több mint 100 taggal bírtak és folyamatosan szállították az információkat. A nők a legkülönfélébb álruhákban jöttek mentek a határon, a jelentéseket rizspapírra írták, amit hajtűkre csavartak és a kontyukba rejtve csempészték át, és még tucatnyi más módon. Lili volt a hálózat feje, egy elszegényedett nemesi családból származó nő, valódi nevén Louise de Bettignies, hatalmas tapasztalattal és ezernyi trükkel rendelkezett. A szerző valós személyről mintázta a karakterét, mint annyi más karaktert is a történetben. Eve feladata az volt, hogy felszolgálóként dolgozzon egy francia étteremben, akinek a tulajdonosa kollaborált a németekkel. Gyakori vendégek voltak itt a német tisztek, és Eve szinte minden nap elcsípett valami információt a háborúval kapcsolatban. Hamarosan felfigyelt rá a tulajdonos és a szeretőjévé tette, Eve nem tud mit tenni, ha ellenáll, elveszti az állást, így viszont még több információt tudott szerezni. René áruló és szörnyeteg, aki lelkileg és fizikailag is tönkretette Eve-t és ez bosszúért kiált.
A regény nem rövid, az 500+ oldalt mégsem tartottam soknak, a történet igényli ezt a terjedelmet. Eve az igazi főszereplő, de Lili szorosan mellette áll, mindketten nagyon erős karakterek, akiknek az élete tele volt kihívásokkal. Ők megmutatták a társaikkal együtt, hogy nőként is helyt tudnak állni, bár a veszteségek és a fájdalom rányomta a bélyegét a sikerekre.
A szerzőt megszerettem, szerintem csodálatosan ír, gyönyörűek a leírásai, átéreztem mindent, legyen az szenvedély vagy szenvedés. Hatalmas kutatómunka előzhette meg az írást, hiszen a valóságból vett több eseményt, ötletet és karaktert. Biztosan fogok még olvasni tőle, legyen az bármilyen zsánerű könyv, a stílus remek, szívbemarkolóan valóságos, ugyanakkor kellően ellensúlyoz a humorával. Túl minden kémhistórián ez a történet ennél többről szól, tanúi lehetünk egy barátság kialakulásának, ami az elején elképzelhetetlennek indult, és ami átalakul valami egészen másba, igazi családi kapcsolatba.
Meg kell említeni a szerelmi szálat is, ami Charlie és Finn között alakul, ennek fő pillére az őszinteség, ami persze nem ment könnyen, csettintésre. Nagyon szurkoltam nekik, mert ez a lelkileg sérült skót fiatalember éppannyira megérdemli a boldogságot, mint Charlie.
Az epilógus gyönyörű, szívmelengető, nem is kell ennél jobb befejezés.
Magasan ajánlom a regényt, tudnunk kell, mit tettek meg a békés jövő érdekében ezek a nők, nélkülük másként alakult volna a történelem.

>!
Any P
Kate Quinn: Alice hálózata

Nagyon tetszett a két szálon futò cselelmény és az, ahogy a végén összefonòdott.
Viszont Eve történetét is E/1-ben kellett volna megírni, hogy már eleve az ő szemén át lássuk a dolgokat. Persze ez így is megvolt, de mégsem vált annyira személyessé mint Charlie fejezetei.
A történet izgalmas, a könyv szinte olvastatja magát.
A szereplők közül csak Eve lopta be magát a szívembe. Charlie valahogy nagyon messze áll tőlem.
De teljes egészében nagyon jò volt. Bizonyosan újra fogom még olvasni. :)

>!
BeliczaiMKata 
Kate Quinn: Alice hálózata

Szeretem a történelmi tényeken alapuló történeteket, sokkal élvezhetőbbek – a borzalmak ellenére – mint a kitalált történetek, már csak a hitelességük miatt is. Érdekes volt a két szálon futó eseményeket olvasni, figyelni a szereplők jellemfejlődését, kibontakozását, ahogyan egyre több múltbéli eseményre fény derült, úgy vált egyre világosabbá mindenkinek a viselkedése, személyisége.
Nagyon érdekes volt olvasni az Alice hálózatról, főleg úgy, hogy hitelesen volt leírva, a valós eseményeket beleszőtte az írónő a kitalált történetbe, így létrehozva egy érdekes, és izgalmas elegyet.
Sajnáltam, hogy nem mindenki számára lett happy end a vége, de sajnos egy háborús történetnél ez nem is lenne hiteles.

>!
theodora 
Kate Quinn: Alice hálózata

Összességében, a hibái ellenére, tetszett ez a könyv, nagyon sok érdekességet megtudtam az I. világháború egy részletéről, tetszik ahogy emléket állított a kémhálózatnak. Izgalmas volt a váltott nézőpont miatt – amikor leült az egyik szál, akkor történt valami érdekes a másikban – ezért nehéz volt letenni. A szereplők is üdítően egyediek voltak: főleg Eve karaktere, és a könyv végére megszerettem a Finn – Charlie – Eve triót is.
Ajánlom a történelmi regények kedvelőinek, vagy azoknak akik szeretik az erős női szereplőkről szóló könyveket.

>!
Mpattus P
Kate Quinn: Alice hálózata

A Maxim egy újabb történelmi regény-remeket hozott el nekünk, melyben az „erős nő” sokféle arcát és szerepét megismerhetjük. Talán a fentiek mellett (amit a linken olvashatsz) ez a kötet nagy kiválósága: hogy megmutatja, hogy mindenki kiveheti és ki is vette a részét az első és második világháború viszontagságaiban, akár a fronton, akár a hátországban. Ne feledkezzünk el a láthatatlan hősökről (csak azért, mert nők).

Link a teljes értékeléshez:
https://szembetuno.blogspot.com/2018/07/kate-quinn-alic…

>!
CorneliaS
Kate Quinn: Alice hálózata

Nagyon tetszett ez a könyv. Természetesen inkább az első világháború alatt játszódó fejezetek. A karakterek szimpatikusak voltak, és jó volt többet megtudni a női kémhálózatról. Hogy az írónő megemlítette Oradour-sur-Glen tragédiáját, plusz pont, mivel nem túl ismert az ott történt mészárlás ténye.
Ezzel együtt a jövőben hanyagolom kissé a háborús sztorikat, mert mindig olyanokba futok bele hogy a franciák, olaszok, angolok mennyit szenvedtek a németektől. Más részt sem vett a háborúban.
Amit negatívumként még megjegyeznék, hogy nem a tinikönyvek közé tenném a könyvtárban. Örülök ha a gyerekek ilyet is olvasnak, de kezdhetnék valami lazábbal.
Ui.: Tényleg nem ajánlom 15 alatt. Mióta olvastam rémálmaim vannak.

>!
levendula_92
Kate Quinn: Alice hálózata

Wow! Nagyon tetszett az a baj hogy a kedvenc jelenetemet spoiler nélkül nem tudnàm leírni. Az első oldaltól az utolsóig magával ragadott, teljesen beszippantott. Örülök hogy elolvashattam!


Népszerű idézetek

>!
theodora

Az első ember, akivel Angliában találkoztam, hallucináció volt.

(első mondat)

>!
Lobo P

A költészet olyan, mint a szenvedély – nem kell szépnek lennie; az a jó, ha letaglózó és nyers.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: költészet
>!
Lobo P

Annyira keserves dolog a remény, sokkal keservesebb, mint a harag.

28. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
Lobo P

– Kétféle virág létezik, amikor nőkről van szó – mondta Eve. – Az, amelyik elvan egy szép váza biztonságában, és az, amelyik életben marad minden körülmények között… még veszedelemben is. Lili az utóbbi volt. Maga melyik?

352. oldal

>!
Lobo P

A legtöbb nő unatkozik, mert nőnek lenni unalmas. Csakis azért megyünk férjhez, hogy legyen mit csinálnunk, aztán gyerekeink lesznek, és rájövünk, hogy a többi nőnél csak egyetlen unalmasabb létezik: a kicsinyeink.

161. oldal

>!
BeliczaiMKata 

– Mert rohadtul nincs joga egyikünknek sem mások bűnei miatt különbnek hinni magát.

247. oldal

>!
Lobo P

– Üdv a kémek igazi világában – ….. – Többnyire unalmas, időnként felvillanyozó.

>!
theodora

Az első világháború kémnői mára jobbára feledésbe merültek. Bármennyire nagyra becsülték is a munkájukat a háború alatt, utóbb valamelyest feszengést okozott, hogy miképpen kezeljék őket. A háborús zónába belépő nőneműekre a közvélemény általában kétféleképpen tekintett: vagy megfosztotta őket minden nőiességüktől, gondolván, a háború veszélyei közepette keménnyé és férfiassá váltak, vagy pedig derék kis nőknek vélték őket, akik a kötelességtudat kényszerének engedve veszélyes terhet vettek a vállukra, de szívükben továbbra is törékeny virágszálak maradtak.

521. oldal (A szerző jegyzete)

>!
BeliczaiMKata 

– Nem életkor függvénye az, amiről beszélek. Vannak ötven éves fiúk, és vannak tizenöt éves férfiak. Azon múlik az egész, mit csinálnak, nem azon, mennyi idősek. – Elhallgatott. – Egy fiú elbaltázza a dolgokat egy lánynál, és lelécel anélkül, hogy megpróbálná helytrehozni. Egy férfi, ha hibát követ el egy lánynál, helyrehozza. Bocsánatot kér.

425. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Clive Irving: A tengely
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Fábián Janka: Emma szerelme
Robert Merle: Mesterségem a halál
Stephen Barlay: Kémháború Kubában
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Ken Follett: A Titánok bukása
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja