Fellegvár (Languedoc-trilógia 3.) 33 csillagozás

Kate Mosse: Fellegvár

A ​világsikerű Labirintus és A kripta szerzőjének legújabb kalandregénye a bátorság, a hűség és az árulás szívbemarkoló története.

Kr. u. 342 nyara. Arinius, a fiatal szerzetes hónapok óta vándorol Galliában. Magányos és fárasztó útja során megingathatatlan hite és testvéreinek emléke tartja benne a lelket, akik hozzá hasonlóan csuhájuk alatt egy-egy kiátkozott írással hagyták el a közösséget. Arinius nem tudja elolvasni a kopt írást, így nem érti a rá bízott szöveget – de azzal tisztában van, hogy a régi pergamenlapokban korlátlan hatalom lakozik. Halad hát rendíthetetlenül a Vicdessos-csúcs felé, hogy beteljesítse küldetését.

1942 nyara. A németek által megszállt Carcassonne-ban Sandrine, a talpraesett, bátor fiatal nő belekeveredik a francia ellenállási mozgalomba. A hétköznapi nőkből álló, Fellegvár fedőnevű hálózat tagjai minden veszélyt vállalnak, hogy részt vehessenek a sokszor csak rejtve dúló, de annál kegyetlenebb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Partvonal, Budapest, 2015
648 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155283468 · Fordította: Balázs Laura, Kállai Tibor

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Kate Mosse: Fellegvár

A három közül ez volt a legizgalmasabb rész a Languedoc trilógiából. Mindegyik rész más időben játszódik, a mostani a II. vh alatt, de egy személy mindhármat összeköti, egy bölcs többszáz éves öregember. Ebből is látszik, hogy a könyvben van misztikus szál is, de emellett még ott van a Kódex, amit csodatévő ereje miatt a nácik, kiátkozott volta miatt pedig egy fanatikus francia kollaboráns hadnagy is keres. A történet főszereplője, Sandrine, egy fiatal francia lány teljesen véletlenül csöppen az ellenállás közepébe, de fontos szereplője lesz.
Bármelyik kort is mutatja be Kate Mosse, az emberi aljasság, kapzsiság mindig kiütközik.

Habók P>!
Kate Mosse: Fellegvár

Történelmi regény negyedik századi és a közelmúlt tragédiáiról. Megrázó, felkavaró. De nagyon jó.

fukszia>!
Kate Mosse: Fellegvár

Kate Moss nem hazudtolta meg önmagát! Ismét egy remekművel állt elénk. Olvassátok, nagyon jó!

Mariann_ P>!
Kate Mosse: Fellegvár

Kr.u. 342-ben Arinius a fiatal szerzetes hónapok óta vándorol Galliában. Megingathatatlan a hite , a társaihoz hasonlóan egy kiátkozott írással a csuhája alatt , ami számára olvashatatlan / kopt írás / , halad rendületlenül.
A másik szál : 1942 -ben játszódik a németek által megszállt Carcassonne- ban .
Belecseppenünk a francia ellenállási és partizánmozgalomba.
Ez a szál fantasztikusan izgalmas volt, egy csapat fiatal, bátor nő nehéz és fájdalmasan alakuló életébe tekinthettünk be.
Mindig is szerettem a hátországban a háború idején játszódó történeteket, de ez nagyon bejött.
Mondjuk én az üvegcsébe rejtett kódex,/ amit a szerzetes cipelt / miatt ennyit nem kockáztattam volna.
Napokig benne éltem.
A 3 könyv közül ez tetszett a legjobban.
Megérdemli a maximum csillagozást .

padamak>!
Kate Mosse: Fellegvár

Nem nagyon szeretem a világháborús könyveket, meg a franciákat sem alapvetően, de ez mégis egész jó sodrású és beleélhető volt. Az írónő által bemutatott lányok/fiatalasszonyok által alkotott partizáncsoport élete és tevékenysége ügyesen kitalált és tálalt regényt eredményezett. A trilógiára jellemző idősíkok és helyszínek közötti ugrálás (csapongás-csapódás?) nem volt zavaró, a IV. sz-i történések nem voltak annyira jelentősek és kidolgozottak sem, tulajdonképpen csak azért lett bemutatva, hogy a már az előző két kötetből (jól meg)ismert Baillard megtalálhassa és használhassa a regény misztikus cselekményéül bemutatott „Kódex”-et. Még jó, hogy az írónő bevallja A szerző megjegyzéseiben, hogy „ez is csupán a képzeletem terméke”. Szerintem a trilógia többi tagja mellé jól besorolható, kicsit összefoglaló, kicsit lezáró – kicsit felejthető, kicsit sem felrázó… Ha egy kicsit kalandra vágyom és sokkal több időm lesz, még esetleg újraolvasom a sorozatot. Úgyhogy, viszlát, Languedoc!

szélcsengő>!
Kate Mosse: Fellegvár

Nagyon nyomasztott olvasás közben, de a világháborúk alatt játszódó regényekkel mindig így vagyok, szóval ez nem a könyv hibája, viszont egy kissé vontatott.
Nem értem én ezt a trilógia kivitelezést sem, mert eléggé laza a kapcsolat, tulajdonképpen csak Baillard karaktere illetve a helyszín azonos (bár így érthető a Languedoc-trilógia elnevezés), de az első kötet a Grállal foglalkozik, a második tarot kártyával, a harmadik újra a Grállal. Én arra számítottam, hogy szorosabb lesz a kapcsolat, és a három kötet logikusabb egységet alkot. Így kicsit fura lett.

koppy>!
Kate Mosse: Fellegvár

Az olvasás előtt megnéztem az értékeléseket és nagy többségben az volt írva, hogy ez a trilógia legjobb kötete. Nekem valahogy ez tetszett a legkevésbé. Voltak benne nagyon jó dolgok és nagyon is jól volt megírva, mégsem tudott úgy megfogni. Lehet ez annak tudható be, hogy annyira nem vagyok odáig a világháborús történetekért. A végét viszont egy kicsit megkönnyeztem, pedig nálam nem sok könyv képes erre. spoiler

Szencsike P>!
Kate Mosse: Fellegvár

Hát ez nagyon unalmas volt. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell írnom, de még az alapkonfliktust is piszok lassan bontja ki. Érdekes lenne a sztori, de csak a kevesebb néha több lenne, nem kellene rétestésztaként nyújtani a dolgokat. Amikor igazán élveztem, az kb. utolsó 150 oldal volt. Sokszor figyeltem fel arra, hogy nem is igazán emlékszem arra amit olvasok, mert nem köt le a történet. Az utolsó oldalak már jóval „pörgősebb” volt az előzőekhez képest, de mire idáig jutottam elment a kedvem a történettől. Kár érte…

Annico_TN>!
Kate Mosse: Fellegvár

Nagyon szomorú sorsot adott Mosse a két kedvenc főszereplőnek. A sok szenvedés után megérdemeltek volna egy boldogabb befejezést. Annyira látványosan írja az eseményeket, hogy bizony nagyon sokszor áldottam a sorsomat h nem kellett abban a korban élnem. Sajnálom hogy vége, olvastam volna még egy ujabb történetet Audric Baillard hosszu életének más eseményeiről, hisz olyan sok mndent megélt a sok sok év alatt.

cs_johanna>!
Kate Mosse: Fellegvár

Egy sima kalandregény, bár jobban megrázott most a téma mint az előző kettő könyvnél. Nekem egy kicsit erőltettett, meg felesleges az a sok visszautalás, mivel igen kevés a kapcsolat.


Népszerű idézetek

padamak>!

– A történetek valóban folyton módosulnak, változnak a szereplők és a karakterek is, madomaisèla. Más arculatot öltenek és színt váltanak, attól függően, hogy ki mesél róluk. – Vállat vont. – De nyugodtan mondja el nekem az egészet egyszerűen úgy, ahogy maga emlékszik rá.

273. oldal - 68. fejezet Coustaussa; II. RÉSZ Árnyak a hegyekben, 1942. augusztus (Partvonal Kiadó, Budapest, 2015)

padamak>!

Vagyis a háborúban is a szeretetnek van a legnagyobb hatalma.

624. oldal - 146. fejezet Vicdessos-csúcs; III. RÉSZ Az utolsó csata, Két évvel később - 1944. július (Partvonal Kiadó, Budapest, 2015)

padamak>!

Raoulnak monsieur Baillard bölcs mondása jutott eszébe, miszerint ezen a világon a szavaknak van a legnagyobb, évszázadokon át is megőrződő hatalmuk.

639. oldal - 150. fejezet Carcassonne; III. RÉSZ Az utolsó csata, Két évvel később - 1944. július (Partvonal Kiadó, Budapest, 2015)

padamak>!

De megbízott azokban is, akiket nem szívelt. Mert itt csak a megbízhatóság számít, nem az egyéni szeszélyek és vonzalmak.

67. oldal - 12. fejezet; I. RÉSZ Az első nyár, 1942. július (Partvonal Kiadó, Budapest, 2015)

koppy>!

A tenger elnyel majd, a tűz megtisztít majd, és elérkezel egy olyan helyre, amit ismersz is, meg nem is. Ott az elesettek, a harcosok csontjai várnak majd téged, és az idő is bevégeztetik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Dan Brown: Angyalok és démonok
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Frei Tamás: A bankár
Steve Berry: A templomosok öröksége
Michael Crichton: Szörnyek szigete
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
Dan Simmons: Terror
Jenny Taylor: Otthon
Barbara Wood: Haragos istenek