Felszáll ​a köd 528 csillagozás

Kate Morton: Felszáll a köd

Mélyre ásni? Pezsdítő veszély!

1924, nyár:
Az előkelő társaság tündöklő estélyén, egy elegáns angol udvarház parkjában, a tóparton egy fiatal költő kioltja életét. A tragédiának két tanúja van: két nővér, Hannah és Emmeline Hartford, akik ettől fogva soha többet nem beszélnek egymással.

1999, tél:
A 98 esztendős Grace Bradleyt, a Riverton udvarház hajdani szolgálóját felkeresi egy fiatal rendező, aki filmre akarja vinni a költő öngyilkosságát. A Grace lelkének sötét zugaiba száműzött szellemek és emlékek előbújnak a réseken.
Döbbenetes titok merül fel; valami, amiről a történelem elfelejtkezett, de amit Grace nem feledhet soha.

Az első világháború sebeit viselő nyáron, és az utána következő dekadens húszas években játszódó Felszáll a köd borzongató rejtély és lenyűgöző szerelmi történet elegye.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
598 oldal · ISBN: 9789632457611 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
598 oldal · ISBN: 9789632457628 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
598 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632450926 · Fordította: Borbás Mária

3 további kiadás


Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Hannah Hartford · Robert Hunter · Alfred Steeple · David Hartford · Grace Reeves · Mrs. Townsend · Emmeline Hartford · Fanny Vickers · Frederick Hartford · Katie · Lady Clementine · Lord Ashbury · Marcus McCourt · Nancy · Sylvia · Deborah Luxton · Lady Violet · Mr. Hamilton · Ruth Bradley McCourt · Theodore Luxton · Ursula Ryan

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Riverton


Kedvencelte 132

Most olvassa 19

Várólistára tette 371

Kívánságlistára tette 279

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Egy csillag a hosszáért, és egy az utolsó 40 oldalért. Borzalmasan hosszú könyv, sok felesleges mondanivaló, és vallom, hogy ez olyan mintha nem teljesen Kate Mortont olvastam volna. off. Csak a kíváncsiság vitt a végéig, de nagyon unalmas volt számomra! Sajnálom! Látom sokan szeretitek, én sajnos nem! Ez a rengeteg mellé beszélés, és különös, de 1999-et most jobban szerettem olvasni, mint 1924-et.
Pici spoiler
Bánom,-e hogy elolvastam? Igen, és nem! Igen, mert 3 jó könyv kitelt a lapjaiból, és nem, mert örökké furdalt volna a kíváncsiság, milyen lehet ez a Kate Morton könyv?
Hát, két csillag!

26 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Kate Morton: Felszáll a köd

"Mindenképpen nagyot lendített a könyv élvezhetőségén a szerkezete. Az, hogy előbb tudjuk meg bizonyos dolgok következményeit, mint ahogy azok megtörténtek, izgalmassá és különlegessé teszi a történetet. Ugyanígy a levelek, újságcikkek is nagyban hozzájárultak, hogy szép kerek, a két szálból gyönyörűen összefonódó sztorit kapjunk.
Összességében ez egy remek történet volt, lágy és kellemes, amolyan igazi női regény, csak Grace lehetett volna szerethetőbb karakter. Vagy csak nekem volt vele bajom?"
A véleményemről tovább olvashatsz itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/kate-morton-felszal…

Madama_Butterfly>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Kate Morton nagyszerű mesélő, ez a történet pedig egyszerűen magával ragadó!
Az 1920-as évek Angliája történelmileg és társadalmilag is érdekes időszak – egy korszak, a tradícionális arisztokrácia hanyatlása, a világháború utáni sokkból való ébredezés időszaka – egy furcsa és törékeny kor, amelybe ebben a regényben különös szemszögből kapunk betekintést.
Több, mint egy családregény – egy finom női lélekkel átszőtt mese. Ajánlom! spoiler

3 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Most már látom, hogy baj volt Az elfeledett kerttel kezdeni, mert mégiscsak az volt számomra a legjobb. Kate Morton-nak van egy sablonja, és most is ugyanazt használja: valaki a jelenben kutat a múlt után, a cselekmény ezért két szálon fut, hogy végén összeérjenek, és a titkok kiderüljenek. spoiler De a séma most is működött, egyáltalán nem volt unalmas egy percig sem, a legjobban bizonyítja, hogy csak úgy faltam a lapokat, és eszembe sem jutott, hogy én a romantikus családregényeket tulajdonképpen nem is szeretem.
Volt azért egy-két problémám: itt is mindenki állandóan emelgette a szemöldökét, mit emelgette, megemelintette! azóta is azon gondolkozom, hogy mivel lehetne ezt helyettesíteni, talán felhúzta a szemöldökét? Szerencsére „lélekegyedül” csak egyszer volt valaki. A másik, ami tulajdonképpen nem is probléma, csak éppen állandóan rámjött a nevetés: mivel a húszas években vagyunk Angliában egy nagy családi birtokon, és többnyire a személyzet, pontosabban Grace szemszögéből látjuk a dolgokat, egyszer csak azt vettem észre, hogy a szereplőket behelyettesítettem a „Csengetett, mylord?” szereplőivel, annyira ott volt mindenki! Katie természetesen Mabel volt, szinte vártam, mikor szólal meg, hogyasszongya ˇaz finom lesz!" Mikor Grace elkezdett epekedni Alfred után, állandóan Ivy és Mr. Twelvetrees arca ugrott be. Aztán mikor kiderült később, hogy Grace szép, akkor sem bírtam szabadulni. De a cselédségen kívül is ott volt mindenki: Emmeline volt Miss Poppy, Hannah Cissy (hahaha, pedig aztán tényleg nem), mikor pedig megjelent a színen Teddy, teljesen megzavarodtam, mert úgy viselkedett, mint Lord Meldrum.
Na, ezután a kis intermezzo után vissza az értékeléshez: olvasmányos, izgalmas, kissé kiszámítható, a végén kellőképpen patetikus, igazi Kate Morton. Ajánlom a széplelkű közönségnek sok szeretettel. De most a negyedik könyvet egy kicsit elnapolom.

1 hozzászólás
Mariann_ P>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Nagyon nehezen haladtam vele.
Érdekesnek tűnt, aztán unalmassá vált.
Valószínűleg el fogom majd később olvasni, de most rosszkor vettem le a polcomról.
A terjedelme is mutatja, hogy túlságosan aprólékos.
Sajnálom.

4 hozzászólás
icu79 P>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Ez egy rendkívül jó könyv!!! Nagyon szeretem a családregényeket, és ez mindamellett, hogy a műfaj egyik igen jól sikerült példánya, több is annál. Folyamatosan fenn tartja az olvasó érdeklődését, figyelmét, ami szükséges is, mert szinte minden apró kis mozzanatnak jelentősége van. Nagyon jól felépített és megírt történet. Tulajdonképpen két fontos történelmi és társadalmi szempontból meghatározó jelenség köré építette az írónő a regény cselekményét. Az egyik az első világháborúban részt vett és túlélőként hazatért katonák megváltozott viselkedése, lelkivilága, amit az átélt borzalmak okoztak. A másik pedig az arisztokrácia kezdődő hanyatlása.
Már jó ideje szemeztem a könyvvel, de a végső lökést @Agatha értékelése adta, amit ezúton is köszönök neki. Jöhet a Downton Abbey! :)

4 hozzászólás
Miestas>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Nagyszabású család regény, nem akar több lenni mégis az ! Nagyon szerettem olvasni, pedig a mondatok egyszerűek, semmi „nagy irodalmi pátosz”, mégis tele értékkel, amik a sorok között bújnak meg. Hűség, lojalitás, szeretet, kitartás…
Mintha egy film kockái peregtek volna a szemem előtt olyan képi hatást alkotott Kate Morton. A történet az angol arisztokrácia bukásának kezdetén, az I. Világháború utáni időkben -amikor a nők már szabadabban akartak lélegezni – és napjainkban játszódik. Emlékezés egy letűnt kor hajdani szerplőire. Amíg olvastam mind itt voltak velem.

17 hozzászólás
dagikám>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Vegyes érzelmekkel vagyok eziránt a könyv iránt. tetszett is meg nem is. Maga a történet jónak hangzott, de túlságosan el lett nyújtva, a szereplők idegesítőek voltak, különösen Hannah. Jobban mondva még az elején szimpatikusnak tűnt, de egyre jobban vált ellenszenvessé. Az időben való ugrálást nagyon jól oldotta meg az írónő és persze itt sem maradhatott el a végéről a csavar.

Trudiz >!
Kate Morton: Felszáll a köd

99 év szép hosszú idő, melybe számtalan titok, kapcsolat, szerelem belefér. Finoman szőtt szavak, kedves érzelmek, „becses, tökéletes pillanatok” várnak az olvasóra.

Agatha>!
Kate Morton: Felszáll a köd

Mintha a Downton Abbey-t olvastam volna.
Egy elegánsan megírt, vagy még inkább elmesélt történet egy családról, a világháborúk előtti és utáni életükről, az álmok széthullásáról és egy olyan titokról, ami főszereplőnk egész életét végigkísértette. Bizony mondom, nemcsak egy háborús családregényt, hanem egy lélektani krimit is kapunk egyben, kapunk apró nyomokat, egyes dolgokat már a legelején tudunk (mint pl. Robbie halála), másokat csak sejtünk, és csak a legutolsó oldallal lesz teljes a kép. Egyetlen egy oldal sem fölösleges.
Nagyszerű szereplőink vannak, mind élnek, egyiküket sem tudtam utálni, és mindannyiuknak voltak emlékezetes pillanataik.
Imádtam, ahogyan az írónő finoman átlépett a mából az idős Grace gondolatain át a régmúltba ahelyett, hogy – és ezzel szétzilálva a történetet – egy fejezetet az egyik, a következőt a másik idősíkba helyezi.
Egy szó mint száz: új kedvencet avattam.

15 hozzászólás

Népszerű idézetek

R_Kingaa>!

Egy csésze tea majd rendbe hoz.

355. oldal, 3. rész - Pillangóvadászat

Kapcsolódó szócikkek: tea
10 hozzászólás
kiscsiga>!

    Kegyetlen, ironikus műfaj a fotografálás. Elkapott pillanatokat ráncigál a jövőbe, pillanatokat, amelyeknek el kellett volna párologniuk a múlttal; csak az emlékezetben lenne szabad létezniük, a későbbi események ködén át. A fénykép kényszerít, hogy akkor lássuk az embereket, amikor még nem nehezedett rájuk a jövő, amikor még nem tudták, hogyan végzik.

392. oldal, 3. rész, Lent, a nyuszi barlangjában

Kapcsolódó szócikkek: fénykép · Grace Reeves
borostyan P>!

Csak az firtatja a jövőt, aki a jelenben boldogtalan.

385. oldal, 3. rész, Lent, a nyuszi barlangjában

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság · Grace Reeves · jelen · jövő
Luna_Iceshard>!

    Nem tudja, hogy a változó időt siratom. Épp ahogyan újraolvasom kedvenc könyveimet, lényem valamely kicsiny része más végződést remél. Reménytelenül is remélem, hogy sosem jön el a háború. Hogy ezúttal, valahogyan, megkímél bennünket.

98. oldal, 1. rész, Minden jónak...

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reeves
Véda P>!

A gyerekünk kedve szerint él – vagy visszaél – a szülők szívével. Az unoka egészen más. Lehullott az anyai viszonyt terhelő bűntudat és felelősség köteléke. Szabad utat kap a
szeretet.

252. oldal, 2. rész, A fénykép

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reeves · unoka
Belle_Maundrell >!

A való életben alattomosak a fordulópontok. Címkézetlenül, észrevétlenül múlnak el. A lehetőségeket elmulasztjuk, és mit sem sejtve ünnepeljük a katasztrófákat

357. oldal, 3. rész, Pillangóvadászat

Kapcsolódó szócikkek: Grace Reeves
Madama_Butterfly>!

….utálnék fiú lenni. Semmi ruha, rémes kalapok, és folyton sportról meg politikáról kell beszélni.

Kapcsolódó szócikkek: Emmeline Hartford
3 hozzászólás
Charming>!

Túl sokan költenek túl sok pénzt, hogy olyanoknak imponáljanak, akik ostobák ahhoz, hogy észrevegyék.

483. oldal, 4. rész, Hannah története

Kapcsolódó szócikkek: Robert Hunter
Trudiz >!

Én élni akarok. Nagy élményekben részesülni, messze távol a mindennapi életemtől.

168. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Brigitte Riebe: A remény napjai
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Nicolas Barreau: Piciny csodák kávézója
Iny Lorentz: A várúrnő
Kerstin Gier: Fellegszálló
Kerstin Gier: Felettébb tisztességtelen ajánlat
Helen Bryan: A háború jegyesei
Herczeg Ferenc: Ádám, hol vagy?
Carina Bartsch: Türkizzöld tél