Az ​órásmester lánya 130 csillagozás

Kate Morton: Az órásmester lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Nagyon ​kevés dolog biztos a világban. De egyvalamit biztosan állíthatok: az igazság mindig annak a függvénye, hogy éppen kinek a történetét halljuk.”

1862 nyarán ifjú művészek maroknyi csoportja jelenik meg a Temze partján álló Birchwood kúriában. Vezetőjük a kimondottan szenvedélyes és kiemelkedően tehetséges Edward Radcliffe, a tervük pedig az, hogy a külvilágtól elzárkózva, ihletet keresve, alkotásba merülve töltik a nyarat. Mire tervezett tartózkodásuk véget ér, egy nő gyilkosság áldozata lesz, egy másiknak nyoma vész, eltűnik egy nagy értékű tárgy, és Edward Radcliffe élete romokban hever.

Másfél évszázad múltán Elodie Winslow, a fiatal londoni levéltáros egy mappában két látszólag összefüggéstelen dokumentumra bukkan: az egyik egy elragadó külsejű, Viktória-kori öltözéket viselő nő fényképe, a másik pedig egy művész vázlatfüzete, melyben felfigyel egy folyókanyarulatban álló, kétormú ház rajzára.
Vajon miért találja Elodie oly ismerősnek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
448 oldal · ISBN: 9789632666952 · Fordította: Megyeri Andrea
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
448 oldal · ISBN: 9789632666969 · Fordította: Megyeri Andrea
>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666587 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 32

Helyszínek népszerűség szerint

Neptunusz


Kedvencelte 8

Most olvassa 20

Várólistára tette 179

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton most sem okozott csalódást, lírai szépséggel ír még mindig, és a sok szálon futó cselekmény is lenyűgözően ágas-bogas, izgalmas. A középpontban ismét egy csodás ház áll, de nem marad el a már megszokott misztikum sem, sőt egy kicsit még erősödik is, egyik legfontosabb elemévé válik a történetnek. Csupa jól kidolgozott szereplő, a helyszínek között pedig London, vidéki Anglia, sőt egy csipetnyi India. Azoknak ajánlom, akik egy igazán jól megírt, igényes, de mégis jól olvasható, szórakoztató olvasmányra vágynak.

Kiss_Julianna P>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Sokat hallottam már az írónőről, de eddig nem olvastam tőle. Most egy kihívás miatt kezdtem el. Nem bántam meg!
Az elején nagyon nehezen haladtam vele. Idő hiány is közre játszott. Nagyon nehezen tudtam kiigazodni az különböző idősíkok közt. Nehéz volt vissza vissza térni, tudni, most éppen kiről is van szó. Volt olyan, hogy nagyon gyorsan haladtam egy egy résszel, de bizony volt hogy alig haladtam.
De a végére ez kb 150 oldal, egyszerűen nem tudtam letenni.Már korábban összefutottak a szálak, értelmet nyertek a különböző személyek történetei.
Nagyon szépen, írta meg a történetet Kate Morton!
Kíváncsi lettem a többi regényére is

3 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Elolvasván a szerző harmadik könyvét, immár biztosan kijelenthetem, hogy Kate Morton nekem ír, s így visszavonhatatlanul bevonult a kedvenceim közé. A cselekmény szálai annyira sok felé ágaznak, hogy ez kissé talán zavaró lehet, az időben pedig észvesztő módon csapong. Jellegzetes írói stílusa ez, nem kell aggódnunk : a végére minden szál összefut, minden kis kocka a helyére kerül, általában eléggé megdöbbentő módon. A megtett időutazás alatt olyan varázslatos módon tud mesélni, korokat, tájakat ábrázolni, hogy az minden időráfordítást megér. Szereplői pedig hosszú ideig elkísérnek bennünket a hétköznapokban, maradandó élményt adnak.

bokrichard>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Miért, miért, miért?
Oly sok rajongóval együtt minden könyvet olvastam Kate Mortontól, és mindig várom a könyveit. Ezt is vártam. És meglepődtem, nem jó értelemben. Megpróbálom a könyvvel ellentétben összeszedni a gondolataimat, ha már ténylegesen a könyvről nem akarok, és nem is tudok beszélni. Akadnak olyan írók, akik a váltott szemszöggel operálnak egy adott idősíkban, mint pl. Jodi Picoult. Akadnak szép számmal, akik párhuzamosan, két idősíkban tálalják mondanivalójukat. Ezeknek közös témája a múltbéli családi titkok szoktak lenni, mostanság divatosan egy házhoz, kúriához kapcsolva az egész könyvet. Ezek nálam még szoktak működni még akkor is ha a linearitásnak a híve vagyok. És van ez. De mi is ez? Eufemisztikusan azt mondanám, lírai katyvasz. Mert az látszik, hogy szép vidékeken szép írásban kalauzol az írónő, de ez minden. Azt érzem, hogy az 5-6 idősáv, és a kb. 20 szereplő kicsit nagyon sok.Az első 100-150 oldalon még tartottam a fonalat, de később már valaki hathatós segítségével kellett volna hozzám vágni a gombolyagot, hogy felfogjam mi is ez, újrakezdeni meg nem akartam. Szóval lehet, hogy szép, de egy katyvasz az egész. Oké, lehet, hogy a mostanság kicsit sokszor lehúzott 30 órák mondatják velem ezt (ez van a mai egészségügyben), de ettől a könyvtől a végére migrénem lett.spoiler Sajnálom.

3 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Óriási csalódás…
Bővebben később…

Na szóval, már a külföldi megjelenésnél felfigyeltem erre a könyvre, alig vártam, hogy készen legyen a fordítás és itthon is megjelenjen a regény.
Kate Mortonban azt imádom, hogy gyönyörűen fogalmaz és a családregényeiben ott a romantika, a rejtély, az emberi sorsokat életszerűen veti papírra. A Távoli órák és a Felszáll a köd nyomába se ér Az Órásmester lánya.
Az első 150 oldalnál még optimista voltam. Tetszett a felvezetés, ahogy Elodie próbálja kideríteni, mi történt a múltban. Közben több szálon különböző múltbeli eseménysorokat követtünk, egyre több lett a szereplő és kuszábbak az események. Már nem tudtam a végén, hogy ki kivel van, és hányas évet is írunk??
Nagyon jó alapötlet, de úgy éreztem belegabalyodott az írónő is kissé… Kár érte, mert nagyon jó könyv lehetett volna!

21 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Az első könyvem az írónőtől. Kellemes csalódás volt.Szépen folytak az események lassan bontakoztak ki a szálak. Csodás hangulata volt a történetnek csak azt vettem észre,hogy teljesen kikapcsoltam. Ami engem egy kicsit zavart,hogy több múltbéli szál is volt és sok szereplő így időnként azon filoztam,hogy most ez ki is volt,hol is vagyunk… Lehet jobb lett volna kicsit egyszerűbben is. Ettől függetlenül nagyon tetszett és a végével is meg vagyok elégedve.

5 hozzászólás
smetalin>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Szerintem ez egy ízig-vérig Kate Morton könyv. Minden megtalálható benne ami az írónő könyveit jellemzi. Nekem nem volt sem hosszú sem unalmas, na hát ez is ritka!:)
Nagyon sok idősíkon fut a sztori, központi eleme egy ház, és az ott lakók vagy odalátogatók élete. Addig addig csűrte-csavarta a szálakat, míg egy 150 évet vagy még többet is, felölelő időt és szereplőket összehozta egymással a végére. Kapunk egy kis misztikus vonalat is, és egy lehelet finom titok is megbújik a sorok között.

DaTa>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton összes eddigi könyvét olvastam, de ezután azt hiszem, ha lesz is új, hanyagolni fogom őt. Nagyon szépen ír, hozta a jól bevált húzásokat ismét, ugrált az idősíkok és a szereplők között folyamatosan, de az elöző könyvénél is azt éreztem már, hogy unom, hogy nem ad új élményt, itt pedig szabályosan alig vártam, hogy vége legyen már. Legutóbbi kötete értékelésénél azt írtam, aki egy Kate Morton könyvet olvasott, olvasta mindet. Sajnos igazam volt.

Dors_Peabody>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton varázslatosan ír és a történetei is varázslatosak. Az egész regényt valami finom patina vonja be. Az történetet áthatja valami mély szomorúság, ami engem azután sem eresztett, hogy becsuktam a könyvet. Morton zseniálisan fonja össze az idősíkokat, a szereplőket és a látszólag egymástól független történetrészeket, hogy a végén valami elképesztő, szívbemarkoló egésszé álljon össze. Ha lenne egy tündérkeresztanyám és megkérdezné mit kérek húsvétra, akkor az lenne a válaszom: tudjak úgy írni, mint Kate Morton.

Zanit>!
Kate Morton: Az órásmester lánya

Erre most hány csillagot adjak?
Hangulat: 5 csillag
Történet: 3 csillag
Túl sok szereplő, túl sok szál, túl sok idősík. Bőven elég lett volna a szokásos múlt és jelen.
Felesleges és zavaró dolgok lettek belekeverve, míg kérdésem maradt bőven más, ki nem bogozott szálak kapcsán. Kate Morton ennél sokkal többet tud…


Népszerű idézetek

Zoe27>!

Szeretném, ha tudná, micsoda varázsszer a szeretet. Hogy mit jelent összekötni, tényleg összekötni valakivel az életét úgy, hogy a kötelék biztonságán kívül semmi sem számít. Mert a világ zűrös hely, Elodie, és bár az élet örömmel és csodával teli, van benne sok gonoszság, bánat és igaztalanság is.

75. - 76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet · világ
[névtelen]>!

Anyja meséjében a ház valódi átjáró volt egy másik világba. Elodie számára viszont , amikor anyja karjában összegömbölyödve, s egzotikus nárciszkölnije illatát szívva hallgatta, maga a mese volt az átjáró, a varázsige , mely a képzelet világába röpítette. Anyja halála után ez a mesevilág lett az ő titkos helye. Akár ebédszünetben az új iskolában, álmos délutánokon, akár éjjel, ha szorongatta a sötétség,csak el kellett bújnia, és máris átkelhetett a folyón, hogy az erdőn áttörve beléphessen az elvarázsolt házba…

levendula_92>!

Hosszú életem során megtanultam, hogy meg kell bocsátanunk magunknak a múlt vétkeit, különben elviselhetetlenné válik a jövőbe vezető út

Zoe27>!

A háború természeténél fogva szürreális: olyan megrázó eseménysor, hogy soha nem válhat normálissá. Annál is megrázóbb, amikor elkerülhetetlenül mégis azzá válik.

193. oldal

Benedek_Eszti>!

Milyen méltóságteljes tárgy egy könyv, és a célja szinte nemessé teszi.

201. oldal

1 hozzászólás
[névtelen]>!

Azok a legszebb emberek akik nem erölködnek érte.

Hóvirág72>!

A történeteket mesélni kell, különben elpusztulnak.

90. oldal

Zoe27>!

Mindig a múlt jár az eszemben ha keresztúthoz érek.

230. oldal

Zoe27>!

– Szerelmes vagy – mondta –, mert az pontosan ilyen érzés. Mint levenni az álarcot, és feltárni valaki más előtt a valódi énedet: a szerelem a kényszerű beletörődés, az iszonyú tudat, hogy a másik talán soha nem fogja viszonozni.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Zoe27>!

Értelmetlen a hogyanokon és miérteken rágódni.

198. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Örökzöld-zuhatag
Melina Marchetta: Jellicoe Road
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Kimberley Freeman: Csillagok az óceán felett
Markus Zusak: Az üzenet
Kylie Scott: Lead – Szóló
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Cath Crowley: Szavak kékben