Az ​órásmester lánya 36 csillagozás

Kate Morton: Az órásmester lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1862 ​nyarán ifjú művészek maroknyi csoportja jelenik meg a Temze partján álló Birchwood kúriában. Vezetőjük a kimondottan szenvedélyes és kiemelkedően tehetséges Edward Radcliffe, a tervük pedig az, hogy a külvilágtól elzárkózva, ihletet keresve, alkotásba merülve töltik a nyarat. Mire tervezett tartózkodásuk véget ér, egy nő gyilkosság áldozata lesz, egy másiknak nyoma vész, eltűnik egy nagy értékű tárgy, és Edward Radcliffe élete romokban hever.

Másfél évszázad múltán Elodie Winslow, a fiatal londoni levéltáros egy mappában két látszólag összefüggéstelen dokumentumra bukkan: az egyik egy elragadó külsejű, Viktória-kori öltözéket viselő nő fényképe, a másik pedig egy művész vázlatfüzete, melyben felfigyel egy folyókanyarulatban álló, kétormú ház rajzára.
Vajon miért találja Elodie oly ismerősnek Birchwoodot? És ki lehet a régi fényképen látható fiatal nő? Fény derül-e valaha is a titkára?

Az órásmester lánya évszázadokon átívelő, lenyűgöző történet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Cartaphilus, Budapest, 2019
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632666587 · Fordította: Megyeri Andrea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 6

Most olvassa 11

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton most sem okozott csalódást, lírai szépséggel ír még mindig, és a sok szálon futó cselekmény is lenyűgözően ágas-bogas, izgalmas. A középpontban ismét egy csodás ház áll, de nem marad el a már megszokott misztikum sem, sőt egy kicsit még erősödik is, egyik legfontosabb elemévé válik a történetnek. Csupa jól kidolgozott szereplő, a helyszínek között pedig London, vidéki Anglia, sőt egy csipetnyi India. Azoknak ajánlom, akik egy igazán jól megírt, igényes, de mégis jól olvasható, szórakoztató olvasmányra vágynak.

>!
SoulShine P
Kate Morton: Az órásmester lánya

Hagyatékot iktatni érdekes munka, pláne ha közben egy kincsre bukkan az ember és pofon üti a felismerés , hogy amit talált az az ő életével is szoros kapocsként rögzül. Egy régi vázlat az egy házról, amit misztikum , különös légkör de legfőképp szeretet és biztonság leng körül. Ebben persze még nincs varázslat, de az épület mi a rajzon látható, egy meséből ismert képként dereng , amit anya mesélt gyermekének, tündérkirálynőről, lidércekről, varázsos illatú levegőről ami a házat körülvevő kerti virágoktól volt terhes. Ez a kétormú ház a festői szépségű Birchwood Manor, de mire ez kiderül, a több évszázadon át ívelő történésekről, családi kapcsolatokról, egyszer volt emberekről hallott mesét hallgatva áll össze apránként a történet és minden titokra fény derül. A mesélő , pedig nem más, mint…….
Azért jöttünk Birchwood Manorba, mert Edward azt mondta, kísértetjárta hely. … így kezdődik a mese, de hogy létezik – e a kísértet, azt mindenki döntse el maga. Utazzon el a könyv lapjain keresztül a csodás vidéki angliai tájra , feküdjön le gondolatban a pázsitra , majd hallgassa és élvezze a megszokottan zseniálisan megírt , szövevényes , rengeteg szereplőt felvonultató históriát!

10 hozzászólás
>!
bokrichard
Kate Morton: Az órásmester lánya

Miért, miért, miért?
Oly sok rajongóval együtt minden könyvet olvastam Kate Mortontól, és mindig várom a könyveit. Ezt is vártam. És meglepődtem, nem jó értelemben. Megpróbálom a könyvvel ellentétben összeszedni a gondolataimat, ha már ténylegesen a könyvről nem akarok, és nem is tudok beszélni. Akadnak olyan írók, akik a váltott szemszöggel operálnak egy adott idősíkban, mint pl. Jodi Picoult. Akadnak szép számmal, akik párhuzamosan, két idősíkban tálalják mondanivalójukat. Ezeknek közös témája a múltbéli családi titkok szoktak lenni, mostanság divatosan egy házhoz, kúriához kapcsolva az egész könyvet. Ezek nálam még szoktak működni még akkor is ha a linearitásnak a híve vagyok. És van ez. De mi is ez? Eufemisztikusan azt mondanám, lírai katyvasz. Mert az látszik, hogy szép vidékeken szép írásban kalauzol az írónő, de ez minden. Azt érzem, hogy az 5-6 idősáv, és a kb. 20 szereplő kicsit nagyon sok.Az első 100-150 oldalon még tartottam a fonalat, de később már valaki hathatós segítségével kellett volna hozzám vágni a gombolyagot, hogy felfogjam mi is ez, újrakezdeni meg nem akartam. Szóval lehet, hogy szép, de egy katyvasz az egész. Oké, lehet, hogy a mostanság kicsit sokszor lehúzott 30 órák mondatják velem ezt (ez van a mai egészségügyben), de ettől a könyvtől a végére migrénem lett.spoiler Sajnálom.

3 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Kate Morton: Az órásmester lánya

Óriási csalódás…
Bővebben később…

Na szóval, már a külföldi megjelenésnél felfigyeltem erre a könyvre, alig vártam, hogy készen legyen a fordítás és itthon is megjelenjen a regény.
Kate Mortonban azt imádom, hogy gyönyörűen fogalmaz és a családregényeiben ott a romantika, a rejtély, az emberi sorsokat életszerűen veti papírra. A Távoli órák és a Felszáll a köd nyomába se ér Az Órásmester lánya.
Az első 150 oldalnál még optimista voltam. Tetszett a felvezetés, ahogy Elodie próbálja kideríteni, mi történt a múltban. Közben több szálon különböző múltbeli eseménysorokat követtünk, egyre több lett a szereplő és kuszábbak az események. Már nem tudtam a végén, hogy ki kivel van, és hányas évet is írunk??
Nagyon jó alapötlet, de úgy éreztem belegabalyodott az írónő is kissé… Kár érte, mert nagyon jó könyv lehetett volna!

21 hozzászólás
>!
smetalin
Kate Morton: Az órásmester lánya

Szerintem ez egy ízig-vérig Kate Morton könyv. Minden megtalálható benne ami az írónő könyveit jellemzi. Nekem nem volt sem hosszú sem unalmas, na hát ez is ritka!:)
Nagyon sok idősíkon fut a sztori, központi eleme egy ház, és az ott lakók vagy odalátogatók élete. Addig addig csűrte-csavarta a szálakat, míg egy 150 évet vagy még többet is, felölelő időt és szereplőket összehozta egymással a végére. Kapunk egy kis misztikus vonalat is, és egy lehelet finom titok is megbújik a sorok között.

>!
Zoe27 P
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton Az elfeledett kert című regényével írta magát a szívembe. Így számomra az a mérce.
Ez a könyve helyenként túl lassú lefolyású volt a számomra, de egyébiránt azt kaptam amire számítottam. ( Gyönyörű és minden kiterjedő tájleírások.) A jelenben játszódó részekbe nem igazán tudtam magam beleélni, de ami a múltban játszódott és ahogy a kapcsolatok hálóját összeszőtte az bámulatos volt… :)

>!
Csokiskeksz
Kate Morton: Az órásmester lánya

„A szerelem a kényszerű beletörődés, az iszonyú tudat, hogy a másik talán soha nem fogja viszonozni.”

A szerző marad a kedvencek között. Sokrétű, több szereplős regénye ezúttal is lenyűgözött.

>!
anni_olvas
Kate Morton: Az órásmester lánya

Az írónő hozta a tőle megszokott hangulatot, minőséget. Nekem nagyon tetszett, Kate Morton az egyik legkedvesebb külföldi írónőm és már nagyon vártam tőle valami új olvasnivalót.

>!
Benedek_Eszti
Kate Morton: Az órásmester lánya

Aki egy olyan romantikus könyvet keres, ami két idősíkon játszódik, az megtalálta a tökéleteset. Kate Morton Az órásmester lánya című regény egyszerre játszódik a jelenben és az 1800-as években, de még a kettő közötti időt is kitölti az írónő különböző érdekes és gyönyörű szálakkal. Romantika, történelem, kultúra, gyilkosságok és rejtélyek, csodálatos köntösbe csomagolva.
Nagyon tetszett a regényben, hogy nem csak ezt a két női szemszöget ismerhetjük meg, hanem ezenfelül számtalan más szereplőjét is. Madárka és Elodie mellett bepillantást nyerhetünk egy történész életébe, aki a fronton harcolt a háború alatt, egy kislány életébe, aki Birchwoodban tanult, ugyanis a festő halála után egy ideig bentlakásos leányiskolaként funkcionált, de olyan nőről is olvashatunk benne, aki a háború miatt menekült oda gyermekeivel. Számtalan izgalmas sors, ami összefonódik a házzal, és mi mindegyikbe beleolvashatunk. Az írónő ráadásul olyan mesterien szőtte össze őket, hogy teljesen a kötet megszállotjává váltam. A strandon, a buszon, este az ágyban, az autóban a nyaralóba menet faltam a sorokat, annyira magával ragadott ez a világ. Az elején nem értettem ezt a sok szemszöget, minek annyi, miért kell ennyi mindenkit megismerni, de ahogy haladtunk előrefele szépen lassan kezdtem megvilágosodni. Mindegyik esemény, szereplő tartogatott magában valami információt, ami összekapcsolta a többi szereplővel, hiába teltek el évek, évtizetek, évszázadok a szereplők között. Volt, aki fiatal kislányként és idős asszonyként, fiatal kisfiúként és idős férfiént is szerepelt a kötetben és ez teljesen lenyűgözött. Ténylegesen másfél évszázadot foglal nekünk össze Kate Morton és valami elképesztően.
Kétségtelen, hogy hosszan fejti ki az eseményeket az írónő, ezért mindenképpen csak olyan ember vegye a kezébe, aki szeret időt szánni a könyvekre. Rengeteg leírás, sok karakter és aprólékos részletek azok, amikkel az írónő gazdálkodik, ezért oda kell rá figyelni. Minden apró részletet az emlékezetünkbe kell vésni ahhoz, hogy ezt élvezni tudjuk. Engem kifejezetten izgalomba hozott, hogy ennyi mindenre oda kell figyeljek, annyi mindent megismerhetek, zeneműveket, festményeket, múltakat kapcsolhatok össze. Valamint roppant kíváncsi voltam, ki is Madárka, hiszen az igazi neve rejtély, amit senkinek sem árul el. Végig követhetjük, ahogyan órásmester apja magára hagyja, majd hogy tolvajlásba kezd, megismerkedik másokkal, de a nevét senkinek sem árulja el, mindig álneveket vagy becenevet használ.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/konyvek/kiadok/a/alexandra/kat…

>!
levendula_92
Kate Morton: Az órásmester lánya

Kate Morton megint hozta a megszokott formáját. Imádtam minden sorát, különösen tetszett a misztikus vonal a ház körül, és a fordulatok mindig sikerül meglepnie! Abszolút kedvenc!


Népszerű idézetek

>!
Zoe27 P

Szeretném, ha tudná, micsoda varázsszer a szeretet. Hogy mit jelent összekötni, tényleg összekötni valakivel az életét úgy, hogy a kötelék biztonságán kívül semmi sem számít. Mert a világ zűrös hely, Elodie, és bár az élet örömmel és csodával téli, van benne sok gonoszság, bánat és igaztalanság is.

75. - 76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet · világ
>!
Zoe27 P

A háború természeténél fogva szürreális: olyan megrázó eseménysor, hogy soha nem válhat normálissá. Annál is megrázóbb, amikor elkerülhetetlenül mégis azzá válik.

193. oldal

>!
SoulShine P

Anyja meséjében a ház valódi átjáró volt egy másik világba. Elodie számára viszont , amikor anyja karjában összegömbölyödve, s egzotikus nárciszkölnije illatát szívva hallgatta, maga a mese volt az átjáró, a varázsige , mely a képzelet világába röpítette. Anyja halála után ez a mesevilág lett az ő titkos helye. Akár ebédszünetben az új iskolában, álmos délutánokon, akár éjjel, ha szorongatta a sötétség,csak el kellett bújnia, és máris átkelhetett a folyón, hogy az erdőn áttörve beléphessen az elvarázsolt házba…

>!
Zoe27 P

Elsüllyedt az idő tengerén, oda jutott, ahol az elveszett holmik rejtőznek.

65. oldal

>!
Zoe27 P

Mindig a múlt jár az eszemben ha keresztúthoz érek.

230. oldal

>!
Zoe27 P

Azt hittem lesz még idő. Persze mindig azt hiszi az ember.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
>!
KönyvMoly_1989

Az érzelgősség giccses és émelyítő, míg a nosztalgia heves és sajgó. Mélyen átérzett sóvárgást jelent, azt a keserves tudatot, hogy az idő múlása megállíthatatlan, és egyetlen pillanat, egyetlen ember sem megismételhető, egyetlen döntés sem megmásítható.

49. oldal

>!
Benedek_Eszti

Milyen méltóságteljes tárgy egy könyv, és a célja szinte nemessé teszi.

201. oldal

1 hozzászólás
>!
Zoe27 P

Értelmetlen a hogyanokon és miérteken rágódni.

198. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Örökzöld-zuhatag
Kimberley Freeman: Parázs-sziget
Kimberley Freeman: Álom-öböl
Rosanna Ley: Kis színház a tengerparton
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél
Clare Boylan – Charlotte Brontë: Emma Brown
Paula Hawkins: A víz mélyén
Michael Robotham: Dédelgetett titkok
Jessica Townsend: Csudamíves
John Flanagan: A Tölgylevelesek