A ​tóparti ház 443 csillagozás

Kate Morton: A tóparti ház

„Ilyen ​az élet. A lehetőség ajtaja meg-megnyílik és le-lezárul, ahogy az ember vakon tapogatózik az útján.”

1933 nyara: az Edevane család ragyogó vidéki háza, Loeanneth készen áll a várva várt Szent Iván-éji estélyre. A tizenhat éves Alice, a szárnyait bontogató író talán mindenki másnál izgatottabb. Nemcsak mert végre kiötölte, mi legyen a váratlan csavar első regényében, hanem azért is, mert reménytelenül beleszeretett valakibe, akibe nem lett volna szabad. Ám mire Loeanneth órái elütik az éjfélt, amikor a tűzijáték csillogó fénye beragyogja az éjszakát, a családot súlyos veszteség éri, melynek hatására örökre elhagyják a birtokot.
Hetven év múltán Sadie Sparrow nyomozó kényszerű szabadságát tölti Cornwallban egy kínos munkahelyi vizsgálat miatt, amelynek lezárultával talán még elbocsátás is várhat rá. Nagyapja vidéki házában unatkozik, igyekszik zavaros ügyeiről elterelni a figyelmét, amikor egy nap elhagyott házra bukkan, ahol mintha megállt volna az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
560 oldal · ISBN: 9789632665313 · Fordította: Borbás Mária
>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632665290 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Anthony Edevane · Alice Edevane · Benjamin Munro · Eleanor Edevane

Helyszínek népszerűség szerint

szálloda


Kedvencelte 58

Most olvassa 17

Várólistára tette 343

Kívánságlistára tette 243

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Kate Morton: A tóparti ház

Hűűű, micsoda könyv volt ez!! Teljesen lenyűgözött!! Kate Morton is ott van már jó ideje a kedvenceim sorában, sőt, közös kedvenceink sorában, mert Zsófi is nagyon szereti a könyveit, így talán nem is meglepetés, hogy ezúttal is sikerült elkápráztatnia.

Talán Kate könyveinek össze is lehetne szedni a hozzávalóit:

Végy egy régvolt családot, legyenek kedvesek, aranyosak, édes gyerekekkel, legyen benne szerelem, mindent elsöprő, sok mindent kibíró, legyen egy gonosz szereplő, legyen egy félreismert, és a legfőbb alkotórész semmiképpen se hiányozzon belőle, az pedig egy olyan titok, ami uralja az egész könyvet, amin nem csak mi olvasók törjük a fejünket, hanem a könyvben felbukkanó új szereplők.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2017/01/kate-morton-topar…

19 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Kate Morton: A tóparti ház

Nagy reményeim voltak a regénnyel kapcsolatban, és nem kellett csalódnom. Most is egy több évtizeden és generáción átívelő családregénnyel ajándékozott meg az írónő. Egy felderítetlen eltünés 1933- ból. Egy tökéletes család, ami nem is annyira tökéletes, és egy nagyon jó megérzésekkel rendelkező nyomozónő. Mivel elég sokat ugrálunk az időben – 1912, 1932, 1933, 2003 – ezért időnként lassúnak tűnik a cselekmény. Én azonban nagyon is élveztem ezeket a visszaemlékezéseket. Eleanor és Anthony találkozását, Alice kalandjait, a család életébe való bepillantásokat. Nagyon meglepett a vége, de már az elején éreztem, hogy spoiler.
Igazán lebilincselő történet, ezúttal Cornwallból.

meseanyu P>!
Kate Morton: A tóparti ház

Nagyon szépen összerakott regény, kicsit tündérmeseien lekerekített, kicsit klisés, de az a fajta, amikor mély sóhajjal csukod be a könyvet, hogy az, amit sejtettél és reméltél, bekövetkezett. A krimi része fordulatos, izgalmas, a cornwalli hangulat meg lenyűgöző. Kate Morton úgy ír a házról, a kertről, az időjárásról, a család mindennapjairól, hogy összefut a nyál az ember szájában. És a szereplők is élnek, lélegeznek. Azt hiszem, ennek a műfajnak ő a királynője, lehet, hogy csak őt kéne olvasnom, hogy megkíméljem magam a csalódásoktól.

3 hozzászólás
gabiica P>!
Kate Morton: A tóparti ház

Ez volt az első Kate Morton könyv, amit olvastam, és meg kell mondjam, egyáltalán nem csalódtam. Nagyon jól felépített történet volt, magával ragadott.
Néha kicsit megzavart az időben való ugrálás, de hamar ráéreztem a dolog lényegére.
Csodálatos volt az egész. Folyamatosan azon gondolkoztam, hogy vajon mi történhetett valójában, és reméltem a legjobbakat. spoiler
Szerettem a visszaemlékezéseket, jó volt közelebbről is megismerni a családot. Izgalmas volt, kellőképpen krimi-jellegű, ami nagyon jót tett a történetnek.
Valahol mélyen éreztem, hogy spoiler
Biztosan nem ez volt az utolsó, amit Kate Mortontól olvastam.

KönyvMoly_1989>!
Kate Morton: A tóparti ház

A jó könyvekkel általában hamar végzek, de ezt a csodát igyekeztem minél tovább kiélvezni.
Kate Morton már – már szépirodalmi stílusa ötvözte a nyomozás izgalmát és feldolgozta egy különleges család életét.
Egyedi, fordulatos krónika megbánásról, titkokról, elhallgatott igazságokról,tiltott szerelemről és egy csavaros bűntény megoldásáról… És mindezt úgy vetette papírra az írónő, hogy szinte ott éreztem magam a helyszínen a szereplőkkel. Bejártam a gyönyörű vidéket, én is ott nyújtóztam a kúria kertjében, sétáltam az azt körülvevő erdőben… Együtt nyomoztam Sadie – vel és együtt sírtam a többi szereplővel az utolsó oldalakon.
Kedvenc könyv, imádtam!!!

3 hozzászólás
szadrienn P>!
Kate Morton: A tóparti ház

Vajon mi történt valójában Cornwallban? Hová tűnt az Edevane család tizenegy hónapos kisfia 1933 nyarán, Szent Iván éjszakáján? – tette fel a kérdést Kate Morton, és magával hívott egy finom, lágy, nőies rejtvénybogozásra.
Eleinte nehezen ment, sötétebb színekre, kevesebb harmóniára, több feszültségre vágytam, de aztán a méhzümmögés, a hangasusogás, az ötórai tea és friss sütemény csodás illata megtette hatását, lassan működésbe lépett a varázslat, és magával sodort a vidéki Anglia könnyed bája.
Végre ráhangolódva az idillre – ami aztán egyre nagyobbakat billent – elszántan a titok nyomába eredtem, beleszédülve az idősíkok közötti veszélyes ugrándozásba.
Élveztem a nyomozást, de az értékelésekben feltűnő „kissé klisés”, „kicsit kiszámítható” kritikai hangokkal is egyetértek. Ami pedig a könyv végét illeti, a szerző eddigi regénylezárásai valódi drámával, mesteri csavarral hozzám közelebb álltak, a mostani befejezés számomra bódítóan édes.

3 hozzászólás
DarknessAngel>!
Kate Morton: A tóparti ház

Gyönyörű borító, isteni történet, Kate Morton még mindig nagyszerű. Ez az első olyan könyvem az írónőtől, aminek nem sírtam a végén. Ennek örültem is, meg nem is. :D
A történet amúgy megint valami hihetetlenre sikeredett. Annyi titok, aminek egyszerűen nincsen vége, és annyi gyanúsított… Komolyan mondom, én kb. minden variációra gondoltam, csak pont arra nem, ami igazából történt. Többször volt, hogy csak néztem nagyokat, annyira meglepett a dolgok alakulása, és kismilliószor mondogattam magamnak olvasás közben, hogy: „Ezt nem hiszem el!” Viszont volt egy dolog, ami a végén nem lepett meg annyira -spoiler- ,erre még az elején gondoltam is, ezért nem volt olyan meglepő.
Nagyon szerettem az Anthony-Eleanor szerelmi szálat, annyira romantikus volt. Alice és Sadie is szerintem kitett magáért, egy percig sem unatkoztam. Én kifejezetten szeretem, amikor az időben ugrálunk, jobban fenntartja az izgalmat. Most is imádtam betekinteni nemcsak az 1933-as évbe, hanem az 1912-es be is, hogy aztán folytathassuk a nyomozást 2003-ban.
Nagyon szeretem, ahogy Kate Morton ír, és azok a gyönyörű helyszínek! Cornwall, a tóparti ház valami meseszép. Szívesen ellátogatnék oda.

2 hozzászólás
vargasz___>!
Kate Morton: A tóparti ház

Az élet nem tündérmese, és vannak esetek, amikor az ember nem kaphat meg mindent, amit szeretne, mindent nem lehet. Valahogy mindig egy fejezettel előbb leesett, hogy mi lesz a következő lépés. Ugyan néhol volt azért klisé, elég rendesen, de nem tudott, nem jöhetett rá az olvasó az elején a titok nyitják, az majdnem lehetetlen.
Nem igazán szerettem meg a főszereplő Alice-t, de nem is ez volt a célja az írónőnek. Viszont a történet azt megszerettem. Nem mondanám, hogy egy könnyű nyáresti olvasmány, kőkeményen agyaltam elalvás előtt én is, hogy ki a hunyó, élveztem olvasni, volt a történetben, sőt, inkább az írásmódban valami mélabú, valami melasz szerű ragacsos illat, valami, amitől abba a bizonyos kertbe képzeli magát az olvasó, ahol rekkenő a hőség, bogár zúgás, és madár dal uralkodik. Ez az, amit nem minden író tud össze hozni, ez az, amikor olvasás közben nem tudok másra koncentrálni, csak arra, hogy vajon mi lesz a következő nyom, a következő oldal, a következő fejezet.
Ajánlom azoknak, akik értékelik a minőségi, gyönyörű választékos írásmódot, na meg azoknak, akik nyughatatlanok, és le akarnak rántani egy leplet valami titokzatos régi históriáról, amit nemzedékek óta belepett a por.

Madama_Butterfly>!
Kate Morton: A tóparti ház

Múlt és jelen váltakozásával fűszerezett családregény – van itt minden, ami egy jó könyv alapreceptje: rejtély, romantika, generációkon átívelő titok, és egy tökéletes spoiler család. De a tökéletesség mögé ideiglenesen lehet rejtőzni csak, a maszk (és a múlt) repedései előhozzák a valódi arcunkat…. Ami biztos: az adott szó kötelez, annak megtartása pedig néha nehéz és áldozatokat követel. Ára pedig mindig mindennek van, és az élet be is nyújtja a számlát….vagy éppen visszaad és igazságot szolgáltat.
Kate Morton zseniális mesemondó, ez a története az egyik eddigi legjobb,

ZsúésKrisz_Olvas>!
Kate Morton: A tóparti ház

" Bevallom a Felszáll a köd után volt bennem egy kis félsz, de ahogy belekezdtem nem volt kérdés, hogy ez egy nagyon, de nagyon jó történet lesz.
Úgy látszik lassan össze lehet gyűjteni Kate Morton könyveinek összetevőit, hogy létrejöjjön egy újabb bestseller. Rengeteg visszatérő közös kis elemet találhatunk a könyveiben, mégis fantasztikusan gazdag fantáziával, rengeteg szerethető szereplővel, és generációkon átívelő titkokkal fűszerezve mindig valami újat mutat nekünk."
További gondolatokat itt olvashatsz a könyvről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/10/kate-morton-toparti…


Népszerű idézetek

szadrienn P>!

Ki gondolta volna, hogy a könyveknek ilyen hatalmuk van, kényszerítik az embert, hogy órák hosszat forgassa a lapokat?

220. oldal

1 hozzászólás
szadrienn P>!

Varázslatosak voltak azok a délutánok a könyvtárban, belélegezve ezernyi történet napmelengette állott porát.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Niki9311>!

– Az ember mindig feltételezi, hogy van még idő, aztán egyszer csak rájön, hogy elfogyott.

55. oldal

szadrienn P>!

– Holnap sütni fogok, az én szabadalmazott körtés lepényemet! – Összevonta a homlokát. – Csak éppen most jutott eszembe, hogy nincs hozzá körte.
– Én ugyan nem vagyok szakértő, de szerintem ez esetleg probléma lehet.

55. oldal

4 hozzászólás
Gyöngyi69>!

Ritkán szán időt arra az ember, hogy alaposan megnézze azokat, akiket jól ismer.

155. oldal

Manoli>!

[…] a múltnak megvan az a tulajdonsága, hogy átnyúlik az éveken, és utoléri az embert.

51. oldal

Csoszi>!

Az ember csak egyvalamire számíthat: hogy senki másra nem számíthat.

64. oldal

szadrienn P>!

Ilyen az élet. A lehetőség ajtaja meg-megnyílik és le-lezárul, ahogy az ember vakon tapogatózik az útján.

76. oldal

1 hozzászólás
>!

– Maga fiatal – folytatta élénken. – Az élet majd kigyógyítja naiv feltevéseiből. Az ember csak egyvalamire számíthat: hogy senki másra nem számíthat.

>!

Kezdeti kételyei ellenére az olvasás meglepően kellemes időtöltésnek bizonyult.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Gail Carriger: Szívtelen
Jud Meyrin: A múlt bűnei
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
María Dueñas: Öltések közt az idő
Joss Stirling: Storm és Stone