Behálózva 70 csillagozás

Kate McCaffrey: Behálózva

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizennégy éves Avalon pompásan érezte magát a bőrében, egészen addig, amíg új iskolába nem került. Arra persze számított, hogy egy kis időbe telik, amíg beilleszkedik, de arra nem, hogy valaki a világhálón valóságos háborúba kezd ellene, és nagyon sokan felülnek a becsületébe gázoló szavaknak. Lehet-e félvállról venni a nyilvánvaló hazugságokat? Segíthetnek-e a szülők vagy csak még kínosabb helyzetbe kerül, ha beavatja őket? Avalon csak egy-két új barátra támaszkodhat, miközben az ismeretlen rágalmazó újabb és újabb támadásokat indít a neten…
De miért? Kinek ártott? Mit követett el?

Eredeti cím: Kate McCaffrey: Destroying Avalon

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2009
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884700 · Fordította: Moldova Júlia

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Avalon Maloney


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ggizi P
Kate McCaffrey: Behálózva

Nagyon erőteljes könyv. És szomorú, hogy ennyire buták és kegyetlenek tudnak lenni a fiatalok merő önzőségből és spekulációból. Sajnáltam, hogy Avalon spoiler nem mertek fellépni a maguk védelmében, hogy kizárták a felnőtteket. spoiler
Eléggé megrázó lett a történet vége ahhoz, hogy talán elgondolkodjanak azok a gyerekek, akiknek a kezébe kerül, hogy milyen hatalom van a szavak erejében, hogy az a néhány odavetett, számukra komolytalan és felületes bántás a másikban mekkora sebeket tud okozni. spoiler Az nagyon tetszett a végén, hogy erősen hangsúlyozva volt, hogy az ilyen típusú zaklatásokra is van (lehet) megoldás, és igenis jelezni kell a felnőtteknek és az iskolának az ilyen hadjáratot, akiknek (remélhetőleg) van eszközük és hajlandóságuk a probléma kezelésében.

1 hozzászólás
>!
tmezo P
Kate McCaffrey: Behálózva

Felnőttként olvasva ezt a könyvet, azt kell mondjam, hogy ijesztő.
Félelmetes, hogy a gyerekek milyen ellenszenvesek, gyűlölködők tudnak lenni egymással.
Nagyon sajnáltam Avalont, és Marshallt is, hogy aljas zaklatás célpontjai lettek.
Fájt a szívem értük, és csak drukkolni tudtam, hogy végre beszéljenek róla valakivel.
Egy gyereknek sem kellene ilyesmin keresztül mennie, és egy gyereknek sem kellene ilyesmit csinálnia.
A tanulság számomra pedig az, hogy úgy neveljem a gyermekem, hogy eszébe se jusson másokról valótlant, rossz indulatú dolgokat állítani, és ha ő ilyet tapasztal, merjen róla beszélni, akkor is ha fél, hogy csak rosszabb lesz utána.

2 hozzászólás
>!
gab001 P
Kate McCaffrey: Behálózva

Gondoltam, hogy rövid könyv, gyorsan elolvasom. Nem így történt. Annyira nyomasztott a téma, hogy csak kis adagokban tudtam olvasni. Mégis megérte, mert tetszett a stílus és megszerettem főszereplőt is. Avalon az új iskolájában a zaklatók áldozatává válik, akik az Internetet is felhasználják, hogy továbbgyötörjék. Szemléletformáló olvasmány, mert teljesen átélhetjük az áldozat érzéseit. Ráadásul a szivatók okaira is fény derül és megoldással is szolgál a könyv. Megdöbbentő, hogy mi mindenre képesek az emberek már gyerekként is. Ahogy az is, hogy vannak oldalak, ahol ilyen rágalmazások megengedettek. Bár viszonylag boldog befejezése van a történetnek, mégis elég nagy tüskét hagy maga után. Nem lehet elmenni mellette.

>!
Animus, Budapest, 2009
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639884700 · Fordította: Moldova Júlia
3 hozzászólás
>!
Zoe27 
Kate McCaffrey: Behálózva

Az iskolai zaklatás meglátásom szerint mindig aktualitást élvező téma.
A zaklatás már bizony sajnos az általános iskolában elkezdődik. A gyermekek pedig minél hamarabb megtanulják ezt a helyzetet kezelni annál jobb…
Ehhez pedig még hozzá adni az internet adta lehetőségeket a legkézenfekvőbb, mivel így a gyerekek egy sokkal hozzájuk közelebb álló veszélyforrásról is hallhatnak, mindezt a gyerekek szintjén stílusával ötvözni fenomenális ötlet volt!!!!

>!
Dorczy
Kate McCaffrey: Behálózva

„Ki volt az első, aki sokat akart?”
Ez a dalszöveg jutott az eszembe, miközben olvastam a könyvet. Bő 100 évvel ezelőtt még csak az újságpapírból kivágott betűkből állították össze a mocskolódó üzeneteket, szinte természetes, hogy az internet terjedésével a zaklatásnak is meg kellett jelennie.
Sajnos.
Nem is csak azért borzasztó ez a történet, mert ilyen a valóságban is előfordul, hanem mert nagyon jól lett megírva. Teljesen hatalmába kerített a könyv, nem is nagyon tudtam letenni.
Ha nem is kötelező olvasmánynak, de ajánlottnak mindenképpen fel kéne vennie a magyar tanároknak a listájukra, hiszen szükség van arra, hogy a mai gyerekek ne csak az internet pozitív oldalait ismerjék, hanem tudják, hogy milyen is lehet, ha nem figyelnek oda. És erről beszélni kell! Nem szabad magába fojtania az embernek, mert beláthatatlan következményekkel járhat.
Remek könyv.

>!
Hilla
Kate McCaffrey: Behálózva

Borító 5/1 túl komolytalan borító egy ilyen könyvhöz
Cselekmény: Nincsenek szavak. Gombóc volt a torkomban, és legszívesebben odamentem volna Avalon gépéhez és összetörtem volna, utánna feljelentést tettem volna, és megcsapkodtam volna a plasztikokat. De nem tehettem. És meg lett a következménye. Több ilyen kellene olvasnia a generációnknak.

>!
PTJulia P
Kate McCaffrey: Behálózva

Kamaszoknak való történet az iskolai zaklatás fekete bugyrairól. Azt gondolnánk, hogy ilyen nincs, ez nem történhet meg a valóságban, hogy ennyire kegyetlenek legyenek a diákok, de sorra találhatunk erre igazolást: Amanda Todd, Gabriel Taye, a budapesti, sérült gyermek, akikkel osztálytársai muszlim terroristásdit „játszottak”, a székesfehérvári iskola aulájába leugró diák… de nem kell messzire mennünk, azt hiszem, mindnyájunk 30 km-es körzetében van legalább egy olyan kis- vagy nagyiskolás fiú vagy lány, akinek az életét pokollá teszik az osztálytársai. És ebből a pokolból nem tudnak kiszállni, mert sokszor egyedül maradnak, és félnek (vagy sokszor még a segítségkérés is süket fülekre talál…). Ennek a regénynek az a nagy előnye, hogy a rossz megoldási útvonal mellett pozitív kiutat is talál, és tud mutatni, talán elég pozitívat ahhoz, hogy ezek a gyerekek meg merjenek szólalni.
Úgy gondolom, hogy sovány vaddisznó vágtában kellene a tanárokat és az óvodapedagógusokat érzékenyíteni a témában, hogy utána képesek legyenek a saját környezetükben értelmes és hasznos érzékenyítő foglalkozásokat tartani, és a bajt is idejében észrevenni! Szerencsére manapság az ilyesmik megoldására még órarendi keret is biztosítva van (mert igenis lenne értelme az etikának.)

>!
K_Kyra4
Kate McCaffrey: Behálózva

Ha ezt a könyvet valaki elolvassa, nagy eséllyel átgondolja a szavak súlyát. Miközben olvastam végig éreztem a gombócot a torkomban, amit nem tudtam lenyelni. Utána napokig ez járt a fejemben, és bár sosem köszörültem a nyelvem máson, ezek után egy életre elment a kedvem tőle. Rendkívül jó könyv a kirekesztettségről és a megbánásról. Megtanítja, hogy van súlya a mondanivalódnak, teljesen mindegy, hogy milyen szándékkal ejted ki őket.

>!
OlvasóEccarvú
Kate McCaffrey: Behálózva

Hűha.
A borítója alapján (amennyiben nem olvasom a fülszöveget) tuti átsiklom felette. Szerencsére már a fülszöveg megfogott, a borítót meg nem is igazán figyeltem. A kezemben tartva viszont feltűnt, hogy a fenti alakok mennyire homályosak, és hogy mennyire elriasztó lehet ez a borító, azonban az alapötlete nekem tetszik.
A történet viszont olvastatta magát. Nem örültem neki, mikor le kellett tennem, és olvasás közben arra gondoltam, hogy „ne szóljatok hozzám, amíg ki nem olvasom”. A szereplők szimpatikusak voltak, ami a legjobban meglepett: kedveltem a főszereplőt! A kedvenceim viszont akkor is Marshall, Caleb, Mitch és… Sukey.
A sztori meglepett, azt hittem egy egyszerű történet lesz, (már ha az alapszituációt nevezhetjük egyszerűnek) ahol a főszereplőt piszkálják, aztán a végére valahogy megoldódik. Hát nem ezt kaptam, és kellemeset csalódtam. Viszont közben nagyon fájt is. Ez a viszonylag rövid könyv felkapott, földhöz csapott egy kicsit, majd áttaposott a szívemen, és megsiratott. Igen, amikor kezdtem sejteni, már tudtam, hogy sírni fogok. Nem bírtam ki. És nagyon fájt. Aztán a könyv vége felé kicsit megkönnyebbültem. De a szívem még sajgott. spoiler Az utolsó előtti fejezet körül sejtettem, hogy mi következik Egész könyvet lelövő spoiler, csak saját felelősségre olvasd el: spoiler, viszont az utolsó fejezet rendesen arcul csapott.
Összességében a téma ismerős, viszont kegyetlen volt. Hogy elfajultak a dolgok.
Ajánlom bárkinek, aki szereti az ilyen témájú könyveket, és a keserű valóságot. Kifacsar, de a vége egy megkönnyebbülés, fellélegzel, de még tovább gondolkodtat.


Népszerű idézetek

>!
Mareszkaresz P

(…) nem akartam beszélni, hiszen a szavak pusztítanak, de a csönd még halálosabb volt.

124. oldal, Sötétség

>!
tmezo P

A csúfnév rajta marad az emberen, mint ahogy az is, ha elkönyvelik valamilyennek.

37. oldal

>!
tmezo P

A tanárok szónokolhatnak jogról, felelősségről, de ha az embert kiszúrják maguknak, akkor fél, hogy csak rosszabb lesz, és ezért nem kérhet segítséget. Nem meri elmondani. Úgyis világos, hogy senki sem segíthet. Úgyhogy bemegy az iskolába minden egyes nap, és reméli, hogy nem hívja fel magára a figyelmet, akkor majd egyszer vége lesz.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Avalon Maloney
>!
tmezo P

– Ha kiállsz eléjük, általában szétesnek. Ezért szoktuk arra bátorítani a gyerekeket, hogy mondják el valakinek. Tényleg bárkinek, nem számít. Azért tud létezni az ilyesmi, mert a félelem életben tartja. A legtöbbször egyáltalán nem olyan bátrak, ha valaki szembeszáll velük – magyarázta anya.

118. oldal

>!
Dorczy

– Egy nap ez már csak távoli emlék lesz. És majd arról fogsz beszélgetni a barátaiddal, milyen szörnyű volt, amikor kiszúrtak maguknak a suliban. De boldog leszel és tartozni fogsz valahova. Nem tart örökké.
Emlékszem, hitetlenkedve néztem rá. Nem láttam kiutat, úgy éreztem, tökéletesen csapdába ejtett a pillanat, biztos voltam benne, hogy ilyen lesz a jövőm is.
De neki volt igaza.

172. oldal

>!
OlvasóEccarvú

Csak sírtam és sírtam, kisírtam magamból az összes mérget, amivel a suliban megtöltöttek.

117. oldal, Csendes szavak (Animus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Avalon Maloney
>!
Cicus

Rám kacsintott a tükörből, és visszapakolt a táskájába. A viselkedése olyan egyértelmű volt…

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Robin Stevenson: Attitűde
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Sarah Bannan: Súlytalanul
Robert Williams: Luke és Jon
Joss Stirling: Storm és Stone
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek
Eve Ainsworth: 7 nap
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…