Túlélők 18 csillagozás

Kate Furnivall: Túlélők

Zseniális történet szerelemről, veszélyről, bátorságról és árulásról.

1945. Németország. Klara Janowska és a lánya, a tízéves Alicja heteken át gyalogoltak, hogy eljussanak a Graufeld nevű, kitelepített személyek számára nyitott táborba. A zsúfolt, mocskos és veszélyes körülmények között a másik háromezer-kétszáz táborlakóval együtt, ők még a szerencsések közé tartoznak. Túlélték a háborút, és most mindent elkövetnek, hogy egy nap otthont teremthessenek maguknak a háború utáni világban. Ám mikor Klara felismer egy férfit a táborban, akiről azt hitte, hogy már csak a múltja egy része, megkezdődik a halálos macska-egér hajsza. A férfi pontosan tudja, mit tett Klara a háború idején, hogy megmentse a lányát. Klara pedig ismeri a férfi valódi személyazonosságát. Képesek lesznek egymás mellett élni, és megőrizni a másik titkát? Mi lesz a hallgatásuk ára? És vajon kijut-e bármelyikük is élve a táborból?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2019
400 oldal · ISBN: 9789636356859

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Kate Furnivall: Túlélők

”Minden, amit a múltban tettünk, számít. Majd te is megtanulod. A múlt olyan, mint az árnyékod, sosem hagy el.”

Korábban nagy kedvenceim közé tartoztak Kate Furnivall történelmi környezetbe ágyazott romantikus regényei, így a Túlélők olvasása a nagy visszatérést jelentette számomra a brit írónőhöz. Az új megjelenés főhőse, Klara Janowska történetébe közvetlenül a második világháború befejezése után nyerhetünk betekintést, aki lányával KSZ-ként, azaz kitelepített személyként tartózkodik a német Graufeld táborban. Itt azonban megjelenik a múltból egy számára veszélyt jelentő férfi, akivel kölcsönösen ismerik egymás múltját. Megkezdődik a hajsza, azonban az a sorsdöntő cselekmény, amely mozgatja a szálakat, csak az utolsó előtti fejezetben lesz ismert az olvasó által, így végig fenntartja az érdeklődést a lebegtetett titok. Az anya-gyermek közti mélységesen erős kapcsolattal együtt az embertelenné vált világban megjelenik még egy éltető személy Klara életében Alicja mellett, egy nagyon szép romantikus történet bontakozik ki ugyanis a táborban. Ebben a regényben is több helyen éreztem a második világháborús romantikus történetekre gyakran jellemző meseszerűséget, ám az utolsó fejezetbe bevitt csavar a háború utáni sajátos újrakezdésről gondoskodott arról, hogy kifejezetten elégedetten tegyem le a könyvet.

Kókuszka>!
Kate Furnivall: Túlélők

A történet akkor játszódik, amikor befejeződött a II. világháború, a városok romokban hevertek, az üzemek és gyárak nem működtek, hatalmas volt az élelmiszerhiány. Főszereplője, Klara Janowska félig lengyel, félig angol, aki tízéves lányával, papírok nélkül, Németországban létrehozott kitelepített személyek táborába tart, ahonnan Angliába szeretne tovább menni. Szemléletesen ábrázolja a túlzsúfolt, piszkos, veszélyes tábor körülményeit. Klara a háború alatt lengyel ellenálló volt, de a nácik elfogták, és arra kényszerítették, hogy nekik dolgozzon. A múlt árnyékként követi, a túlélésért vívott harca nem ér véget, rengeteg akadállyal kell megküzdenie. A háború véget ért, de a felejtés, a megbocsátás, az újrakezdés hosszú és fájdalmas folyamat. A történet lassan indul be, de aztán magával ragad, és nem ereszt. Az anyai szeretet, a szerelem, a veszély, a bátorság, az árulás és a túlélés regénye.


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Tudja, az emberek változnak, mikor darabokra hullik az életük.

209. oldal

Málnika P>!

Minden, amit a múltban tettünk, számít. Majd te is megtanulod. A múlt olyan, mint az árnyékod, sosem hagy el.

206. oldal

Kókuszka>!

Mindannyiunknak szüksége van szeretetre, és arra is, hogy szeressünk. Ez tartja melegen és életben a lelkünket. Szeretet nélkül valami meghal az ember bensőjében.

396. oldal

Kókuszka>!

Ha az ember mindig biztonságban élt, nem tudja, mit jelent veszélyben lenni. Nem tudja, hogy ez megváltoztatja.

15. oldal

Kókuszka>!

A gyűlölet olyasmi, ami képes elevenen felfalni az embert.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
Málnika P>!

Mert szabadság nélkül, hogy is hihetnénk önmagunkban? Hogyan lehetnénk valaha is boldogok?

397. oldal

Fanni_214>!

Fleischer. Tudják, mit jelent németül a Fleischer vezetéknév? Azt jelenti, mészáros. Az ember, aki mészárol.

106. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Akit elhagytál
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Nevil Shute: Az örökség
Helen Bryan: A háború jegyesei
Erich Maria Remarque: Éjszaka Lisszabonban
Shan Sa: A gójátékos
Sebastian Faulks: Madárdal
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány