Becky ​sorsa 4 csillagozás

Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1903

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Százszorszép Könyvek Singer és Wolfner

>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1927
70 oldal · Fordította: Kéméndyné Novelly Riza

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa

Aki szereti Montgomeryt és az Anne sorozatot, az meglehetősen sok párhuzamot fog találni ezzel a kis történettel (és szeretni is fogja). Egy kissé vadóc, cserfes kislány pár évét követhetjük nyomon benne, amit két nagynénje házában tölt, új barátokat talál, iskolába jár és felnövekszik. Mivel én vagyok az első, aki látszólag olvasta, megpróbálok hozzá egy értelmes fülszöveget rittyenteni :-D Sőt, most utánakerestem és eredetileg a címe: Rebecca of Sunnybrooke Farm és 1903-ban jelent meg az első része (amit én is olvastam), tehát ez az Anne típusú regények alapjának is tekinthető (már persze, hogy nem volt előtte még korábban egy hasonló x nevű lány az x nevű farmról/házból sztori) :-D

2 hozzászólás
Mira_Skywalker>!
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa

A rövidke regényben Becky történetét követhetjük végig, ahogyan cserfes kislányként szegény családjából kicsit jobbmódú nagynénjeihez költözik, akik közül egyikük szigorúbb, másikuk kedvesebb. Becky iskolába jár, barátságokat köt, fiatal nőve válik, záróvizsgát tesz… majd pedig választani kényszerül családja támogatása és a saját karrierje, álmai között…
Talán már ennyiből is kivehető, hogy a történet az Anne és a Váratlan utazás nyomvonalain halad, a probléma vele csupán az, hogy valójában még 70 oldal sincs az egész és emiatt kicsit vázlatosnak, kifejtetlennek érződik, a vége is lezáratlan, bár ezt-azt sejteni lehet a többit pedig kitalálni.
Mivel régen íródott, bele kell kalkulálni a kisregénybe a gyerekekkel való szigorúbb bánásmódot, továbbá azt az ideált, hogy egy lány mindig legyen alázatos és szolgálatkész, ezek egy kicsit néhol már bosszantottak, de összességében aranyos történetről van szó, amit tudok ajánlani Anne és- Váratlan utazás rajongóknak.:)
Érekesség: a magyar kiadás is nagyon régi, 1927-es, ebből kifolyólag maga a szöveg még más helyesírást követ pl. Igy, ugy, ugy-e, tulságosan stb. off

SzVera>!
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa

Akár ez a könyv is lehetett Montgomery Anne sorozatának ihletője. Nagyon sok az azonos elem, viszont Anne jóval kidolgozottabb, mint elődje. (Éppen ezért nekem ez kevésbé tetszett.) Viszont saját korában nagy népszerűségnek örvendhetett, többször is megfilmesítették, legutóbb 1938-ban Shirley Temple-el.

Kisanna>!
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa

Aranyosan indult a történet, egy okos és határozott kislány két vénkisasszony nagynénihez kerül egy farmra, ahol rendesen felpezsdíti mindenki életét. A címmel ellentétben azonban nem derül ki mi lesz Becky sorsa, mert a regény hirtelen befejeződik és az olvasó fantáziájára van bízva mi lesz a szereplőkkel.


Népszerű idézetek

Ibanez P>!

Gondold csak meg, anyám, hogy még alig múltam tizenhét éves! Ez a vöröskötényes, lisztesorrú leány csupán az énemnek kezdete. Az öreg juharfa ott a kút mellett mely már százéves elmúlt, az idén új ágakat hajtott s akkor én, a tizenhétéves, nem remélhetnék?

Ibanez P>!

Elhagyta a kis falusi állomást, hogy a saját vonatának indulásáig a közeli erdőben sétálgasson. Időnkint leheveredett a bársonyos mohaszőnyegre s álmodozva szemlélte a körülötte tenyésző növények színpompáját. „Az ezeregy éj” új kiadását hozta el Rebekának kárpótlásul az elrongyolódott, agyonolvasott példányért, amely előbbi években annyi gyönyörűséget szerzett neki. Miután azonba ily előre nem látott körülmények között találkoztak, nem jutott eszébe a könyvet átadni. Most szórakozottan lapozgatott benne, míg Aladin és a csodalámpa meséjére akadt s ez rövid idő alatt éppúgy lebilincselte figyelmét, mint gyerekkorában, amikor először olvasta e bűbájos meséket.

Ibanez P>!

– Miért nem nyitod ki a napernyődet?
A kicsike még gondosabban elrejtette szoknyája alá a szóban forgó kincset.
– Oh, azt nem teszem – mondta határozottan, – sohasem nyitom ki, ha a nap süt! Tudja kérem, a vörös szövet nagyon hamar fakul, s ezért csak borús vasárnapokon szoktam használni.

Ibanez P>!

– Kérem, mondanék önnek valamit – kiáltotta a kicsike.
Cobb engedelmesen megállította lovait.
– Többet kellene fizetnem, ha ott elöl ülnék ön mellett? Olyan sima itt az ülés, a kocsi pedig oly igen nagy, hogy ide-oda csúszkálok, s egész testem kékre-zöldre verem.
Cobb várt, míg a szóáradat kiapadt.
– Szállj fel hát ide mellém, ha kedved tartja – válaszolta aztán jókedvűen.


– Így ni, most már jó lesz minden. Így már csakugyan olyan, mintha utaznám. Ott bent úgy éreztem, mintha a kendermagos kotlónk lennék, amely ott kuporog a sötét fészerben.

Ibanez P>!

– De hogy is hívják önt bájos ifjú hölgy?
– Randall Rowena Rebeka a nevem.
– Mit, Ivanhoe mindkét hősnője egyszerre? – kiáltotta az idegen vidám nevetéssel.

Kisanna>!

– Nem tudnám, hogy miért kellene nekem egy gyermekből valamit csinálnom, — mondta Miranda, midőn Aurélia levelét elolvasta. — Én természetesen azt hittem, hogy Aurélia azt küldi, akit mi kívántunk, de igazán reá vall, hogy ezt a neveletlen kölyköt a mi nyakunkba akarja varrni.
– Ne feledd, hogy magunk ajánlottuk, hogy abban az esetben, ha Hanna nem jöhetne, Rebekát vagy akár Janet is küldheti.
– Tudom, de azért egy pillanatig sem kívántuk, hogy ez úgy is legyen.

Ibanez P>!

Az öreg postakocsi csendesen döcögött a Maplewoodból Riverboroba vezető poros országúton. Május hó közepe volt még csak, de máris oly hőség uralkodott, mint nyár derekán s Cobb Jeremiás tőle telhetően kímélte lovait, habár arról sem felejtkezett meg, hogy ő egyszersmind a városka postása is.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
L. M. Montgomery: Az arany út
L. M. Montgomery: Forgószél
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Dániel Anikó: Flóra
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér
Rachel Renée Russell: Szívzűrök