Life ​After Life (The Todd Family) 8 csillagozás

Kate Atkinson: Life After Life Kate Atkinson: Life After Life Kate Atkinson: Life After Life Kate Atkinson: Life After Life Kate Atkinson: Life After Life

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

What if you could live again and again, until you got it right?

On a cold and snowy night in 1910, Ursula Todd is born to an English banker and his wife. She dies before she can draw her first breath. On that same cold and snowy night, Ursula Todd is born, lets out a lusty wail, and embarks upon a life that will be, to say the least, unusual. For as she grows, she also dies, repeatedly, in a variety of ways, while the young century marches on towards its second cataclysmic world war.

Does Ursula's apparently infinite number of lives give her the power to save the world from its inevitable destiny? And if she can – will she?

Darkly comic, startlingly poignant, and utterly original – this is Kate Atkinson at her absolute best.

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Black Swan, London, 2014
640 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552776639
>!
Black Swan, 2014
622 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780552779685
>!
Little, Brown Books, New York, 2013
544 oldal · ISBN: 9780316176484

2 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Hanna IP
Kate Atkinson: Life After Life

Ursula Todd 1910 februárjában megszületik – majd meg is hal. Aztán megszületik megint, szintén 1910 februárjában, és életben marad – majd ötéves korában belefullad a tengerbe. Megszületik ismét…
Az elmúlt évben több olyan könyvet is olvastam, amely az elágazó életutakat (My Real Children), vagy a halál utáni újrakezdést (A holnap határa), feszegette, most, a Life After Life után azt mondhatom, hogy számomra ez volt a téma tökéletes szintézise.
Minden újrakezdés különbözik részleteiben, és Ursula, mivel halvány bajsejtelmet leszámítva nem emlékszik a korábbi (vagy egyszerűen csak lehetséges) életekre, mindig új hibákat követ el, új döntéseket hoz, melyek azonban óhatatlanul a nyitójelenet felé sodorják: 1930-ban egy angol nő belép egy kávézóba, megeszik egy tortát Hitler társaságában, majd lelövi.
Az egyes életek között Ursula egyértelműen változik, a döntései egyre inkább a függetlenség, keménység, felelősségvállalás felé mutatnak a kezdeti életpályák áldozatszerepei után, és mindegyik hordoz annyi új szereplőt, színhelyet, jelenetet, hogy az egyes újrakezdések ne csupán ugyanazon pálya kevés eltérést mutató permutációi legyenek.
A Life After Life családregény, Ursula szülei, nagynénje, testvérei éppolyan fontosak, mint ő maga, és a mindig változó történetek dacára (vagy épp azért) olyan mélységben jelennek meg a regényben, ahogy egyetlen életpálya során nem tehették volna. Mivel az egyes részletek mások, ők is eltérnek, és mégis ugyanazok – érdekes, színes és mélységesen angol karakterek.
Mert a regény végeredményben erről szól: milyen angolnak lenni a két világháborúban, milyen vidéken élni, míg Londont bombázzák, milyen Londonban élni ugyanekkor, találatot kapni az óvóhelyen, vagy éppen halottakat válogatni ugyanott, milyen férjhez menni, kilépni egy házasságból, soha férjhez nem menni abban az időben, vagy férjhez menni, de egy némethez. Számtalan döntés és számtalan életút, amelyeket mind ugyanaz a nő, Ursula Todd jár végig, aki végül tanúja lesz a huszadik század összes első felének.
Bár az újrakezdések központi szerepet játszanak (számtalan módon meghal ez a nő), nem uralják el a regényt, szükséges velejárói annak, hogy egy szokatlanul erős szövésű történet szülessen, amelyben minden életút – akármilyen rövid vagy hosszú legyen is – egyenrangú. Mindegyikben van fájdalom, van szépség, mindegyikben – akármi történjék is – van, amit siratni és ünnepelni lehet.
És lehet, hogy épp ez a könyv lényege, megértetni, hogy bár nekünk csak egy élet jutott (vagy csak mi is déja vu és halvány balsejtelem képében ébredünk tudatára a többinek, amit megéltünk), de ugyanolyan értékes, mint bármelyik, amit a „mi lett volna, ha” ajándékozhatott volna nekünk.

>!
Banditaa P
Kate Atkinson: Life After Life

Az elején nyomasztott a sok zuhanás a sötétbe meg a sok újrakezdés, de aztán kezdett érdekelni, hogy mi lesz a vége. Az igazi élet. De van olyan, hogy igazi? Jobb az egyik élet, mint a másik? Mert én nem hiszem. Érdekes volt olvasni, de ennél többet nekem adott.

>!
Izolda +SP
Kate Atkinson: Life After Life

Ez egy nagyon jó regény, nagyon jók az életek, a verziók. Hiányérzet van azonban bennem kicsit, ezt onnan tudom, hogy azt érzem, elolvasnám a végét szívesen…

„Does Ursula's apparently infinite number of lives give her the power to save the world from its inevitable destiny? And if she can – will she?” – erre csak én nem kaptam választ?

>!
BZsofi +SP
Kate Atkinson: Life After Life

Az egyik legkülönlegesebb regény, amelyet valaha olvastam. Még ülepednie kell, hogy értelmes gondolataim legyenek róla. De ez számomra mindenképpen passzol hozzá:
"Hátha minden e világon,
Földi életem,halálom
Csak mese, csalódás, álom?…"

>!
Fanni_Dorottya
Kate Atkinson: Life After Life

Azon ritka (bár mostanában egyre gyakoribb) esetek egyike, amikor úgy vettem könyvet, hogy csak elolvastam a fülszövegét és utánanéztem molyon, de előtte nem olvastam el magát a könyvet. Csak egy pár percig hezitáltam, mert a téma nagyon megfogott – ha nem is pont így, de a „jaj bárcsak visszamehetnék és ezt meg ezt máshogy csinálhatnám” (nyilván nem olyan kaliberű események, mint Ursula esetében) gondolat jópárszor eszembe jutott.
Ugyanakkor kicsit féltem is, mert könnyű lett volna beleesni abba a hibába, hogy a különböző életeket nem tudja megfelelően elválasztani, az azonosságokat annyiszor leírja hogy már unalmasak…szerencsére ez nem történt meg, csupán pár szóval utalt az írónő egy-egy változásra.
Persze voltak életek, amik érdekesebbek a többinél (sokkal-sokkal többet szerettem volna olvasni például arról, amikor spoiler, de persze ez is elcsúszhattt volna a hiteltelen felé, úgyhogy jobb is, logikusabb is az, ahogy végül megoldódott.
Összességében nagyon tetszett, de nem biztos, hogy újraolvasnám – az egyik legjobb rész e a könyvnek, ahogy az ember próbálja kitalálni a változásokat, az apró utalásokból összerakni, hogy kivel milyen viszonyban van éppen Ursula és ez mennyiben más, mint a többi életében.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeanette Winterson: Oranges Are Not the Only Fruit
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Philip Pullman: The Amber Spyglass
Kazuo Ishiguro: An Artist of the Floating World
William Boyd: Restless
Salman Rushdie: The Satanic Verses
Ian McEwan: The Child in Time
John Lanchester: The Debt to Pleasure
Kate Saunders: Five Children on the Western Front
Rose Tremain: Music and Silence