Pingvinélet 133 csillagozás

avagy az elfajzott fajok eredetéről
Katarina Mazetti: Pingvinélet Katarina Mazetti: Pingvinélet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Mazetti ​ezúttal is kevés eszközzel, de fergeteges humorral, könnyed stílusban jeleníti meg egyéni alakjait, miközben sok érdekes, elgondolkodtató történetet és sorsot varázsol elénk.”
– SVENSKA BLADET –

Katarina Mazetti mesterien keveri a komikust a tragikussal. Boldog álarca mögött boldog mosoly rejtőzik. Nem hisz abban, hogy a szenvedés nemesít.
– AFTONBLADET –

Mint a legjobb stand-up komikusok, Katarina Mazetti is képes látszólag mellékesen odavetett sorokkal megnevettetni, ugyanakkor rádöbbenteni saját furcsaságainkra, belénk rögződött tévképzeteinkre.
– SWEDISH BOOK REVIEWS –

Az Antarktisz felé tartó luxushajón összetalálkozik egy egymáshoz egyáltalán nem illő furcsa pár: Tomas, a deprimált, elhagyott családapa, aki elhatározta, hogy a jéghegyek között vet véget az életének, és a sötét titka ellenére rendíthetetlenül optimista Wilma.
A hajón utazik a világjáró Alba is, aki az ember és az állat közötti hasonlóságokról készít… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Park, Budapest, 2014
250 oldal · ISBN: 9789633551004 · Fordította: Kertész Judit
>!
Park, Budapest, 2013
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550373 · Fordította: Kertész Judit

Enciklopédia 8


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Arianrhod>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Talán nem vettem volna rá magam, hogy végigolvassam, ha nem kellett volna egy Antarktiszos könyv valamelyik kihíváshoz, és megint a jégben-fagyban szenvedő hősi kutatókról nem volt kedvem most olvasni, ezért választottam ezt a limonádét, de nagyon idegesítő volt a stílusa. És ez nem valószínű, hogy a fordítás hibája, maga a primitív, és főként erőltetetten jópofáskodó vagy tudálékoskodó írásmódja bosszantott végig. Szinte mindegyik szereplő borzalmasan buta, a környezet-szennyezéssel, vagy annak megakadályozására tett indítványaikkal sikerült elérni, hogy vöröset láttam. Tényleg ilyen korlátoltak az emberek még a jóléti társadalmakban is??? Szomorú, hogy ráadásul valamennyien tanult, művelt embereknek vannak beállítva. Kiábrándító.

Tudom, hogy nem úgynevezett szépirodalmi indíttatású regény ez, na de olvastam mostanában ebbe a kategóriába tartozó remekeket is, és a műfajukban jobbnál jobbakat. Voltaképpen nem is értem, miért népszerű ez a könyv ennyire.

Jópontok voltak a tájleírások, és legalább 1 plusz csillag Ushuaia miatt, ahelyett, hogy a hajón való hányást és különféle zsigeri bántalmakat boncolgatott, tölthetett volna kicsit több időt ott a társaság. Másik dolog, ami tetszett, az utazóközönség jellemzése volt, mennyire jól ismerem én ezt! Pont ezért szoktam le a társasutazásokról, és mentem inkább sokszor magam később, így csak azzal az egy emberrel kellett vitatkoznom állandóan, aki 12 éven át a partnerem volt a világlátásban, és csak ő egyedül is fölért egy 50 fős csoporttal, ami a hülyeséget és hisztit illeti.

Az úgynevezett szerelmi szál pedig abszolút geil, el nem tudom képzelni, hogy ilyesmi valóban előfordulhatna. Fél csillag plusz azért, mert mégis végig bírtam valahogy szenvedni, az nekem jár. Bár lehet, nem Salman Rushdie és Faulkner után kellett volna belekezdeni. Máskor majd vigyázok, és Cassandra Clare-t olvasok, mielőtt kézbe vennék újra egy Mazetti-rémálmot.

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Így a negyedik Mazetti-könyv végén rájöttem arra, hogy az írónő neve garancia az emberismeretre, az eredeti, tökéletlenül tökéletes főszereplőkre és az abszurd helyzetekre.

Érdekes módon számomra ez volt a legkomorabb olvasmány Mazettitől. A fülszöveg alapján azt gondoltam, hogy az antarktiszi hajóút-pingvinek és fókák-sok ember összezárva triumvirátusa majd jó alaposan megnevettet, és egy adag iróniával és csipkelődő humorral fűszerezi az írónő a történetet, erre ha háromszor-négyszer elmosolyodtam olvasás közben, akkor sokat mondok. Még csak szellemesnek sem titulálnám a könyvet… Inkább azt mondanám, hogy elgondolkodtatja az embert. Elgondolkodtat az életről, a körülöttünk lévő környezetről és emberekről, bizonyos élethelyzetekről, de legfőképpen talán önmagunkról.

Ami a szereplőket illeti, egyikük sem került igazán közel a szívemhez. Wilmának tetszett az optimizmusa, de néha sok(k) volt. A Tomas depressziója mögötti dolgokat megértettem, ugyanakkor kicsit hihetetlennek (hiteltelennek?) tűnt, ahogy egyik napról a másikra megváltozott. (Még ha ténylegesen léteznek is ilyen betegek.) Alba karakterét remekül kitalálta az írónő, szerettem olvasni az életéről és a bölcs gondolatairól. A mellékszereplők nagy többsége viszont kifejezetten irritáló volt. Az a sok hazugság és rosszindulat!

A komor hangulat és a semleges szereplők ellenére a hajóutazás és az Antarktisz teljesen elvarázsolt, úgyhogy fel is vettem a bakancslistám következő pontjának.

Összességében nem volt rossz könyv, és olvastatta magát, de még mindig azt mondom, hogy A pasi a szomszéd sír mellőlt nem lehet überelni.

Lisie87 P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Egyszerű kis történet, többféle emberi jellemet felsorakoztatva, de valahogy mégis mindenkiben van valami közös. Csak egy cél kell az életünkbe és máris másképp látjuk a világot.
Nem mondom, hogy nagyon tetszett, vagy elvoltam vele, inkább a kötelesség hajtott, hogy végigolvassam. Szerencsére rövid volt.

1 hozzászólás
ggizi P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Nagyon kellemes történet volt. Egy igazán egzotikus társasutazás néhány szereplőjét ismerhettük meg, akik különböző okok miatt vettek részt az antarktiszi hajóúton. A történet most is olvasatta magát, de mégsem kerültek közel hozzám a szereplők – bár jólesett olvasni róluk. Persze Alba, a bölcs és okos öregasszony is nagyon szimpatikus volt karaktere folytán, de csak annyira, amennyire ez a sablonkarakter szokott rám hatni. De a helyi élővilágban tobzódó utazást, még így közvetve is kimondottan élveztem. Ajj de jó lenne egy ilyenen részt venni… :P

3 hozzászólás
mdmselle I>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Remek történet, kiváló jellemábrázolások. Különösen megfogott az a gondolat, miszerint „minden ember jéghegy. Ne feledjük, hogy személyiségünk kilenctizedé a felszín alatt található. Ez teszi érdekessé az életet.” Ez annyira jól összefoglalja azt, amit én sohase tudtam megfogalmazni, vagyis, amit nem is próbáltam soha, inkább csak rácsodálkoztam néha, hogy micsoda érdekes és felfedezésre méltó mélységek húzódhatnak az utcán siető, átlagosnak látszó emberek külső máza mögött. El is határoztam, hogy összeállítok egy kis gyűjteményt olyan jéghegy-könyvekből, amik nem szólnak igazán másról, minthogy néhány ecsetvonással felvázolnak néhány látszólagos ÁtlagLujzát és EgyenBélát az első fejezetekben, aztán a többiben mesteri technikával lehántják róluk az átlagmázat, és bemutatják igazi és szeretnivaló jellemüket. Vagy éppen a visszataszító valódiságukat, ami legalább olyan érdekes tud lenni.

Na szóval ezért ilyen jó ez a történet, ez egy igazi jéghegykönyv.

DE amiért igazán-igazán odavagyok a könyvért, és ami miatt újra elfogott az ifjonti ábrándozási láz, az a sarkvidéki hajótúra. Imádok utazni, és elég sok helyre vágyom is utazni (mindenhová, ahol nincs melegebb, mint 27 fok max.), de eddig sejtelmem sem volt, hogy átlag földi halandóknak alkalma nyílhat olyan mesés helyekre utazni, mint a sarkvidék, és nem csak kormányengedéllyel kutató tudósoknak, múltszázadi felfedezőknek, fókáknak, pingvineknek vagy ufóknak. Teljesen lenyűgözött a hajótúra gondolata, minden együtt van, amit szeretek:
– hajó az óceánon. A haragos nagy óceánon, a világ első számú csodáján
– állatok testközelből, állatok minden mennyiségben
– a hajózás maga, imádom a hajókat, ringatózás vagy hánykolódás, nekem mindegy, sose gyengült még el a gyomrom, viharban se, amíg nem süllyedünk el, addig nálam bármilyen csónak jó cimbora
– jég és hideg, nem kánikula!

Utánanéztem egyébként, tényleg léteznek ilyen hajóutak, mesés tengerjáró hajókon, pont olyan természetközeli programokkal, mint a könyvben, szóval van miről álmodozni. Na persze nem az én költségvetésemhet szabták (10-15ezer euró per fő), de álmodozni azért szabad, és teszem is folyamatosan, mióta vége lett a könyvnek :-))

8 hozzászólás
tonks>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Adott egy tök jó helyszín, keret: Antarktisz, pingvinek, hajó, jégtáblák – utazás.
És az írónő mintha így gondolkodott volna: „a pingvinek cukiságfaktora túl nagy, így hát minden szereplőmnek szörnyűnek kell lennie”.
A férfi főszereplő egy balf***, a nő annyira jókedvű állandóan, hogy kíváncsi lettem, milyen cuccot szív, a mellékszereplők furák, idegesítőek, esküszöm, egyikük se érdemelte meg, hogy élőben lásson pingvint totyogni. És az az írói húzás, hogy egy nagy titok elárulását elhalasztja jó sokáig, hogy aztán a szereplő is így tudja meg: „XY nagy levegőt vett és elmondta. YX pedig hallgatta.” És új fejezet, más szereplő szemszög. Te pedig újabb 10 oldalon keresztül homályban vagy tartva. Bahhh.

Ez a könyv neki mehetne egy jéghegynek.

10 hozzászólás
Timcsibaba77>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Nagyon jó kis könyv volt, ledöbbentett, hogy az ember se a jéghegy csúcsa. Mi is az állatvilág részei vagyunk, két lábon, de nagyon hasonlóságban a madarakkal, emlősökkel. Darwinnak igaza volt a fajok eredetéről, amit szépen végig is vezet az írónő, eleinte kicsit megbotránkoztatott, aztán rácsodálkoztam, hogy van benne ráció. Akár a pingvinek, mi is totyogunk a saját börtönünkbe. Vidám, humoros absztrakt mű. És ráébreszti az olvasót, hogy nincs olyan élethelyzet, amit az ember ne fordíthatna a saját hasznára. Nem szabad soha sem feladni, mindenkinek jár egy esély, jár egy társ. Olvasásra érdemes utópikus mű.

gab001 P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Sejtettem, hogy tetszeni fog, de még így is sikerült felülmúlnia az elvárásaimat. Lehet, hogy egyszerűen csak jókor olvastam, de pontosan erre volt szükségem. Könnyed, humoros olvasmány rengeteg emberismerettel megtűzdelve. A pingvinekről és a sarvidéki madarakról nem is beszélve. Maga az tengeri utazás is izgalmas volt, de a szereplők még érdekesebbé tették. A három főszereplő váltakozva meséli el az élményeit, amit néhány közjáték is tarkít. Szeretem az írónőben, hogy csúnya nők a főszereplői, akik viszont ennek ellenére vagy épp ezért mégis nagyon szerethetőek, egyediek. Szívesen olvasnám ennek a regénynek is a folytatását, mert bár teljesen lezáródott, de érdekelne a szereplők további sorsa. Élményekkel teli kikapcsolódást nyújtott.

>!
Park, Budapest, 2013
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550373 · Fordította: Kertész Judit
csgabi P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Már olvastam korábban A pasi a szomszéd sír mellől és a Családi sírbolt című könyveit az írónőnek, így érdeklődve és várakozással telve kezdtem neki ennek a történetnek. Meglepett, hogy ez is ugyanabban a stílusban, formában íródott, mint a más említettek – úgy látszik, Mazetti megkedvelte ezt a fajta történetírást.
Gyönyörű környezetben játszódik Alba, Wilma és Tomas regénye. Az antarktiszi hajóút valami csodás lehet, különleges és izgalma kaland. Mindegyikük másért vágott bele az utazásba, ami szép lassan ki is derül, ahogyan olvassuk a főszereplők gondolatait. És valóban érdekes Alba megfigyelése, mennyire hasonlít az állati viselkedés az emberire… vagy az emberi viselkedés az állatira? Igen, inkább így.
Tetszett az írónő humora, ahogyan beleszőtte az igen komoly gondolatok közé. Minden nehézség és probléma ellenére a főszereplők képesek nevetni egymáson és magukon. Igen, magukon is, és ez talán a legfontosabb. Néha egy kicsit valóban idegesítő volt Wilma optimizmusa, örök pozitív hozzáállása a dolgokhoz, de megértem őt. Teljesen megértem, és átérzem, miért olyan, amilyen.
Ugyanakkor megértem Tomast is. Sokszor nagyon nehéz, és nem látunk kiutat a sötétből. Alba pedig… volt pár sor, ami nagyon szíven ütött, amikor az ő gondolatait olvastam:
„Ha egy nő az albatroszéletet választja, azt csakis teljes szívvel teheti, és azért mindig nagy árat fizet. Az a nő, aki albatrosz akar lenni, néha mindenét elveszíti.”

Felixa P>!
Katarina Mazetti: Pingvinélet

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Nem igazán kerültünk egymáshoz közel. Pedig annyira lelkesen és akkora kíváncsisággal álltam neki az olvasásnak, de sajnos lassan haladtam. Többször letettem és hosszabb idő után vettem fel újra. Két dolog volt az, ami miatt nem sikerült megkedvelnem a történetet. Az egyik a hangulata. Rezignáltnak, melankolikusnak hatott. Reméltem, hogy majd átlendül, de nem. A másik pedig a szereplők, akik közül senkit sem sikerült megkedvelni. Közömbösek és semlegesek maradtak mindvégig. Maga helyszín volt az, ami legalább egy kicsit el tudott varázsolni.


Népszerű idézetek

gyberna>!

Éppenséggel nekem is lenne okom keseregni, de valahogy nem vagyok rá alkalmas. Én boldogságra születtem.

116. oldal, Wilma (Park, 2013)

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

10 hozzászólás
cassiesdream>!

Vajon miért kell a nőknek férfi nélkül úgy viselkedniük, mint holmi gazdátlan tükörképeknek, melyek alig várják, hogy valakit – bárkit – tükrözhessenek?

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Dün P>!

Egy ideig mozdulatlanul feküdtem, és arra gondoltam, mennyire hiányzik nekem éjszakánként egy másik ember megnyugtató szuszogása.

20. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

koalány>!

Minden ember jéghegy. Ne feledjük, hogy személyiségünk kilenctizede a felszín alatt található. Ez teszi érdekessé az életet.

248. oldal, Alba (Park, 2013)

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Bur3sz>!

Az összes többi állatfajjal szemben viszont az emberi hím az egyetlen, amelyik bántalmazza, olykor meg is öli nőstényét. Ezért az a hasonlat, hogy az ember olyan, mint az állat, kifejezetten sértő a pingvinekre és a többi állatra nézve.

247. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

2 hozzászólás
Gólyanéni>!

És milyen csodálatosan pozitívan áll hozzá mindenhez! Ha Wilma a pokolban kötne ki, azonnal arról kezdene beszélni, milyen hangulatos a tábortűz, és megkérdezné az ördögtől, nincs-e egy kis grillkolbásza…

43. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

She_Wolf>!

Legjobb kerülni azokat, akikkel szemben tehetetlenek vagyunk.

218. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

Gólyanéni>!

Könnyű másokat megbántani csak azért, mert képes rá az ember, vagy azért, mert észre akarja vetetni magát. Márpedig ez úgy működik, mint a méh fullánkja – használat közben annak is árt, aki használja.

106. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

csgabi P>!

Akkora szíve van ennek a lánynak, hogy ha valahol a térdénél kezdődne, biztosan legalább a válláig érne.

175. oldal

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről

River_Song>!

Máris nagyon megszerettem Albát, kevés emberrel ilyen könnyű az együttlét. Sugárzik belőle a tolerancia, semmi sem idegen számára, ami emberi, és el tudja hitetni, hogy az életben minden lehetséges, bátorság kérdése az egész. Ha azt mondanám neki, hogy bocs, de én egy sorozatgyilkos vagyok, csak érdeklődve nézne, és a legnagyobb nyugalommal beszerezne valami nehéz tárgyat, hogy legyen fegyvere.

82. oldal - Wilma

Katarina Mazetti: Pingvinélet avagy az elfajzott fajok eredetéről


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Ruby Saw: Gázt neki, Chiara!
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Hazel Gaynor – Heather Webb: Az utolsó karácsony Párizsban
Janković Nóra: Árnyékok illata
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
Aly Martinez: A legsötétebb hajnal