Elváltak ​és válófélben lévők panaszai 72 csillagozás

Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Pocsék ​dolog a válás, még a házasságnál is rosszabb

„Mazetti mindent tud a szerelemről, és két válás után van egy-két szava az elmúlásáról is. És micsoda szavak ezek!” – Aftonbladet

„Szívszorító történetek az élet megpróbáltatásairól, a nagy félreértésekről, az elmúló vagy soha el nem múló szerelemről, a boldogtalan kapcsolatokban való létezés fájdalmáról.” – Expressen

Svédországban a házasságok több mint fele végződik válással. Mégis sokkal több könyv és film szól a szerelem fellobbanásáról, mint az elmúlásáról. Katarina Mazetti ezt a hiányt igyekszik pótolni Elváltak és válófélben lévők panaszai című kötetének történeteivel.
Megismerkedhetünk egy nővel, aki megmagyarázhatatlan módon újra és újra teherbe esik rég nem látott szerelmétől. Egy férjjel, aki szó szerint szétbarkácsol egy házasságot, egy luxusfeleséggel, aki önhibáján kívül lesz nélkülöző egyedülálló anya, és egy másik férjjel, aki hűtlenséggel vádolja elhunyt feleségét. Az is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2014
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550816 · Fordította: Kertész Judit
>!
Park, Budapest, 2014
200 oldal · ISBN: 9789633551189 · Fordította: Kertész Judit

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

saribo>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Jólesett ezeknek a történeteknek az olvasása most nekem, bár a téma nem vidám. Mégis, valószínűleg mivel messze áll a jelenlegi problémáimtól, ezért könnyen olvastam a novellákat (felteszem, egy válófélben levő nő vagy férfi nem olvassa annyira könnyen őket, nagy az esély, hogy magára illetve a saját történetére vagy ahhoz nagyon hasonlóra ismer ugyanis) és majdnem mindegyikükben volt valami, amit túlzás lenne ugyan tanulságnak nevezni, hanem valami olyasmi hogy 'tényleg, ilyesmi is megtörténhet akár velem-velünk is'. Hiszen annyiféleképpen el lehet rontani egy addig jónak bizonyuló, működő házasságot vagy párkapcsolatot, a másik oldalról pedig annyira jó, ha van valaki akire az ember egész életén keresztül támaszkodhat, bízhat benne, és nem kell a könyvben szereplő húzósabb szituációk valamelyikén keresztülmennie, és annyira szerencsés az, aki szerető párját élete folyamán valamikor megtalálja.
Az első novella (A sün) tetszett a legjobban, megrázó történet a tehetetlenségről és a bosszúról, szíven ütött. A másik kedvenc a Búzapárna, az a helyzet, amikor néha még egy jó házasságot is tönkre tud tenni a reménytelen és eredménytelen harc a megszületendő gyermekért.
A novellák legtöbbje nagyon emberi volt, néha vicces is, de inkább csak a szomorkásan mosolygós fajtából.

1 hozzászólás
cseri P>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Sokan csalódtak ebben a kötetben, nos, én nem. :) Bár olyan nagyon vidámnak én az előző két könyvét sem tartottam. Különösen a másodikat a traktorral vagy mi a bánattal spoiler. Na szóval, ez nagyon jó volt, annyira összeszedte a tipikus dolgokat, ahogy egy házasság megromolhat, nagyon tetszett sokfélesége és a stílusa is. Gondolatébresztő novellák.

5 hozzászólás
Sippancs P>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Ha az ember lánya nem egyszerre akarja befalni az egész könyvet, akkor nem is olyan rossz. Ha viszont egymás után, hirtelenjében vágyik több novellára is, akkor elég nyomasztó és – egy idő után – unalmas tud lenni.
Az elején beleestem az utóbbi hibájába, aztán rájöttem, hogy velem van a baj. Annak viszont kifejezetten tudtam volna örülni, ha a novellák valamilyen módon összeértek, kapcsolódtak volna egymással.
Egyszeri olvasásnak jó volt, valószínűleg többször úgysem kerül a kezem ügyébe.

gab001 P>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Ha valaki az írónőtől megszokott könnyed, humoros hangvételre számít, akkor biztosan csalódni fog. Ehelyett inkább a címet kell szó szerint venni. Miután erre rájöttem, már semmi gondom nem volt a könyvvel. Bár a téma adott, mégis nagyon változatosak az írások. Nem mindig volt csattanója a történetnek, viszont szinte kivétel nélkül tartogatott valamiféle meglepetést vagy valami elgondolkodtató momentumot. Örülök, hogy megismerhettem az írónőnek ezt az oldalát is. Úgy gondolom, ezek után bármit szívesen olvasnék tőle, bekerült a kedvenc szerzőim csapatába. Várom az új megjelenéseket.

>!
Park, Budapest, 2014
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550816 · Fordította: Kertész Judit
robinson P>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Hmm…
Érdekelt a téma, érintettségem okán, de semmi újat nem adott. Volt, ahol magunkra ismertem. Laposodó, szürkülő házasságok, amikor elmúlt az első nagy szenvedély. A szeretet pedig kevés néha, kell a másik fél tisztelete is. Elfogadni, elengedni akár. Na, ezt nehéz. Voltak egészen jó és eredeti pillanatai.
Meglepő módon a leghumorosabb írás tetszett, (Két húsvéti tojás) ami a gyerekek oldaláról ad némi képet, hogy igen, lehet kulturáltan és emberien elválni, kapcsolatot tartani.
Jók voltak még: A zsemle, A tenger és az Üres szoba írások.

mezei P>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Ahogy a könyv címéből is ki lehet következtetni, nem egy vidám témát dolgoz fel az írónő, de én is, mint gondolom a többi olvasó, hiányoltam azt a humort, amivel az előző könyveivel megfogott. Úgy gondolom, alaposan körbejárta a témát, a válást, az elválást ill. az el nem válást, a magányt és az ahhoz kapcsolódó érzelmeket. Találunk női-férfi szemszöget, láthatjuk a dolgokat gyerek, felnőtt (beleértve az idősebb korosztályt) szemszögből is. A legtöbb történet napjainkban játszódik, de akad novella, ami a XIX. században, bizonyítva azt a tényt, hogy vannak dolgok, amik az évszázadok során sem változnak. Sok mindenki magára ismerhet, vagy másokra, közeli ismerősökre esetleg. Volt, amin nevettem, volt, amin sírtam, és voltak olyan novellák is, amik teljesen hidegen hagytak. Amiket leginkább kedveltem: A sün, Egy szép napon fogta magát, és lelépett!, Ergo sum, Érvénytelen 1,2, Mit tudsz a házasságról? és a Falfirkák.

Csoszi>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Tavaly olvastam két könyvet az írónőtől, amelyek viccesek és szórakoztatóak voltak. Ezért nagyon megörültem, amikor megláttam ezt az újabb kötetet a könyvtárban. Reméltem, hogy eltölthetek pár kellemes órát, de sajnos csalódnom kellett. Bár a könyv csak 29 rövid elbeszélést tartalmaz, mégis tovább tartott az olvasás, mint azt terveztem, mert többször meg kellett állnom, kicsit félretennem. Lehangoló és kiábrándító volt. A „Rosszabbul is járhattam volna!” című történet elszomorított. Sajnáltam Jeanette-t, akit a férje nagyon csúnyán kijátszott, és kitette őt és a gyerekeket a házukból. Voltak olyan elbeszélések, amelyek összefüggtek. A „Többé nem tágít” című akkor vált érhetővé, amikor az „Ergo sum” és a „Két húsvéti tojás” címűt is elolvastam.

7 hozzászólás
Aurore>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

„A párkapcsolat mérhetetlen sok energiát emészt fel, amikor van, ennél már csak akkor többet, amikor nincs.”
                                                                                          (Egy bölcs)

Körülbelül a fenti mondattal tudnám összegezni a könyv lényegét, amit valami olyan ajánlással látnék még el, mint a gyerekkönyveket szokás: „40 év felettieknek”. Na, jó, lehet, hogy egy 30-as is el tudja olvasni, vagy egy huszonéves is tudja élvezni, de igazán akkor tudod értékelni, amikor már nincsenek illúzióid. (Ilyen szempontból kicsit olyan, mint ez a könyv.)

Viszonylag laza novellafűzért kapunk a „miért szívás a párkapcsolat/házasság és a szakítás” témájában, melyek azonban imitt-amott kapcsolódnak egymáshoz, meg is lepődtem. Én valamiért regényt vártam (nem voltam elég körültekintő, biztos), de azért így is jó volt. Mazetti kicsit megkeseredett a kapcsolataiban, na. És kiírta magából. Nem mellesleg pedig keresett vele egy kalap pénzt. Na így, kell bosszút állni, kérem. Tisztán, elegánsan.

Nem kap tőlem 4*-nál többet, de azért egynek jó volt. Ajánlom azoknak, akik akarnak egy kicsit fanyarul mosolyogni, ismerősen bólogatni. Szakítás után lehet, hogy síráskiváltónak is megteszi, ami jó, mert segíti a gyász feldolgozását. Nem kell ám mindig bosszút állni.

>!
Park, Budapest, 2014
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633550816 · Fordította: Kertész Judit
girardella>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Sajna ha a könyv egészét kell értékelni, akkor azt egy szóval megtehetem: unalmas. Még nem olvastam a szerzőtől, de régóta be van tervezve A pasi a szomszéd sír mellől c. könyve, remélem, az érdekfeszítőbb lesz.
Volt azért benne aranyos írás (Két húsvéti tojás), és volt olyan is, ahol magamra ismertem. De több olyan is, amin a rövidsége ellenére majdnem elaludtam.

Sisyll>!
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

A válás ötven árnyalata… Nem a legvidámabb téma, meg is értem, hogy sokan nem szerették…
Hiába a késhegynyi humor, a kötetet a szomorúság és keserűség hatja át. No meg a felismerés, hogy minden egyes kis novella valóság. Nem a fantázia szülte, hanem a környezeted, ahol egy szép napon elmúlt a rózsaszín köd, a szerelem virága nem lett gondozva, s lassan elhervadt. Hol így, hol úgy.
Akadt pár történet, ami igazán meghatott, de sajnos volt olyan is, ami meg se moccantotta a lelkemet, csak átsuhantam rajtuk…

Mazetti jól ír, de a Pingvinélet után nekem ez egy kisebb lejtő, szerencsére bőven van még mit olvasnom tőle.


Népszerű idézetek

szera>!

Az a rohadt meló, majd minden időt elvesz az ember felnőtt életéből.

41. oldal

3 hozzászólás
Dün P>!

Az embernek minden tőle telhetőt meg kell tennie
válaszolni a levelekre megírni a dalokat
lemosni az ablakot megtörölni a szemüveget
befizetni a számlákat megbocsátani a bűnöket
ágyneműt cserélni meg nézeteket
elfogadni a tényeket és kivinni a szemetet

120. oldal

1 hozzászólás
Dün P>!

Minden orvos és pszichológus tudja, hogy kevés dolog van, ami úgy megviseli a pszichét és a testet, mint a haláleset és a válás. De sajnos nem lehet betiltani egyiket sem.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · válás
Csoszi>!

A szelet megfordítani nem lehet
a lehullt lombot visszaakasztani nem lehet
a letört ág nem hoz több virágot

95. oldal

szera>!

Mindig azt hittem,
sírva nézek majd vissza ránk, aztán nevetek,
de azt soha nem gondoltam, hogy nevetve
nézek vissza, aztán sírok.
                RALPH WALDO EMERSON

7. oldal

Csoszi>!

– Én inkább úgy akarok élni, mint az állatok! Azoknak nincs ebédlőbútoruk, és nem vesznek fel lakáshitelt csak azért, mert kedvük támad közösülni. És azzal párosodnak, akivel akarnak, akkor, amikor akarnak!

89. oldal

Jeffi P>!

Ha sajnálnak bennünket, előbb-utóbb mi is sajnálni fogjuk magunkat.

159. oldal

Csoszi>!

– El nem tudod képzelni, milyen érzés, amikor az ember hazamegy, kinyitja az ajtót, és senki se kiabál rá, hogy hol a fenében volt. Vagy amikor el akar menni, senki se kiabál utána, hogy hova a fenébe megy.

129. oldal

Csoszi>!

A vacak kis életemmel piszmogok
szortírozom az érzéseket nagyság és szín szerint
az emlékeket dobozolom légmentesen
kiszellőztetem a neurózisokat
és barátságszalagot kötök

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Háy János: Sztreccs
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Novák Éva: Játékok
Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül
Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson – Kelly Link – Robin Wasserman: Az árnypiac kísértetei
Banana Yoshimoto: Csipkerózsika álom
Szőcs Henriette: Kulcslyuk
Leisa Rayven: Szívtiprók karácsonya
Király Márk: Virtuális mennyország