A ​pasi a szomszéd sír mellől (A pasi a szomszéd sír mellől 1.) 455 csillagozás

Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

A frissen megözvegyült kékharisnya könyvtárosnő és az édesanyja sírját látogató, magányos, egyenesen a tehenek mellől érkező, magával ragadóan természetes parasztgazda egymás mellett gyászolgat a temetőben. Bizalmatlanul méregetik egymást, mígnem egyszer csak, számukra is váratlanul, szenvedélyes érzéki szerelemre lobbannak egymás iránt. Néhány hónapig tartó lángolásuk történetét virtuális napló formájában ők maguk mesélik el, közben feltárul életük minden apró részlete.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Park, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789633552995 · Fordította: Kertész Judit
>!
Park, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789633551370 · Fordította: Kertész Judit
>!
Park, Budapest, 2012
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635309726 · Fordította: Kertész Judit

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Benny Söderström · Desirée Wallin


Kedvencelte 34

Most olvassa 7

Várólistára tette 166

Kívánságlistára tette 101

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

„Mások, ha szeretnek, galambok lesznek
gazellák, cicák, pávák –
én meg
remegő, nedves, átlátszó
medúzád lettem”

Azta! Ezek után mondja még nekem valaki, hogy a chick lit könyvek mennyire egy kaptafára íródnak!
Ilyen abszurd, egyszerű, életszagú, keserédes és ironikus romantikus történetet nem mostanában olvastam – pedig volt miből meríteni. Elképesztően tetszett, úgyhogy ide nekem a folytatást, azonnal!

2 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Baráti ajánlásra olvastam, jóformán a fülszöveg megnézése nélkül. Az írónő nevéből következtetve, egy napsütéses olasz komédiára számítottam, és helyette egy svéd keserédes románcot kaptam.
Hőseink, akik a temetőből ismerik egymást, különbözőbbek nem is lehetnének. Desiréé, a vérszegény, sápadt könyvtáros, a kultúra nagy rajongója, és a tehenészgazda Benny, a maga földhözragadtságával. A kémia megvan közöttük, de semmi más. Az írónő némi északi humorral próbálja feldobni a sztorit. Egész jól olvastatta magát.

>!
brena
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Hát rég nevettem ennyit olvasás közben:)Nagyon feldobta a napom ma! Legszívesebben az egészet kiírnám idézetben:)))Kedvenc lett!!!
Legjobb fejezet: 31
Legszebb sorok:
"Szétpukkant szappanbuborékot összeragasztani
alvóbabát megnevettetni
nem kis idő"
Köszönöm @szilvamag ,hogy anno felkeltetted a figyelmem:))

5 hozzászólás
>!
ggizi P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Egyszerű és hétköznapi a történet és pont ezért teljesen életszagú is. Két teljesen különböző életstílusban élő ember ismerkedési próbálkozásai követhetők nyomon annak minden buktatójával egyetemben. Rendkívül nehezen tudtak alkalmazkodni egymáshoz, miközben érezhetően nagyon is szükségük volna a másikra. Garnéla kisasszonyt nehezebben tudtam megkedvelni, de nem maradt rám hatástalan az a kétségbeesett társra vágyása, ami csak úgy sugárzik a könyvből. Bennyt nagyon bírtam (a nevét már kevésbé), olyan dumája volt, ami teljesen levett a lábamról.
Ez a történet is hűen tükrözi milyen nehéz egy már megszokott életvitelt egy teljesen különbözővel összepasszintani.

>!
oldmoviegirl01 P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

A korábbi értékelésekből kiindulva számítottam rá, hogy humoros olvasnivalót veszek a kezembe, plusz a borítót sem lehet komolyan venni. Kezdetben ez be is vált, jó adag irónia, önirónia formájában, és bizony már itt is találunk olyan mondatokat, amik az ember lányának az elevenébe tudnak vágni.

Szépen haladunk is ezen az úton mindkét felet ’hallgatva’, míg megtörténik végre a „Drapp Nő” és „Berkenyetanyasi Nagy Benny” első igazi találkozása. Nagyon kedves és bájos, ahogy kezd alakulni a kapcsolatuk, ahogy felismerik azt a szenvedélyt, ami addig hiányzott az életükből. De kérdés, hogy két ennyire különböző háttérrel, életvitellel rendelkező embernek az első, majd a sokadik „kultúrsokk” után, hogy sikerül / sikerül-e egyáltalán összecsiszolódni. És innentől kezdve válik a történet keserédessé, később pedig…

A jó értelemben egyszerűen, minden cifrázástól mentesen megírt, nagyon is valódinak ható történet ez, ami bizony hagy gondolkodnivalót maga után bőven.

Javasolt a két részt egymás után olvasni, mert az utolsó mondat hangosan kiállt a második rész után.

>!
gab001 P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Valami könnyed, humoros, de azért romantikus olvasmányra számítottam a cím és a borító alapján. Ugyanakkor elképzelni sem tudtam, hogyan jöhet össze egy ilyen helyzet anélkül, hogy túl morbid lenne. Kár volt aggódni, mert az írónő nagyon érti a dolgát. Összehozott két annyira különböző embert, hogy az szinte hajmeresztő, mégis szurkolunk nekik, mert annyira akarunk bízni a csodákban, vagy épp a szerelemben, esetleg a biológiában. A végét azonban kár volt várni, mert nem ad megoldást, muszáj a második rész után nyúlni. Ennek ellenére engem teljesen levett a lábamról. Haláli párost alkotnak a főszereplők, bár szerencsére nem szó szerint. Egyre jobban kedvelem a svéd humort.

>!
Park, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789633551370 · Fordította: Kertész Judit
>!
buzavirág
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

A városi könyvtáros Desirée és a falusi gazdálkodó Benny, és ez csak a legjelentéktelenebb különbség a könyv szereplői között. De nincs mit tenni, működik a kémia, így nem könnyű a másik nélkül élni. Röviden erről szól ez a történet, de mégis sokkal többet ad, színt, élményt, nevetést, és mindezt két jellegtelen karakter produkálja. Itt nincs tökéletes testű nő v. pasi, nem száguldozik senki cabrio-val, de van helyette John Deere és húsgolyó. Ettől olyan közeli és valóságos, bár a végén nyitva maradt a nagy kérdés, de nálam van a folytatás, így remélem kiderül mi lesz még ebből.

>!
Youditta
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Az első kétharmada a könyvnek számomra annyira bugyuta volt, nem életszerű, és elvileg viccesnek van írva, de faarccal olvastam. Úgy voltam vele, hogy ebben semmi jó nincs, nem az én ízlésem.
A temetőben összeismerkedő, szomszéd sírhoz járó férfi és nő kapcsolata, akik teljesen más világból, mindennapokból érkeznek randizni kezdenek. Nekem itt ez olyan Rosalindás volt, erőltetett humorral.

Aztán a könyv vége jobban sikerült. Kicsit sikerült belevinni mondanivalót, logikusabb viselkedést adni a szereplőknek, jobb karakterábrázolást az első 70%-hoz képest. Onnantól ugyanolyan poénokon tudtam nevetni, és elkezdett picit érdekelni is. Sőt, még kíváncsi vagyok a folytatásra, de lehet csak két napig. :D
Kikapcsolódásra vagy még nagyobb bosszankodásra jó lett volna, ha egész könyv egy színvonalon lenne, mert akkor lehetett volna 2 vagy 4 csillag. :) most így keserédes.

5 hozzászólás
>!
Annamarie P
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Ez kérem egy teli találatos könyv.
Borító – hajmeresztő. Tuti, hogy odanézel, tuti, hogy elfintorodsz és mégis, a leghűségesebb tükre a könyvnek.
Cím – morbid, figyelem felkeltő, és biztos összeráncolod a homlokod, hogy „-Mi van?”
A könyv pedig ennek a két információnak tökéletes kifejtése.
Annyira abszurd és annyira hihetően közel áll a valósághoz is, hogy mást sem éreztem, mint hogy csiklandozza a humormirigyeimet.
A könyvtárosnő és a gazda találkozása a temetőben, szerelemre lobbanásuk, annak kurta és korlátozott pályafutása. Ezt a szerelmet azért kicsit félve írom le, mert szerintem itt nem biztos, hogy szerelemről van szó, sokkal inkább erotikus vonzalomról, bár magam sem vagyok ebben biztos.
Aki szereti Erlend Loe stílusát, annak Mazetti könyve is tetszeni fog. Soha nem gondoltam volna, hogy egy nőben is van ennyi humor, irónia. Minden esetre én bárhol olvastam (rendelő, villamos…) nem bírtam ki röhögés nélkül. Annyira abszurd ennek a két világnak a találkozása, és annyira nevetségessé tud válni mindkét oldal.

>!
Sisyll
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Kétségkívül Mazetti kötete az egyik legszórakoztatóbb, amit az elmúlt időszakban a kezembe vettem. Már maga a cím és a borító is kellően eszement, az ember tudja, hogy valami nem hétköznapival fog találkozni. Vagy mégis?
Mert hogy főhőseink két teljesen hétköznapi ember, csak épp a társadalomnak igen csak más szegletéből. A fene se gondolná, hogy egymásba szeretnek, azt meg pláne nem, hogy a románc egy elég bizarr helyen, a temetőben születik meg.

Mazetti nagyszerű módot választott arra, hogy bemutassa az ellentétek vonzódását: naplóregényben meséli el a fiatal pár burjánzó kapcsolatát. mely igencsak szenvedélyes, a kémia működik a gyakorlatban, csak hogy az elmélet nem mindig passzol. Kialakul egy se veled-se nélküled viszony, mely egyszerre romantikus, keserédes, időnként szórakoztató.
A könyv humorának esszenciája pedig nem a cselekményekben van, hanem inkább abban,hogy egyes szituációkat hogyan látja a nő, s miként a férfi. Ezért hálás dolog a váltott szemszög.

Amikor a Pingvinéletet olvastam, páran jelezték, hogy az írónőnek van jobb könyve is, mint az. Amikor elkezdtem ezt olvasni még nem voltam benne biztos, hogy én is ezt fogom gondolni, de a végére igencsak hozzám nőtt a két főhős, úgyhogy mégis igazuk lett. Kíváncsian várom a folytatást… :)

>!
Park, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789633551370 · Fordította: Kertész Judit

Népszerű idézetek

>!
FruzsinaRacz

Két dolgot tudtam meg egyszerre.
Hogy nem számít több ajándékra.
És azt, hogy beleszerettem.
Nem, nem olyan volt, mint a villámcsapás. Inkább ahhoz hasonlított, amikor egyszer véletlenül nekidőltem a villanypásztornak.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benny Söderström
3 hozzászólás
>!
kiscsiga

Egyszer hallottam egy finn tudóstól, hogy csak az nevezhető normálisnak, akit
még nem vizsgáltak meg elég alaposan.

107. oldal

>!
Timi

Jól gondoltam. Az a fajta, aki minden kényszer nélkül folyton olvas. Vastag, kisbetűs könyveket, kép nélkül.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
Dora

– De őszintén: el tudsz képzelni, amint egy sámlin ülök, a lábam között egy tejescsöbörrel?

82. oldal

4 hozzászólás
>!
Dün SP

Általában nem keltettem nagyobb érdeklődést a csinos fiúkban, mint egy tapétaminta, melyet az önkormányzat lakásosztálya választott ki.

15. oldal

2 hozzászólás
>!
Aprile

Jó lesz vigyázni velem! Én egy besavanyodott, egyedülálló, nyilvánvalóan rendellenes érzelmi életet élő nő vagyok. Ki tudja, mire vetemedem a következő teliholdkor?

5. oldal

>!
szilvamag_

Kérdezte, szoktam-e kenyeret sütni, mire én azt mondtam, hogy én azt hittem, a kenyér fán nő, és vagy zsömle formájában szedjük, vagy hagyjuk megérni, hogy nagy, kövér vekni legyen belőle.

68. oldal

>!
szilvamag_

Egy nyápic könyvtáros meg azt találta kérdezni, hogy mit csinál egy gazda télen.
– Mármint amíg a tehenek a téli álmukat alusszák? – kérdeztem, és utána egy kicsit feszült lett a hangulat.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
>!
robinson P

Mindenki abból teremti meg a saját poklát, mitől a legjobban irtózik.

191. oldal

1 hozzászólás
>!
Panelmacska

Úgy összeillünk, mint a szar meg a zöld gatya, ahogy nagyapám mondta mindig. Csak soha ne legyen vége.

116. oldal


A sorozat következő kötete

A pasi a szomszéd sír mellől sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Sarah Title: Kísérleti randevú
Ljudmila Ulickaja: Szonyecska
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Herman Brusselmans: A férfi, aki munkát talált
Colleen McCullough: Missalonghi hölgyei
Bárány Tamás: Csigalépcső – Három regény
Vi Keeland – Penelope Ward: Nagyképű öltönyös