Garantált ​hepiend 60 csillagozás

Katarina Bivald: Garantált hepiend

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​huszonnyolc éves svéd lányban, Sarában és a hatvanöt éves amerikai Amyben az egyetlen közös vonás, hogy mindketten falják a könyveket – és az olvasmányaikról leveleznek egymással. Egyszer Sara meghívást kap Amytől Iowába, és némi hezitálás után ki is mozdul unalmas életéből, amelyben eddig csak a regények nyújtottak izgalmat.
Az első meglepetés érkezéskor éri: senki sem várja őt, Amy ugyanis váratlanul meghalt.
A zárkózott lány nehezen találja fel magát a számára idegen környezetben, a furcsa iowai emberek között. Hazamenne, hiszen a barátkozás eddig sem ment neki túl könnyen…
Végül mégis úgy határoz, ott marad egy kis időre Amy hazájában. Felfedezi levelezőtársa könyvespolcát, majd próbaképpen nyit egy kis könyvesboltot. Mivel a helyieknek nem erősségük az olvasás, Sara nagy kihívás elé néz.
Ám személyiségének köszönhetően a néha faragatlan, máskor inkább elfoglalt és egymással nem törődő helyiek lassan igazi közösséget alkotnak.
Már csak az a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Erawan, Budapest, 2016
548 oldal · ISBN: 9786155469695 · Fordította: Holländer Judit
>!
Erawan, Budapest, 2015
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469688 · Fordította: Holländer Judit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Majdnem minden második oldalon találkozunk egy könyvvel, aranyos, olvasós, könyvmolyos megállapítással, érdekes könyves információkkal.
Egyszóval ez egy könyv az olvasás és a könyvek szeretetéről, aminek egyik legfontosabbb főszereplői maguk a könyvek.
Tehát, ha néha előfordult már veled, hogy az emberek, egyéb szocális elfoglaltságok helyett egy jó kis olvasásra tetted le a voksodat, akkor ez a könyv a te könyved! :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/katarina-bivald-ga…

>!
Csoszi
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Kellemes könyv. Nagyon tetszett a hangulata. Egy álmos amerikai kisváros, amelyet a válság tönkretett, és a lakói, akik fásultak, beletörődtek a helyzetbe és próbálnak túlélni. Idecsöppen a könyvmoly Sara Svédországból, akit eleinte értetlenkedve figyelnek. Számos vicces és érdekes helyzet után, a városlakók „összeesküvést” szőnek, hogy spoiler. Nekem külön öröm volt, hogy az írónő rengeteg könyvet említett meg a regényben:)

>!
Erawan, Budapest, 2015
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469688 · Fordította: Holländer Judit
>!
mirha P
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Vannak olyan könyvek, amiknek húzzuk a végét, mert tudjuk, hogy ha egyszer vége lesz, ki kell lépnünk a világából, és soha többet nem fogunk rátalálni arra a különleges hangulatra, amit azt olvasva éreztünk. Na, ez a könyv ilyen. Megerősített abban, amit hatéves korom óta gondolok, hogy az olvasás jobbá teszi az emberek, és a könyvek jobbá teszik a világot. Felrázhatnak egy tespedő, gazdasági problémákkal küzdő közösséget, és reményt adhatnak olyan embereknek, akik hosszú évek óta csak a túlélésre gyúrnak.
Ráadásul ez a regény három az egyben: chiklit a jobbik fajtából, ahol mindenki egymásra talál, nagy szerelmek és igaz barátságok szövődnek. Igazi feel good irodalom is, aminek a végén pozitívan és bizakodva tekintünk a világba, mert megerősödött a hitünk abban, hogy az emberek alapvetően jók, csak a világgazdaság döcög egy kicsit. Ezen kívül irodalmi-önsegítő kiadásként is lehet értelmezni, mert rengeteg jó tippet ad, ha valaki éppen a következő olvasmányát keresi már. Egyébként ha szerettétek a Krumplihéjpite irodalmi társaságot és Anna Gavalda Együtt lehetnénk-jét olvasni, akkor igazi csemegére találtok ebben a könyvben.

P.S.: A történet Iowában játszódik, a végtelen kukoricamezők földjén, és annyira erős vizuális élményt ad, hogy szinte láttam magam előtt a belőle készült filmet. Ha valaki olvassa Hollywoodban a molyt, akkkor Ryan Goslingot javasolnám a férfi főszereplő szerepére.

6 hozzászólás
>!
Niki_
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Kb. két éve keltette fel ez a könyv az érdeklődésemet egy értékelés hatására. Úgy gondoltam, ha egy könyv tele van csupa könyvvel, csakis szuper olvasmány lehet. Hát … nem így lett. Halálra untam magamat.
Miről is szól akkor egyáltalán ez a könyv?
➪ Bivald személyes véleményeiről egyes könyvekről, szerzőkről. (Na jó, némely megjegyzésében van azért igazság.)
➪ arról, hogy egy kisváros hogyan hal ki, sajnos, mert a nagyvárosok elcsábítják a fiatalokat. (Na de ha nincs munkalehetőség, élet, mozgás, akkor mégis mit várnak az elöregedésen kívül?)
➪ kapunk egy leheletnyi rápillantást arra, régen milyen volt a feketék-fehérek kapcsolata, a jelenben meg a meleg- helyzet. De mindegyik olyan leheletnyi, mintha Bivald félt volna belevágni a sűrűjébe, csak azért szeretett volna tartalmasabb tartalmat is gyártani.
➪ hogy milyen hülyék az emberek, fordítva fogják meg a könyveket és azt se tudják ki mi fán terem. (Tisztelet a kivételnek persze mindig.)
Miért is olvastam akkor végig? Mert a fene vigye el, azt hittem fog benne valami történni! Hát a fenéket! 500 oldal nyomor, szenvedés.
Bővebben: https://azajtom.blogspot.com/2019/04/katarina-bivald-ga…

>!
almamag
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Az előítélet csúnya dolog. Sara biztos azt mondaná, hogy nem helyes úgy elítélnem egy szerző, illetve az ő kezében lévő könyvkiadó műveit (jelen esetben Fejős Éva könyveit, aki egyben az ezt a könyvet is kiadó Erawan tulaja), hogy soha egyet se olvastam el közülük. És ebben igaza is van, de ettől még nem érzek késztetést, hogy fent nevezett szerzőre vonatkozóan ezt a hiányosságot pótoljam – viszont a kiadó könyveivel még fogok próbálkozni.
Ugyanis ez a könyv cuki volt. És vicces – manapság olyan ritkán fordul elő, hogy sírok a nevetéstől, most pedig kétszer is megadatott. Két egymást követő bekezdésen, ráadásul. spoiler Adott egy idős amerikai hölgy, akit leginkább csak a levelein keresztül ismerhetünk meg, és egy harmincas svéd nő, aki eddig könyvek közt élt emberek helyett, de most nekivág Iowának, hogy találkozzon a barátnőjével. A drámai események színtere a kukoricatenger közepén haldokló kisváros, Broken Wheel, mellékszereplői pedig különféle, szerethetően bolondos népek. Anno azért raktam várólistára ezt a regényt, mert egyik molyismerősöm az Együtt lehetnénkhez hasonlította – nekem ez nem annyira klappol, ha valamihez hasonlítanom kéne, akkor az a Gilmore Girls lenne, abban vannak még ilyen lökött szereplők :) És rengeteg könyvet említenek benne (egy részénél jókora spoilerrel…), utoljára ennyi szerzővel-címmel szerintem A királynő olvasban találkoztam.
Tökéletes választás, ha egy aranyos, de nem csöpögős, vicces chick-litre fáj a fogad.

U.i. Valahol a könyv közepe felé elgondolkoztam rajta, Saraval vagy Amy-vel barátkoznék-e szívesebben, aztán rájöttem, hogy leginkább Katarina Bivalddal. Úgy érzem, rokonlélek. :)

>!
Sister
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Valóban nagyon kedves és szívmelengető könyvről van szó. :) Brooken Wheel igazi kis letűnt csodaváros lehet, ahol még létezik az emberek közötti összetartás, önzetlen szeretet és segítés. Valószínűleg nem meglepő a történet vége, hiszen a cím is erre utal, mégis érdemes bejárni ezt a kissé kanyargós utat, amit a két főhősünk is kiáll az igazi boldogságért cserébe.
Olykor le-leült, kicsit vontatottá és lassúvá vált a történet, emiatt kapott egy csillag levonást, de összességében minden könyvmolynak ajánlom, mert egy kicsit rólunk is szól. :)

>!
kritta
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Sara egy nagyon szerethető karakter, igazából nincs is vele semmi baj. Annak ellenére, hogy igen visszahúzódó mégis egy teljesen független, elszánt csaj, aki példát állít a városka lakói elé, ezáltal elénk is. Nem kell mindent túlgondolni, hagyni kell, hogy a dolgok megtörténjenek és ehhez egy jó könyv nagy segítséget nyújthat.

Mindenképpen pozitívum az ahogy a könyv amellett, hogy egy bájos történetet tár az olvasó elé még az olvasást is népszerűsíti. Biztos vagyok benne, hogy aki elolvassa ezt a könyvet egyből kedvet kap egy újabbhoz és nem lennék meglepve, ha azért a könyvért egyenesen a könyvtárba rohanna, hátha talál ott egy Sara-t, akit tudja, hogy az adott pillanatban milyen könyvre van szükségünk. Minden lelkiállapotra egy könyvet lehetne a mottó. Sara olyan volt, mint egy könyvtündér, mindenre volt egy jó könyve, de ő maga is a könyvekből táplálkozott és merített erőt.

A mellékszereplők tipikus amerikai világvége városka lakói voltak, kicsit bárdolatlanok, kicsit furák, de teli jó szándékkal. Csupa érdekes karakter, akik által mi magunk is picit közelebb kerülhettünk az álmos amerikai kisváros belügyeihez, a lassú mederbe csordogáló életükhöz.

A leírásokat nagyon szerettem, szinte láttam magam előtt a poros Broken Wheel-t és lakóit, vagy éppen a kukoricatáblákat és a könyvesboltot. Az írónő egy csepp Európát csempészet Amerikába és ettől egy tökéletes egyveleget hozott létre, amit nem lehetett nem szeretni.

Egyetlen pici problémám volt csak a regénnyel, mégpedig a terjedelme. Nagyon tudtam volna élvezni egy picit rövidebb változatban, ezáltal elkerülhető lett volna, hogy elkalandozzak a történettől, mert bizony a vége felé ez már előfordult, úgy éreztem, hogy kicsit sok lett minden, mind a város, mind az ott lakók vonatkozásában.

A stílust és a témát nagyon szerettem, igazi amerikai feeling, egy jófajta könnyed romantikába hajló napfényes napokra való regényben.

Könyvmolyoknak, könyvtárosoknak, kisváros rajongóknak, sőt még állíthatom, hogy a romantika kedvelőinek is remek nyári olvasmánya lehet.

>!
sztrapacska1213 P
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Öt csillag azért az egyetlen jelenetért, amikor Sara a könyvesbolt kirakatában olvas :)))
Kicsit lassan indultak be az események, ahogy az egy álmos, halódó amerikai kisvároshoz illik, de aztán a svéd turista akcióba lendül és a város lassan változni kezd.
Egy tökéletes antihősnő, nagyon jó karakterek, humoros, néhol kicsit abszurd események, rengeteg kukorica, egy sajátos könyvesbolt, jobbnál jobb könyvek: skandináv krimik, verseskötetek, romantikus regények, fantasyk és persze melegpornó :))), a végén pedig garantált hepiend.
„Olvasni vagy nem olvasni, ez itt a kérdés…”, azt hiszem ez nem kérdés :)))

>!
Drágaszááág
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Fuu… Nem is tudom, hogy mit írjak. Cselekményleírást tartalmazó szöveg? Szerintem nem, de ha nagyon félsz, hogy valamit elspoilerezek, akkor ne olvasd el. Szerintem nem mondok el többet mint ami a fülszövegben van.

Még soha sem olvastam ehhez hasonló könyvet, de ennek ellenére nagyon tetszett. Lehet, hogy mostantól ilyeneket kellene olvasnom.

A történet már az elején megfogott, mivel könyvekről szólt, és ezért hasonló helyzetben éreztem magam mint Sara.

A mellékszereplők, (akiket nem is lehetne mellékszereplőnek hívni, mert szerintem közelebb vannak a főszereplői poszthoz, mint a mellékszereplőihez) nagyon bájosak voltak, személyiségük sokoldalú és nagyon segítőkészek. Tettszett, hogy ennyire védelmezik a hősnőt.

Sara rendkívül találékony, erős független nő, aki nagyon szeret olvasni és imádja a könyveket, jobban mint az embereket. Sajnáltam, hogy elvesztette a legjobb barátját, akivel még csak nem is találkozott.

>!
Lucy_Saint
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Attól függetlenül , hogy egy kicsit vontatott volt nagyon kellemes kis könyv.
Tüneményes mese egy álmos amerikai kisváros lakóiról, a könyvek szeretetéről és az olvasás hatalmáról.
Bár nem üti meg az „Egy könyvmoly regényes életének” szinvonalát mégis közelít hozzá.
Érdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

>!
Lucy_Saint

Igazi katasztrófa nem történhet, amíg az embernél van könyv és pénz.

15. oldal

2 hozzászólás
>!
Lucy_Saint

Az egyik lány a könyvesboltban azt mondta egyszer, hogy minden történet azzal kezdődik, hogy valaki megérkezik vagy elmegy.

31. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

A puhafedeles könyvek mindig is a gyengéi voltak. Kedvenc történetei közé tartozott a Penguin kiadó alapítása. A Penguin-könyvek alapítója, bizonyos Allen Lane agyából pattant ki az isteni szikra, hogy ilyen könyveket hozzon létre, amikor utazás közben nem volt mit olvasnia. Az újságosnál csak olcsó romantikus és bűnügyi könyveket lehetett kapni. Allen Lane olyan egyszerű, olcsó formátumban kiadott értékes irodalmi alkotásokról álmodott, amelyek nem kerültek többe egy doboz cigarettánál, és mindenhol lehetett kapni őket, ahol cigarettát árultak.

173. oldal

>!
Csoszi

Egy népszerű és szívós legenda szerint Hemingway egyszer fogadást kötött, hogy tud írni egy történetet kevesebb mint tíz szóból.
A fogadást megnyerte: For sale. Baby shoes. Never worn. (Eladó: egy pár babacipő, sohasem hordták.)

220. oldal

>!
nokesz

A könyvekben jobban lehetett bízni. Abban, hogy minden jóra fordul. Az ember átküzdötte magát a csalódásokon és bonyodalmakon, de legbelül egész idő alatt tudta, hogy Elizabeth végül elnyeri Mr. Darcyt. Az életben hiányzott ez a bizalom. De előbb vagy utóbb felbukkan valaki más, akiről azt képzelhetjük, hogy ő Mr. Darcy, emlékeztette magát Sara.
Azzal a feltétellel persze, hogy a főszereplők közé tartozunk.
Istenem, gondolta, csak nehogy mellékszereplő legyek!

305. oldal

>!
sztrapacska1213 P

„Az írón kívül sokan játszanak még fontos szerepet egy jó könyv megszületésében, … a legelső embertől kezdve, akiben felmerült az alfabetizáció ötlete, a nyomdai szedés feltalálóján át egészen a favágóig, aki kivágta a papír alapjául szolgáló fát. Nem szokás közvetlenül a fáknak köszönetet mondani, … pedig az ő részvételük valóban teljes mértékű.”

>!
worsi ASP

Ugyanakkor nem tudta elképzelni, milyen lenne, ha nem álmodozhatna Mr. Fitzwilliam Darcyról (hogy ezt a keresztnevet hogy sikerült kitalálni, az egyike az irodalomtörténet megoldatlan rejtélyeinek), csak azért, mert ő maga teremtette.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Fitzwilliam Darcy
>!
Drágaszááág

Nincs katasztrófa… Kijavította: igazi katasztrófa nem történhet, amíg az embernél van könyv és pénz.

15. oldal

>!
zsuzska60

Tudom, hogy vannak, akik kétlik, hogy a rasszizmus még mindig olyan nagy probléma lenne, de ha engem kérdez, szerintem csak a középkorú emberek gondolják így, akik azt hiszik, hogy a világ automatikusan megjavult attól, hogy elég öregek lettek az irányításához, anélkül, hogy bármelyikük is a legkisebb erőfeszítest tette volna a jobbá tételéért.

>!
Sweet666 

– Tudják, miért mennek a nők fehér ruhában férjhez? – kérdezte Andy.
Senki nem méltatta válaszra.
– Hiszen teljesen egyértelmű. Minden háztartási gép fehér!


Hasonló könyvek címkék alapján

Komal Kant: Mire jó a rosszfiú?
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!
Janet Evanovich: Két ravatal
Jojo Moyes: Mióta megszerettelek
Kasie West: A távolság relatív
Rachel Hauck: A menyasszonyi ruha
Jennifer Probst: Elhibázott házasság