Garantált ​hepiend 83 csillagozás

Katarina Bivald: Garantált hepiend

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​harminc körüli svéd lányban, Sarában és a bölcs, idősödő amerikai Amyben az egyetlen közös vonás, hogy mindketten falják a könyveket – és az olvasmányaikról leveleznek egymással. Egyszer Sara meghívást kap Amytől Iowába, és némi hezitálás után ki is mozdul unalmas életéből, amelyben eddig csak a regények nyújtottak izgalmat.
Az első meglepetés érkezéskor éri: senki sem várja őt, Amy ugyanis váratlanul meghalt.
A zárkózott lány nehezen találja fel magát a számára idegen környezetben, a furcsa iowai emberek között. Hazamenne, hiszen a barátkozás eddig sem ment neki túl könnyen…
Végül mégis úgy határoz, ott marad egy kis időre Amy hazájában. Felfedezi levelezőtársa könyvespolcát, majd próbaképpen nyit egy kis könyvesboltot. Mivel a helyieknek nem erősségük az olvasás, Sara nagy kihívás elé néz.
Ám személyiségének köszönhetően a néha faragatlan, máskor inkább elfoglalt és egymással nem törődő helyiek lassan igazi közösséget alkotnak.
Már csak az a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Erawan, Budapest, 2016
548 oldal · ISBN: 9786155469695 · Fordította: Holländer Judit
>!
Erawan, Budapest, 2015
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469688 · Fordította: Holländer Judit

Enciklopédia 11


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Majdnem minden második oldalon találkozunk egy könyvvel, aranyos, olvasós, könyvmolyos megállapítással, érdekes könyves információkkal.
Egyszóval ez egy könyv az olvasás és a könyvek szeretetéről, aminek egyik legfontosabbb főszereplői maguk a könyvek.
Tehát, ha néha előfordult már veled, hogy az emberek, egyéb szocális elfoglaltságok helyett egy jó kis olvasásra tetted le a voksodat, akkor ez a könyv a te könyved! :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/katarina-bivald-ga…

Kovaxka P>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Sem ismerője, sem célcsoportja nem vagyok a romantikus chick lit kategóriának, de próbálok nem előítéletes lenni. Így szerencsére nem maradtam le egy kellemes kalandról, egy bájos és szórakoztató történetről. Ráadásul a remek borító sem hazudik: valóban tele van könyvekkel, több is felkerült közülük a várólistámra. Persze lehetne egyenletesebb, kidolgozottabb és kevésbé kiszámítható, de akkor más címkéket kapott volna. Szerintem hozta, amit kell, könnyed, nyári olvasmánynak kiváló volt. off

2 hozzászólás
Csoszi>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Kellemes könyv. Nagyon tetszett a hangulata. Egy álmos amerikai kisváros, amelyet a válság tönkretett, és a lakói, akik fásultak, beletörődtek a helyzetbe és próbálnak túlélni. Idecsöppen a könyvmoly Sara Svédországból, akit eleinte értetlenkedve figyelnek. Számos vicces és érdekes helyzet után, a városlakók „összeesküvést” szőnek, hogy spoiler. Nekem külön öröm volt, hogy az írónő rengeteg könyvet említett meg a regényben:)

>!
Erawan, Budapest, 2015
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155469688 · Fordította: Holländer Judit
kratas P>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Nehezen tudok dűlőre jutni, hogy ez most nekem tetszett-e igazán, vagy sem.
A történet aranyos, de olyan, mintha a szerző nem tudta volna eldönteni, hogy chick lit-et akar-e írni, vagy valami komolyabb, mélyebb tartalommal bíró, emberi sorsokat bemutató könyvet.
A szereplők közül Amy és John volt a legszimpatikusabb számomra, nagy kár, hogy Amy-t csak abból a pár levélből ismerhetjük meg; illetve néhány beszélgetésből, amivel emlékeznek rá. John a mellékszereplők között is csak hátul van, ezt szintén sajnálom. Sara és Tom esetében nem is értem, hogy miért és hogyan, azért ez így kevéske. És a többieknél is, kicsit bele-belekapunk az életükbe, problémáikba, érzéseikbe, de semmi nincs rendesen kifejtve.
Tetszett a könyv hangulata, Broken Wheel közössége, de olyan elnagyolt volt nekem minden.

meseanyu P>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Kellemes olvasmány, főleg a könyvek szerelmeseinek, olyan történet, aminek a végkicsengése az, hogy az olvasó ember, még ha szerény külsejű is és nem annyira a társaság középpontja, a könyvek által sokat hozzá tud adni egy közösséghez, egyben pedig el is nyeri méltó jutalmát. A főhős egy szerethető könyvmoly, sok kedvelt könyvet említ a történet, terítékre kerül jó pár író is, emellett meglehetősen vicces és abszurd szereplők illetve jelenetek, sőt izgalmak is vannak, úgyhogy lehetne ez egy tökéletes kötet is. Hogy mégsem lesz az, az elsősorban annak köszönhető, hogy minden pozitívuma ellenére nem tudtam megszeretni a lepukkant, isten háta mögötti helyszínt, és sajnos a rettentően hideg-rideg férfi főhőst sem.

mirha>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Vannak olyan könyvek, amiknek húzzuk a végét, mert tudjuk, hogy ha egyszer vége lesz, ki kell lépnünk a világából, és soha többet nem fogunk rátalálni arra a különleges hangulatra, amit azt olvasva éreztünk. Na, ez a könyv ilyen. Megerősített abban, amit hatéves korom óta gondolok, hogy az olvasás jobbá teszi az emberek, és a könyvek jobbá teszik a világot. Felrázhatnak egy tespedő, gazdasági problémákkal küzdő közösséget, és reményt adhatnak olyan embereknek, akik hosszú évek óta csak a túlélésre gyúrnak.
Ráadásul ez a regény három az egyben: chiklit a jobbik fajtából, ahol mindenki egymásra talál, nagy szerelmek és igaz barátságok szövődnek. Igazi feel good irodalom is, aminek a végén pozitívan és bizakodva tekintünk a világba, mert megerősödött a hitünk abban, hogy az emberek alapvetően jók, csak a világgazdaság döcög egy kicsit. Ezen kívül irodalmi-önsegítő kiadásként is lehet értelmezni, mert rengeteg jó tippet ad, ha valaki éppen a következő olvasmányát keresi már. Egyébként ha szerettétek a Krumplihéjpite irodalmi társaságot és Anna Gavalda Együtt lehetnénk-jét olvasni, akkor igazi csemegére találtok ebben a könyvben.

P.S.: A történet Iowában játszódik, a végtelen kukoricamezők földjén, és annyira erős vizuális élményt ad, hogy szinte láttam magam előtt a belőle készült filmet. Ha valaki olvassa Hollywoodban a molyt, akkkor Ryan Goslingot javasolnám a férfi főszereplő szerepére.

6 hozzászólás
almamag>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Az előítélet csúnya dolog. Sara biztos azt mondaná, hogy nem helyes úgy elítélnem egy szerző, illetve az ő kezében lévő könyvkiadó műveit (jelen esetben Fejős Éva könyveit, aki egyben az ezt a könyvet is kiadó Erawan tulaja), hogy soha egyet se olvastam el közülük. És ebben igaza is van, de ettől még nem érzek késztetést, hogy fent nevezett szerzőre vonatkozóan ezt a hiányosságot pótoljam – viszont a kiadó könyveivel még fogok próbálkozni.
Ugyanis ez a könyv cuki volt. És vicces – manapság olyan ritkán fordul elő, hogy sírok a nevetéstől, most pedig kétszer is megadatott. Két egymást követő bekezdésen, ráadásul. spoiler Adott egy idős amerikai hölgy, akit leginkább csak a levelein keresztül ismerhetünk meg, és egy harmincas svéd nő, aki eddig könyvek közt élt emberek helyett, de most nekivág Iowának, hogy találkozzon a barátnőjével. A drámai események színtere a kukoricatenger közepén haldokló kisváros, Broken Wheel, mellékszereplői pedig különféle, szerethetően bolondos népek. Anno azért raktam várólistára ezt a regényt, mert egyik molyismerősöm az Együtt lehetnénkhez hasonlította – nekem ez nem annyira klappol, ha valamihez hasonlítanom kéne, akkor az a Gilmore Girls lenne, abban vannak még ilyen lökött szereplők :) És rengeteg könyvet említenek benne (egy részénél jókora spoilerrel…), utoljára ennyi szerzővel-címmel szerintem A királynő olvasban találkoztam.
Tökéletes választás, ha egy aranyos, de nem csöpögős, vicces chick-litre fáj a fogad.

U.i. Valahol a könyv közepe felé elgondolkoztam rajta, Saraval vagy Amy-vel barátkoznék-e szívesebben, aztán rájöttem, hogy leginkább Katarina Bivalddal. Úgy érzem, rokonlélek. :)

Sister>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Valóban nagyon kedves és szívmelengető könyvről van szó. :) Brooken Wheel igazi kis letűnt csodaváros lehet, ahol még létezik az emberek közötti összetartás, önzetlen szeretet és segítés. Valószínűleg nem meglepő a történet vége, hiszen a cím is erre utal, mégis érdemes bejárni ezt a kissé kanyargós utat, amit a két főhősünk is kiáll az igazi boldogságért cserébe.
Olykor le-leült, kicsit vontatottá és lassúvá vált a történet, emiatt kapott egy csillag levonást, de összességében minden könyvmolynak ajánlom, mert egy kicsit rólunk is szól. :)

Storczné_Révész_Ágnes P>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Bár nem fogott meg annyira ez a történet off könyvmolyoknak erősen ajánlott a könyves gondolatok és az előforduló könyves utalások miatt. Vajon melyikünk nem ábrándozott még azon, hogy van egy saját könyvesboltja? Hát Sara csinált magának egyet. Tökéletes olvasmány, ha nincs lehetőséged vagy kedved elmélyült, gondolkodásra serkentő irodalom olvasására.

sztrapacska1213>!
Katarina Bivald: Garantált hepiend

Öt csillag azért az egyetlen jelenetért, amikor Sara a könyvesbolt kirakatában olvas :)))
Kicsit lassan indultak be az események, ahogy az egy álmos, halódó amerikai kisvároshoz illik, de aztán a svéd turista akcióba lendül és a város lassan változni kezd.
Egy tökéletes antihősnő, nagyon jó karakterek, humoros, néhol kicsit abszurd események, rengeteg kukorica, egy sajátos könyvesbolt, jobbnál jobb könyvek: skandináv krimik, verseskötetek, romantikus regények, fantasyk és persze melegpornó :))), a végén pedig garantált hepiend.
„Olvasni vagy nem olvasni, ez itt a kérdés…”, azt hiszem ez nem kérdés :)))


Népszerű idézetek

Lucy_Saint>!

Igazi katasztrófa nem történhet, amíg az embernél van könyv és pénz.

15. oldal

2 hozzászólás
Lucy_Saint>!

Az egyik lány a könyvesboltban azt mondta egyszer, hogy minden történet azzal kezdődik, hogy valaki megérkezik vagy elmegy.

31. oldal

Bea_Könyvutca P>!

A puhafedeles könyvek mindig is a gyengéi voltak. Kedvenc történetei közé tartozott a Penguin kiadó alapítása. A Penguin-könyvek alapítója, bizonyos Allen Lane agyából akkor pattant ki az isteni szikra, hogy ilyen könyveket hozzon létre, amikor utazás közben nem volt mit olvasnia. Az újságosnál csak olcsó romantikus és bűnügyi könyveket lehetett kapni. Allen Lane olyan egyszerű, olcsó formátumban kiadott értékes irodalmi alkotásokról álmodott, amelyek így nem kerültek többe egy doboz cigarettánál, és mindenhol lehetett kapni őket, ahol cigarettát árultak.

173. oldal

drea>!

Ahhoz, hogy az ember értékelni tudja a könyveket, valamennyire álmodozónak kell lennie, legalábbis az elején.

62. oldal

Csoszi>!

Egy népszerű és szívós legenda szerint Hemingway egyszer fogadást kötött, hogy tud írni egy történetet kevesebb mint tíz szóból.
A fogadást megnyerte: For sale. Baby shoes. Never worn. (Eladó: egy pár babacipő, sohasem hordták.)

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway
Sweet666>!

– Tudják, miért mennek a nők fehér ruhában férjhez? – kérdezte Andy. Senki nem méltatta válaszra. – Hiszen teljesen egyértelmű. Minden háztartási gép fehér!

446. oldal

Dün P>!

Ha több könyvkereskedő vállalta volna a felelősséget és helyezett volna el figyelmeztető táblákat, az ő élete is sokkal egyszerűbb lett volna. Hogyan lehet megkövetelni a figyelmeztető feliratokat a cigarettákon, a tragikus könyveken pedig nem? Figyelmeztetni a sörösüvegeken, hogy sörivás közben nem szabad autót vezetni, de egy szót sem ejteni a tragikus könyvek olvasásának veszélyeiről, kézközelben elhelyezett zsebkendő nélkül?

218-219. oldal

Drágaszááág>!

Nincs katasztrófa… Kijavította: igazi katasztrófa nem történhet, amíg az embernél van könyv és pénz.

15. oldal

Dün P>!

De hogyan lehet szert tenni álmokra és életcélokra? Sara nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy valahogy lemaradt arról a pillanatról, amikor elindulhatott volna az élete. Sokáig csak átvészelte a napokat, egyfolytában olvasva, és nem is volt ezzel semmi baj, amíg a többiek tinédzserek voltak, boldogtalanok és enyhén nevetségesek, de egyszer csak mindenki felnőtt lett körülötte, ő pedig, ő pedig csak olvasott.

283. oldal

Dün P>!

– Nem furcsa, hogy az ember képes összejönni olyan palikkal, akikkel annyira nem illik össze, hogy utána úgy érzi, „kigyógyult” belőlük? – mondta Claire. – Mint a nátha. Az ember elkapja, meggyógyul és megy tovább.

349. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Komal Kant: Mire jó a rosszfiú?
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!
Janet Evanovich: Két ravatal
Jojo Moyes: Mióta megszerettelek
Kasie West: A távolság relatív
Rachel Hauck: A menyasszonyi ruha
Jennifer Probst: Elhibázott házasság