Tisztaság ​könyve 5 csillagozás

Kassák Lajos: Tisztaság könyve Kassák Lajos: Tisztaság könyve Kassák Lajos: Tisztaság könyve

Az uj müvészet az uj emberé. Mi egy uj kor kezdetén uj tipust kezdő emberek vagyunk. A müvészet, mint önmagáért való SZÉP nem érdekel bennünket. Nem könnyü kezü cizelálók, hanem nyughatatlan feltalálók – vassal, cementel és üveggel dolgozó épitőmesterek vagyunk. Tisztán áll előttünk alkotásainknak, mint önmagunk más, uj formába állásának tárgyi és etikai értelme. Ezen kivül pedig nincs mérték, mellyel hozzánk és munkáinkhoz közeledni lehetne.

>!
Helikon, Budapest, 1987
116 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632078144 · Illusztrálta: Kassák Lajos
>!
Horizont, Budapest, 1926
116 oldal

Enciklopédia 14


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Carmilla >!
Kassák Lajos: Tisztaság könyve

    Már nem is emlékszem, hogy pontosan mikor, de még a ’90-es években vettem meg ezt a fakszimile kiadást tesómnak egy könyvtári selejtezésen, jelképes összegért. Már akkor is éreztem, hogy jó választás volt, de most ismét megerősítést nyert, hogy nagyon megérte. Bámulatos, hogy ez a most kilencvenéves könyv mennyire modern és friss még ma is! Tartalmát és megjelenését tekintve egyaránt. A tipográfiája ma is példaértékű (persze, a helyesírás nyilván sokat változott azóta), az oldalpárok elrendezése és arányai, a fejezetek tagolása stb. Az egész végtelenül letisztult, rendezett és esztétikus. Az írások is tetszettek, egy, a feleségéről szóló mondat – „Mégiscsak te leszel az, aki meg fog halni miattam.” – pedig szíven ütött. (Simon Jolán 1938-ban követett el öngyilkosságot.)

LittleDemon>!
Kassák Lajos: Tisztaság könyve

hát nem tudom elég furik voltak ezek a versek az én ízlésemnek……..

agg_álborda>!
Kassák Lajos: Tisztaság könyve

Elképesztő, hogy Kassák mennyire megelőzte a saját korszakát. Ez a könyv például aligha illeszkedik be az 1920-as években megszokott könyvek közé. Az, hogy vers és próza is belekerült, még nem lenne annyira meglepő, ám ezeken túl vannak benne esszéisztikus gondolatmenetek is arról, hogy milyen lenne egy ideális könyv, a reklámról, a művészetről. Ha ez nem elég, van benne néhány fordítás is – mármint, hogy Kassák irományok idegen nyelvű fordításai. Ráadásul a könyv végén saját grafikái és festményei közül is beválogatott néhányat. Mondhatni, Kassák minden oldalát megmutatja.
Ezt a változatos tartalmat egy tipográfiailag és nyomdatechnikailag is kreatív köntösben tálalja. És tényleg: a kötetnek saját tokja is van. Ez a kötet akkoriban simán lehetett volna egy Kassák premium edition, ajándék bólogató Kassák-figurával. :-D

Nagy tisztelője vagyok Kassák lírájának, szerencsére ebbe a kötetbe bekerült jónéhány számozott költeménye is, és természetesen A ló meghal, a madarak kirepülnek. A prózai írásai számomra néhol már túlságosan megfoghatatlanok voltak, de ezt az én hibámnak tudom be, mert a prózai hangja nagyon ismeretlen volt számomra, de ez alig rontott az élményből.

Számomra ezúttal is a „számozott költeményei” bizonyultak a legizgalmasabbnak, szerintem ezek a költemények foglalják össze legjobban Kassák esszenciáját, mutatják zsenialitását (A ló… mellett). Azonban, ezeket már sok helyen kitárgyalták, így most a figyelmet inkább a fentebb említett nem-irodalmi írásokra fordítanám: esszék, értekezések, leírások. Számomra ezek voltak a kötet nagy meglepetései.

Egy heves előszó után a kötet kapásból A könyvről nevet viselő rövid értekezéssel nyit. Egy számomra nagyon szimpatikus hozzáállással találkoztam, amivel én is egyet tudok érteni: a könyv legyen olcsó, de strapabíró, tördelésében és megjelenésében igényes, puhafedelű, stb.
„Nekünk a könyv nem élettelen csecsebecse, hanem aktív élettárs, mindennapi szükségleteink egyik fontos része. De mi szeretjük a könnyen emészthető ételeket, a kényelmesre szabott ruhát, a szellős és világos lakást – csak érthető, hogy a könyvtől is ezt várjuk […]”

Szerintem meglepő, hogy egy első sorban szépirodalmi kötetben egy reklámról szóló esszé is van, ma már a reklám szó hallatán nagyot legyintünk, tudjuk, hogy fő céljuk az, hogy a nézőt befolyásolja, sokszor nem a valóságot tükrözik, ráadásul 20 percenként félbeszakítják a műsort! (Ha jól tudom manapság meg főleg; már 6 éve nem nézek TV-t.) Ma aligha tenne be egy író egy reklámról szóló szöveget a kötetébe, vagy ha mégis, erősen szarkasztikus hangú lenne.
Ám az ő hozzáállása merőben pozitív. A reklámokat is szöveges és vizuális alkotásként nevezi meg. Akkoriban még tévé sem volt, nem hogy televíziós reklámok. A kötet megjelenéséből és Kassák közéleti munkásságából (ugye…) lehet sejteni, hogy inkább a plakát, papír alapú, propaganda-szerű reklámok és hirdetések voltak azok, amelyek eleve megihlették a kötet megjelenésének tervezésekor is. Jó példa erre a könyv borítóján szereplő buzdító, szinte propaganda szerű szöveg arról, hogy mit csinálnak az „uj müvészet” képviselői, rendesen beillik ez a szöveg a könyv reklámjaként.
Kassák előszeretettel használja a caps lock nagybetűs írást már az első szövegben is, ezzel hatalmas lendületet adva az egész könyv olvasatának.

Ehhez kapcsolódik a kötet harmadik esszéje: A korszerü müvészet él. Nagyon izgalmas iromány, egyszerre ad objektív összefoglalást az avantgárdról, és visz bele szubjektív meglátásokat és véleményeket is. Lehet látni, hogy önmagát kétségtelenül az avantgárd egyik vezérfigurájának tekintette, és nem volt rest saját elképzeléseivel hajtani a mozgalmat.

Nagyon érdekes kötet széles körű tartalommal és remek megjelenéssel, Kassákosoknak kötelező.

getler >!
Kassák Lajos: Tisztaság könyve

Kassák Lajos sohasem volt a szívem csücske. Akárhányszor a kezembe veszem valamelyik költeményét, mindig azzal az érzéssel fejezem be, hogy ez valami borzalom. Elismerem, hogy újító volt, nagy dolog, amit véghez vitt az avantgárd irodalomban, csak hát élvezhetetlen.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

A legtöbb gyerek, aki két látó szemmel jött a világra, az iskolákban elveszti látóképességét s idegen sémákban éli át az életet, anélkül, hogy csak egyszer is folytatni tudná azt a tiszta és örömös embert, aki diáksága előtt volt.

99. oldal

Carmilla >!

KRITIKUS IDŐKET ÉLÜNK. AZ ELME BOROTVAÉLÉVEL LEKASZÁLTUK MAGUNK KÖRÜL A ROMANTIKA KÉK VIRÁGAIT. MA MÁR NEM KÉTSÉGES, HOGY AZ EMBER A LEGTERMÉSZETELLENESEBB ÁLLAT A FÖLDÖN.

10. oldal

agg_álborda>!

A nevetés üvegből van és felvágja az ereket.

66. oldal (A vasból öntött rózsa és az öregek)

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
Carmilla >!

kerítések nőttek föl körülöttünk mintahogy az állatkertben látható

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerítés
Carmilla >!

[…] Megkiséreljük az anyákat kicsinyeikkel együtt megmutatni.
    1. Futurizmus: szimultanizmus, taktilizmus, dadaizmus, mekanizmus, merzizmus, brüitizmus, zenitizmus.
    2. Expresszionizmus: neoplaszticizmus, primitivizmus, ultraizmus, imaginizmus, abstraktizmus, szuprematizmus, szürrealizmus, poetizmus.
    3. Kubizmus: képarchitektura, purizmus, objektivizmus.
    4. Konstruktivizmus: aktivizmus, tatlinizmus, proun és urbanizmus.

104-105. oldal

Carmilla >!

A ház arra való, hogy az ember lakjon benne, ne koporsó vagy lomtár legyen, hanem szellős, világos és semlegesen egyszerű, hogy a lehető legkevesebb megkötődéssel élni tudjunk benne.

113. oldal

Carmilla >!

A KÖNYVRŐL. A könyv nem kényszerű tömegszállása szavaknak, mondatoknak vagy egyéb művészi alkotásoknak. Csak úgy van rosszul megcsinált könyv, mint ahogyan van rosszul sikerült vers – vagy fordítva. Egy jó könyv létrehozása, a papír tudatos kihasználása, a szöveg tartalmát reprezentáló tipográfiai elrendezés, a fűzés vagy kötés, a belső tartalomnak és a külső alaknak karakterisztikus megformálása – komoly teremtő feladat.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Carmilla >!

mi is az hogy civilizáció
az ember bekeni magát valami zománccal és irtózni kezd a tetvektől

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: civilizáció
Carmilla >!

a gyönge ember szappanbuborék alatt ül és harmonikázik

44. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: Weöres Sándor kézírásos könyve
Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének
Ady Endre: A halottak élén
Babits Mihály: Recitativ
Radnóti Miklós: Lábadozó szél
József Attila: Szépség koldusa
drMáriás – Bada Dada: Égevő / Skyeater
Radnóti Miklós: Bori notesz
Arany János: Arany János balladái
Arany János: Kapcsos könyv