Lovasíjászat 27 csillagozás

Kassai Lajos: Lovasíjászat

Alapvetően ​két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltoslovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Püski, budapest, 2016
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633021682
>!
Dee-Sign, 2002
168 oldal · ISBN: 9638613416

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Gárdonyi Géza


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Tudtam, hogy jó lesz. A technikai részek engem nem nagyon érdekeltek, úgyhogy az értékelésnél is figyelmen kívül hagyom őket. A többi viszont éppen olyan, amilyet elvártam A Lovasíjásztól.

2 hozzászólás
>!
Kuckókapitány P
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Először is be kell valljam, hogy a párom finoman szólva megmosolyogta, hogy egy lovasíjászatról szóló könyvet olvasok. Semmiképpen nem a könyvnek szólt a dolog, csakis arról, hogy ez a téma távol áll tőlem. Legalábbis így gondoltuk. Szakkönyvre számítottam, az íjászat technikai leírására és hasonló háttér információkra. Mentségemre legyen mondva nem találkoztam eddig Kassai Lajos nevével. Hát hol éltem én eddig? :D
Hatalmas tisztelet a kitartása, az eredményei, az embersége előtt. Természetszeretetre és őseink megbecsülésére tanít. Végig hiteles, nem akar meggyőzni, csak elmeséli a maga választotta kemény utat néhol csodálatos líraisággal fűszerezve.
A „Völgy”, ez a név úgy hangzik, mint az ő földi paradicsoma. Szeretnék eljutni oda!

>!
Dee-Sign, 2002
168 oldal · ISBN: 9638613416
3 hozzászólás
>!
Joditti
Kassai Lajos: Lovasíjászat

„Szakítottam a hagyományos módszerrel, és azt mondtam, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.”

A filmet még nem láttam, de gondoltam ha már itt lakok a Völgytől nem messze, akkor illene elolvasnom a könyvet. És nem is bántam meg.

Lovagolni szeretek, viszont az íjászkodás sose kötött le annyira, hogy napi szinten csináljam. A lóról való íjászkodás viszont nagyon érdekesnek tűnik (legalábbis ahogy Kassai csinálja) A könyvből viszont kiderül, hogy ez nem megy csak úgy pikk-pakk, hogy felül az ember a lóra, aztán lövöldöz. Kemény munka kell már ahhoz is, hogy a lovat hozzászoktassuk az íjhoz, vagy hogy egyáltalán rajtamaradjunk lövés közben.

A könyv több, mint egy egyszerű technikai útmutató. Igaz szó van benne a lókiképzésről, az íjakról, íjászkodásról…stb., de Kassai többek között arról is ír, hogyan látja a világot, hogyan tud az ember átlépni a saját korlátain és egy balesetről is, ami megváltoztatta az életét.

Akit nem érdekel különösebben az íjászat vagy a lovasíjászat, szerintem annak is tetszeni fog a könyv.

>!
L_L
Kassai Lajos: Lovasíjászat

A könyv elolvasása különös lelki nyugalommal töltött el, ami nálam nagyon ritka, alapvetően kapkodó és stresszes életet élek. Rendkívül tisztelem Kassai Lajost kitartásáért, és mindazért amit elért. Külön plusz csillag azért, hogy végre egy olyan könyvet olvashattam, amiben nem voltak helyesírási hibák!

Nem csak azoknak ajánlom, akik a lovasíjászatról, vagy szimplán az íjászatról szeretnének olvasni. Én több dolgot is megfogadtam a befejezésekor.

>!
Viki24
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Remekül megírt, èrdeklődèst megtartó könyv. Nem csak azoknak szól akiket èrint a tèma, mivel tele van az èletről szóló gondolatokkal. Nagyon jó olvasmàny ìjàszoknak, lovasoknak, lovasíjàszoknak ès azoknak akiket akár egy kicsit is èrdekel a múlt ès a hagyomànyőrzès.

>!
borismama
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Távol áll tőlem a lovaglás, az íjászat, de a hagyományőrzés is.
A filmet láttam először, ami elvarázsolt.
Mindig irigyeltem azokat az embereket, akinek a munkája a hobbija!
Csak ilyen hittel és kitartássál lehet az álmokat megvalósítani.
Ez az út hosszú és olykor gyötrelmes, de hiteles történet.

>!
EfeF
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Nagyon lelkesítő írás. Nagy szükség volt már rá, javaslom mindenkinek az elolvasását!

>!
Vikó
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Hihetetlen magasságokban szárnyal ez a könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom, és messze nem csak azoknak, akiket érdekel a lovasíjászat.

>!
András_Szabó
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Magam is tanúsíthatom, hogy ez a mű több, mint egy lovasíjásztról szóló szakköny. Rengeteg általános érvényű mondanivalót fogalmaz meg az ember önmagával vívott harcáról, kudarcairól, útkereséséről, miközben kirajzolódik egy kivételes ember élete, aki feltámasztotta és az egész viágon ismertté tette őseink hagyatékát.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Egész eddigi tevékenységem arra irányult, hogy kitaláljak valamit, de kitalálni csak hazugságot lehet. Mert minden, amit az ember kitalál, az hazugság. Nem kitalálni kell a dolgokat, hanem megtalálni. Szemlélővé kell válni, keresővé, tanúvá, mert az igazság az öröktől fogva létezik.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · igazság
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Lelkesedésből, önfeledt játékból hegyeket képes az ember megmozgatni, a kötelességből, kényszerből végrehajtott munka pedig megtöri lelkileg és fizikailag.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: játék · munka
>!
Chöpp 

Sohasem szabad valami ellen küzdeni! Küzdeni csak valamiért lehet.

137. oldal

>!
Chöpp 

Nincs elkeserítőbb, mint egy olyan tanítvány, aki még soha életében nem csinált semmit teljes odaadással.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanítvány
>!
matrjoska

Szakítottam a hagyományos módszerrel, és azt mondtam, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.

9. oldal

>!
Rilla3

Mi, európaiak állandóan nyüzsgünk, agyunk nem áll meg egy pillanatra sem. Vagy a múlt sérelmein rágódunk, vagy attól rettegünk, hogy mit hoz számunkra a holnap. Elménk meg van terhelve idejétmúlt tradíciókkal és a modern élet feszültségeivel. Nem tudunk örülni a jelennek, pedig ez az egyedüli létező realitás.

36. oldal

>!
Chöpp 

    Lovastudásomat azokból a pillanatokból gyűjtöttem össze, amiket két esés között a lovon töltöttem. Parádi Vince barátom nagyon sokszor kölcsönadta a lovát, Pajkost, ezt a kissé önfejű paripát, aki mellett nem sok gondom volt az útvonal megtervezésével, és azt a problémát is, hogy mikor és hol fogunk megállni, teljesen levette a vállamról. Ha vágtában mentünk egy erdei úton, és neki, mondjuk, kedve szottyant berohanni a fák közé, engem magától értetődő módon az ágak téptek le a hátáról. Gyakorta vonszolt úgy maga után, hogy valamelyik kengyelbe szorult a lábam. A tereplovaglásnak ezen fajtája roppant kényelmetlen. Hirtelen ritmus- és irányváltásai tették izgalmasabbá egyhangú túráimat, még abban az esetben is, ha síkos, csúszós volt az út. Ilyenkor általában rám zuhant a ló.

19-20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · lovaglás
>!
piratEmus

Az íjat feszítjük, és mi is feszültté válunk, az íj húrját mi idegnek nevezzük ugyanúgy mint idegrendszerünket. Pattanásig feszítjük az idegeinket- vagy éppen másokét. A dekoncentráltságra azt mondjuk, szétszórtak vagyunk, a szórásképet, szétszórtságot ugyanúgy jelezzük az íjászatban is. A hirtelen ért fájdalomra azt mondjuk: belénk nyilal. A magyarságnak egykor legfontosabb fegyvere az íj volt, harcmodora pedig a lovasíjászat. Nyelvünkben, mentalitásunkban mind a mai napig sokat megőriztünk ebből.

52. oldal

>!
Chöpp 

A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon.

169. oldal, Utószó

Kapcsolódó szócikkek: tudás
>!
Chöpp 

    Nyári estéken a padlástér ablakának kiugró párkányán gubbasztva gyönyörködtem a lenyugvó nap hatalmas, vörös korongjában, és addig néztem a domb oldalán legelésző lovaimat, amíg azok szürke foltokként nem olvadtak egybe az éjszaka sötétjével. Féltem, hogy csak álmodom az egészet. Hihetetlen volt számomra, hogy mindazt, amire vágytam, meg tudtam valósítani, s hogy egész eddigi életem önfeledt és öntudatlan küzdelem volt, és csak most ébredtem öntudatomra. Tudom, ki vagyok, és hogy mi dolgom a világban.

26. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Antal Zoltán: Világ- és Európa-bajnokságok 1893–1973
Fehér Dezső – Török Imre: Százéves a magyar ügetőversenyzés (1883-1983)
Farkasházy Tivadar: Overdose – A veretlen 11
Benkei Ildikó: A Völgy lovasa
Román Péter: Íjász blog…
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Reflex íjak
Ambrózy Árpád – Fábián Gyula: A vadászíjászat kézikönyve
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Csigás íjak
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Vadászíjászat
Erdész Ede: Első íjász könyvem