Lovasíjászat 35 csillagozás

Kassai Lajos: Lovasíjászat

Alapvetően ​két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltoslovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Püski, budapest, 2016
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633021682
>!
Dee-Sign, Budapest, 2003
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638613416
>!
Dee-Sign, 2002
168 oldal · ISBN: 9638613416

Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Gárdonyi Géza


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chöpp>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Tudtam, hogy jó lesz. A technikai részek engem nem nagyon érdekeltek, úgyhogy az értékelésnél is figyelmen kívül hagyom őket. A többi viszont éppen olyan, amilyet elvártam A Lovasíjásztól.

2 hozzászólás
Joditti>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

„Szakítottam a hagyományos módszerrel, és azt mondtam, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.”

A filmet még nem láttam, de gondoltam ha már itt lakok a Völgytől nem messze, akkor illene elolvasnom a könyvet. És nem is bántam meg.

Lovagolni szeretek, viszont az íjászkodás sose kötött le annyira, hogy napi szinten csináljam. A lóról való íjászkodás viszont nagyon érdekesnek tűnik (legalábbis ahogy Kassai csinálja) A könyvből viszont kiderül, hogy ez nem megy csak úgy pikk-pakk, hogy felül az ember a lóra, aztán lövöldöz. Kemény munka kell már ahhoz is, hogy a lovat hozzászoktassuk az íjhoz, vagy hogy egyáltalán rajtamaradjunk lövés közben.

A könyv több, mint egy egyszerű technikai útmutató. Igaz szó van benne a lókiképzésről, az íjakról, íjászkodásról…stb., de Kassai többek között arról is ír, hogyan látja a világot, hogyan tud az ember átlépni a saját korlátain és egy balesetről is, ami megváltoztatta az életét.

Akit nem érdekel különösebben az íjászat vagy a lovasíjászat, szerintem annak is tetszeni fog a könyv.

L_L>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

A könyv elolvasása különös lelki nyugalommal töltött el, ami nálam nagyon ritka, alapvetően kapkodó és stresszes életet élek. Rendkívül tisztelem Kassai Lajost kitartásáért, és mindazért amit elért. Külön plusz csillag azért, hogy végre egy olyan könyvet olvashattam, amiben nem voltak helyesírási hibák!

Nem csak azoknak ajánlom, akik a lovasíjászatról, vagy szimplán az íjászatról szeretnének olvasni. Én több dolgot is megfogadtam a befejezésekor.

Viki24>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Remekül megírt, èrdeklődèst megtartó könyv. Nem csak azoknak szól akiket èrint a tèma, mivel tele van az èletről szóló gondolatokkal. Nagyon jó olvasmàny ìjàszoknak, lovasoknak, lovasíjàszoknak ès azoknak akiket akár egy kicsit is èrdekel a múlt ès a hagyomànyőrzès.

EfeF>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Nagyon lelkesítő írás. Nagy szükség volt már rá, javaslom mindenkinek az elolvasását!

Vikó>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Hihetetlen magasságokban szárnyal ez a könyv. Mindenkinek csak ajánlani tudom, és messze nem csak azoknak, akiket érdekel a lovasíjászat.

Ryksa>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Mivel 1 éve íjászkodom, valahogy magától értetődőnek tűnt, hogy kezembe vegyem ezt a könyvet. Amellett, hogy számos szakmai ismeretet ad, megtanít, hogyan bánj az élettel, egyfajta erkölcsi és etikai életkódex Kassaitól a lovasíjászaton keresztül. Ajánlott.

András_Szabó>!
Kassai Lajos: Lovasíjászat

Magam is tanúsíthatom, hogy ez a mű több, mint egy lovasíjásztról szóló szakköny. Rengeteg általános érvényű mondanivalót fogalmaz meg az ember önmagával vívott harcáról, kudarcairól, útkereséséről, miközben kirajzolódik egy kivételes ember élete, aki feltámasztotta és az egész viágon ismertté tette őseink hagyatékát.


Népszerű idézetek

Chöpp>!

Egész eddigi tevékenységem arra irányult, hogy kitaláljak valamit, de kitalálni csak hazugságot lehet. Mert minden, amit az ember kitalál, az hazugság. Nem kitalálni kell a dolgokat, hanem megtalálni. Szemlélővé kell válni, keresővé, tanúvá, mert az igazság az öröktől fogva létezik.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság · igazság
1 hozzászólás
Chöpp>!

    Lovastudásomat azokból a pillanatokból gyűjtöttem össze, amiket két esés között a lovon töltöttem. Parádi Vince barátom nagyon sokszor kölcsönadta a lovát, Pajkost, ezt a kissé önfejű paripát, aki mellett nem sok gondom volt az útvonal megtervezésével, és azt a problémát is, hogy mikor és hol fogunk megállni, teljesen levette a vállamról. Ha vágtában mentünk egy erdei úton, és neki, mondjuk, kedve szottyant berohanni a fák közé, engem magától értetődő módon az ágak téptek le a hátáról. Gyakorta vonszolt úgy maga után, hogy valamelyik kengyelbe szorult a lábam. A tereplovaglásnak ezen fajtája roppant kényelmetlen. Hirtelen ritmus- és irányváltásai tették izgalmasabbá egyhangú túráimat, még abban az esetben is, ha síkos, csúszós volt az út. Ilyenkor általában rám zuhant a ló.

19-20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · lovaglás
1 hozzászólás
Chöpp>!

Lelkesedésből, önfeledt játékból hegyeket képes az ember megmozgatni, a kötelességből, kényszerből végrehajtott munka pedig megtöri lelkileg és fizikailag.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: játék · munka
Rilla3>!

Mi, európaiak állandóan nyüzsgünk, agyunk nem áll meg egy pillanatra sem. Vagy a múlt sérelmein rágódunk, vagy attól rettegünk, hogy mit hoz számunkra a holnap. Elménk meg van terhelve idejétmúlt tradíciókkal és a modern élet feszültségeivel. Nem tudunk örülni a jelennek, pedig ez az egyedüli létező realitás.

36. oldal

matrjoska>!

Szakítottam a hagyományos módszerrel, és azt mondtam, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.

9. oldal

Chöpp>!

A tudás megszerzésének ugyanis csak az egyik módja a tanulás, a másik a tanítás.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanítás · tanulás · tudás
Chöpp>!

Senki nem lehet tisztában a lét nagy kérdéseivel, és igazából ezek a dolgok nem is önthetők szavakba. Éppen ezért senkinek nem áll jogában egy másik ember világnézetét megkritizálni, sőt megtámadni hitéért. Amire józan lehetőségünk van, az a dolgok megkérdőjelezése, az állandó válaszok helyett a kérdések újra fogalmazása, és ha valami rosszul működik a hagyományokban, javítsuk ki. A vak hitet pedig hagyjuk meg azoknak a szerencsejátékosoknak, akik képesek kockára tenni mindent valami ismeretlenért.

107. oldal

Chöpp>!

Sohasem szabad valami ellen küzdeni! Küzdeni csak valamiért lehet.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: küzdés
Chöpp>!

Nincs ideális testsúly! Az a méret a legmegfelelőbb, amiben szervezetünk jól működik és mi is jól érezzük magunkat saját bőrünkben.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: testsúly
Chöpp>!

Ma már tudom, hogy az útnak nincs vége. Az ember ugyan jelölhet ki állomásokat, de ez persze nem ugyanaz. A legnehezebb feladat megmondani egy tanítványnak, hogy az útnak melyen jár, nincs vége, és ha ez irányba kérdezősködik, a mester csak egy dolgot tehet, azt mondja neki, hogy menjél! Menjél!

166. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Reflex íjak
Ambrózy Árpád – Fábián Gyula: A vadászíjászat kézikönyve
Benkei Ildikó: A Völgy lovasa
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Vadászíjászat
Antal Zoltán: Világ- és Európa-bajnokságok 1893–1973
Fehér Dezső – Török Imre: Százéves a magyar ügetőversenyzés (1883-1983)
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Csigás íjak
Farkasházy Tivadar: Overdose – A veretlen 11
Tapodi Brigitta: Amit örökül kapsz
Lubics Szilvia: Másfél nap az élet