Kása 107 csillagozás

Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás: A meccsek utáni, kötelező interjúkon kívül mindig kerültem a nyilvánosságot. Most kivételt tettem. Ez egy brutálisan őszinte könyv. Felszabadítóan vidám és kegyetlenül tragikus egyszerre. Hősies és botladozó. Elegánsan könnyed és súlyosan alapos. A kötet nemcsak a vízilabdáról, érmekről, sztorikról szól, hanem valóban rólam.
M. Kiss Csaba: Ezt a könyvet nem Tamásról, hanem Tamással írtam. Nem szimpla interjúkötet. Én ugyan kérdeztem, ő meg beszélt napokon, heteken, hónapokon át, de aztán csavartunk a dolgon. Megpróbáltam beleélni magam az életébe, és úgy megírni a könyvet, mintha én lennék ő. „Így elsőre ez nem is olyan rossz kis élet!” – vélekedett Tamás, amikor elolvasta. Szerintem se. Mindketten büszkék lehetünk rá.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
268 oldal · ISBN: 9789632546995

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

bíró, játékvezető · edző


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Minden idők egyik legjobb vízipólósa jobb könyvet érdemelt volna. M. Kiss Csaba nagyon igyekezett bulvár irányban elvinni a könyvet. Szerencsére fáradozásait nem koronázta teljes siker, így valamit kapunk Kásás Tamás egyéniségéből is. Fantasztikus sportoló, aki a maga szakmájában a világon mindent elért. (Kivéve, mint találóan megjegyezte, a magyar bajnoki cím.) Feljutott a világ tetejére, mégis magányos. 36 évesen, több párkapcsolat után is érezhető, hogy tulajdonképpen még mindig gátlásos kiskamasz maradt ha a másik nemhez kell közelednie. Szerencsére a medencében nem nőkkel került szembe, mert akkor sosem lett volna háromszoros olimpiai bajnok. Ahol vérben forgó szemű vízigorillákkal igyekeztek egymást vízbe fojtani, ott nyomban felszívódott a gátlásossága. Meglehetősen jól festi le, hogyan zárja az élsport aranykalitkába magát a sportolót. Érezhető, saját kis mikrovilágában mennyire tájékozatlan a hétköznapi életet illetően. Habár a valós magyar viszonyok hézagos ismerete annak is betudható, hogy már gyerekként is hosszabb ideig élt külföldön, felnőtt életének meg nagyobb részét külföldi versenyeken, illetve itáliai csapatoknál légióskodva töltötte. Gyanítom, hogy ilyen kérdésekben M. Kiss sugalmazása is jobban érvényesült. Kásásnak, mint vízilabdázónak és nem mint sporttörténésznek megbocsátható olyan nyilatkozat, hogy Londonban azért szerették volna begyűjteni az aranyat, mert soha semmilyen csapatsportban nem tudott még egy nemzet zsinórban négy olimpiai bajnoki címet szerezni. M. Kissnek, az újságírónak, akinek ellenőriznie kellene adatait, nem. Kosárlabdában az USA hétszer egymásutánban nyert, de gyeplabdában India is hatos sorozatig jutott. Jéghokiban meg két ország is (Kanada és Szovjetunió) is megcsinálta már a négyes sorozatot. Én csak egyszerű sportszerető ember vagyok, és rettentően bosszant, hogy egy ilyen két perc alatt ellenőrizhető ténynek sem járt utána a szerző. Pedig ha elgondolom, hogy a néhai zseniális Peterdi Pál milyen művet tudott volna alkotni ebből a nyersanyagból!

1 hozzászólás
>!
egy_ember
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Lehetett volna kicsit több olimpia és kevesebb nő, de hát ez az ember, meg a csapattársai a felelősek életem néhány igazán nagy sportélményéért, úgyhogy el van nézve.

>!
Vivarumba
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Elöljáróban, Kásás Tamás többszörös olimpiai bajnok a „Kemény legények” közül, nem a kedvenc játékosom, sőőőt. Biztos, hogy nagyon nagy tehetség, de emlékszem anno milyen mérges voltam a közvetítések alatt, mert úgy éreztem túlmisztifikálják a játékát. Való igaz én csak az olimpiai közvetítéseket és a világversenyeket izgultam végig, a klubversenyeit nem követtem figyelemmel. Csak nem értettem miért esik a kommentátor állandó eksztázisba, valahányszor a labda Kásás felé repült, és ha esetleg valami nem sikerült, miért fogta folyton arra, hogy hárman lógtak rajta és azért nem jött össze a dolog, miközben én nem úgy láttam, hogy a többieket kevesebb játékos akadályozta volna. Viszont örömmel nyugtáztam, hogy ez a fajta kivételezés nálam jobban csak magát Kásást zavarta. Maga a könyv nem jó, nagyon bulvárosra sikerült (ez viszont a kiadó és az író felelőssége), viszont pozitívuma, hogy megkedveltem Kásás Tamást és egészen megváltozott a véleményem róla, talán még egy kicsit csodálom is, hogy ennyire kitárulkozott. Könnyen olvasható könyv, de nem bántam volna, ha többet tudok meg a versenyekről, és a vízilabdáról és jóval kevesebbet a szerelmi életéről. A véleményem az, hogy Kásás Tamás ennél sokkal jobb életrajzi könyvet érdemelt volna!

>!
Kozmikus_Tahó
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Azért vettem a kezembe ezt a könyvet, hogy erőt merítsek belőle az edzéseimhez és a fogyókúrámhoz. A tornázás már nagyon régóta az életem része – mivel mozgáskorlátozott vagyok – de az év elején belekerültem egy szokatlanul mély gödörbe és önerőből képtelen voltam kimozdulni ebből az állapotból. A segítség többek között ezzel az olvasmánnyal érkezett. Éreztette velem, hogy nem vagyok egyedül a gondjaimmal. Szilárddá tett azzal kapcsolatban, hogy tűzön – vízen át járjam a céljaimhoz vezető utam, nem megrémülve az ezzel járó esetleges áldozatoktól.

Jó könyv ez, na.
Kevesebb nőügylet boncolgatással megadtam volna neki az 5 csillagot.

>!
chilisauce
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Amikor befejeztem a könyvet, az első gondolatom az volt: ez igazán őszinte. Szeretem az őszinte, emberi írásokat, amikor nem az a cél, hogy a „főhőst” a legjobb színben tüntessék fel. Jó volt olvasni, hogyan látta Kása azokat a jelentős sporteseményeket belülről, amit az ember lánya maga is végigizgult, végigszurkolt a tévé előtt ülve. Sokszor gondolkodtam azon, mennyi lemondással, küzdelemmel, erőfeszítéssel jár egy élsportoló élete, hiszen amellett, hogy folyamatos nyomás alatt van az őt célzó elváráshullámoktól, még meg kellene próbálnia normális emberi – magán – életet is élni. Max respect!

Ami még tetszett, hogy megismerhettem Kása gyermekkorát is, ez teljesen új információkkal halmozott el és segített sokmindent megérteni abból, amit magáról közölni akart.

Jó könyv. Érdemes elolvasni, annak is, aki nem rajong a sportokért (de szerintem nem nagyon van olyan magyar, aki nem szurkolt a vizípólósokért soha :))).

>!
Szédültnapraforgó
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Nem követtem Kása pályáját…igazán a csapatjátékban nem kéne, hogy legyenek főszereplők, mégis vannak. Ilyen számomra a vízilabdában Kása és Benedek.
Egy riportot láttam tőle/vele a DTK műsorában, akkor ismertem meg „közelebbről”. S el is határoztam, hogy el fogom olvasni ezt a celebkönyvet.
Nagyon szerény és szégyenlős fiú, ami iszonyú meglepő dolog. Egy élsportolónak azért kissé exhibicionistább vérmérséklettel kellene megáldottnak lennie :)
Véleményem szerint az egykesége, anyuci pici fia miatt is lett belőle az, aki. Egy örök gyerek maradt. persze a férfiak nagy része egyébként is az
A sikereit tekintve az élete irigylésre méltó, bejárta a világot, viszont a magánélete romokban…ez elképesztő, pláne azért is, mert egy nagyon jóképű srác.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy valaha megtalálja-e a párját.
Többször magamra ismertem benne….párkapcsolati küzdelmeiben. Az ember vágyik időnként magányra, csendre.
Ez a megnyilvánulása nagyon tetszett és egyet tudok vele érteni:
„Ismerőseim szerint például én nem nevetni szoktam, hanem röhögni. De ugyanilyen intenzíven tudok sírni is. Na persze ezt nem társaságban teszem. És azt se gondolják, hogy lelkileg labilis alak vagyok, aki az egyik pillanatban hahotázik, a másikban meg pityereg, ilyesmiről szó sincs. Sírni például jelentősen ritkábban szoktam, mint nevetni. De néha igen. Magam is meglepődtem eleinte, hogy könnyekig el tudok érzékenyülni, el is akartam fojtani, mert nem tartottam férfiasnak. Aztán rájöttem, ez butaság. Lehet, hogy a sírás a konvenciók szerint nem férfias. Én azt mondom: emberi. Természetes. Pont úgy, mint a nevetés.”
És nem igaza van? :D

>!
Ananiila
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Nem Kásás Tamás miatt olvastam el a könyvet, hanem a vízilabda miatt. Ugyanis régóta rajongója vagyok ennek a sportágnak. Egy korosztály vagyunk Tamással, így mind az öt olimpiáját végigszurkoltam. Még ha nem is ő volt a kedvencem azért lenyűgözött a „kásás jelenség” amibe beletartozott a zsenialitása és a kinézete egyaránt.
Nagyon beszippantós könyvet sikerült összehoznia szerzőtársával, gyakorlatilag egy fél nap alatt kiolvastam, de a végén volt bennem hiányérzet bőven. Tetszettek a pillanatképek, a meccs előtti- utáni érzései, egy-két vidám pillanat.
De kevés volt. Azt gondoltam több szakmai dolog lesz benne és több anekdota.
Tamás nagyon zárkózott ember, az elbeszélések során ugyan nyitott néha a páncélján, de azért alapvetően megmaradt továbbra is titokzatos figurának. De ez nem is baj, jobban tetszett mintha átment volna bulvárba a dolog.

Most már tudom, miért is Szívós a kedvencem a maiak közül. Én is megmagyarázhatatlan vonzódást érzek a krokodilok iránt. :D

>!
Amanda90
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Kása ejtéses góljaiért ment az öt csillag. Na meg magáért a könyvért. Mindenki aki érdeklődik a sportág után tudja, mennyire utál interjút adni Kása.
Ezáltal egy kicsit jobban megismerhettük őt is.

>!
postmodjane
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Bárcsak egy másik kiadónak jutott volna eszébe Kásásról könyvet kiadni….

Ugyanakkor, nem mondhatom, hogy nem tetszett vagy nem élveztem, mert tetszett és élveztem. Jobban élveztem volna, ha nem a felszínt kapargatja az edzésekről szólván, illetve az olimpiákat érintve. Mert sajnos csak érintette a nagy sportsikereket. Az olimpiák például csak úgy szerepeltek, hogy Londonban (2012) visszaemlékezett rájuk. Pont az ötödik helyről kapunk részletes képet, ami érthető, hisz a könyv 2012-es, ám valahogy sántít, szerintem az olvasó inkább a bajnoki címekről hallana többet.

Tetszett, hogy a gyermekkora teret kap, illúziók nélkül, ugyanakkor látható, hogyan lett profi pólóssá. Tehetsége szóba kerül, de nem a középpontba, azért válhatott különösen jóvá, mert adottságai mellett élvezte a játékot, nem volt rest gyakorolni sem. Nem azt a hatást kelti, hogy az erőn felüli megterhelések túl soknak bizonyulnának, hanem azt mutatják, hogy a teher alatt tényleg nőni tud a pálma. Jó volt olvasni a különböző országokban eltöltött éveiről, a legjobban a Nápolyról szóló részek tetszettek. Minden bizonnyal Tamásnak is, ezért is lehet Tommy di Napoli fantázianevű étterme Budapesten, hol máshol, mint a Komjádi uszoda környékén.
A magánéletről szóló részek nagyon őszintének hatnak, sallangmentesek. Emberi oldalához kerülhetünk közelebb itt, és láthatjuk Tamás is ember.

A(z egykori) rajongóknak alapkötet, a többieknek korlenyomat, életrajz.

Kedvet kaptam olvasni a pólóról, illetve megnéztem, mikor lesz a következő világverseny. Hátha lesz időm, lehetőségem belenézni.

>!
mokus75
Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Tetszett a stílusa, a humora. Főleg az olasz részek, az ottani élet ahogy az olaszok fogadták. De az érezhető volt, hogy amit mi látunk, a siker, pénz, csillogás az mögött mennyi munka, erőfeszítés, küzdelem van. Egy élsportolónak a sok edzés, utazás mellett, mennyire nehéz a magánéletet működtetni. Nagyon emberi volt.


Népszerű idézetek

>!
SteelCurtain

Szerettek az uszodában. Anyukám eleinte próbált megfékezni, de megállíthatatlan voltam, ám ezt hamar elfogadta mindenki. Az akkori edző a melbourne-i és tokiói olimpiai bajnokcsapat tagja, Mayer Mihály volt. Szia, Tomika, de jó csontban vagy! Gyakran köszöntött így. Anyámnak azt mondta, szeretni kell ezt a szőke, angyalarcú kis fickót úgy, ahogy van. És most szeressen nagyon, mert ha megnövök, nem lesz már rajtam mit szeretni, csupa pattanás lesz az arcom, büdös lesz a lábam, és vissza fogok pofázni.

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
Klitty P

Cirka öt percig tett-vett, matatott, pakolt, rendezkedett az asztalon, amin nem volt semmi. Halálosan komoly, elmélyült ábrázattal igazgatta a semmit. Aztán egyszer csak kész lett, és visszafeküdt aludni. (…)
Reggel kérdeztem Marcit, mi volt ez? Teljes természetességgel felelte: ne mondjam el senkinek, de gátat kellett építenie a kis krokodiloknak, nehogy elvigye őket az ár.
Öt percig röhögtünk.
Öt percig röhögött a csapat is a reggelinél, amikor elmeséltem. Marci is velünk nevetett, pontosan tudta, hogy el fogom mondani.

53. oldal

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

4 hozzászólás
>!
cassiesdream

Az élsport az egekbe tud repíteni. És bele tud döngölni a földbe.
Az élsport tehát lényegében olyan, mint a szerelem. Szárnyakat is tud adni, de képes sírba vinni is.

26-27. oldal

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
SteelCurtain

Nagymamám tartotta bennem és a családban a lelket. Makacsul hitt abban, hogy az unokája nem hülye, csak fiú.

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

4 hozzászólás
>!
Tyna

Bőgő masina, nem lesz katona! Kapd össze magad, ember! Szuggeráltam magam, de már szinte fuldokoltam az egyre nagyobbra növő torokgombócomtól.
Number five: Tamás Kásás!
Üdvrivalgás.
Felléptem.
Valahogy mégis sikerült legyűrnöm azt a gombócot. Mosolyogtam, integettem. Majdnem belehaltam. Összefacsarodott a szívem, belerándult a gyomrom: ez volt az utolsó bemutatásom.

11. oldal

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
SteelCurtain

Magam is meglepődtem eleinte, hogy könnyekig el tudok érzékenyülni, el is akartam fojtani, mert nem tartottam férfiasnak. Aztán rájöttem, ez butaság. Lehet, hogy a sírás a konvenciók szerint nem férfias. Én azt mondom: emberi. Természetes. Pont úgy, mint a nevetés.

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
Light_House

A magyar házat pillanatok alatt megtaláltuk. Egy bazi nagy román zászló volt rajta. Úgy tízszer tizenöt méteres. Körülötte a sok kicsi erkélyen sok kicsi magyar lobogó. Sem a magyar, sem a román küldöttség nem volt akkora, hogy egy teljes épületet megtöltsön, így megosztoztunk. Egymás mellett vagyunk a térképen, gondolhatták a szervezők, jól elleszünk egymás mellett itt is. Végül is igazuk lett. Csak a zászlóméretek zavartak kissé.

229. oldal - Londonban, az olimpiai faluban

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
SteelCurtain

Ugrálás után vártak a kutyák. Eszméletlenül sokan nyüzsögtek. Mi szerettük őket. Egyik kedvenc szórakozásunk volt etetni, ápolni, pátyolgatni őket. Egyet különösen megszerettem. Juve lett a neve. Fekete kutyus volt fehér foltokkal, a fekete-fehér Juventusról kapta a nevét, bár én mindig is AC Milan-drukker voltam, csak pirosfekete kutyát nem találtunk.

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Kapcsolódó szócikkek: kutya
>!
Light_House

A cafféfogyasztás egyébként elsősorban nem a koffeinbevitelt szolgálta, hanem a kapcsolatépítést, kapcsolattartást. Cafféból egy átlagos nápolyi napi négyet-ötöt ivott meg, általában sosem egyedül, hanem keresztbe-kasul meghíva egymást. Egy ilyen meghívást intelligens, igazi férfiember sosem utasíthatott el, akkor sem, ha előtte öt perccel már a harmadikat tolta le aznap, mert ezzel vérig sértette volna a haverját, és lejáratta volna önmagát. Nem kávézni boldog-boldogtalannal: neveletlenség.

148. oldal

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

>!
EEE

Hogy a bánatban segítsek magamon, ha azt se tudom, mi a bajom?

Kásás Tamás – M. Kiss Csaba: Kása Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Gergő: Életem a játék
Lepies György: Gyarmati Dezső kapitányságának története / Kapitányságom története… Jakabházy László
Csapó Gábor: Szerelmeim
Kárpáti György: Itt állok megfürödve
Peterdi Pál: Gyarmati sors, avagy egy bal kéz története
Stuber Sándor: Barcelona kulisszatitkai
Csurka Gergely: A nemzet aranyai
Mezei Dániel – Csurka Gergely: Kemény évek
Peterdi Pál: Ó, póló…!
Kis Szabó Ervin: bEGERjedve