Domján ​Edit 14 csillagozás

Kárpáti György: Domján Edit

1972. ​december 25-én egy színésznő önkezével vetett véget életének. Negyvenéves volt – pályafutása csúcsán állt. Olyan sikerek voltak mögötte, mint az ötszáznál többször eljátszott A bolond lány, Az üvegcipő, A Hermelin, A Candida, a Liliom Julikája, a Koldusopera Pollyja.
A színésznőt Domján Editnek hívták. Varázslatos hangja, gyöngyöző kacagása, a lényéből áradó báj mindenkit meghódított, aki látta, hallotta. Egy ország ismerte, szerette őt, színésztársai is rajongtak érte, de azon a karácsony estén mégis egyedül volt. S úgy döntött: nem folytatja tovább.
Ez a kötet megpróbál választ keresni arra a kérdésre, miért tette. Eközben végigkíséri életét, ,pályafutását, szerepalakulásait. Megelevenednek a főiskolai évek, pályakezdése a Szegedi Nemzeti Színházban, sikeres fővárosi bemutatkozása, a Petőfi, a Nemzeti és a Madách Színházban eltöltött esztendők.
Beszélnek Domján Editről főiskolai évfolyamtársai: Avar István, Szabó Gyula, Gelley Kornél; felelevenítik… (tovább)

>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1987
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633306566

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Szédültnapraforgó>!
Kárpáti György: Domján Edit

Kicsit csalódás nekem ez az életrajzi regény. Más jellegű életműre gondoltam. Sokkal jobban érdekeltek volna még sztorik vele kapcsolatban, nem csak a színházi szerepeire lettem volna kíváncsi. Kaló Flórián, mint volt férj is mesélhetett volna róla, hogyan ismerkedtek meg, az udvarlás milyensége, Szécsi Pállal való kapcsolata is érdekes lehetett. Arról alig esett szó.
A fotók nagyon tetszettek, valóban nagyon helyes, csinos és az elmondottakból úgy tűnt, okos nő volt…Nem értettem miért is ezt a könnyebb utat választotta :(
Sajnálom, hogy nem ismerhettem a színészi játékát!

vigili>!
Kárpáti György: Domján Edit

Nagyon jó ötlet volt rákattintani a rukkolán erre a könyvre.
Sok új információt kaptam . Kicsit belepillanthattam Domján Edit életébe, örömébe, fájdalmába. Pályatársai vallanak a könyvben magukról, s a színésznőről. Egy sikeres pályát futott be, csoda szép szerepekkel.
Akkor hogy lehet,hogy egészségesen 40 évesen öngyilkos lesz?
-nem tartották olyan hiúnak,hogy a ráncoktól való félelem lett volna az ok
-bár ő már régóta emlegette, hogy negyven év fölött nem érdemes élni
-szerintem Szécsi Pál szerelme is hozzájárult ehhez, mert maga az énekes sem volt egy stabil lélek, a nagy korkülönbség, amit annak idején nem néztek jó szemmel az emberek
-talán végső csapásnak mondható,hogy a szeretett kutyáját el kellett altatni

-" Kivülről melegség áradt belőle. Gyengédség, báj, mosoly, és szerelem-igény.
De belül fázott. Belül annyira fázott és didergett,hogy az már fájhatott neki. A siker is csak olyan volt számára, mint a morfium. Kissé enyhítette a fájdalmát." Müller Péter
Olvassátok el, nagyon jó könyv!

5 hozzászólás
cippo I>!
Kárpáti György: Domján Edit

Azt mondjuk nehezen tudnám eldönteni, h az öt csillagot inkább az Editnek vagy inkább a Kárpáti Györgynek adtam, mindenesetre nekem az Edithez nem fér kétség. Felraktam egy linket, hallgassátok meg bátran. x)

3 hozzászólás
CsT45>!
Kárpáti György: Domján Edit

Tiszta érzelmek, őszinte vélemények , etikai érték.


Népszerű idézetek

cippo I>!

Hogy miért halt meg? Az élethez végül is nemcsak étel és ital kell, munka és siker – egy halom parázs is kell, hogy melegedjünk. És ő már jó ideje a hamuban ült. Fázott. (Illés Endre)

V. Estére meghalsz

vigili>!

„Kívülről melegség áradt belőle. Gyengédség, báj, mosoly, és szerelem-igény. De belül fázott. Belül annyira fázott és didergett, hogy az már fájhatott neki. A siker is csak olyan volt számára, mint a morfium. Kissé enyhítette a fájdalmát.” Müller Péter

152. oldal/1987

Sophy>!

Miért bántasz, egyetlen édes pilóta, mindíg engem bántasz, holott ámbár mindenki engem bánt ezen a világon…
(Molnár Ferenc: Üvegcipő)


Hasonló könyvek címkék alapján

Antal Imre: Pami
Latinovits Zoltán: Ködszurkáló
David Suchet: Poirot és én
Brian J. Robb: Johnny Depp – Egy modern lázadó
Marlon Brando: E dalra tanított anyám
Monique Chapelle: Gérard Philipe
Donald Spoto: Marilyn Monroe
Gérard Depardieu: Ez már csak így volt
Nick Yapp: Barbra Streisand
Csáki Judit: Alföldi színháza