Együtt ​a forradalomban 17 csillagozás

Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

Károlyi ​Mihály Egy egész világ ellen című könyvében ezt írja feleségéről: „…Feleségem erős és meleg természet, tiszta és biztos ösztönökkel. Egészen őszinte. Politikus családból származott, oly házból, amelynek légköre szaturálva van politikával, gyermekkora óta minden porcikájába átmehetett a politika. De távol van tőle, hogy politikai ambíciói legyenek abban az értelemben, ahogy szerették róla állítani. Úgy, ahogy a Margit rakparti szalonban űzték a politikát, és amihez hasonlóan űztem egy bizonyos időpontig magam is, úgy őt a politika nem érdekelte. Amikor az én politikám kezdett az apró cselszövények játékából kiemelkedni, amikor emberi vonatkozásai erősen kidomborodtak, amikor kezdett világnézeti politika lenni: akkor lett az az ő szívbeli ügye is. Hogy politikai pályám mindennapos praxisába befolyt volna, arról szó sincs. Egészen más történt. Én kezdtem a tetteimet őrajta mérni, mert kezdtem érezni, hogy amire az ő tiszta, erős, fiatal szíve boldogan reagál, az jó,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Emlékezések Európa · Emlékezések Európa

>!
Európa, Budapest, 2011
532 oldal · ISBN: 9789630792455 · Fordította: Justus Pál, Balabán Péter
>!
Európa, Budapest, 1985
478 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630736381
>!
Európa, Budapest, 1978
476 oldal · ISBN: 9630712865 · Fordította: Balabán Péter, Justus Pál

3 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

Az Emlékezések Nagyon tetszett, olvastam volna még. A Naplót untam egy picit. A Naplóból írta az emlékezést, nekem feleslegesnek tűnt. De lehet nincs igazam.
Olyan világot hoz testközelbe amit én csak filmekből, könyvekből, de másodkézből ismerek. Elmegy a család(12 fő) egy vadászkastélyba, ahol 50 fős személyzet várja őket.

_Andrea_ P>!
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

A könyv végére érve pont el is vesztettem azt az alapvetően romantikus jellegű és hangulatú érdeklődésem, ami miatt végigrágtam magam az egészen.
Azért kezdtem bele az olvasásba, mert a Batthyány (sikerült elsőre helyesen leírni a nevét!) festő úrról szóló könyvben közöltek a műből részleteket. Vonzott a gazdag és csillogó világ, a benne forgolódó színes, kiváltságosnak tűnő emberek.
Meg kell állapítanom, hogy ők sincsenek mézeskalácsból, őket sem kíméli jobban az élet – és tulajdonképpen nincs bennük semmi érdekes.
Az idézett részletek alapján egy kifinomult ízlésű, értelmesen gondolkodó és intellektuell módon fogalmazó nőnek tűnt Katus, hosszú távon viszont nem látok nagy mélységet az írásában. Lehet, hogy szónoknak tehetségesebb volt.
A távolabbi visszaemlékezések leírása sokkal érdekesebb és filozofikusabb még az első szakaszokban – később már csak puszta történelem van, melyek leírásához ahogy látom a hölgy támaszkodott a naplóbejegyzéseire is.
A romantika addig tart, míg meg nem szerzi és szokja a férjét, utána arról olvashatunk, hogy szereti Mihályt, félti Mihályt és leírja, hogyan látta ő korának eseményeit, hogyan féltette Mihályt miközben megtörtént, ami történt.
Szentimentális színezetű korrajznak tökéletes. Ha végig kívánsz nézni egy életutat, hogy legyen miből erőt meríteni, arra is jó. Külön finomság feministáknak: Katus női vitakört és klubot alapított, a kor keményvonalas feministáival szövetkezett és fel is sorolja ezzel kapcsolatos olvasmányait – és a női választójogért, rendes bérekért, szabadságjogokért küzdött. Erről miért nem volt szó történelemórán?

6 hozzászólás
emotive>!
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

Egy cikk apropóján kezdtem érdeklődni Andrássy Katinka után, és sikeresen meg is tudtam szerezni önéletrajzi írását. Szeretem, ahogy ír, amilyen részletességgel avat be a huszadik század elejének történéseibe, a politikai változásokba, abba, hogy házasságával mennyire megváltozott az ő életszemlélete, politikai gondolkodása is. Azok az elvek, és elképzelések, amikben férjével hittek, sajnos nem úgy valósultak meg később, ahogyan azt ők szerették volna, de mégis, figyelemre méltó, hogy vezető arisztokratákként kiálltak a munkásréteg érdekeiért, még akkor is, ha ezzel saját társadalmi osztályukkal, és eszméikkel kellett szembeszegülni. Ha írásának politikai részét nem veszem figyelmbe, akkor is érdekes korrajzot ad, és választékos írásából egy nagyon intelligens asszony képét fedezhettem fel.

szkeri>!
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

Károlyi Mihályné testvéréről, Andrássy Ilonáról olvastam rövid ideje, és különösen jó volt most más szemszögből hallani a történéseket (akár politikai, akár családi – de főleg politikai). Érdekes volt, sok mindent tudtam meg belőle, a vége felé kicsit tömény, de kis adagokban abszolút fogyasztható. Örülök, hogy elolvastam, jó néha szubjektív szempontból is megvizsgálni a múlt eseményeit.

láthatón__túl>!
Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban

Nagyon értékes beszámoló egy Magyarország életében lényeges korszakról. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de egy korszakról nem mindegy kinek a beszámolóját hallgatja meg, kit tekint hiteles tanúnak az ember. Ez persze örök történelmi kérdés: ki a hiteles tanú, ki kapta el és adja át az események fonalát úgy, hogy azok a valóságot (de nagy szó) közelítsék meg. Na számomra erre a korszakra a hiteles tanú Károlyi Mihályné, Andrássy Katinka.
Adott ugye egy későn érő, de szuperintelligens nő, aki fel tud nőni a férje/férfiak, a hatalom világához. Pont ahogy férje írja:gyermekkora óta minden porcikájába átmehetett a politika. Ehhez csak azt tenném hozzá: tudat alatt. És ez az egyik zsenialitása ennek a nőnek: szólnia sem kell; a személyisége, a jelenléte a legerősebb (legmegbízhatóbb, legtisztességesebb) politikai hozzáállás.
Nem bonyolódik mélyen bele a hatalomba. Nem is tudna. De szimatára mindig lehet adni. Végigkíséri a kötetet ez az őszinte naív hang, amiről viszont kiderül hogy nem is olyan naív mert a történelem tökéletesen visszaigazolja. Ami vele történik, ahogy ő tolmácsolja az eseményeket, számomra az közelíti meg az akkori valóságot. Károlyi méltó társra lelt őbenne. És bárki bármit mond, a méltatlanul lenézett és elfelejtett Károlyi Mihály ezzel a kötettel tovább nőtt a szememben!


Népszerű idézetek

_Andrea_ P>!

Meggyőződésem volt, hogy életem legboldogabb éveit élem, s még csak elgondolni sem tudtam nagyobb boldogságot. Nem vágyódtam sem arra, hogy öregebb legyek, sem másvalahol nem szerettem volna lenni, sem másvalaki. Akkori naplóm különösen érett stílusban bizonyítja boldogságomat, mintha felfedeztem volna a titkot: az ember csak akkor boldog, ha felismeri boldogságát."

97. oldal

_Andrea_ P>!

Akkor is meg voltam győződve róla, ma is meg vagyok, hogy ha az ember pontosan tudja, mit akar, és lényének minden erejével akarja, akkor végül el is éri. Erős akarattal igenis befolyásolhatja az ember a tulajdon sorsát, az eredmény csakis attól függ, milyen erősen kívánja. Ez a tétel újra meg újra bevált életem során: amit igazán és nagyon akartam, mind beteljesült.

146. oldal

minialoe>!

Nem formálok jogot az egyéniségére, mert a szülőknek nincs joguk megváltoztatni a gyermekeiket. Először, mert ez ritkán szokott sikerülni, másodszor meg az az értékes egy fiatal lényben, ami eredeti, ami a saját természete, és ezt kell szabadon fejlődni hagyni. Nem szabad előítéleteket kényszeríteni beléje.

411. oldal

minialoe>!

Azért jobb, ha egy fiatal ember a saját útján jár, még ha hibásan is, mint hogy az elfogadott elveket gondolkozás nélkül magáévá tegye, még ha helyesek is.

411. oldal

minialoe>!

-Egyedül, de együtt- mondott Mihály, és magához ölelt. És ezt ismételtük, valahányszor az elkövetkező huszonhét év folyamán úgy éreztük, hogy kissé nehéz az élet.

306. oldal

minialoe>!

Ne mondja soha, hogy nem lehet ezen már segíteni, hiszen ez mindig így volt. Azért vannak a dolgok úgy, ahogy vannak, mert az emberek lusták és gyávák, de mindig akadtak kivételek, akik nem nyugodtak bele a mások nyomorába, és változtatni akartak ezen.

411. oldal

minialoe>!

Én nem teszek semmit, de a kor eszméi tétetik velünk, és mondatják velem az érveket, mert fiatal vagyok és fogékony, úgy, mint minden fiatal lény az új korral szemben.

417. oldal

minialoe>!

A legtöbb úriember eltűri az erkölcstelenséget, és csak akkor háborodik fel, amikor leleplezik.

245. oldal

minialoe>!

Vagyis a kíváncsiság ösztönzött – de hát végeredményben a kíváncsiság mozgatja a világot.

217. oldal

minialoe>!

Én nem akarom őt megváltoztatni, csak szeretni.

324. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Asszony a fronton
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Szabó Magda: Ókút
Fencsik Tamás – Ganxsta Zolee: Döglégy a világ körül
Faludy György: Pokolbeli napjaim után
Kemény Henrik: Életem a bábjáték bölcsőtől a sírig
Bohuniczky Szefi: Otthonok és vendégek
Tóth János: A kegyelem virágszőnyege
Kormos Illés: A régi szép időkről
Bay Zoltán: Az élet erősebb