Károlyi Csaba mindig beszélget. Művekkel, olvasókkal, tanítványokkal, a többi kritikussal – ezúttal pedig huszonöt íróval, többek között Dragomán Györggyel, Nádas Péterrel, Péterfy Gergellyel, Spiró Györggyel, Parti Nagy Lajossal, Szabó Magdával, Tóth Krisztinával, Závada Pállal. A beszélgetések középpontjában mindig a mű és az olvasás izgalma áll – a hátterében pedig egy felkészült kérdező. A 2003 és 2015 között az Élet és Irodalom számára készült interjúk bevezetnek az írói dolgozószobákba, közel visznek alkotói kétségekhez, nem mellesleg pedig ahhoz a korhoz is, amelyben együtt élünk, írók és olvasók.
Mindig más történik 4 csillagozás

Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés
A kortárs magyar szépirodalomnál csak a kortárs magyar szépirodalomról szóló beszélgetés lehet belterjesebb. Az egész csak lúzer és sznob értelmiségiek szövegelése, mondhatják például azok, akik számára érdektelen, hogy Szabó Magda hat órán keresztül beszélgetett Károlyi Csabával többek között arról, hogy kik voltak a regényei szereplőinek a mintái, a családja, szülei és egyéb rokonai; vagy az, hogy Nádas Péter hosszasan elvitatkozik Károlyi Csabával, hogy a Párhuzamos történetek cselekményszálai hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és ez ügyben az olvasó vagy író véleménye fontosabb?
A következő lista a kötet végén található névmutatóból lett kigyűjtve, és a nevek után az említések száma szerepel – a legalább egy tucatszor vagy annál többször említetteket állítottam sorba:
Esterházy Péter 35
Ottlik Géza 23
Mészöly Mikós 19
Nádas Péter 18
Kádár János 16
Móricz Zsigmond 14
Kukorelly Endre 14
Tolsztoj, Lev Nyikolájevics 12
Esterházy Péter tehát fölényesen győzött, viszont a kötetben nincs interjú vele* – ez a kötet nem irodalomtörténet és nem is kánon; egészen egyszerűen csak az Élet és Irodalom** című hetilapban megjelent Károlyi Csaba nagyinterjúk közül ad válogatást, 25 irodalmi beszélgetést. (Ezért aztán sajnos Tolsztoj és Ottlik, Kádár és Móricz Zsigmond sem szerepel a beszélgetőpartnerek között, pedig ezek is igazán érdekes interjúk lehettek volna.)
Az interjúkat készítő Károlyi Csabáról azt kell tudni, hogy
– NEM a rendszerváltás óta az állami vagyon privatizálásából hirtelen meggazdagodott Al- és Felcsúti Caponék magyar nagytőkések bérence imidzsépítő megbízásából osztogat irodalmi díjakat,
– NEM az Alaptörvényben rögzített állami művészeti testület funkcionáriusa, aki a saját ideológiai elfogultságait feudális kegyúrként közpénzből próbálja rákényszeríteni az irodalmi életre finanszírozza,
– HANEM saját jogon, irodalmi kritikái-értelmezései által megalapozott-kivívott tekintéllyel teremtette meg az egyenrangú beszélgetőpartneri helyzetet a kortárs magyar irodalom legjelentősebb regényírói felé.
A beszélgetőtársak tehát regényírók, akik láthatóan, illetve olvashatóan örömmel veszik, hogy egy valóban értő és kíváncsi olvasó tesz fel számukra kérdéseket. A korábban már említett Szabó Magdán, Nádas Péteren és Kukorelly Endrén kívül olyan népszerű szerzők is szerepelnek a könyvben, mint Grecsó Krisztián, Dragomán György és Tóth Krisztina, illetve olyan kevesek által ismert írók, mint Németh Gábor, Kun Árpád vagy Lengyel Péter.
Tamás Gáspár Miklós és Réz Pál is nyilatkozta a közelmúltban, hogy a rendszerváltás (1990) előtt jobb volt a magyar irodalom, és ez a könyv a maga kissé véletlenszerű válogatásával is riposzt lehet erre, olyan további szerzőkkel, mint például Spiró György, Závada Pál, Darvasi László, Szilasi László, Láng Zsolt, Tompa Andrea, Oravecz Imre, Térey János, Parti Nagy Lajos, stb.
A kötetről, melyet a Kalligram Kiadó adott ki, elérhető egy érdekes beszélgetés alábbi linken:
A beszélgetés résztvevői: Károlyi Csaba, Parti Nagy Lajos, a kötet felelős szerkesztője Szilágyi Zsófia, és a kiadó képviseletében Mészáros Sándor.
* Az Esterházy Péter interjúkkal Dunát lehetne rekeszteni – többek között ezért sem készített vele Károlyi Csaba interjút. EP egyébként annyi tárcát, publicisztikát is ír (lásd például erről: http://moly.hu/ertekelesek/241216), hogy az interjúi sokszor már nem is tartalmaznak túl sok újdonságot.
** Az Élet és Irodalom színvonalas balliberális politikai és irodalmi hetilap, amely politikailag a rendszerváltás óta folyamatosan ellenzéki, függetlenül attól, hogy ki van éppen kormányon; irodalmi ízlésben viszont enyhén konzervatív, a polgári hagyományok-értékek közvetítője.

Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés
„ Az író magányos. Otthon ül az íróasztalánál és ír. Az olvasó is magányos. Otthon ül a szobájában és olvas. Nem árt néha kibeszélni, ki mire jutott nagy magányában.”
Örülök ennek a kötetnek, mert szeretek interjúkat, beszélgetéseket hallgatni, olvasni írókkal, értő kritikus közreműködésével. Az ÉS-kvartett is nagy érdeklődéssel figyelem. Nem sorban haladtam, a svédasztal módszerével olvastam, először azokat a szerzőket választottam, akiket gyakran olvasok, és sok élményem van velük kapcsolatban: Darvasi László, Szabó Magda, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Parti Nagy Lajos, Nádas Péter, Spiró György, Závada Pál, Oravecz Imre köteteit mindig várom, olvasom. Majd jöttek, az általam már olvasott, de nem annyira ismert, végül a még ismeretlen szerzők. Közben jegyzeteltem és várólistát is írtam (jó hosszú lett) azokról a művekről, amelyeket el kellene olvasni.
Érdekes felfedezés a Parti Nagy Lajossal készített interjúból Závada fütyül, Parti Nagy szövegeket Presser Gábor zenésített meg: https://www.youtube.com/watch…
Érdeklődéssel és egyetértéssel olvastam Végel László Köztes helyzet értékelését, a Vajdasági magyar kisebbség helyzetéről https://moly.hu/idezetek/669321

Závada Pál (1954, Tótkomlós)
[…]
Az írók közt ő tud a legjobban fütyülni.
Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés

Németh László már a két háború között nevetségessé tette az általa Erdélyben látott kard nélküli kardcsörtető magyarkodókat. Éppen a legújabb regényem családtörténetében próbáltam erről írni. Számomra a kisebbségi helyzet az emberi sorsok gazdagságát jelenti. A sorsok tarkasága, bonyolultsága nagy érték. Én nem Wass Albert, hanem Tamási Áron felfogásához állok közelebb. A kisebbségek Európa pionírjai, mi vagyunk az európai megalopolisok előőrsei. Mert csak azokban van olyan bonyolult keveredés, mint például a Vajdaságban.
387. oldal, Köztes helyzet Végel László
Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés

Mennyi mindent meg kellett tanulnom életem során, az urnából úgy fogják kiszórni a poraimat, hogy közben mondom szakszerűen, hogy hogyan zajlik az égetés, mert annak is utánanéztem.
45. oldal - "Letesszük Isten térdére a kéziratot"- Szabó Magda
Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés

Jelzésértékű, hogy az üdítően gazdagon teljesítő jelenkori magyar irodalomban milyen kevés a fiatal, úgy értem, a negyven év alatti író, aki a novellával csapott ki ajtót, ablakot.
193. oldal, "A regény a legszabadabb irodalmi forma" Darvasi László
Károlyi Csaba: Mindig más történik 25 irodalmi beszélgetés

Trianon előtt ugyanis Magyarország soknemzetű ország volt, aztán erősen centralizált, egynemzetű ország lett belőle, amelyből hiányzik a másság kultúrája.
377. oldal, Köztes helyzet Végel László