A ​tökéletes feleség receptje 47 csillagozás

Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

A ​fiatal és sikeres Alice feladja reklámszakmai karrierjét, hogy író lehessen, és a nyüzsgő Manhattant hátrahagyva kiköltözik férjével New York egyik kertvárosába, amitől gyökeresen megváltozik addigi élete. Eleinte nem igazán tudja mivel tölteni a napjait a nagy, üres házban, ám egyszer csak egy régi, személyes jegyzetekkel teleírt szakácskönyvre bukkan az alagsorban. Alice-t lenyűgözi az 1950-es évekbeli szakácskönyv és egykori tulajdonosának, Nellie Murdochnak a stílusa. Miközben főzni tanul a könyvből, rádöbben, hogy a receptek mellé firkantott megjegyzések jelentik a kulcsot a rég halott nő különös és rejtélyes életéhez.
Alice számára csakhamar az is világossá válik, hogy a sült fagylalt és a vagdalt hús ötféle elkészítési módja talán ártalmatlannak tűnik, de Nellie titkai egyáltalán nem azok. Miközben lassacskán feltárul előtte a hetven évvel korábban élt nő sorsa, Alice különös párhuzamot kezd felfedezni Nellie házasságának fenyegető oldala és a saját párkapcsolata… (tovább)

Central Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · ISBN: 9789633413985 · Fordította: Rindó Klára
Central Könyvek, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633412978 · Fordította: Rindó Klára

l2njpx>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Hú, ez egy zseniális könyv, nem értem, miért nem olvasták többen. Aki élt már kb 1évnél hosszabb ideje házasságban , annak ez kötelező olvasmány. És házasság alatt most valódit értek, nem instagramoshollíwoodost. És nagyon érteni fogja ezt a 2 nőt, és nem azért, mert spoiler, de hát helló valóság, helló valódi érzelmek!
Nelli egy pokoli erős nő, le a kalappal, Natenek és Alienak meg drukk, szerintem megoldható.
Viszont a fordítás az furi: sajtszendvics (sajtos szendvics), tunk (szósz), szent szamóca! (???).
A fejezetek elején az idézetek viccesek, bár ijesztőek is.

Csokiskeksz>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

A vidám, színes borító senkit se tévesszen meg. Komoly témát boncolgat a könyv; Mennyit ér egy nő, és hol a helye. A két idősík, két nő. A probléma hasonló. Hogyan ervenyesüljünk a férjünk oldalán és ne adj isten egy munkahelyen, közösségben stb.
Sokszor nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek a fejezetek elején álló jó tanácsokon, amiket 1912, vagy épp 1913 – as kiadásokban szerepel. Az alábbi igen beszédes címekkel: Mit ne tegyen egy feleség, Tanács feleségeknek.
Egyetlen gyöngyszemet sem tudnék kiemelni, tény, hogy azért élünk, hogy a férfiakat boldoggá és elégedetté tegyük, bármi áron.

Inmelius_Mudri_Jolcsi >!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Imádtam! Jó, nem azonnal, de utána…. A szerző mesterien adagolja a feszültséget, olyan, mint egy Hitchcock film, vagy mint amikor egy gyönyörű zongorajátékot hallgat az ember, és eleinte csak egy-egy disszonáns leütést vél kihallani a játékból. Az elsőnél még el sem hiszi, hogy fals hangot hallott, a másodikban is kételkedik, és csak akkor kezdi kapkodni a fejét, amikor a zongorista felállva, vad csapkodással őrjöng a billentyűk felett. Hasonlóképpen jártam a művel, ahogy a zongorás hasonlatomban érzékeltettem: az elején még diszkréten untam is, és csaknem abbahagytam, pusztán az az egy-egy disszonáns hang tartott vissza attól, hogy valóban becsukjam a művet. De aztán! Ahogy az egyik méltatója írt róla: „okos, baljós… felszabadító!”

A kötet mondanivalója egyetlen mondatban összegezhető: légy tisztában azzal, ki vagy és mi a célod. Mindig legyen célod – az nagyon fontos! Amíg nem tudod, ki vagy és mit akarsz, addig mások mondják meg neked ezeket – azon pedig nem kell csodálkozni, ha egy (szintén) disszonáns hangocska változó időközönként azt suttogja hátul, a tarkódnál: gyáva kukac.

(Hat csillagot IS adnék rá szívesen.)

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2021/11/a-tokeletes-feleseg-r…

Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Többen azt írtátok, hogy nehezen indul az eleje, olyan vontatott… Nekem tetszett az elejétől a végéig.
2 idősíkon játszódik a történet, de ugyanabban a házban. Nellie és férje az 50-es években élnek benne, majd Alice és Nate a 80-as években veszik meg ezt a külvárosi kertes házat.
Alice igazi nagyvárosi lány, Manhattan forgatagából egy nyugodt kertvárosi házba költöznek, ami erősen felújításra szorul. Aztán az alagsorból előkerül Nellie szakácskönyve, és az addig munkamániás Alice elkezd háziasszonyként a konyhában főzöcskézni, a kertet gondozni.
Fokozatosan alakul ki a két idősíkon élő nő párhuzama, de az biztos, hogy a külső- egy nagyon jóképű és segítőkész fiatalember, ha elveszi a kissé naív hölgyeket, azonnal megváltozik a kapcsolata vele, és a hozzáállása is az élethez. Szerencsére mindkettőjüknek van egy aranyos és kedves idős hölgy szomszédasszonyuk, akik rávezetik a főhősnőket, mi a helyes út. ÉS az anyák! Mennyire más a felfogásuk a lányukéhoz képest.
Ma is aktuális családproblémák, megoldandó kérdések, melyeket senki nem mer feltenni, de megoldást kell találni.
Bár, nem biztos, hogy ez lesz a helyes út, amelyet Nellie és Alice választ.

Hanima P>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Nagy öröm, hogy a könyv nem a tökéletes feleség receptjét mondja meg, mutatja meg. De közel sem. Két nő életébe látunk bele, az ötvenes évek Nellie-je és a jelenkor Alice-a. A közös pont a ház, ahol élnek, 60 év eltéréssel. Nellie szakácskönyve, levelei által Alice beleláthat az életébe, ami minden, csak nem tökéletes. A receptek is érdekesek, egyet ki is fogok próbálni, az biztos.

MBetty>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Nem mozgalmas történet, nincsenek benne nagy csavarok, de mégis nagyon érdekes. Két feleség története, akiket összeköt egy ház és egy receptkönyv. Továbbá az, hogy szerintem mindkét nő végtelenül magányos volt. Nellie az ötvenes évek kertvárosi háziasszonya egy önző és bántalmazó férj oldalán. Richardot kifejezetten utáltam. Az viszont nekem nem derült ki, hogy mire vágyott igazán Nellie, inkább csak sodródott az életben.
Vele szemben Alice ha el is veszítette egy kicsit a fókuszt, de volt célja és vissza is talált hozzá. Az ő történetük Nate-tel befejezetlen maradt, vagy továbbgondolható a boldog befejezés.
Keserédes könyv, de nagyon időszerű.

briggg>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Nem egy egyszerű olvasmány. Nem rossz, de inkább lélek marcangoló, semmint rózsaszín lány regény. Kicsit mást vártam, de nem volt rossz.

KTamara P>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Sokáig csak hevert az olvasandók között, mert nem tudtam elképzelni, hogy lehet egy „receptes” könyv jó. Hűűű. Ez egy nagyon jól megírt történet, ami komoly témát tár elénk, bántalmazó kapcsolat házasságon belül. Faltam a lapokat, mindig hozott valami újat, de nagyon jól van adagolva nem lerohanva az olvasót (ezért többen írták, hogy vontatott, de szerintem nem pont jó, hogy mindig várd mi fog történni a következő lapon). Két idősík, két házasság, ugyan az a ház. Fontos mondanivaló, mindig TE döntsd el ki vagy és mit akarsz az életeddel kezdeni. Ajánlom!

Zsuzsanna_Hernádi>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Ez egy alapvetően jó könyv. Két cselekményszálon fut, két nő története. Az egyik az 50-es években a másik a jelenkorban él ugyanabban a házban. Azért meglepő, hogy azt mondom a könyv olvastatja magát, mert igazából nem történik benne semmi rendkívüli. Két feleség életét, kapcsolatát ismerhetjük meg belőle, leginkább azt, ahogy Nellie hat Alice-ra. Nekem amúgy a Nellie története izgalmasabb volt, jobban tetszett. Aki szereti azokat a regényeket, ahol fogalma sincs, hogy mi fog ebből kisülni a végére, az ezt szeretni fogja. Én kb. a felénél gondolkodtam el először azon, hogy mi lesz ebből. Aztán 3/4 -énél jött egy sugallat és elkezdtem sejteni a turpisságot, de a konkrét végét még pár lappal a vége előtt sem tudtam. Igazából nem is kaptuk meg a végét a komplett választ arra, hogy mi fog történni Nate-el és az Alice házasságával. (bár kicsit azért sejtett valamit, hogy spoiler Habár nem szerettem a lezáratlan, a képzeletre túl sokat bízó könyveket, filmeket valahogy ezzel most nem volt akkora bajom. Ja és amúgy vannak benne- a Nellie részei előtt- rendes receptek is. :) Ja és a fejezetek elején vannak régi női magazinokból, életmód könyvekből idézetek, arra vonatkozóan, hogy hogyan is legyél jó feleség. Elég vicces és bizarr ezeket olvasni, pedig ezek valódi idézetek, a hivatkozásokat is megtaláljuk hozzá.

B_Andy>!
Karma Brown: A tökéletes feleség receptje

Jujj, hát mit is mondjak, nagy meglepetés volt ez a könyv.

dokijano>!

Elsie szilárdan hitt a virágok nyelvében, rengeteg időt töltött azzal, hogy az ajándékba adott virágokat gondosan a megajándékozottakhoz párosítsa. A gardénia a titkos szerelemről árulkodik; a fehér jácint jó választás azoknak, akiknek imádságra van szükségük; a bazsarózsa a boldog házasság és az otthon szimbóluma; a kamilla türelemre tanít; és a friss, eleven bazsalikom jókívánságot hordoz. Az ibolya csodálatról árulkodik, amit Nellie ugyan nem érzett a fárasztó Kitty Goldman iránt, de anyja villámgyors sütijének egyszerű finomsága iránt annál inkább.

101-102. oldal, 12. fejezet - Nellie, 1956. június 11. (Central Könyvek, 2021)

horn_mici P>!

„Sikeres feleségnek lenni is karrier, többek között diplomáciai, üzletasszonyi, jó szakácsi, képzett nővéri, tanítónői, politikusi és szépasszonyi képességekre van szükség hozzá.” – Emily Mudd: A nő szerepe, Deader's Digest, 1959

horn_mici P>!

– … Az emberi kapcsolatok soha nem egyszerűek. Különösen azok nem, amikbe beleszületünk.

horn_mici P>!

„Mindenki jobban érzi magát, ha bekap egy kis csokoládét”, szokta mondani az anyja.

horn_mici P>!

„Legédesebb mosolyodat és legjobb modorodat ne a kívülállóknak tartogasd: elsőként a férjed részesüljön belőlük.” Blanche Ebbutt :Mi tilos a feleségnek (1913)

horn_mici P>!

– Anyám mindig azt szokta mondani: „Soha ne tegyél föl egyszerű kérdést, ha egyszerű választ akarsz kapni”.

Bomarie>!

Nellie-ben egyre gyűlt az elkeseredettség, látván, hogy a férfi a fél méterre ülő, magatehetetlen feleségéről megfeledkezett. Szinte égette az érzés – a harag, amiért nem vesznek róla tudomást. Ó, bárcsak visszamehetne arra az estére, amikor megismerkedtek, amikor Richard elhalmozta a figyelmével. Akármilyen jótékony változást jelentene is a pénze a nélkülöző gyermekkorához képest, már nem dőlne be a sármjának. De túl késő ezen tépelődni.

Bomarie>!

Nellie néha másféle életről álmodozott; kevésbé folytogatóról, ahol más is lehetne, nem csak a gyermektelen Mrs. Richard Murdoch. […] Nellie talán énekelhetett volna reklámokban a rádióban, ehhez lett volna kedve. Vagy talán elvégezhette volna a zeneiskolát, hogy zenetanár lehessen.
Ha nem akart volna annyira férjhez menni, abban az őszinte hitben, hogy ez a kulcs a tejjel-mézzel folyó Kánaánhoz, talán felfedezte volna a boldogság titkát.

Bomarie>!

Nellie akkor hazudott először a férjének, amikor rúzsfoltot fedezett föl az inggallérján; ilyen hivalkodó, sötétvörös rúzs sosem érintette Nellie finom ajkát.

horn_mici P>!

Alice a „Jóban vagy anyáddal?” kérdésre mindig azt válaszolta: „A dolog bonyolult.”