Sun ​of Suns (Virga 1.) 2 csillagozás

Karl Schroeder: Sun of Suns

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

It is the distant future. The world known as Virga is a fullerene balloon three thousand kilometers in diameter, filled with air, water, and aimlessly floating chunks of rock. The humans who live in this vast environment must build their own fusion suns and „towns” that are in the shape of enormous wood and rope wheels that are spun for gravity.
Young, fit, bitter, and friendless, Hayden Griffin is a very dangerous man. He's come to the city of Rush in the nation of Slipstream with one thing in mind: to take murderous revenge for the deaths of his parents six years ago. His target is Admiral Chaison Fanning, head of the fleet of Slipstream, which conquered Hayden's nation of Aerie years ago. And the fact that Hayden's spent his adolescence living with pirates doesn't bode well for Fanning's chances . . .

>!
Tor Books, New York, 2006
320 oldal · ISBN: 9780765315434

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
Karl Schroeder: Sun of Suns

Fékvitorlákat bevonni, forgókereket beszögelni, irány tatbaloldal felől a második mesterséges nap!
Sok űropera próbálta már átvenni a régi nagy tengeri csaták hangulatát. De Schroeder sorozata alighanem az első, amelyben mindez logikusan és életszerűen jelenik meg. Ő ugyanis egy olyan világot épített fel, amelyben van értelme az űrkalózkodásnak, a közvetlen közelről leadott sortüzeknek, sőt, még a csáklyázásnak is. Képzeljünk csak el egy bolygónyi nagyságú, üreges gömböt, amelyben nincs gravitáció, de van levegő. Ahol nem működik a radar és a számítógép, de a fizika elvei alapján a forgó objektumokon nehézségi erőt érzékel az ember. És ahol számtalan apró mesterséges nap – fúziós reaktor – működik, melyek birtoklása a legnagyobb hatalom.
Vizuálisan az egész talán a gőzpunk és a hard űropera kombinációja lehetne – ha eltekintünk attól az aprócska peremfeltételtől, hogy nincs benne sem űr, sem gőz :)
A gömbön kívüli világról egyelőre nem sokat tudunk meg, de a célzások alapján alighanem nagyobb szerepe lesz a folytatásokban.
A világ erősségeit remekül kiaknázó történet természetesen egy látványos, pörgő lendületű „tengeri” kaland, amelyben egy apró hadiflotta egy titkos fegyver keresésére indul. Méghozzá egy kincses térképet követve. Ami azonban meglepett, az a főszereplők nagyon is jól sikerült kidolgozása. Hayden megkeseredett túlélőből előbb csapatjátékossá, majd a világ jövőjére is gondoló, életszerű hőssé válik. Ellenpontja, a végletekig cinikus manipulátor Venera Fanning ugyan kevesebbet változik, de fokozatosan felfedi magát az olvasó előtt, és észre sem vesszük, mikor kezd igazán érdekelni az ő sorsa is.
Egészen kíváncsi lettem a folytatásra. Azt hiszem, megpróbálok még egy részt besuvasztani az év végére.


Népszerű idézetek

Noro >!

Hayden Griffin was plucking a fish when the gravity bell rang.

(első mondat)

Noro >!

His royal intuition told him that the governing principle of the world was conspiracy — his subjects were conspiring against him, their farm animals conspired against them, and even the very atoms of the air must have some plan or other.

Chapter 2

Noro >!

„Take the initiative and you turn bad odds around,” laughed Hayden. „First thing they teach you in pirate school!”

Chapter 15


A sorozat következő kötete

Virga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeff Carlson: The Frozen Sky
Paul McAuley: In the Mouth of the Whale
Charles Stross: Neptune's Brood
Martha Wells: Rogue Protocol
Greg Egan: Diaspora
Alastair Reynolds – Stephen Baxter: The Medusa Chronicles
Alastair Reynolds: Century Rain
John C. Wright: The Golden Age
Sean Williams: Saturn Returns
Greg Egan: Permutation City