Old ​Shatterhand (Winnetou 1.) 239 csillagozás

Karl May: Winnetou – Old Shatterhand Karl May: Winnetou – Old Shatterhand Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Karl May, vagyis Old Shatterhand történetét a Vadnyugatról és Winnetou-ról , rézbőrű barátjáról sokan ismerik, hisz a klasszikus számba menő mű elődje és atyja a mai James Bond-, Indiana Jones- és Termináror- sztoriknak; azonban nincs híján a romantikának, a sötét, véres Vadnyugat hőseinek kemény ökle és akarata mögött igaz szív lakik. Igaz szív, benne igaz barátság és önfeláldozás. Férfiaké, akik küzdenek az igazságért és becsületért, hogy megmentsék egy kihalóban lévő emberi faj, az indiánok megmaradt földjét s a föld állatait, melyek táplálékul szolgálnak az ott élő törzseknek. Kalandozzanak hát hőseinkkel, kedves olvasók, a természetfilmbe illő tájakon, a legizgalmasabb akciófilmek és legmélyebb drámák katartikus élményét átélve e kötetben, mely az eredeti, csonkítatlan, hatkötetes Winnetou-sorozat első része.

Eredeti megjelenés éve: 1893

Kiadói ajánlás: 12 éves kortól · Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Kossuth / Mojzer, Budapest, 2009
ISBN: 9789630959759 · Felolvasta: Galambos Péter
>!
Totem, Budapest, 1993
252 oldal · ISBN: 9637888268 · Fordította: Kosáryné Réz Lola · Illusztrálta: Boros Zoltán, Szikszai Gábor
>!
Móra, Budapest, 1976
268 oldal · ISBN: 9631107132 · Fordította: Szinnai Tivadar

3 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Old Shatterhand · Sam Hawkins


Kedvencelte 23

Most olvassa 8

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pannik>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Meglepően magával ragadó olvasmány. Izgalmas, fordulatos, egyáltalán nem lehet unatkozni olvasás közben.
Az indiánok nehéz, szomorú, kilátástalan sorsa megindító. Már a bevezetőben olvashatjuk, hogy milyen igazságtalanul, jogtalanul bántak el velük a területfoglaló sápadtarcok. Nem hagytak időt, nem adtak lehetőséget, hogy az indián törzsek beilleszkedjenek, alkalmazkodjanak az új helyzethez. Igazából elvették a földjeiket, kiszorították őket lakóhelyükről. Ez szörnyű, olvasni is nehéz róla, így a történet egyáltalán nem egy könnyed olvasmány, ha ebből a szempontból nézzük.
Másrészt Old Shatterhand (mint kezdő westman) és Sam Hawkens (mint öreg róka), évődései színessé teszik a kalandokat. A vadnyugaton járunk egy olyan korban, ahol mindent csak ököllel vagy fegyverekkel lehetett elintézni, na meg esetenként cselszövéssel. Főszereplőink megismerkednek egymással, elmennek a vadnyugatra, ott újabb barátokra (Winnetou) és ellenségekre tesznek szert. Megismerhetjük az indiánok szokásait, a vadnyugaton poroszkáló szerencsevadászokéval együtt. Bepillanthatunk a korszak nehézségeibe és szépségeibe is. A természeti népek természettel való együttélése megindítóan távoli, pedig alig telt 150-200 év. Fényévekre kerültünk az „annyit használj, amennyire szükséged” van és az „élni és élni hagyni” alapelvektől :(
Na de a könyvről, szól arról is, hogy vannak még becsületes emberek, akik a kapzsi, haszonlesőkkel szemben, bőrszínre tekintet nélkül a jó ügy mellé állnak, ha szükséges. Barátságok alakulnak indiánok és sápadtarcok között.
Az nekem nem egészen egyértelmű, hogy Old Shatterhand milyen alapon is mondja magát, olyan becsületesnek, mikor az indiánok földjére megy a vonat útvonalát kimérni és ettől nem tántoríthatja el semmi sem, még akkor sem mikor már megtudja, megismeri az indiánok álláspontját és megismeri tisztességes szándékaikat. Ez nekem nem egészen kerek.
Ettől eltekintve a történet érdekes, izgalmas, a nyelvezet könnyű, a tájleírások szépek és se nem sok se nem kevés. Karl May egy olyan korba visz el minket, ami rég elmúlt, sajnos leáldozott az indiánok és a wastmanek fénykora. De mi olvasás közben ott lehetünk, átélhetjük az izgalmas kalandjaikat.

16 hozzászólás
bambali>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Nekem valahogy kimaradtak anno az indián regények tiniként, és most kicsit félbe vettem kézbe: régi is, meg indiános is… De aztán annyira vitt magával, hogy totálisan elfeledkeztem az aggályaimról.
Egy igazán pörgő kalandregény, izgalmas, színes, szerethető főhősökkel, szép tájleírásokkal, vadnyugati hangulattal.
Szerettem.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Nagyon tartottam a történettől, sosem voltam az a vadnyugat-kedvelő típus, sem filmek, sem könyvek terén. Ez azonban kellemes, sőt, igazából csodás csalódás volt számomra.
A mai nap egyszerűen nem tudtam letenni, főzés közben is ezt olvastam, annyira izgalmas és kalandos volt.
Magával ragadtak Old Shatterhand és Winnetou kalandjai. Hihetetlenül izgalmas volt. Tudatában voltam annak, hogy mekkora ellentét volt a „sápadtarcúak” és az indián törzsek között legalábbis azok alapján a filmek alapján, amiket láttam , ebben a kötetben annyira valószerűen volt leírva ez az egész.
Először furcsa volt, hogy visszatekintésekből ismerem meg a történetet, de hamar ráéreztem és megszerettem ezt az írásmódot.
Fantasztikus volt az egész történet, sokkal vidámabban és nagyobb kedvvel nyúlok a folytatáshoz.

gesztenye11 >!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

A Verne-könyvek mellett gyerekkorom kedvencei voltak az indiánregények, és a Nagy Indiánkönyv után most újra sorra kerül a Winnetou is. Hiszen Karl May (szerintem) meghatározó szerzője a XIX. századnak. Ez a kötet a Winnetou sorozat első része, és témája elsősorban az, hogy lesz egy fiatal német zöldfülűből ("greenhorn") Old Shatterhand, a vadnyugat egyik híressége. Mondhatni, hogy ennek egyik módja az olvasás (!), a másik a tapasztalatszerzés és a gyakorlat, és a mi hősünk egyiket sem hanyagolja el. Már a puskával és a lovakkal kapcsolatos megismerkedése sem mindennapi (pedig a Henry-karabély még nincs is készen), aztán jönnek a bölények, a vadlovak és egy grizzly. Szép sorban, mint egy akadályversenyen. Közben pedig jön Sam Hawkins, egy igazi „westman”, majd pedig az apacsok, illetve a megismerkedés Winnetouval. Izgalmas kalandregény, számos erkölcsi tanulság levonásával (elsősorban a természetszeretet, illetve az indiánkérdés kapcsán) és minden korosztálynak ajánlható! A szerző egyes szám, első személyben meséli a történéseket, akár azt is hihetnénk, hogy saját magát akarta megmintázni a főhősben (bár ő talán nem lett volna ilyen tökéletes). Az egyetlen hiányérzet, hogy hamar vége az első kötetnek, tehát muszáj kézbe venni a folytatásokat is!

2 hozzászólás
Szirmocska>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Ez a könyv indított el az igazi olvasóvá válás útján. 8 éves voltam, bárányhimlős, kitört a nyári szünet és én ágyba kényszerültem hosszú-hosszú napokra. Bátyám adta a kezembe, akinek nem győzök hálát adni ezért. Olvastam én addig is, de tudományom megállt a meséknél és a rövidebb történeteknél. Ez más volt. Szenvedély lett belőle :)
Sokszor újraolvastam azóta, de az utolsó több mint 10 évvel ezelőtt volt. Igazán időszerűvé vált tehát egy újrázás. Hangoskönyvben való felfedezése pedig kiváló alkalmat szolgáltatott.
Kölyökfejjel teljesen odáig voltam az indiánokért. Emlékszem, szinte minden magyarul fellelhető regényt, szociográfiai írásokat is, elolvastam.
Ma már inkább a nosztalgia miatt volt kellemes élmény ez a néhol igencsak naiv, de talán pont ezért magával ragadó sztori.
Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára olvastam.

kuliga>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Gyermekkorom egyik meghatározó irodalma volt az indiános-kalandos regények (természetesen a pöttyös-csíkos kötetek mellett). Alap darab első kötete ez a regény, amely azért nem ad akkora olvasási élményt, mint gyerekkoromban. Mindenesetre nosztalgikus hangulatban olvastam az erős öklű sápadtarcú történetét, barátságát és szerelmét, amelyet az apacsok között talált meg. Még mindig eltudom hinni a mindent feláldozó szerelem és barátság meséjét, hiába vagyok már túl ezen a koron.

3 hozzászólás
vidirita I>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Kiskoromban, mikor a fiúkkal cowboyosat játszottam, mindig én voltam Old Shatterhand :))))

lizzizi>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Aranyos, kedves, naivan izgalmas regény. Old Shatterhand, aki tökéletes és Winnetou, aki még tökéletesebb, mert még jól is néz ki és fekete a haja :) és persze sok indián nyelvet tud és fiatal és törzsfőnök :)
Be kell valljam, most olvastam először, hogy hiányt pótoljak, de a gyerekeimnek, majd korábban odaadom… hadd ismerkedjenek a vadnyugattal, meg a könnyen olvasható nyelvezettel ;)

12 hozzászólás
soksokx_Csilla>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

Mondanám, hogy csak a nosztalgiafaktor miatt adom meg az 5 csillagot, de nem. Karl May csodálatos tájleírásai, emberábrázolásai és persze maguk a kalandok most is elbűvöltek és visszarepítettek a gyerekkoromba amikor együtt 'lovagoltam' Old Shatterhand-vel és izgultam értük megannyi kalandon át. Hős, bátor, igaz szívű férfiak akiket könnyű megszeretni, annak ellenére, hogy erősen idealizáltak és persze vannak hibái is, pl, hogy minden fehér aki jó ember német származású, de hát na…Ennyi belefér.

darkfenriz>!
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand

17 éve hogy utoljára olvastam Old Shatterhand kalandjairól. 17 éve, hogy Winnetou, a becsületes és büszke apacs harcos erényeit és kőkemény természetét először ismertem meg. De az érzés, amikor Karl May örökbecsű regényének sorait tekintetemmel felszántottam, semmit nem változott. Maximum csak érettebb fejjel látom a kanyonok világát.
Incsu Csunna, Winnetou és Nso-Csi olyan értékeket képviselnek, melyek a mai rohanó XXI. századi világunkban már hiánycikknek számítanak. És jó, hogy van egy Old Shatterhand-ünk is, aki bár sápadtarcú, de szívében legalább oly nemes, mint Kleki Petra. Előbukkanhatnak a nugget-ek, épülhet tűzparipa az apacsok és kajovák földején, Old Shatterhand öklétől sem Tangua, sem senki emberfia nem menekülhet, mert bár észben és fizikai erőben Winnetou is az élen jár, de Old Shatterhand-dal karöltve a pozitív mentalitást tükrözik az első kötetben. És hogy mi vár ránk a folytatásban, azt hamarosan megtudom, mert kezdem is az Old Death c. második kötetet!


Népszerű idézetek

pannik>!

Vigye el magát az ördög! Mindent olvasott már és így alig lehet valamivel meglepni magát.

81. oldal

pannik>!

Ami a könyveket illeti… látom, hogy nem is olyan borzasztó dolog az, mint ahogyan eleinte gondoltam. Az ember sokat tanulhat belőlük.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
pannik>!

A tanítónak még a legostobább tanulót is meg kell dicsérnie néha, ha azt akarja, hogy valamennyire előre jusson.

43. oldal

pannik>!

A tapasztalt ember tudja, hogy a legjobb gyermekekből idővel csavargók válhatnak. Így van ez az eseményekkel is. A legszebb dolog hamis útra terelődhet valami véletlen folytán.

227. oldal

pannik>!

…az élet a tulajdonképpeni s az igazi iskola, amelyben a tanulókat naponként és óránként kikérdezik…

13. oldal

darkfenriz>!

Hisz maga nagyszerűen ért a lovakhoz! Hol tanulta ezt, hol gyakorolta?
– A véletlennek köszönhetem – feleltem. – Egyszer egy tüzes magyar ló került a kezembe. A
végtelen puszta volt a hazája, és nem tűrt meg senkit a hátán. Hetekig tartott, amíg engedelmességre szoktattam. Nehéz küzdelem volt, de azóta a legmakacsabb lótól sem riadok vissza.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Old Shatterhand
pannik>!

Csak durva és értelmetlen emberek vethetik valakinek a szemére a meg nem érdemelt testi hibát.

107. oldal

gesztenye11 >!

Sorra belenézett a lyukakba, majd a vasdarabot ahhoz a puskacsőhöz illesztette, amelyet az imént a kezében forgatott.
– Igen, titok – mondta –, de ön előtt nem rejtegetem. Ha zöldfülű is, úgy látom, tud hallgatni, ha kell. Egy egészen újfajta ismétlőkarabélyon dolgozom, amelyből huszonöt lövést lehet leadni.
– Olyan tár nincs, amely huszonöt töltényt tudna befogadni – jegyeztem meg kételkedve.
– Ez a szögletes vasdarab tárolja majd a töltényeket, és juttatja egyenként a csőbe. Huszonöt lyuk van rajta, ugyanannyi töltény számára. A szerkezete még nem kész. Évek óta töröm rajta a fejemet, de most már közel vagyok a megoldáshoz.
Amikor elbúcsúztam a derék puskaművestől, nem is sejtettem, hogy a nehéz „medveölőnek”, amelyet a falról leakasztottam, és a Henri-féle karabélynak, mely szinte a szemem láttára született meg, milyen nagy szerepe lesz még az életemben.

18. oldal - A greenhorn

Kapcsolódó szócikkek: Henry-karabély
darkfenriz>!

– Nekünk talán nincs jogunk élni? – folytatta a törzsfőnök. – Ősi földünkről elkergettek
bennünket, és hovatovább nem lesz hely, ahol álomra hajthatjuk a fejünket! Miért teszitek
ezt? Talán nincs elég helyetek otthon? Kleki Petra, aki itt ül mellettem, sokat mesélt nekünk a
ti szent könyvetekről, mely a szeretet törvényét hirdeti. Hát szeretet az, hogy pusztulásba
kergettek minket? Törvény az, mely nem védi a gyengébbet? A ti törvényeteknek két arca
van: nektek mindent megenged, nekünk semmit. Ez a föld a miénk. Ki engedte meg neked,
hogy utat építs rajta?

63. oldal

arnold86>!

Sam Hawkens oldalvást menekült, tapogatta a combjait és bordáit és olyan arcot csinált, mintha savanyú káposztát evett volna szilvalekvárral.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sam Hawkins

A sorozat következő kötete

Winnetou sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
James Fenimore Cooper: A vadon útjain
Friedrich Gerstäcker: Az indián bosszúja
Liselotte Welskopf-Henrich: A Nagy Medve fiai
Scott O'Dell: Kék delfinek szigete
E. B. Boyd: Texasi Jack, a préri lovagja
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Anna Jürgen: Az irokézek fia
Celia Rees: Bűbájos Mary
Bear Grylls: Istenek aranya