Winnetou (Winnetou 1-4.) 416 csillagozás

Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou Karl May: Winnetou

A hajdanában világszerte divatos német kalandregényírónak legismertebb és legjobb könyvét tartjátok kezetekben. Hősének a legeszményibb indiánnak neve – Winnetou – immár fogalommá lett, akárcsak e könyv sápadtarcú hőseinek neve: Old Shatterhand, Old Firehand, Old Death. Szép vadászatokkal, izgalmas vágtákkal és indián csatákkal fonódtak össze ezek a nevek, velük gyermekkorunk fordulatos, érdekes olvasmányaira emlékszünk valamennyien, apák és nagyapák egyaránt. Karl May néhány maradandó regénye közül ez a história is érdemes volt arra, hogy megmentsük a feledéstől. Szinnai Tivadar szép, irodalmi értékű átdolgozásában lehettek tanúi és részesei ti is Winnetou és Old Shatterhand eseményekben gazdag, nagy barátságának. – Az új kiadás két kötetben, az előző kiadás teljes szövegével jelenik meg.

Winnetou a vörös gentleman címmel és May Károly névvel is megjelent.
A 2017-es kiadás kivételével minden kiadás a teljes sorozatot tartalmazza.
Szinnai Tivadar fordítása kicsit rövidített átdolgozás.

Eredeti megjelenés éve: 1893

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző, Karl May művei I. sorozat - Indián történetek, Karl May-életműsorozat

>!
Ciceró, Budapest, 2017
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634320333 · Fordította: Kincses Edit
>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633876954
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
1080 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492400 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Szecskó Tamás

19 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Winnetou · Old Shatterhand · Old Death · Sam Hawkens


Kedvencelte 90

Most olvassa 18

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Arianrhod MP
Karl May: Winnetou

Winnetouval kezdtem meg 12 évesen „népművelői” karrieremet. Az osztályban a fiúk nem szerettek olvasni, de csúfoltak, hogy én mindig azt teszem. Aztán egyszer hetykén rávilágítottam, hogy nekik fogalmuk sincs arról, ki az a Winnetou, és hogy hogyan harcolnak az indiánok. Se köpni, se nyelni nem tudtak, és én kiselőadást rögtönöztem nekik az olvasmányaimból. Sikerrel jártam, nem sokra rá mindegyikük indiános könyvet kezdett olvasni.

15 hozzászólás
>!
Timár_Krisztina IP
Karl May: Winnetou

Elolvasva kb. nyolcvanszor. Állapota: saláta. Gerinc: felismerhetetlen. Borító: elmosódott. Kiszolgálta édesapámat, aztán engem, aztán a húgomat. Az első fejezetek lapjai előbb megcsonkultak, aztán elengedték a kötést, aztán egyszerűen kihullottak, úgyhogy ki kellett venni a könyvet a könyvtárból, írólapra írógéppel legépelni az első oldalakat, és úgy pótolni az elveszetteket.

>!
Móra, Budapest, 1966
650 oldal · keménytáblás · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Würtz Ádám
2 hozzászólás
>!
Sárhelyi_Erika I
Karl May: Winnetou

Én még abból a generációból való vagyok, amelyikben a lányok is olvasták az indiánregényeket. Szerintem alap. Hogy valaki ne akarjon feleségül menni az Oldsatterhendhez? Olyan nem is volt. Én csak tudom.

19 hozzászólás
>!
Tiger205
Karl May: Winnetou

Hihetetlen, hogy eddig még nem értékeltem.
Epikus, emblematikus könyv (sorozat).
Egy könyv, amely generációk (közép-európai) gyermek-fiainak életét befolyásolta.
Egy könyv, melynek nem jó a vége, szomorú az eleje, és mégis annyira szeretjük.
Mert mese, elvarázsol elrepít valahova, ahol az igaz szív még nem csak frázis volt, hanem életfelfogás, és a hol medvetalpat ettek áfonyával (ki nem vágyott volna erre akkor – most megennéd, ha eléd tennék?).
És Old Firehand az firehand és nem fájerhend, és én is old Satterhand voltam (bármit jelentsen is) és volt medveölő puskám, és nem volt baj nyáron, hogy nincs 48 tv csatorna, meg heti 8 új mozifilm, mert JÁTSZOTTUNK indiánosdit.
És jó volt.
ÉÉs hogy mindezt egy ember a német dolgozószobájában ülve találta ki? Kit izgat.
És igen, én is azt hittem, hogy ha lassan szomjan halnék egy sivatagi kaktuszerdőben, csak fel kell gyújtani, és jön az eső.
Ez mondjuk nem igaz ne próbáljátok ki, és nem csak a hatalmas környezetvédelmi bírság miatt…

3 hozzászólás
>!
LuPuS_007 P
Karl May: Winnetou

8-10 évesen fejdísszel, nyíllal, antennacsőből készített köpőcsővel- igen azok a dél-amerikai rokonok-, téli csizmából átalakított pikádó tartóval- na ezt meg tényleg nem használták az apacsok-, felszerelkezve mi is az erdőt jártuk.
Mi inkább indiánok voltunk és nem érdekeltek a sápadatarcúak,- ja mi nem is voltunk sápadtak, mert sokat voltunk a napon.
Néhány indiános könyv olvasása miatt valahogy elsiklottam a Winnetou felett, bár ellenem szólva ezt a könyvet még 1987-ben kaptam, de inkább filmen néztem. Ezek nem voltak megtiltva a gyermekeknek. „A 22-es csapdája” vagy éppen a „Most és mindörökké” igen, bár nem értettem a szülőket sem.
NEM NÉZHETED MEG, DE NYUGODTAN ELOLVASHATOD!
Vissza W-hez, a könyv végén megemlítik, hogy ez a kamaszok könyve, és a felnőttek csak azért olvassák el mert, újra gyerek akarnak lenni. Valami Pán Péter szindrómásnak kell lenni, hogy Winnetou-t olvasson az ember felnőtt fejjel azért, mert gyermekként ezt a művet eljátszottam olvasás helyett, szerintem nem lett semmi bajom. S azon többi olvasó aki felnőtt fejjel veszi elő azokra is igaz, remélhetőleg.

A mindennapok mellé becsempészett kalandok, Ezüst Puska, Medveölő, Sam Hawkins kacagása/vonyítása, inkább a mindennapok skatulyájából való kitörést adja, a szabadság utáni vágyunkat, amelyet lehet csak akkor éltünk meg igazán amikor gyermekek voltunk.

Én az vagyok ma is, csak egy felnőtt testébe kényszerítettek.

1 hozzászólás
>!
Andrée P
Karl May: Winnetou

Gyerekként imádtam. Igaz elsőre utáltam, hiszen a szülők kötelező jelleggel olvastatták, de aztán magába szippantott az indiánok világa.
Most felnőtt fejjel már megérti az ember, hogy nem minden olyan fekete-fehér, vagy itt inkább réz és fehér, bocsi…, mint a könyvben. Ennek ellenére szórakoztató és kalandos olvasmány Old Shatterhand és Winnetou története, amit szerintem érdemes minden fiatalnak legalább egyszer elolvasnia. Jó volt kicsit nosztalgiázni.

>!
Poccahontas
Karl May: Winnetou

Ó, igen, igen, igen :D Imádom az indiánokat és velük akarok élni! Teljesen elvarázsolódtam és sokszor még álmomban is az ő világukban találtam magam. Erre mondom, hogy felejthetetlen olvasmány, sőt élmény! Amikor a történetre gondolok hevesebben dobog a szívem…
Szerintem ennél nem is kell többet mondani o.O
De ha mindenáron, akkor: humor, bátorság, lovagiasság, ész… (hát kell ennél több?!)

>!
csillagka P
Karl May: Winnetou

Szegény Winnetou, apacsok legnagyobb harcosa nem tudta egyesíteni a törzseket a hitvány pénzéhes sápadtarcú rablók ellen.
Amerika hihetetlen milyen súlyos örökséget hordoz és ha ehhez vesztük a rabszolgatartást, csodálom hogy nem roppant bele a múlt lelkiismeretébe.
Persze ez fikció Usa köszöni szépen jól van, és az indiánok szépen kihaltak vagy beleolvadtak abba a nagy globális fertőbe amit civilizációnak hívunk.
Vesztettünk, rengeteg tudást és pár népet, aki nem tudták elfogadni a szép új világot ahol nincs bölény és musztáng és a vasparipa uralja a tájat.
Igazából most kezdeném újra a könyvet, mivel a átkos fordítás került a kezembe, amelyik végén maga a fordító ismeri el a hamisítást és átírást , viszont ez az autentikus és ezen nőtt föl rengeteg kamasz fiú direkt ezt a változatot választottam.
Nem szeretnék az íróról szabadságról beszélni, a történet hitelessége már alapjaiban ingatag és ehhez rakodó fordítói maszlag még az eredetiség látszatát is megdönti.
Ettől függetlenül ez volt a molykeresztelő rengeteg fiúnak és szerintem sok lánynak akkortól számíthattak magukat molynak, ha ezt a könyvet elolvasták a paplan alatt, mert azt hiszem ez egy igazi zseblámpás olvasmány. Tanulságos mese a jó és rossz küzdelméről, csodálatos tájakon messze lévő emberekkel, varázzsal mozgatja a fantáziát és szerintem elolvasása után mindenki késztetést érez keresni egy csodálatos sasmaradat, aminek a tollát a hajába tűzheti, hogy ezzel egy rövid ideig hasonlíthasson Winnetoura.

12 hozzászólás
>!
Katherine_Grey
Karl May: Winnetou

Igazi alapmű. Tökéletes kalandozás Karl May világában, amely barátságosabb és romantikusabb, mint Cooper sötét és kemény történetei, de szerintem még mindig hozzátartozik egy gyerek indiánromantikájához. Ezzel természetesen a legkevésbé sem azt állítom, hogy May csak ifjúsági irodalom, ellenkezőleg: valahányszor újra kézbe veszi az ember, mindig azt kapja, amit szeretne, drámát, hősiességet, igazságosságot, kalandokat és fortélyos cselvetések elmesélését. A Copper-regények indián világának múlékonysága helyett azonban itt egy örök és eszményi szelete tárul fel a múlt világának.

5 hozzászólás
>!
Vörös_Rébék
Karl May: Winnetou

Milyen gyerekkora volt annak, akinek sosem került indiánregény a kezébe?


Népszerű idézetek

>!
latinta SP

A foglyok a földön heverésztek gúzsba kötve.

502. oldal, Old Firehand

6 hozzászólás
>!
padamak

Az ember akarata szabad. Bizonyos mértékben tőle függ, hogy az élete paradicsom lesz-e vagy pokol.

I-p24

>!
Christine_

Kis városka ez, mindenki ismer itt mindenkit – még a macskák is tegeződnek!

>!
PogiB

Van egy láthatatlan bíró, akit magunkban hordozunk, és akit nem lehet hazugságokkal megtéveszteni. Néma, és mégis beszél, éjjel-nappal szüntelenül halljuk, amint ítélkezik fölöttünk.

Old Death - X. A határon túl

Kapcsolódó szócikkek: Old Death
>!
PogiB

– Testvérem bátor, mint a vadmacska, de néma, mint a szikla – jegyezte meg Winnetou.
Nem feleltem semmit.

Old Firehand - XII. A sziklavár

Kapcsolódó szócikkek: Old Shatterhand · Winnetou
>!
padamak 

Az ember ne adja fel a reményt az utolsó pillanatig, de természetesen a küzdelmet se! Minden erejét latba kell vetnie, s a maga részéről is mindent el kell követnie, hogy reménye teljesüljön. Mert ölbe tett kezekkel várni a jó szerencsét – balgaság; de bizakodva küzdeni az utolsó percig – férfihoz méltó, és többnyire sikerhez vezet.

II-p347

>!
amadeus100

Sok millió ember foglalkozik olyasmivel, ami nem neki való. Ritka szerencse, ha valaki olyan munkához jut, mely képességeinek legjobban megfelel.
(II. Old Death – X. A határon túl)

>!
Christine_

– Nézzétek csak, milyen szép öszvér! – kiáltották többen is egyszerre, amikor megérkeztünk.- Hát ezt hol szerezted, Hawkins?
– Postán kaptam, ajánlott levélként – felelte Sam mogorván.

Kapcsolódó szócikkek: Sam Hawkens
>!
padamak 

– Hol és mikor találkozunk?
– Hol és mikor? Az ember óhajtása egy falevelet sem mozgat meg. Minden a Nagy Szellem akaratától függ.

I-p211

Kapcsolódó szócikkek: Manitu
>!
latinta SP

– Nem szívesen beszélek róla – feleltem. Majdnem kezemben volt a gyilkos, és elszalasztottam! Lábamnál rúgtam le a mozdonyról, ahol álltam, Sam barátom pedig hiába rohant utána, nem tudta utolérnis. De remélem, a Pecos folyónál viszontlátom. Mert oda igyekszik most, természetesen egy újabb gaztett kedvéért.

457. oldal Old Firehand

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Winnetou sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: Nyomkereső
Thomas Berger: Kis Nagy Ember
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Fabian Lenk: Aranyláz a vadnyugaton
Liselotte Welskopf-Henrich: A Nagy Medve fiai
Michael Blake: Farkasokkal táncoló
J. H. Busher: Mosolygó Dan a rettegés völgyében
Zane Grey: A pioneerok
Zane Grey: A diplomás indián