Az ​Ezüst-tó kincse 447 csillagozás

Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Egyetlen olvasó sem tudja letenni Karl May könyvét, ha egyszer belekezdett. Kalandregényei és fiktív útirajzai kora – és korunk – egyik legnépszerűbb ifjúsági regényírójává tették. – Az Ezüst-tó kincse az indiánok földjén játszódik, ahol ismét találkozunk a vadnyugat legendás hőseivel. Sok-sok izgalomban, kalandban lesz részünk, míg kiderül, milyen titkokat rejt a Sziklás-hegység déli nyúlványai között megbúvó, szinte megközelíthetetlen tó, amelynek nevét oly sokan hallották már, de színét alig-alig látta valaki…

Az Ezüsttó kincse címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1894

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Árgus Ifjúsági, Dacia · Karl May művei I. sorozat - Indián történetek Duna International · Karl May-életműsorozat

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492202 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Csergezán Pál
>!
Adamo Books, 2016
ISBN: 9789633876930
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492202 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Csergezán Pál

17 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Winnetou · Old Shatterhand · Old Firehand · Bicegő Frank · Droll néni · Hosszúfül · Kismedve


Kedvencelte 38

Most olvassa 18

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Minimum ötven éve olvastam először… Ezért nem csoda, ha a történet maga egészen „újszerűnek” hatott, csak a szereplők egy részére, a nagy Winnetoura, Old Shatterhandre és Old Firehandre*, meg persze Nagymedvére és Kismedvére emlékeztem.
Most, felnőtt fejjel, pláne Dee Brown könyve olvasása után egész más (nem csak felnőttebb, de kritikusabb) szemmel néztem a könyvet. Azért az eredeti öt csillagot meghagytam…
Kíváncsi lennék azért, hogy pár év múlva mond-e majd valamit ez a könyv még az unokáinknak.

*akiket természetesen a hatvanas évek közepén, az angol nyelvtől még teljesen érintetlenül, paraszti nemes egyszerűséggel leírás szerinti kiejtéssel emlegettünk :)

3 hozzászólás
Razor P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Gyerekkoromban nekem valahogy kimaradtak az indiános regények (és filmek), pedig apum könyvtárában akadt egy-két kötet (elvileg volt ott több is, csak kölcsönadásból nem kerültek vissza…). Aztán tavaly valahogy jó volt a csillagok állása: ott volt a nagyszerű Suttogó Szél a GooBo-tól, aztán a molyon keresztül szembejött az ectopolis.hu cikke Karl Mayről, és érlelődni kezdett benne a gondolat, hogy bizony Karl Mayt kellene olvasni. Mit ad a nagy Manitou, előbb a Libri, aztán az Alexandra akciózta a Duna International sajnálatosan félbemaradt életműsorozatának köteteit. Ezek után nem is volt kérdés, hogy begyűjtöttem az elérhető köteteket, főleg mivel @Katherine_Grey blogján korábban olvastam a régebbi fordítások „problémáiról”, hogy finoman fogalmazzak.
Az Ezüst-tó kincse May ifjúsági regényei közé tartozik. Olvastam, hogy egyes köteteiben el tud filozofálni, na az itt nincs, viszont egymást érő kalandok, magyarán ami az ifjúságot érdekelheti, vannak szép számmal. Amin meglepődtem kicsit, hogy ifjúsági létére nem finomkodik, rögtön az első fejezetben egy fekete párduc spoiler, aztán van füllevágás, skalpolás, kínhalál cölöphöz kötve, szóval csupa vadnyugati móka.
May legtöbb (az összes?) története eredetileg szerializált regényként jelent meg valami újságban és csak később kaptak regény kiadást. No, ez némileg feltűnt az olvasás során, ugyanis a történet elég jól feltagolható több, úgy-ahogy lezárt részre, amiket az átívelő szálak – a vörös cornel üldözése, ill. a néha-néha felemlegetett kincs az Ezüst-tóban – kötnek csupán össze. Ill. a szereplők terén is elég feltűnő volt, hogy az egyes „epizódok” karakterei közül sokan később háttérbe szorulnak, mint pl. az angol lord, nem beszélve a könyv jelentős részén át üldözött cornelről spoiler, de a főszereplők terén is tetten érhető volt ez: míg a regény első felében Old Firehand volt a kvázi főszereplő, addig a második felében Old Shatterhand vette át a vezető szerepet. Aki esetleg Winnetou-t hiányolna, no, ő is megjelenik, ám igencsak mellékszereplő ebben a történetben.
Összességében sikeresnek nyilvánítom az ismerkedésem Karl May-jel és igyekszem tovább haladni a meglévő kötetekkel. A fél csillag levonás a kiadásnak szól, pontosabban a szöveggondozásnak, arra ugyanis ráfért volna még egy kör, kicsit sok volt a hiba (főleg kimaradt betűk, de a nevek írása sem volt konzisztens, ill. egy plusz bekezdés is becsúszott), egyébként külsőleg egy nagyon szép kötetről van szó.

>!
Duna International, Budapest, 2012
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155129773 · Fordította: Ossik János
8 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Óh, de jó volt lekapni a polcról és kézbe venni ezt az ifjúsági, kalandregényt, nagyon tetszett.
Ifjúkorom hőseivel találkozni üdítő élmény volt, szinte én is velük lovagoltam a hajdani prériken, vagy a csodálatos hegyek között és ott álltam mellettük mikor elérték az ezüst tavat.
Annak idején Winnettou volt a kedvenc hősöm, ha rossz kedvem volt elővettem és újra meg újra elolvastam.
Ez egy különálló regény volt, ebben Old Firehand volt Winnetou társa a kalandban, ami igazán izgalmas volt. Remekül helytálltak és nem maradhattak el a gonosz, kapzsi fehér emberek sem, akikkel meg kellett küzdeni.
Nagyon élveztem, mikor hajón tettek meg egy szakaszt az útjukon és tetszett a fekete párducos kaland. Hiába imádom a bundás állatokat, legyenek bármilyen vadak.
Jól szórakoztam olvasás közben, élveztem a kalandokat és a gyönyörű helyszíneket.

KingucK P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Gyermekkorom kalandvilága tért vissza egy könyv erejéig.
A cselekményre már nem emlékeztem (kicsi koromban már filmen láttam), de a hangulat visszajött. Tiszta vadnyugati kaland: indiánokkal, kalandorokkal, kincsekkel és vakmerő pisztolyhősökkel.
Nagyon élveztem.

2 hozzászólás
kratas P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Uff! Ez teljesen más volt, mint a film, de nem bánom, sőt, örülök neki.
És – kövezzetek meg, vagy inkább kössetek a kínzócölöpökhöz – mennyivel jobb ifjúsági könyvnek tartom én ezt, mint sok-sok ma született művet (tisztelet a kivételnek). Semmi nyáladzás, meg nem értett kölykök, ó-te-jó-ég-mikor-vesztem-már-el-az-ártatlanságomat probléma… hiába, öreg vagyok :)

Popovicsp87 P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Avagy kalandok a prérin.

Ifjú titán koromban valahogy kimaradtak az indiános történetek. Anno a Nagy indiánkönyvvel próbálkoztam, de a Bőrharisnyánál feladtam, valahogy nem kötött le annyira, hogy folytassam off.
Tavaly előástam a Duna Kiadó köteteit, és úgy voltam vele, hogy mégiscsak illene pótolni őket.
Mivel ez a könyv volt az első a sorban, így adta magát az olvasás.
Hol is kezdjem? Tanácsatalan vagyok.
A könyv egymástól jól elkülöníthető részekből épül fel. Egy gőzhajón indulunk, itt ismerjük meg fontosabb karaktereinket, mint Droll néni, vagy Old Firehand, illetve itt tűnik fel a gonosz vörös cornel és tramp bandája. Majd váltunk a következő kalandra egy angol lorddal és két új szereplővel, majd így tovább egészen az említett tóig.
Aki kicsit ismeri a kort és ahogy @Razor is említette, a történet folytatásokban jelent meg folyóiratokban és ezért elképzelhetőnek tartom, hogy a végén, mmár könyv alakjában kapta meg végső formáját.

Ifjúsági regényként hivatkoznak rá és ennek eleget is tesz, kalandokban nem lesz hiány. Ami meglepett, hogy viszonylag véres az indiánok nyugodt szívvel skalpolnak, kínzócölöpökön büntetik meg a sérelmet okozó ellenséget és még sorolhatnám.
Ebben a fordításban találtam pár angol szót, amit nem tudtam hova tenni. Lehet, hogy a hagyomány miatt maradtak bent, mindenesetre furcsa volt a sok „well”, meg „Sir”.

A karaktereik amennyire érdekesnek indultak, úgy váltak semmilyenné. Rengeteg szereplő van, viszont nem igazán tudunk meg róluk semmit off, és a történet előrehaladtával változik fontosságuk. Persze az ismertebbek itt is feltűnnek, bár Winnetou a történetben inkább mellékszereplő lesz, sok fontossága nincs.
Néhol azt éreztem, hogy egyes szereplők „kilépnek karakterükből” off, illetve eléggé gyorsan ki lehetett őket ismerni, így nem éreztem feszültnek a filmet, hisz úgy is megússzák.

A történettől egy kicsit kalandosabbat vártam, ehhez képest nagyon sokat foglalkozott a trampokkal. off Az Ezüst-tó kincse is olyan „meh” érzést hagyott maga után.
Az erős főszál hiánya miatt nagyon nehezen ment az olvasás, nem motivált semmi, hogy a végére érjek.
Ugyanakkor tisztában vagyok a könyv értékével. Az indiános történeteken fel kell nőni, úgy teljesen más élményt nyújtott volna. Így csak egy könnyed, laza olvasmány lett.

>!
Duna International, Budapest, 2012
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155129773 · Fordította: Ossik János
2 hozzászólás
ursus>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Kölyökként sokszor olvastam, előbb találkoztam vele, mint a „nagy” Winnetouval. Annak idején imádtam, most nem merném kézbe venni, maradjanak meg az illúziók :) Az viszont érdekes, hogy a számos borító közül milyen soknak főmotívuma a tavon úszó kenu. A művészek biztos arra gondoltak: ha tó, pláne amennyiben ezüst, nyilván gyakran csónakáznak rajta. Jó, hogy nem horgásznak…

6 hozzászólás
Daniella78>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Hihetetlenül izgalmas könyv és valami elképesztő retro-hangulatban olvastam végig. Noha én inkább Cooper regényeit olvastam kiskoromban, bizony Karl May is ügyesen forgatta a tollat. Az Ezüst-tó kincsében szerintem majdnem minden indiánfilmből ismert klisé előbukkant, az uffozástól kezdve a füstjelekig, az elaléló hölgyektől a két érintkező fűszálból egész nap történetét pontosan leolvasó Winnetou-ig és mégis, csiklandóan jó volt olvasni a kalandok sorozatát, szinte végigmosolyogtam az egész vadnyugatosdit. Különösen olyankor kuncogtam nagyokat, amikor a jófej hősökről kiderült sorra, hogy szinte mind német származású. Szerintem ezt könyvet minden korosztálynak érdemes olvasnia, mert felhőtlen szórakozást, és teljes kikapcsolódást ígér.

17 hozzászólás
KleineKatze>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Az indiános könyvekkel fel kell nőni.
Sajnos nekem ezek kimaradtak a gyerekkoromból, a western filmekkel egyetemben, de úgy döntöttem, megpróbálom pótolni őket, a „sosincs késő” elvet követve.
A könyv olvasása közben pedig teljesen átjött, miért is szeretik annyian ezeket a történeteket, és tartják meghatározó olvasmányaiknak, amikre nosztalgikus hangulatban gondolnak vissza, és egy-egy beszélgetés alkalmával sorolják, egyikük-másikuk melyeket olvasta, melyik volt a nagy kedvenc…Ez nekem annyira de annyira hiányzott!

Egyszerűen elvarázsolt, hogy ez a német író hogyan ismeri ennyire a vadnyugatot. Lenyűgöztek a képek amiket megjelenített. Ez az oka, hogy annak ellenére, hogy sajnálatos módon nem tudott eléggé lekötni a regény, holott fordulatokban gazdag volt, mégis olvasni fogok még tőle, addig amíg meg nem szeretem ezeket a regényeket, mert úgy érzem, tanulnom kell élvezni őket, megismerni ezt a világot, ami még teljesen új nekem! Nagyon kíváncsi vagyok! Uff, én beszéltem!

2 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Karl May: Az Ezüst-tó kincse

Fiatal koromban nagyon szerettem az indiános történeteket,faltam a nagy indián könyvet,Karl May történeteit.Aztán jópár évvel kèsőbb a Duna international gyönyörű kiadásában újra elkezdtem gyűjteni.
Most egy kihívás kapcsán döntöttem úgy,hogy jó lenne ismét a vadnyugaton kalandozni.
Ugyanolyan kellemes élmény volt mint sok sok éve.
Jó volt a vadnyugat hőseivel barangolni újra.


Népszerű idézetek

sztimi53>!

– Tegye el azt a távcsövet! – parancsolta a titokzatos hang láthatatlan gazdája. – Azzal ugyan nem talál rám! Inkább mondja meg, honnan jött!
– Castlepoolból – felelte a lovas.
– Hol van az?
– Skóciában. Castlepool a családom ősi kastélya.
– Az ördög vigye az őseit, uram! Azt kérdezem, honnan jött most.
– Nem tudom.
– De azt csak tudja, hova igyekszik?
– Calcuttába. Az meg Indiában van.
– Ne tréfáljon velem, hallja! Csak nem akarja elhitetni, hogy Skóciából Indiába éppen ezen a prérin keresztül vezet az út?
– Miért ne? Legfeljebb egy kis kerülővel. Nekem nem sürgős. Ráérek.

43. oldal

10 hozzászólás
Jagika P>!

Tisztelettel beszélek veled, de megkövetelem, hogy te is tisztelettel szólj hozzám! – jelentette ki Old Shatterhand.

175. oldal (Móra Könyvkiadó, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: tisztelet
Popovicsp87 P>!

– Old Shatterhand pontos, mint a nap járása az égen!

396. oldal, 13. fejezet - Szószegés

Kapcsolódó szócikkek: Old Shatterhand · Winnetou
DKamilla>!

– Miért nem lép Hosszúfül közelebb? Nem kívánja a sápadtarcúak híres harcosait üdvözölni?
A törzsfőnök motyogott valamit a maga nyelvén, és elfordította fejét. De Droll néni nem tágított mellőle. Kedélyesen az indián vállára csapott, és így kiáltott:
– Beszélj angolul, öregem! A te nyelvedet nagyon kevéssé értem.
Az indián megint motyogott valamit, mire Droll néni erélyesen rászólt:
– Ne tettesd magad! Tudom, hogy egész tűrhetően beszélsz angolul!
– No! – felelte az indián.
– Tagadod? Talán nem ismersz?
– No.
– Pedig esküdni mernék, hogy már találkoztunk.
– No!
– Nem jártál soha a Defiance-erődben?
-No!
– Pedig egyszer kártyáztam ott néhány indiánnal, és most már biztosan tudom, az egyik te voltál.
– No!
– Tüzes vizet ittunk, és úgy berúgtatok, hogy még táncoltatok is.
– No!
– Ott aludtatok az erődben, de hajnalban se bű , se bá, se jó napot – elosontatok.
– No!
– És tévedésből magaddal vitted a puskámat meg a lőszertáskámat, igaz-e?
– No!
– A puskám csövébe belevéstem a nevem kezdőbetűjét, és azt látom, a te puskád csövén is D betű van.
– No!
– Még ezt is tagadod? A táskámat gyöngyhímzés díszítette, éppen úgy, mint a tiédet. A gyöngyök D betűbe voltak varrva, akárcsak a te táskádon itt.
– No!
– Ez a puska meg ez a táska azt enyém!
– No!
– Adod ide rögtön?
– No!
– Tolvaj vagy!
– No! – kiáltotta az indián, és kést rántott. Droll néni nagyot nevetett.
– Ide hallgass! – mondta. – Neked ajándékozom mind a kettőt, ha bevallod az igazat. Ugye, Hosszúfül a neved?
– Yes! – felelte az indián.
– Velem voltál a Defiance-erődben?
– Yes!
– Leittad magad a sárga földig?
– Yes!
– és hajnalban megcsaptad a puskámat meg a táskámat?
– Yes! – felelte Hosszúfül minden szégyenkezés nélkül.

Kapcsolódó szócikkek: Droll néni · Hosszúfül
Fatma>!

Ennek a jobb sorsra érdemes népnek csak azért kell elpusztulnia, mert nem kap elég időt ahhoz, hogy az általánosságban elfogadott emberi kultúrát természetes módon elsajátítsa.

306. oldal

Sheska >!

Pirkadat előtt Winnetou hirtelen megállította lovát, és hallgatózott. Paták ütemes dobogása hallatszott a távolból. Úgy látszik, vágtató lovas közeleg – gondolta. Úgy is volt. Néhány perc múlva egy kísérteties lovas száguldott el villámgyorsan mellettük. Arcát nem is lehetett látni, széles karimájú fekete kalapja egészen eltakarta, s a következő pillanatban már el is tűnt a ködpárában.

Kapcsolódó szócikkek: Winnetou
_ada >!

Június havának egyik tikkasztó napján, éppen déltájban Arkansas legnagyobb személy- és teherszállító gőzöse hatalmas lapátkerekeivel gyorsan szelte a habokat Little-Rocktól Lewisburg felé.

(első mondat)

krisztiii88 >!

– Ki az a másik?
– Egy bamba indián, aki az előbb meglátott, és közvetlen közelről rám lőtt. De kissé pontatlanul célzott, és golyója a Tejútra tévedt – az én puskám agya meg az ő fejére.

219. oldal

Habók P>!

– A bosszú veszedelmes dolog – jegyezte meg Old Shatterhand. – Elkezdeni könnyű, de aztán nincs megállás.

Indiánok fogságában

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · Old Shatterhand
DKamilla>!

– De mi lesz veled? – aggódott Jemmy. – Hogy gondolod azt a versenyfutást, kedves Frank?
– Tudja a jófene ! – vonogatta Bicegő a vállát. – A kedves Frank fűbe harap és kész.
– Ne beszélj bolondokat. Mindenkinek tudsz tanácsot adni, csak magadnak nem?

Kapcsolódó szócikkek: Bicegő Frank

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: A prairie
James Fenimore Cooper: A vadon útjain
Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér
Scott O'Dell: Kék delfinek szigete
J. M. Barrie: Pán Péter
Fabian Lenk: Aranyláz a vadnyugaton
Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Anna Jürgen: Az irokézek fia
Arne Strøm: Nik Nelson kalandjai
Karl Bruckner: Pablo, az indián