A ​Medveölő fia 154 csillagozás

Karl May: A Medveölő fia Karl May: A Medveölő fia Karl May: A Medveölő fia Karl May: A Medveölő fia Karl May: A Medveölő fia Karl May: A Medveölő fia

Baumann, a vadnyugati vadász a medvék esküdt ellensége; egy medve ölte meg a feleségét, és csaknem elpusztította a fiát is. Azóta ha meghallja, hogy valahol egy medve kószál, nem nyugszik addig, amíg meg nem öli. Innen kapta nevét is: Medveölő. A sziú indiánok egy csoportja, az ogallalla harcosok elfogják Medveölőt és barátait. Biztos halál vár rájuk, hiszen fel akarják áldozni őket a Pusztító Tűz sírján. A hír hallatára Martin elindul néhány barátjával, hogy kiszabadítsa a foglyokat. Útjuk során fölbukkannak a May-regényekből már jól ismert, klasszikus figurák: Old Shatterhand és Winnetou.

Minden kiadás, amely Szinnai Tivadar fordítását használja fel, rövidített átdolgozás.

Eredeti megjelenés éve: 1890

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kenguru könyvek, Jonatán Könyvmolyképző, Karl May művei I. sorozat - Indián történetek, Karl May-életműsorozat

>!
Duna International, Budapest, 2012
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155129803 · Fordította: Ossik János
>!
Munditer, Budapest, 2008
378 oldal · ISBN: 9789634275480 · Fordította: Nagy Katalin, Ossik János
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
288 oldal · ISBN: 9639708631 · Fordította: Szinnai Tivadar

5 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
worsi ASP
Karl May: A Medveölő fia

Nekem nem volt túl hosszú indiános korszakom. Játszottunk indiánost a tesóimmal, de könyvek közül csak Az Ezüst-tó kincséig jutottam. A Winnetout már huszonévesen olvastam, és akkor is fogadásból, és eléggé szenvedtem vele.

Ez viszont nagyon szórakoztató volt. De kinőttem belőle, az biztos. Meg amúgy se hiszem, hogy nagyon divatos lenne mostanság, mert az összes szereplője férfi, és az milyen már. (Piaci rés: Winnetou újramesélve női szereplőkkel!)
Meséltem a férjemnek, hogy miről szól, és megállapítottuk, hogy a könyv kétharmada kiválóan jellemezhető ezzel a jelenettel az első Mamma Mia filmből: https://youtu.be/QRoWiTcO7dk (spoiler).
Winnetou meg Old Shatterhand továbbra is tökéletesek. Arra lennék kíváncsi, hogy hogy boldogulnak az apacsok a törzsfőnökük nélkül, ha az mindig elkószál kalandozni? És van esetleg valami könyv arról, amiben ők ketten még nem ilyen nagy hősök?

Tényleg, és olvasnak még egyáltalán indiánregényeket a mai tizenévesek?

8 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta I
Karl May: A Medveölő fia

Első indiánregény-olvasásom. Kicsit furcsa volt ennyi idősen olvasni. Szerettem magát a könyvet is: 1970-es kiadás, klassz, sárgult lapokkal. Többször megsimogattam olvasás közben.
Volt egy szereplő, aki egy kicsit bosszantott: Bob, a néger szolga fájdalmasan együgyű volt. Jó párszor pórul járt, de nem vonta le belőle a tanulságot. A kitervelt akciókat rendszeresen elrontotta elhamarkodottságával.

>!
Móra, Budapest, 1970
298 oldal · ISBN: 9631119688 · Fordította: Szinnai Tivadar · Illusztrálta: Szőnyi Gyula
8 hozzászólás
>!
ftamas
Karl May: A Medveölő fia

Jó volt olvasni, még akkor is, hogy iszonyatosan érezni rajta, hogy ifjúsági regény. Gyerekkoromban rajongtam érte, most már egy kicsit zavart, hogy Shatterhand annyira tökéletes.

2 hozzászólás
>!
SophieOswald
Karl May: A Medveölő fia

     A Medveölő fia már az első mondataival megragadott, a két vadnyugati cimbora, a prérin öszvér-, illetve lóháton poroszkáló Hosszú Davy és Köpcös Jemmy furcsa figurájának ismertetésekor, akik Don Quijote-re és Sancho Panzara emlékeztetnek. Nem telik sok időbe, hogy egy kis bonyodalomba keveredjenek, amely kalandok sorát indítja el.
A Medveölő kiszabadítására indult csapat számtalan merész vállalkozásba kezd, ezeknek köszönhetően a „felmentő sereg” létszáma is exponenciálisan növekedik, néha már megfeledkeztem arról, hogy mi is volt az eredeti célkitűzésük. És még a Yellowstone-ba is elkalandozhattam!

     Régóta nem olvastam Karl May regényeket, a tinikoromban olvasott könyvei nagyon tetszettek. A Medveölő fiában több ismerős elemet is felfedeztem, amelyekre már csak halványan emlékeztem. Mint a széljegyzetek, amiket anno is szerettem (a Winnetouból örökre megmarad a greenhorn-zöldfülű), a történetbe szőt mondák, a hősei és az indiánok képességeinek felnagyítása, vagy az, hogy a Vadnyugatot kissé romantikusan eleveníti meg. Olyan értékeket népszerűsít, mint a hűség, bátorság, helytállás, ezek a megbecsülés alapfeltételei.
„A bátorság a férfi legfőbb erénye. De sokszor az a helyes, ha inkább az okosságra hallgat. Ésszel több ellenséget meg lehet ölni, mint tomahawkkal.”
     Amin meglepődtem, és ami talán fel sem tűnt első Karl May olvasmányaimnál, az a legjelesebb hőseinek keresztényi értékrendje, Winnetou és Old Shatterhand elutasítja megölt ellenségei megskalpolását és nem hagyják temetetlenül őket. Ez is hozzájárul két legismertebb karaktere hőskultuszához. Mint az is, hogy miután többször is hangoztatja a történben, hogy az igazi vadnyugati hős nem sokat törődik ruházatával, minnél viseltesebb öltözékben jár, annál több vihart vészelt át, az említett két hősét makulátlan öltözékben, ragyogó fegyverekkel jeleníti meg, ezzel is kiemelve őket a többi élharcos közül.

Karl May nem okozott csalódást. Lebilincselő olvasmány, remek kikapcsolódást jelentett.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
288 oldal · ISBN: 9639708631 · Fordította: Szinnai Tivadar
>!
Gvendolin P
Karl May: A Medveölő fia

Gyerekkoromban, noha inkább fiús könyveket olvastam, az indiánregények nagyrészt kimaradtak. Most egy kihíváshoz vettem kézbe ezt a kötetet. Az indiános filmekre visszaemlékezve, a fehérek és az indiánok közötti nagy összecsapásokra, állandó harcokra, patakokban folyó vérre számítottam. Ennél azért a történet jóval „békésebb”. A történet nem bonyolult, már ha megjegyezzük, mikor melyik indián törzs tagjai bukkannak fel. Alapjában véve a könyv több fogságba esés, illetve a foglyok kiszabadításának története, így tulajdonképp ismétlődések sorozata, ennek ellenére azonban a történet mozgalmas, és izgalmas, mert a szabadítások úgy válnak egyre nehezebbé, ahogy haladunk előre a történetben. Szereplői igen sokszínűek, fontosnak tarhatta az öltözködést, mert bemutatásuk során hosszan taglalja többnyire sajátos öltözetüket, sokuk német származású, és mindenki kivétel nélkül nemes jellem. De ez nem baj, a mai világban aztán különösen nem árt az ifjúságnak, ha ilyen embereket állítanak példaként eléjük. A szereplők között megjelenik Winettou és Old Shatterhand, és ezek után tulajdonképp ők veszik kézbe az irányítást. Minden összecsapással fenyegető helyzetben békés megoldásra, a vérontás elkerülésére, az egykori ellenfelek maguk oldalára állítására törekvés jellemzi őket. Az ellenfelek többnyire becsülik és tisztelik a másik hírnevét, véghez vitt tetteit, emiatt aztán az öldöklés mindig elmarad. Leírásai szerintem időnként útikönyv szerűek, de ez nem ront a könyv élvezeti értékén. A mai gyerekek többsége már nem szívesen vesz kézbe olyan könyveket, amiken nagyszüleik, esetleg szüleik, de inkább az előbbiek nőttek fel, pedig úgy tűnik, Karl May könyvei kiállják az idő próbáját. Egy dologra azonban kíváncsi vagyok, ha a Szinnay Tivadar féle korábbi fordítás rövidített változat, és ez a kiadás az eredeti, akkor miért ez a sokkal rövidebb terjedelmű.

>!
Manchini
Karl May: A Medveölő fia

A vadnyugat szerelmeseinek ez is kötelező darab, gyerek és felnőtt olvasóknak egyaránt. Gyerekkorom kedvenc olvasmányai közé tartozott. Harmincas fejjel újraolvasva szinte időutazást tettem, egyrészt a vadnyugatra, másrészt gyerekkoromba. Ugyanaz az érzés, ugyanaz a hangulat fogott el, mint tizenéves fejjel. Most is izgalmas volt, végig lekötött. Szóval szerintem ez egy kortalan mű, akárhányszor, akármikor újraolvasható. Tökéletes, könnyed kikapcsolódás.

>!
Odin94
Karl May: A Medveölő fia

Klasszikus Karl May… a Winnetou-sorozatból jól ismert Old Shatterhanddal lényegében egy spin-off sztoriban futhatunk össze. Karakteres szereplők, érzékletes és részletes vadnyugati tájak. Remek kikapcsolódás!

>!
PuPilla
Karl May: A Medveölő fia

Indiánkorszakban ezt is elfogyasztottam. És én is szerelmes voltam Old Shatterhand-be. Akit persze old satterhandnak mondtam :)

3 hozzászólás
>!
Dexter79 P
Karl May: A Medveölő fia

Kellemes meglepetés volt a „Vadnyugaton” Winnetou-val és Old Shatterhand-dal találkozni egy teljesen más történetben.
A szokásos kellemes indián történet, sok akcióval és arany igazsággal átszőve.

>!
robinson P
Karl May: A Medveölő fia

Kaland,izgalom, vadnyugat… Kamasz korom kedvence ez a könyv is megunhatatlan, fiúknak kötelező..


Népszerű idézetek

>!
SophieOswald

– Innen kezdve úgy ismerem a vidéket, mint a tenyeremet. Ez itt a Teknősbéka-hegy, az indiánok Ararátja. A rézbőrűek is megőrizték az özönvíz emlékét. A varjú indiánok mondája szerint mindenki megfulladt, csak egyetlen emberpár maradt életben. Ezeket a Nagy Szellem mentette meg, mégpedig oly módon, hogy egy óriási teknősbékát küldött értük. Előbb minden holmijukat felrakták az állat hátára, aztán maguk is felkapaszkodtak a teknőjére, és ott is maradtak, amíg az özönvíz le nem apadt. A hegy, amelyet itt látunk, magasabb, mint a többi körös-körül, szigetként emelkedett ki az árvízből. A teknősbéka felmászott erre a szigetre, s az egyetlen életben maradt emberpár ott telepedett le. A teknősbéka lelke visszatért a Nagy Szellemhez, de teste megkövülten itt maradt, s az indián népek ősatyjának és ősanyjának emlékét hirdeti.

138. oldal, VIII. Kellemetlen kalandok (Könyvmolyképző, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: teknős
>!
SophieOswald

     – A sápadtarcúak megtanították a vörös embert arra, hogy fiatalon is meg lehet halni.

27. oldal , II. A Bicegő (Könyvmolyképző, 2007)

1 hozzászólás
>!
SophieOswald

Ésszel több ellenséget meg lehet ölni, mint tomahawkkal.

76. oldal, V. Winnetou (Könyvmolyképző, 2007)

>!
SophieOswald

     Észak-Amerikának azon a táján, ahol Dakota, Nebraska és Wyoming államok vonalzóval rajzolt határai találkoznak, két ember poroszkált a prérin, két különös ember – mondhatnám –, két furcsa figura.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Nebraska, USA · Wyoming
>!
SophieOswald

     – […] De ne beszéljünk olyan hangosan! Hátha lapul valaki a bokrok közt, és felfigyel ránk, mi meg csak akkor vesszük észre, ha már agyonlőtt minket…

17. oldal , I. Gyanús nyomok (Könyvmolyképző, 2007)

>!
SophieOswald

A Nagy Manitou sújtson le rájuk! Lelkük hontalanul kóboroljon a levegőben, csontjaikat aszalja fehérre a nap!

116. oldal, VI. A kígyó indiánok táborában (Könyvmolyképző, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Manitu
>!
SophieOswald

A másik furcsa sajátosság, hogy a levegő villamossággal van telítve. Egyetlen felhő sincs az égen, s éjszaka mégis villózásokat látni. Néha a horizont szinte lángol: bengálifényben fürdik. Az indián ilyenkor retteg, és a Nagy Szellemet emlegeti.
     – A Nagy Manitou wigwamja ég – mondja, a villózó látóhatárra mutatva.
     Ez a természeti jelenség az indián hadviselésre is kihat. Az indiánok hite szerint minden harcos, aki éjjel esik el, az örök vadászmezőkön is szakadatlan sötétségbe kerül. Ezért az indiánok kerülik az éjszakai harcot, s legszívesebben reggeli pirkadatkor indulnak támadásra. De a villózás változtat a dolgon. Aki ilyen villózó éjszakán hal hősi halált, kivilágított vadászmezőre érkezik, ahol bőséges zsákmányt ejthet időtlen időkig.

123. oldal, VII. A szürke medve (Könyvmolyképző, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Manitu
>!
korkata

Ha magát a történetet nem is követte, de a hangulatot, az érzelmek találkozását mindenképpen. És amint mosolyogva nézte a két elválaszthatatlant, olyan érzése támadt, hogy talán nincs is szükség közöttük szavakra, hiszen a szívük beszél, mondanivalójukat pedig a lelkük szövi tovább, így erősíti az ember talán legnemesebb jellemvonását, a barátságot.

130. oldal Duna International

>!
SophieOswald

     New Yorktól Friscóig* és Kanadától Mexikóig nem volt olyan vadász vagy telepes, aki ne hallott volna még Davy és Jemmy hőstetteiről. Pedig a végtelen őserdőben és az éppoly végeláthatatlan prérin nem osztják olcsón az elismerést.
     Itt nem nézik ám senkinek a keresztlevelét. Hogy honnan jöttél, és ki fia-borja vagy, csöppet sem érdekel senkit. Da ha legény vagy a talpadon, nehéz helyezetkben sem veszíted el a fejedet és sohasem hagyod cserben barátaidat, akkor megbecsülnek, s minden tábortűznél szívesen látnak.

* San Francisco.

11. oldal , I. Gyanús nyomok (Könyvmolyképző, 2007)


Hasonló könyvek címkék alapján

Rónaszegi Miklós: Az indián hercegnő
Bear Grylls: Istenek aranya
Francisco Marins: Az aranybányák titka
Alberto Vojtěch Frič: A hosszú vadász visszatér
E. B. Boyd: Texasi Jack, a préri lovagja
James Fenimore Cooper: Nyomkereső
Zane Grey: Az elveszett folyó
Zane Grey: A sivatag aranya
Molnár Gábor: Bíborviskó
Zane Grey: Ragyogó csillagok