A ​Veréb FC 5 csillagozás

Vidám történet fiúkról fiúknak
Karl Bruckner: A Veréb FC Karl Bruckner: A Veréb FC

Bizony kevésen múlt, hogy Poldi és a többi rossz útra tévedt vagány magával nem rántota Lexit is az idegen holmik „megtalálásának” útjára, amely út javítóintézetbe – ha ugyan nem börtönbe – vezet. Pedig kár lett volna érte, mert kevés hozzá hasonlóan tehetséges focizó akadt a bécsi külváros rongylabdát rugdaló fiataljai között. A derék Willi meg öccse, a kis Dugó, no meg az ingatag, de azért alapjában véve becsületes Vicki örömmel fogadják maguk közé Lexit, akinek a vezetésével az ő csapatuk hamarosan diadalmaskodik a Hangya utcaiak csapata felett. mégis vert hadként el kell vonulniuk a Focirétről! Sebaj. Egy elhagyott, romos gyárudvaron ütnek tanyát, ahol szorgos edzésbe kezdenek, s amikor elérkezik a revans ideje, alaposan helybenhagyják az öntelt Focirétieket. Látta ezt a nevezetes „visszavágót” a Victoria SC edzője is, és…
Hogyan lesz a grund rongylabda-művészeiből egy elsőosztályú együttes kölyökcsapata? Nos, erről szól ez a könyv.

Eredeti cím: Die Spatzenelf

Eredeti megjelenés éve: 1948

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ifjúsági kiskönyvtár

>!
Futball '93, Budapest, 2002
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632046714 · Fordította: Beck Marianna
>!
Móra, Budapest, 1959
312 oldal · puhatáblás · Fordította: Mándy Stefánia · Illusztrálta: Benkő Sándor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Karl Bruckner: A Veréb FC

Karl Bruckner: A Veréb FC Vidám történet fiúkról fiúknak

A Veréb Fc egyik kedvenc gyermekkori könyvem volt. Most elővettem a szekrény aljából az ifjúsági kihívás teljesítése érdekében, s ma sem csalódtam benne. Ugyanazok a friss élmények ébredtek Willie és Dugó kalandjainak olvasása közben, mint amelyek közel 55 éve. A lassan csapattá, azaz egymást segítő közösséggé fejlődő csoport pedagógusi szemléletű értő irányítás mellett nagy célokat tud elérni. S bár gyerekek hullámhegyek és völgyek, örömök és drámák közt útjukat végül megtalálják, elérik a számukra legeredményesebb pályát – ehhez szükséges néhány felnőtt jó időben érkező segítsége, amely a felnőtt generáció felelősségét mutatja és igényli. Tanulságos, happy-end-del végződő ifjúsági könyv, állítólag az osztrák gyerekek kedvence – nem tudom létezik-e ma magyar piacon – hisz én egy 1959-es kiadást olvastam – de a mai gyerekeknek, fiataloknak is hasznos lehetne, hogy elindítsa őket a felelősségvállalás és a közösségben élés és gondolkozás, s még nagyobb elérhető célok felé.

>!
regulat
Karl Bruckner: A Veréb FC

Karl Bruckner: A Veréb FC Vidám történet fiúkról fiúknak

Bár a foci nem tartozik a kedvenc sportjaim közé, Bruckner bácsi regényén igazán jót mulattam.
Tényleg a kiskamaszoknak szóló remek, mesélve nevelő regény. Olvasóként átélhető izgalmas, pedig még a vér sem folyik…. csak fociznak.
Bandázós, küzdős… a maga jó értelmében.

…és persze tanít, hogy szorgalmasnak kell lenni tanulásban, sportban egyaránt. Hogy kell egy csapat. Hogy azért vannak a jóbarátok…

ja és a felnőttek ugyan nem értenek mindent, de szerencsére vannak köztük, jók és empatikusak, még akkor is, ha az a felnőtt egy iskolaigazgató, és ezek a felnőttek szerencsére segítenek.

Mondom én, hogy mese. :)

>!
Móra, Budapest, 1959
312 oldal · puhatáblás · Fordította: Mándy Stefánia · Illusztrálta: Benkő Sándor

Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Dugó még mondani akart valamit, de ekkor Turival az élen, egy csomó fiú ront feléjük, vad üvöltéssel, a labdát rúgva maguk előtt. Ebben a szempillantásban Dugó ráeszmél hátvédi kötelességeire, s Williben és Vickiben is feltámad a harci szellem.

92-93. oldal

Karl Bruckner: A Veréb FC Vidám történet fiúkról fiúknak

>!
regulat

No meg a magyar fiatalok számára még egy érdekes tanulsággal szolgál: nem hinnők, hogy e könyv magyar olvasói között sokan lennének az olyan gyerekek, akik hajnalban, tanítás előtt kénytelenek pékségnél kihordást vállalni, hogy valamiképpen biztosítsák a család megélhetését. Ugyan akad-e akárcsak egy ilyen gyerek is ma Budapesten? Márpedig Bécsben sok-sok kenyérkereső kisfiú rugdalja a rongylabdát a különféle „Focirét”-eken.

308. oldal, Karl Bruckner (Móra, 1959)

Karl Bruckner: A Veréb FC Vidám történet fiúkról fiúknak

>!
regulat

A Victoria Sport Club pályájának bejárata elől lassacskán eloszlott a futballrajongók hatalmas tömege.

(első mondat)

Karl Bruckner: A Veréb FC Vidám történet fiúkról fiúknak


Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Erich Kästner: A repülő osztály
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
Balázs Sándor: Trézsi néni kosztosai
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Varga Katalin: A zöld torony
Thomas Brezina: Életre szóló ló