Tanár ​úr kérem 1328 csillagozás

Képek a középiskolából
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Hol ​volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar író a 20. század elején. Ez az író tele volt kíváncsisággal, érdekelték a fölfedezések, a természettudományok, a lélektan legújabb eredményei, a fizika csodái. Képzelőereje világirodalmi méretekben is páratlan, fantasztikus világokat talált ki: Capilláriát, a tengermélyi társadalmat és Faremidót, a tökeletes géplények országát. Sziporkázó ötletei voltak, komikus képessége meghatározta a 20. század magyar humoros irodalmát. Mégis: a legnagyobb sikert egy szerény külsejű novellafüzérrel aratta. Húsznál alig több történettel, amelyek egy 19. század végi pesti iskolába kalauzolnak, 19. század végi diákokról szólnak, s amely mű a 21. évszázadban is éppen olyan friss, eleven és korszerű, mint volt kilenc évtizeddel annak előtte – itthon és külföldön egyaránt. A párizsi, a londoni vagy a pekingi diák pontosan ugyanazt érezte meg benne, amit a mai vagy tegnapi szegedi, nyíregyházi, kolozsvári, kassai vagy szabadkai iskolás, magyar és román,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1916

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak, Osiris Diákkönyvtár, Talentum diákkönyvtár, Helikon Zsebkönyvek, Millenniumi Könyvtár, S.O.S. Diákkönyvtár, Diákkönyvek

>!
Corvin Déva, Déva, 2019
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786069950739 · Illusztrálta: Liviu Stãnilã
>!
Móra, Budapest, 2018
110 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159384 · Illusztrálta: Kass János
>!
Helikon, Budapest, 2017
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279169

48 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Petőfi Sándor

Helyszínek népszerűség szerint

Nefelejcs utca


Kedvencelte 116

Most olvassa 40

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

„A középiskolai tanuló élete: nyolc éven át napról napra megújuló harcbaszállás, halálos veszedelem: minden reggel pontban nyolckor, a véletlenek és ravasz kelepcék és elhatározó események hullámzó harcterére kiront: sebeket kap, sebeket oszt, néha elvérzik. Másnap újra feltámad, kezdi elölről.”

Nem tudom miért emlékeztem úgy, hogy ez a mű könnyed és viszonylag vidám a társaihoz képest!?
Mert akárhogy nézem, bár valóban élvezhető olvasmánynak találtam, engem inkább elszomorított és több okból morcos lettem.

Azon részek, melyekben diák csínyek színesítik a lapokat, még én magam is felkacagtam, mert pontosan emlékszem, hogy lány létemre micsoda turpisságokat engedtem meg magamnak. Nem ritka volt (heti szinten), hogy a hétfőt a tanári iroda előtt állva kezdtem, – sokszor már magamtól –, mert tapasztalatból ott kötöttem ki, vagy dicséretet kaptam kimagasló tanulmányi eredmény, versenyek, vagy intőt és figyelmeztetőt, mert éppen kiderült egy csintalanságom.
Na igen, azok a szép diákévek.

Szóval nagyon élveztem mikor ezen sorokat olvastam, és megállapítottam, legyen bármely kor, a gyermeki rafinéria határtalan és olyan üdévé teszi az adott életet.

Viszont azon sorokat, ahol a számonkérések zajlottak, már nem tudtam olyan idillien nézni, mert bár nagyon jó tanuló voltam, pontosan emlékszem a barátnőmet, mennyit bántották, mert nem tudott teljesíteni, sokszor kigúnyolták, a tanár kéje – kedve szerint rajta töltötte le heti feszültségét, és azon tanulókon, akik nem tudták hozni az elvártakat.
Itt elfogott egy apró indulat góc is, mert nem értek avval egyet, hogy csak, mert valaki nem rögtön ügyes, éreztetni kell vele, sőt akár megalázni is. Ez nem szép dolog.
Persze tisztában vagyok vele, hogy önön érzéseimet nem lehet eme témára ráhúzni, hisz sokkal árnyaltabb, és, mint azt várható mai napjaink egyik fő gondja szintén.

Ami pedig kimondottan érdekes volt számomra, hogy a gyermekek mennyire vágynak a felnőtt létre, ama minden szabadságával. A képzeletük szárnyal, valaki felfedező akar lenni, hajós kapitány stb. És majdan tíz évvel később, mikor visszatekintünk eme időkre, vissza vágyódunk a „gondtalan” gyermekkorba, ahol még az volt a legnagyobb gondunk, hogy fel kell készülni a következő felelésre, dolgozatra.

Vissza gondolva saját tapasztalataim által, én sose vágytam vissza ebbe az időbe, mert nem minden gyereknek felhőtlen az élete, de mégis olyan jó volt diáknak lenni, ahogy én magam most is az vagyok, egy nagyobb testben és egy érettebb lélekkel.

Akár felnőttként, akár gyerekként a tanulás csodálatos, mindig minden szakmában. Természetesen képességeink és akaratunk kell hozzá, hisz ezek nélkül a számok is csak rajzok a táblán, és a versek értelme is elszáll a kimondott hang foszlányán.

Ez megint egy általam másképpen látott és értelmezett véleményezés lett, de ez van, én már csak ilyen vagyok.

Természetesen pottyan a kedvencek közé, ez a mű újra olvasós.
És az alkotóját nagyon kedvelem, mert az ifjonti évek bálványozásával, megerősít bennem egy hitet.
Alig várom, hogy más művét is olvashassam.

Kedvenc! Egy élmény volt. ♥

Ákos_Tóth IP>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Van az emberi természetben egy olyan kegyetlen bokaficam, hogy gyermekként a felnőttek világába vágyódunk, felnőttként viszont visszasírjuk gondtalan gyermekéveinket. Nyilván azért, mert az áhított másik univerzumból vagy nem ismerünk minden vetületet, vagy egyszerűen az idő múlásával elfelejtettük korábbi életünk gyötrő, kínzó problémáit. Ilyenkor merül ugye fel a létező legfinnyásabb óhajsóhaj: „bár a mai eszemmel lehetnék tizenéves!” – repülni nem szeretnél, gyarló lélek?

Őszinte leszek, én a Tanár úr kéremből az égvilágon semmire sem emlékeztem a legendás „én készültem…” monológon kívül, de nem rémlik az sem, hogy általános iskolás fejjel felcsillant volna a szemem olvasás közben: lám, ez tényleg nekem szól, lám, ez tényleg rólam szól, lám, ez rémesen vicces. Pedig mindez igaz, és irodalmi szépsége mellett sok fontos üzenetet is átadhat a fejlődő ifjúságnak. Igaz, az idő múlásával egyre kevésbé lesz valid. Az én korosztályomnak még igenis tudott volna mondani valamit Karinthy, de a XXI század ifjai szép lassan kiszakadnak abból a miliőből, ami főhőseinket körülveszi a szövegekben. Egyedül az informatika világa tudta legyűrni a klasszikus „diák-élmény” itteni megjelenését.

A következő években sokszor fogom még leírni ezt, de nagyon sajnálom, hogy tizenévesen nem tudtam és nem is akartam meríteni a könyvekből. Néha talán átsegített volna pár nehéz helyzeten, bár lekopogom, nincsenek olyan rossz emlékeim az iskoláról.

>!
Helikon, Budapest, 2017
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279169
Karinthy93 P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Alapgondolata lehetett Karinthynak akár az is, hogy felnőttként kéne viselkedni, de esetlenek vagyunk .

Ars poetica is lehet. Akár.

▪ Olyan író, aki azért író, mert egyszerre tud gyerek és felnőtt módon gondolkodni.

Írhatnék most ide sok mindent. Helyette összefoglalom egy mondatban, mennyire tetszett.
Kölcsönkönyv, még nem döntöttem el, hogy vissza adom – e.

clarisssa P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Tanár úr kérem, én készültem, és kiszámoltam, hogy ez a rövid írás idén már 102 éves! Arra azonban nem tudok válaszolni, hogy mégis, hogy a manóban lehet még mindig ennyire friss, üde és kacagtató. Nyilvánvalóan a zsenialitáshoz lehet valami köze ennek a furcsaságnak… :) Mindenesetre az biztos, hogy jó volt vele kikapcsolódni és néhány órára visszamenni a gimibe, emlékeket felidézni, újra 16 évesnek lenni…

>!
Kárpáti / Móra, Budapest, 1972
88 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kass János
3 hozzászólás
Hoacin>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Iskolás élményeimet sajnos nem Karinthy írta, mert akkor javarészt poénforrásként emlékeznék a tanulmányi időkre. :D Pedig hogy örültem volna egy rögtönzött szemétkiállításnak az új, politúros szemétládán, amibe aztán beül valaki orrhangon énekelni! Bár úgy rémlik, hogy nálunk a kabátok alá másztak be, és akárcsak a novellában a szemetes, a kabátkupac gyanúsan mozogni kezdett óra közben. Rossz tanulóként számtalanszor feleltem matematikából, tanár úr kérem, háziorvosunk a mennyiségtan dolgozatoktól való tartózkodást ajánlotta, de néha egészen grófnővé váltam magyarórán, rajzon pedig kifejezetten Steinmann szinten virítottam. Nem csupán akkor, mikor a táblára vázoltam az infótanárt halként! Volt néhány vésztanács, lógtam a szeren, az ördög vigye az egész tornaünnepélyt, a benevezést, az első díjat – majom lesz, aki megnyeri. Az órákról éppenséggel nem késtem el, pedig minden reggel sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm volt az ágyban. Kislányom, kerekeket szereljek talán az ágy alá, és azon gurítsalak be? – érdeklődtek szüleim. Képzeljétek, azt álmodtam, hogy felnőttem, és harminc évesen egy könyvértékelésben emlékeztem vissza önmagamra!

Megunhatatlan novellák, de kikérem magamnak, hogy a lányok tehetségtelenek, és nem gyűjtenek növényt meg bogarat! :D
*a 12 éves Hoacin diszkréten előveszi a falevélgyűjteményét, és a két nevelt sáskáját*

„Közben Wlach a táblára lerajzolta Kökörcsin tanár urat alsónadrágban, de különben cilinderrel a fején, amint II. Józsefnek jelentést tesz az osztály magaviseletéről. II. József az orrát piszkálja, és egy üveg Zacherlint nyújt át Kökörcsinnek, aki köszöni alássan, és jót húz az üvegből. Zajcsek ordít, hogy őt nem hagyják tanulni, végre fogja magát, beül az új szemétládába, magára húzza a fedelét, s orrhangon énekel. Wlach jelt ad, egyszerre mindenki elhallgat és feláll. Zajcsek rémülten dugja ki a fejét, azt hiszi, a tanár jött be. Vad röhögés. Zajcsek megvetően kiköp a ládából, és undorral magára húzza a fedelet. Hanem most tényleg belép Kökörcsin. Halálos csend: egyszerre mindnyájuknak eszébe jut Zajcsek, aki a szemétládában ül. De Zajcsek másodszor már nem hagyja becsapni magát, nem mozdul.”

2 hozzászólás
csillagka P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Gondban vagyok, nem ezt vártam. Van pár fejezet amelyeket nem lehet kikerülni, „Magyarázom a bizonyítványom” örök kedvenc, hányszor mondtam a lányom helyett, mikor nem éppen megfelelő jegyekkel állított haza. Jó tanuló-rossz tanuló páros is klasszikus, ahogyan a „Röhög az osztály” is, és nagyjából ennyi. Sajnos semmi újat nem adott a könyv, nem találtam olyan ismeretlen novellát amiért lelkesedni lenne érdemes.
Pedig tudatos választás volt, mivel ma kerülni kell a szomorúságot! Angol tudósok szerint az év első munkanapja, az év legdepressziósabb napja is egyben. Ezért kell (volna) a mosolyterápia, ami kicsit felemásra sikerült.
Karinthy kicsit keserédesre vette a figurát, sajnos rá kellett jönnöm a diák világ közel se változott annyit, mint amennyit látni szeretnének. Ami nagyon furcsa volt az a lányok lenézett, tanulatlan, kivételezett helyzetén való sopánkodás. lehet hogy a témára túlságosan rákattantam, de akkor is zavar

ptagi P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Karinthyval nem lehet melléfogni – ez ismét bebizonyosodott :)
Nosztalgia, nevetés, együttérzés, sajnálkozás, szomorúság… és még annyi-annyi érzés, emlék, ami hirtelen megrohan, kellemesen átjár, majd tovaszalad – egy következő olvasásig :)

(és ha tehetitek, hallgassátok meg Rudolf Péter előadásában – pazar!)

AeS P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Ez a könyv egy lassított mozdulatsor, ahogy a teli szájjal való röhögésből spoiler oldalanként másfél milliméterrel hervad lejjebb a mosolyod, aztán legördül az első könnycsepp spoiler, hogy a végén már végképp ne értsd azt a kavalkádot, amit teremtett benned.

pepege P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Az alcíme: Képek a középiskolából. Nem csupán képek, hanem érzések is. Hiszen ki ne ismerné a középiskolából ezeket a mosolyogtató történeteket, szinte egytől-egyig! Mindig szívesen olvasom őket, annak ellenére, hogy már szinte kívülről fújom némelyiket…sokukat.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Nekem itt sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm van itt az ágyban…

20. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

5 hozzászólás
Sli P>!

Tehát lássuk csak. Ez a tavalyi természetrajz, ötödik kiadás, lényegesen javítva, átdolgozva. Lényegesen átdolgoztam magam is – a hátulsó fedele levált, annyi baj legyen. Az első fedelen egy mértani rajz. A 178-ik lap, sajnos, hiányzik. Az Ember Csontvázára (87. ábra), sajnos, igen kemény ceruzával rajzoltam a cilindert és a szájába csutorát, nem lehetett kiradírozni – a rozmárra, tavaly, mikor még ifjú voltam, és nem gondoltam a jövőre, oda meg direkte tussal festettem rá a bajuszkötőt. Dörzsöltem, dörzsöltem, az igaz, de mit ér az, a rozmár kilukadt, a bajuszkötő mégis látszik. És vajon melyik beszámíthatatlan, ostoba percemben jutott eszembe, hogy az egész 172-ik lapot kőporral bedörzsöljem, míg vékony lett, mint a selyempapír? Mert hogy az Állatvilági Statisztikai Térkép közepéből egy ötszög alakú, hosszúkás darab hiányzik, az igen, az rendben van, arra emlékszem, akkor repülőgépet szerkesztettem, és kellett a kemény papír. De a tartalomjegyzéket igazán nem kellett volna körös-körül kicsipkézni, nehéz, verejtékes munkával, hogy aztán egy vékony pálcikával összesodorjam az egészet, amit képtelenség kisimítani, mindig visszakunkorodik.
Egészben véve azonban igen csinos könyv. Így, kicsit messziről nézve, félig behúnyt szemmel, nagyon takaros, rendes könyv.

25-26. oldal, Eladom a könyvem (Móra, 1967)

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

mandarina>!

A középiskolai tanuló élete: nyolc éven át napról napra megújuló harcbaszállás, halálos veszedelem: minden reggel pontban nyolckor, a véletlenek és ravasz kelepcék és elhatározó események hullámzó harcterére kiront: sebeket kap, sebeket oszt, néha elvérzik. Másnap újra feltámad, kezdi előlről.

24. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Marsie>!

Érzem, hogy egy napon meg fogom érteni. Félek ettől a naptól – ezen a napon keveredek majd be a szürke tömegbe: ezen a napon jövök rá, hogy én is az vagyok, amik ezek itt, akik szembe jönnek velem az utcán.

A lányok

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

kávésbögre P>!

Eglmayer az utolsó padban egészen elbújik Deckmann háta mögé, ő nincs is itt, köszönöm szépen, nem tud semmiről, őt írják be a hiányzók közé, törüljék ki az élők sorából, őt felejtsék el, béke poraira, ő nem akar részt venni a közélet küzdelmeiben.

29. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Csi P>!

A tanár kettőt lapoz, a K betűnél lehet – Altmann, aki az év elején Katonára magyarosította a nevét, e percben mélyen megbánta ezt az elhamarkodott lépést.

A jó tanuló felel

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

4 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Letérek a Múzeum körútra és a Károly körútra. Ez a mi utcánk: az antikváriumok egész rajvonala.

Eladom a könyvem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

34 hozzászólás
Valcsa>!

Egészében véve azonban igen csinos könyv. Így, egy kicsit messziről nézve, félig behunyt szemmel, nagyon takaros, rendes könyv.

Eladom a könyvem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

colorstar>!

Az esős ablaküveghez szorítottam a fejem, és erősen elhatároztam, hogy most felébredek és egészen más szemmel nézem majd azt az igazi életemet, a középiskolában. Nem látom olyan keservesnek és fárasztónak és nyomasztónak; hanem figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság: amit innen, ebből a távolságból olyan tisztán látok már – megnézek mindent jobban, mint eddig – és nektek, édes barátaim, kedves középiskolai tanulók, újra megmutatom, és figyelmeztetlek benneteket, hogy mennyi szín és furcsaság és élet mindez és mennyi emlék és mennyi remény.

Bevezetés

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Alison>!

…mert én nem henyélésből fekszem itt az ágyban, hanem azért fekszem, kérem, tanár úr, hogy elmondjam magamban a földrajzot… nekem itt sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm van itt az ágyban… ezt rögtön el kell intézni… ezt a fekvést, mert már hét óra is lehet…

Reggel hétkor

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Erich Kästner: A repülő osztály
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Erich Kästner: A két Lotti
René Goscinny: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai 2.
Janikovszky Éva: Már megint
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki