Tanár ​úr kérem 1720 csillagozás

Képek a középiskolából
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

„A Karinthy-spektrum minden színe egyetlen világról ad hírt, az eltévedt és hazatapogatózó ember világáról. Elfelejtett valamit, miközben állandóan beszámolt valamiről, felejtett valamit, amit még okvetlenül el akar mondani; Ő így mondja, – Nem mondhatom el senkinek. Elmondom hát mindenkinek -." Márai Sándor

Eredeti megjelenés éve: 1916

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikusok fiataloknak Ciceró · Osiris Diákkönyvtár Osiris · Talentum diákkönyvtár Akkord · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Millenniumi Könyvtár Osiris · S.O.S. Diákkönyvtár · Diákkönyvek Kreatív

>!
Akkord, 2023
96 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632522081
>!
ISBN: 9786158193399
>!
Hungaroton, 2021
ISBN: 5991811437626 · Felolvasta: Mácsai Pál

62 további kiadás


Enciklopédia 27

Helyszínek népszerűség szerint

Nefelejcs utca


Kedvencelte 135

Most olvassa 52

Várólistára tette 216

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Karinthy>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

„ Így lettem íróvá. ”
Így lett a kedvenc írómmá. ♡

Írhatnék most ide sok mindent. Helyette csak inkább itt hagyom ezt, nincs ember a talpán, aki meg ne mosolyogná:
„Nekem itt sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm van itt az ágyban…”

Nikolett0907 P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

„A középiskolai tanuló élete: nyolc éven át napról napra megújuló harcbaszállás, halálos veszedelem: minden reggel pontban nyolckor, a véletlenek és ravasz kelepcék és elhatározó események hullámzó harcterére kiront: sebeket kap, sebeket oszt, néha elvérzik. Másnap újra feltámad, kezdi elölről.”

Nem tudom miért emlékeztem úgy, hogy ez a mű könnyed és viszonylag vidám a társaihoz képest!?
Mert akárhogy nézem, bár valóban élvezhető olvasmánynak találtam, engem inkább elszomorított és több okból morcos lettem.

Azon részek, melyekben diák csínyek színesítik a lapokat, még én magam is felkacagtam, mert pontosan emlékszem, hogy lány létemre micsoda turpisságokat engedtem meg magamnak. Nem ritka volt (heti szinten), hogy a hétfőt a tanári iroda előtt állva kezdtem, – sokszor már magamtól –, mert tapasztalatból ott kötöttem ki, vagy dicséretet kaptam kimagasló tanulmányi eredmény, versenyek, vagy intőt és figyelmeztetőt, mert éppen kiderült egy csintalanságom.
Na igen, azok a szép diákévek.

Szóval nagyon élveztem mikor ezen sorokat olvastam, és megállapítottam, legyen bármely kor, a gyermeki rafinéria határtalan és olyan üdévé teszi az adott életet.

Viszont azon sorokat, ahol a számonkérések zajlottak, már nem tudtam olyan idillien nézni, mert bár nagyon jó tanuló voltam, pontosan emlékszem a barátnőmet, mennyit bántották, mert nem tudott teljesíteni, sokszor kigúnyolták, a tanár kéje – kedve szerint rajta töltötte le heti feszültségét, és azon tanulókon, akik nem tudták hozni az elvártakat.
Itt elfogott egy apró indulat góc is, mert nem értek avval egyet, hogy csak, mert valaki nem rögtön ügyes, éreztetni kell vele, sőt akár megalázni is. Ez nem szép dolog.
Persze tisztában vagyok vele, hogy önön érzéseimet nem lehet eme témára ráhúzni, hisz sokkal árnyaltabb, és, mint azt várható mai napjaink egyik fő gondja szintén.

Ami pedig kimondottan érdekes volt számomra, hogy a gyermekek mennyire vágynak a felnőtt létre, ama minden szabadságával. A képzeletük szárnyal, valaki felfedező akar lenni, hajós kapitány stb. És majdan tíz évvel később, mikor visszatekintünk eme időkre, vissza vágyódunk a „gondtalan” gyermekkorba, ahol még az volt a legnagyobb gondunk, hogy fel kell készülni a következő felelésre, dolgozatra.

Vissza gondolva saját tapasztalataim által, én sose vágytam vissza ebbe az időbe, mert nem minden gyereknek felhőtlen az élete, de mégis olyan jó volt diáknak lenni, ahogy én magam most is az vagyok, egy nagyobb testben és egy érettebb lélekkel.

Akár felnőttként, akár gyerekként a tanulás csodálatos, mindig minden szakmában. Természetesen képességeink és akaratunk kell hozzá, hisz ezek nélkül a számok is csak rajzok a táblán, és a versek értelme is elszáll a kimondott hang foszlányán.

Ez megint egy általam másképpen látott és értelmezett véleményezés lett, de ez van, én már csak ilyen vagyok.

Természetesen pottyan a kedvencek közé, ez a mű újra olvasós.
És az alkotóját nagyon kedvelem, mert az ifjonti évek bálványozásával, megerősít bennem egy hitet.
Alig várom, hogy más művét is olvashassam.

Kedvenc! Egy élmény volt. ♥

reccs P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Vagy háromféle kiadásban megvan itthon, és legalább annyiszor olvastam is. (Vagy ki tudja, egy-egy novellát még hányszor.) Azok a könyvek közé tartozik, amit gyerekként levettem a polcról unalmamban, de végül nem tudtam letenni. Tökéletesen használja Karinthy a humort a mindennapi problémák bemutatásához, és a novella is olyan műfaj, ami jól áll neki. Innen már minden adott. Egyszerre megnevettet, de el is gondolkoztat. Előhozza a saját emlékeket, de akár a száz éve élt kisfiú helyébe képzelve is kedvesek a történetek.
Valamiért időről időre elcsábít a kötet (valamelyik kiadása) a polcon, nem hiszem, hogy utoljára olvastam életemben.

Zsuzsi_Marta>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Zseniális! Sokadszorra olvasva is ugyanazt az élményt nyújtja, vidám órákat szerezve olvasójának.
A kötetet először 1916-ban adták ki; a tanulóévek szépségei, kínjai, csínytevései jelennek meg e rövid történetekben – felidészve bennünk saját diákéveinket is – , tükröt tartva a poroszos nevelésnek, amit kijátszva, megkerülve igyekeznek életben maradni a kópé tanulók.
Nagy-nagy kedvencem A jó tanuló felel, A rossz tanuló felel, Röhög az egész osztály, Megmagyarázom a bizonyítványom. Ki ne ismerné ezeket? Megunhatatlanok! Igazi gyöngyszemek!

4 hozzászólás
clarisssa P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Tanár úr kérem, én készültem, és kiszámoltam, hogy ez a rövid írás idén már 102 éves! Arra azonban nem tudok válaszolni, hogy mégis, hogy a manóban lehet még mindig ennyire friss, üde és kacagtató. Nyilvánvalóan a zsenialitáshoz lehet valami köze ennek a furcsaságnak… :) Mindenesetre az biztos, hogy jó volt vele kikapcsolódni és néhány órára visszamenni a gimibe, emlékeket felidézni, újra 16 évesnek lenni…

>!
Kárpáti / Móra, Budapest, 1972
88 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Kass János
3 hozzászólás
bambali>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Történetek, amik megmosolyogtatnak, illetve összefacsarják a szívemet.

Miközben olvastam, felrémlettek előttem anno az általános iskolai órák, a felelések, a súgások, puskázások, olvasónaplók, könyvtárba járások, dolgozatok, osztálytársak, tanítók, akik közül nem egyet imádtam.

Nagyon jó kis időutazás volt. Ha az ember engedi, hogy elragadják az emlékei, szerintem szeretni fogja.

Cs_N_Kinga P>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Hát e könyv felett is eljárt az idő…. A szokásos kis tanuló csínyek a régi korban és ennek bemutatása, de valahogy nem tudtam jól szórakozni rajta….. Kevés volt talán a humor… nem tudom… Az is ide tartozik, hogy nem is ezt készültem olvasni a szerzőtől és ez végig bosszantott a könyv olvasása alatt……
De azért nem volt ez rossz, de biztos lesz még jobb élményem is tőle.
Ami még zavart a könyv végén lévő folyóírás…. hát egy-két szó számomra kiolvashatatlan volt…. így érthetetlen is. Nekem sajnos ez az egyszer olvasható kategória….
https://youtu.be/mq-2QgWkPws…

Hoacin>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Iskolás élményeimet sajnos nem Karinthy írta, mert akkor javarészt poénforrásként emlékeznék a tanulmányi időkre. :D Pedig hogy örültem volna egy rögtönzött szemétkiállításnak az új, politúros szemétládán, amibe aztán beül valaki orrhangon énekelni! Bár úgy rémlik, hogy nálunk a kabátok alá másztak be, és akárcsak a novellában a szemetes, a kabátkupac gyanúsan mozogni kezdett óra közben. Rossz tanulóként számtalanszor feleltem matematikából, tanár úr kérem, háziorvosunk a mennyiségtan dolgozatoktól való tartózkodást ajánlotta, de néha egészen grófnővé váltam magyarórán, rajzon pedig kifejezetten Steinmann szinten virítottam. Nem csupán akkor, mikor a táblára vázoltam az infótanárt halként! Volt néhány vésztanács, lógtam a szeren, az ördög vigye az egész tornaünnepélyt, a benevezést, az első díjat – majom lesz, aki megnyeri. Az órákról éppenséggel nem késtem el, pedig minden reggel sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm volt az ágyban. Kislányom, kerekeket szereljek talán az ágy alá, és azon gurítsalak be? – érdeklődtek szüleim. Képzeljétek, azt álmodtam, hogy felnőttem, és harminc évesen egy könyvértékelésben emlékeztem vissza önmagamra!

Megunhatatlan novellák, de kikérem magamnak, hogy a lányok tehetségtelenek, és nem gyűjtenek növényt meg bogarat! :D
*a 12 éves Hoacin diszkréten előveszi a falevélgyűjteményét, és a két nevelt sáskáját*

„Közben Wlach a táblára lerajzolta Kökörcsin tanár urat alsónadrágban, de különben cilinderrel a fején, amint II. Józsefnek jelentést tesz az osztály magaviseletéről. II. József az orrát piszkálja, és egy üveg Zacherlint nyújt át Kökörcsinnek, aki köszöni alássan, és jót húz az üvegből. Zajcsek ordít, hogy őt nem hagyják tanulni, végre fogja magát, beül az új szemétládába, magára húzza a fedelét, s orrhangon énekel. Wlach jelt ad, egyszerre mindenki elhallgat és feláll. Zajcsek rémülten dugja ki a fejét, azt hiszi, a tanár jött be. Vad röhögés. Zajcsek megvetően kiköp a ládából, és undorral magára húzza a fedelet. Hanem most tényleg belép Kökörcsin. Halálos csend: egyszerre mindnyájuknak eszébe jut Zajcsek, aki a szemétládában ül. De Zajcsek másodszor már nem hagyja becsapni magát, nem mozdul.”

2 hozzászólás
csillagka>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Gondban vagyok, nem ezt vártam. Van pár fejezet amelyeket nem lehet kikerülni, „Magyarázom a bizonyítványom” örök kedvenc, hányszor mondtam a lányom helyett, mikor nem éppen megfelelő jegyekkel állított haza. Jó tanuló-rossz tanuló páros is klasszikus, ahogyan a „Röhög az osztály” is, és nagyjából ennyi. Sajnos semmi újat nem adott a könyv, nem találtam olyan ismeretlen novellát amiért lelkesedni lenne érdemes.
Pedig tudatos választás volt, mivel ma kerülni kell a szomorúságot! Angol tudósok szerint az év első munkanapja, az év legdepressziósabb napja is egyben. Ezért kell (volna) a mosolyterápia, ami kicsit felemásra sikerült.
Karinthy kicsit keserédesre vette a figurát, sajnos rá kellett jönnöm a diák világ közel se változott annyit, mint amennyit látni szeretnének. Ami nagyon furcsa volt az a lányok lenézett, tanulatlan, kivételezett helyzetén való sopánkodás. lehet hogy a témára túlságosan rákattantam, de akkor is zavar

gumicukor>!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Teljesen abban a hiszemben kezdtem neki ennek a könyvnek, hogy még soha semelyik történetet nem hallottam. Aztán nagyjából a másodiknál rájöttem, hogy mintha ezt a történetet már hallottam volna, a végére pedig rájöttem, hogy a humoreszkek nagy része ismerős valahonnan.

Tetszett így egyben olvasni őket, szórakoztattak a történetek. Legjobban talán az egyes történetek mögötti finom humor tetszett, amivel gúnyol, görbe tükröt tart, mindannyiunk számára ismerős jeleneteket elevenít fel Karinthy. Nem tudom, hogy felnőtt fejjel jó-e igazán olvasni vagy kamaszként, amikor még benne van az ember ebben a helyzetben. Én most azt mondanám, hogy kellemesen elnosztalgiázgattam és jobban át is jött most a mondanivaló, mintha korábban olvasom.

Viszont hiányoltam egy-két helyről a magyarázatokat (pl. az osztályzatoknál), mert számomra nem volt egyértelmű, hogy melyik érdemjegy ma mit jelent.


Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Nekem itt sürgős és halaszthatatlan feküdnivalóm van itt az ágyban…

20. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

5 hozzászólás
Lélle P>!

Tehát lássuk csak. Ez a tavalyi természetrajz, ötödik kiadás, lényegesen javítva, átdolgozva. Lényegesen átdolgoztam magam is – a hátulsó fedele levált, annyi baj legyen. Az első fedelen egy mértani rajz. A 178-ik lap, sajnos, hiányzik. Az Ember Csontvázára (87. ábra), sajnos, igen kemény ceruzával rajzoltam a cilindert és a szájába csutorát, nem lehetett kiradírozni – a rozmárra, tavaly, mikor még ifjú voltam, és nem gondoltam a jövőre, oda meg direkte tussal festettem rá a bajuszkötőt. Dörzsöltem, dörzsöltem, az igaz, de mit ér az, a rozmár kilukadt, a bajuszkötő mégis látszik. És vajon melyik beszámíthatatlan, ostoba percemben jutott eszembe, hogy az egész 172-ik lapot kőporral bedörzsöljem, míg vékony lett, mint a selyempapír? Mert hogy az Állatvilági Statisztikai Térkép közepéből egy ötszög alakú, hosszúkás darab hiányzik, az igen, az rendben van, arra emlékszem, akkor repülőgépet szerkesztettem, és kellett a kemény papír. De a tartalomjegyzéket igazán nem kellett volna körös-körül kicsipkézni, nehéz, verejtékes munkával, hogy aztán egy vékony pálcikával összesodorjam az egészet, amit képtelenség kisimítani, mindig visszakunkorodik.
Egészben véve azonban igen csinos könyv. Így, kicsit messziről nézve, félig behúnyt szemmel, nagyon takaros, rendes könyv.

25-26. oldal, Eladom a könyvem (Móra, 1967)

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Kapcsolódó szócikkek: könyv
mandarina>!

A középiskolai tanuló élete: nyolc éven át napról napra megújuló harcbaszállás, halálos veszedelem: minden reggel pontban nyolckor, a véletlenek és ravasz kelepcék és elhatározó események hullámzó harcterére kiront: sebeket kap, sebeket oszt, néha elvérzik. Másnap újra feltámad, kezdi előlről.

24. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

kávésbögre P>!

Eglmayer az utolsó padban egészen elbújik Deckmann háta mögé, ő nincs is itt, köszönöm szépen, nem tud semmiről, őt írják be a hiányzók közé, törüljék ki az élők sorából, őt felejtsék el, béke poraira, ő nem akar részt venni a közélet küzdelmeiben.

29. oldal

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

1 hozzászólás
Marsie>!

Érzem, hogy egy napon meg fogom érteni. Félek ettől a naptól – ezen a napon keveredek majd be a szürke tömegbe: ezen a napon jövök rá, hogy én is az vagyok, amik ezek itt, akik szembe jönnek velem az utcán.

A lányok

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

Csi>!

A tanár kettőt lapoz, a K betűnél lehet – Altmann, aki az év elején Katonára magyarosította a nevét, e percben mélyen megbánta ezt az elhamarkodott lépést.

A jó tanuló felel

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

4 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Letérek a Múzeum körútra és a Károly körútra. Ez a mi utcánk: az antikváriumok egész rajvonala.

Eladom a könyvem

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

34 hozzászólás
Anaria>!

– Készült? – mondja a tanár.

– Készültem.

Ó igen, hogyne készült volna. A halálraítélt is elkészül: felveszi az utolsó kenetet, és lenyíratja a haját.

24. oldal, A rossz tanuló felel (Diáktéka, 1999)

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

colorstar>!

Az esős ablaküveghez szorítottam a fejem, és erősen elhatároztam, hogy most felébredek és egészen más szemmel nézem majd azt az igazi életemet, a középiskolában. Nem látom olyan keservesnek és fárasztónak és nyomasztónak; hanem figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság: amit innen, ebből a távolságból olyan tisztán látok már – megnézek mindent jobban, mint eddig – és nektek, édes barátaim, kedves középiskolai tanulók, újra megmutatom, és figyelmeztetlek benneteket, hogy mennyi szín és furcsaság és élet mindez és mennyi emlék és mennyi remény.

Bevezetés

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem Képek a középiskolából

1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
Michael Ende: A varázslóiskola
Erich Kästner: A repülő osztály
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka!
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: Paddington folytatja