Mennyei ​riport 33 csillagozás

Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport Karinthy Frigyes: Mennyei riport

A Mennyei riport című regény az Utazás a koponyám körüllel egy esztendőben születik és jelenik meg. Talán ez lehet az oka annak, hogy sem a kritika, sem a közvélemény nem figyelt rá érdemeinek és értékeinek megfelelően. Holott a Mennyei riport Karinthynak talán a legizgalmasabb műve. Köztudott, hogy tudományrajongó volt. Egész életében a felfedezések, a technikai találmányok érdekelték. Ha látott valahol egy újszerű fűnyírógépet, rögtön megvásárolta, amit persze semmire sem használhatott bérházban lévő lakásában. A misztikum iránti érdeklődése legalább olyan erőteljesen munkálkodott benne, mint a tudomány iránti vonzódása. És a misztikum, mint valami zenei motívum, végighúzódik egész életművén, és éppenséggel a Mennyei riportban teljesedik ki.

Eredeti megjelenés éve: 1937

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok, Karinthy Frigyes művei, Karinthy Frigyes munkái, Nova regénytár

>!
Kossuth, Budapest, 2017
ISBN: 9789630987240
>!
Kossuth, Budapest, 2011
256 oldal · ISBN: 9789630968270
>!
Akkord, Budapest, 2008
268 oldal · ISBN: 9789632520162

3 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Friedrich Nietzsche · Kleopátra · Merlin · Merlin Oldtime · Ferenczi Sándor · Thomas Mann


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
danaida P
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

mennyei
pazar
mesteri
úúúúúúúúúúúmegááááááááááá
huhhhhhhhhhhhhhhh
nagyon jó választás volt friciszülinapi emlékolvasásra..
mondhatnám, hogy benne van minden, amit Frici tudott és gondolt, minden, ami ő maga volt.. és nem tudok nem gondolni arra, hogy ha nem „kényszerül” bele a „bohóc”, na jó, legyen „ humoros író” szerepébe és még több ilyet penget ki magából, akkor milyen életművet hagy hátra, hogyan tekintenénk rá
igen, ez a csúcs.. az _Utazást… most vegyük ki az egyenletből, az már egy egész más dimenzió egyszerre filozófikus, misztikus és lírai!!
nem akarom elspoilerezni, így meg elég nehéz írni róla, ezért csak néhány motívumot vágok fel: a vonat, Az ember tragédiája again, a zene, a mozgókép, a technika, a természettudományok, a repülés és zuhanás, álom, a felbukkanó, megszólaltatott alakok..
és persze bitang jó szövegek.. idéztem is belőle sokat, egészen a lustaságom kiterjedésének határáig

>!
Mary_J
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Ez most nem lett a kedvencem, persze ez nem a könyv hibája, az is lehet, hogy csak rosszkor akadtam rá. De érdekes volt pedig végig és nagyon furcsa is emellett, nem egy mai könyv, de időnként olyan érzésem volt, mintha egy sci-fit olvasnék. Maga az alap ötlet, egy túlvilági riport készítése is fantasztikus szerintem, a rengeteg 'apró részletről" nem is beszélve. Egyszer még biztos újraolvasom azért.

>!
tataijucc P
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

A filozófiát nem szeretem.
Karinthyt kedvelem.
Karinthy filozófiája: olyan, mintha A Mester és Margarita, nameg a Csodás álmok jönnek egyvelege lenne; kicsit zavaros, ennek ellenére mégis érdekfeszítő.

3 hozzászólás
>!
Nemo00
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Hú… Számítottam arra, hogy nehéz lesz, de hogy ennyire, arra nem. Kissé talán túl van bonyolítva. Az Ötödik közlésig még tudtam követni, de a Hatodik közlés után már alig értettem belőle valamit. Ettől függetlenül végig izgalmas volt, a legjobban a Noah professzornál tett látogatás tetszett. Biztos, hogy még egyszer elolvasom!

>!
gabona 
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Meg lehet kövezni érte, de nekem jobban bejött, mint a Koponya… A Kísérőm otthonában fejezet messze a legjobb rész, de összességében is nagy hatást gyakorolt rám. Jobban szeretem én a komoly Karinthyt, na…

>!
Frank_Spielmann I
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Karinthy legjobb sci-fije. Tudósítás a hírneves riportertől, Merlin Oldtimetól – méghozzá a Túlvilágról. Olyan könyv, hogy csak nézel, hogy ilyet is lehet, izgalmas végig, és föl is forgatja a gondolkodásod… Hogy Merlin Oldtime anyanyelvén szóljak: Wow!

3 hozzászólás
>!
alicia
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Az emberiség túlvilági léttel kapcsolatban feltett kérdései…és talán válasz is…
Ha nem teljes figyelemmel olvastam,nehéz volt,viszont nehéz volt nem teljes figyelemmel olvasni :)

>!
Fanniii
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Fú… egyenlőre ennyi.
A francia forradalmas rész volt a legjobb, legizgalmasabb, legfilozofikusabb.
Nekem az egész könyv Karinthy egy új oldalát mutatta be.

>!
Evione
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Bevallom őszintén az elején még egyáltalán nem tetszett. Unalmasnak találtam. De mivel minden Karinthy amit eddig olvastam tetszett, úgy gondoltam, hogy adok neki egy esélyt. És mennyire megérte! Oldtime utazásától kezdve, már nagyon tetszett. Ötletes egy regény.

>!
juju
Karinthy Frigyes: Mennyei riport

Régóta kíváncsi voltam rá, mióta Karinthy Márton Ördöggörcsében olvastam róla. Nem csalódtam benne. Izgalmas, lebilincselő könyv, és ha belegondolunk, hogy kb. 70 évvel ezelőtt született… A mélyebb fejtegetéseknél azért koncentrálni kell, de csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

A világon nem azért vagyunk, hogy megértsük, hanem azért, hogy megismerjük, s észrevegyük az összefüggéseket. Ehhez pedig el kell indulni, közel menni a dolgokhoz, kézbe venni, kipróbálni, átélni, amennyire korlátozott testi életünk, térben és időben megengedi.

27. oldal

>!
danaida P

(…) a magam részéről egyre növekvő kétségbeeséssel eszmélek rá, hogy a gondolat elterjedésének és diadalmas érvényesülésének egyik legnagyobb kerékkötője a gondolat szokásos módja: a beszéd.

161. oldal, Negyedik közlés - 8 Kísérőm otthonában (Akkord, 2008)

>!
czegezoltanszabolcs

A túlvilág, eszerint, ha van, csak úgy képzelhető el, hogy mindig van, volt, mielőtt éltem, van, mikor élek, és lesz, mikor meghaltam. A halál utáni túlvilág – ennek semmi értelme.

Ha van túlvilág, akkor már most, itteni életemben is benne kell hogy legyek ebben a túlvilágban, csak nem tudok róla, illetve nem érzékelem jelenlegi, életnek nevezett lelkiállapotomban.

A túlvilág tehát nem más, mint egy ismeretlen, az ismertnél végtelenszer tágabb és átfogóbb állapota ugyanannak a léleknek, aminek egy része jelenleg az életnek nevezett képzetek és érzések összességét tartalmazza.

Bevezető fejezet

>!
czegezoltanszabolcs

„Isten felfedezése” című cikkemben már beszéltem róla, hogy Istenhez kétféle módon lehet eljutni: önmagunkon át, a benne való hit, s önmagunkon túl, a benne való kételkedés révén. (Az utóbbi út, ha lassúbb és bonyolultabb is, éppoly biztosan visz el hozzá, mert mindenütt keresi azt, akit a hit a túlvilágon vél tudni.)

Bevezető fejezet

1 hozzászólás
>!
czegezoltanszabolcs

Persze, a technika mindent érthetővé tesz, mihelyt az ember maga csinálja, csak azt nem, ami a technikát teszi lehetségessé…

I.

2 hozzászólás
>!
danaida P

Nagyon eszes nő. Sokat olvasott. Kisujjában van az egész műveltség, s azonkívül az alexandriai könyvtár, harmincezer tekercs, csekélység. Ismerem a könyvtárt, s amióta ismerem, nem tudok nyugodni tőle. Egymás hegyén-hátán a tekercsek. Volt egy indus szakácsom, az mondta, az ember agyveleje tekervényes, minél több tekervény, annál bölcsebb az ember. Ez a könyvtár egy óriási agyvelő. Az emberi nem agyveleje.

139. oldal, Negyedik közlés - A Múlt kiterjedésének városában (Akkord, 2008)

>!
danaida P

– Hogyne. Nagynéném gyakran szólt rám, gyerekkoromban: „nem látsz a szemedtől?”
– Nagynénjének igaza volt. Nem figyelte meg? Ha nagyon elgondolkodunk, mert jobban akarjuk megérteni tárgyunkat, önkéntelenül behunyjuk a szemünket, vagy eltakarjuk kezünkkel.

159. oldal, Negyedik közlés - 8 Kísérőm otthonában (Akkord, 2008)

>!
Flajmer

– Látom, Arisztotelész tanítványa vagy, megveted és lenézed a nagy Platónt. S vajon mégis nem az ő útját járod, akaratod ellenére? Avagy nem a mindenkire vonatkozó, minden embert egyetlen Eszmében, örök megértésben egyesítő Igazságot keresi pálcád, ott a homokban?
A tudós vállat von.
– Egyelőre azt a száz aranyat szeretném megkeresni, amit Dioníziosz őfelsége ígért, ha sikerül csigasorom segítségével szerkezetet összeállítani, amivel egyetlen ember akkora követ hajít el, amekkora elég tíz embert agyoncsapni.
Látom, ahogy kísérőm arca elvörösödik. Fejébe száll a vér.
– Agyoncsapni? Miféle szerkezet lesz az?
A tudós gyanakodva néz ránk.
– Nem vagyok felhatalmazva, hogy hadi titkokat eláruljak.
Kísérőm levegő után kapkod.
– Hadi titkokat ellenünk? Hát nem vagy görög magad is?
– Hagyj nekem békét. Semmi közöm hozzá, mire kell őfelségének a gépem. Talán bizony elhoztad Athénből a száz aranyat, amiből kifizethetem ezt a nyomorult szállást, s még anyagot is vehessek a kísérleteimhez? Engem nem fogadott fel Fülöp házi tanítónak, a nehézfejű királyfi mellé, görög hazám pedig még a fürdő árát se fizette ki, ahol a vízbemártott test törvénye kiderült.
Vezetőm hadonászva közeledik a tudós felé. Átlépi a kaput.
– Szégyelld magad! Emberhazád árulója vagy, gonoszságra akarod felhasználni a nagy felfedezést, amivel halhatatlan elődöd boldogítani vélte honfitársaid!

>!
danaida P

Két elhatárolt világegyetem olvad össze. Füled mámorában látod a hangot, szemed mámorában hallod a színt.

176. oldal, Ötödik közlés - A Hatodik Kiterjedés városa: A Megvalósult Vágy 1 Színek és hangok (Akkord, 2008)

>!
danaida P

Talán a Szaturnuszon látta e tájat a festőmuzsikus, aki e színeket és hangokat összekeverte. A Szaturnuszon, amelynek tömege gomolygó ködpára. Hangos tűzfelhők kavarognak, s néha a felhők közül kibukkan a hétszínű Abroncs, a Varázsgyűrű ívének egy szeletkéje, smaragdköveivel a meteoroknak.

178. oldal, Ötödik közlés - A Hatodik Kiterjedés városa: A Megvalósult Vágy 1 Színek és hangok (Akkord, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Sienna Cole: Reményszimfónia
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
Marilyn Miller: Hozzád tartozva
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Ella Steel: Sors-Fordító