Karinthy ​Frigyes összes költeménye 5 csillagozás

Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye

Karinthy költői életműve nem túl terjedelmes: a kötet az „igazi” verseken kívül tartalmazza műfordításait, valamint az Így írtok ti című kötet remek verses paródiáit, parafrázisait is. Az eredeti költemények tulajdonképpen nem revelálnak igazán nagy költőt, Karinthy sok verse egyszerűen csak verses novella, néha csak verses humoreszk (Együgyű mese; Mariska és Károly bácsi; Karácsonyi karének; Tomi; Érdi erdő stb.). Ambiciózusabb, költőibb alkotásai közül is sok haloványabb utánérzése nagy novelláinak, allegorikus látomásainak, különös, groteszk szimbólumainak.

Ám van a szerzőnek néhány nagy, kiemelkedően jelentős verse. Ezek szinte kivétel nélkül igazi versek, nem verssé tördelt prózák, általában nem is hosszúak. Ezeket a verseket (Pitypang; "Struggle for Life") szinte mindenki ismeri, mindenkor népszerűek voltak. Miattuk vélekednek sokan úgy, hogy Karinthy – költőként is – egyenrangú társa a Nyugat nagy nemzedékének.

>!
ISBN: 9789639555042
>!
Írásművek, 2010
266 oldal · ISBN: 9789638883636

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Trillian>!
Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye

A könyv öt részből állt. Az első kettő igen kevéssé nyerte el a tettszésemet, ezek pedig a Nem mondhatom el senkinek, és a az Üzenet a palackban című kötetetk voltak. Az azt követő Versek és dalok annál inkább tetszettek. Szinte az összes humoros írás, fele akkora sorokkal, mint Karinthy előző versei. Volt amit még ismerőseimnek is elküldtem, annyira tetszett. A fordításai is helyt kaptak a könyvben, ám a minőségüket nem tudom értékelni az eredeti művek ismerete nélkül. Ezt figyelmen kívül hagyva tetszettek. Az utolsó rész pedig az Így írtok ti könyvben szereplő versek voltak. Ezek is tetszettek, azokat pedig főként szívesen olvastam, amelyeknél a szerzők eredeti műveit is ismertem. Egyszer majd szívesen sort kerítek az egész Így írtok ti-re. Összességében pozitívabb hangvételű írásokat vártam a szerzőtől, de egyszer jó volt a verseit is megismerni.

katalinfuleki>!
Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye

A Nem mondhatom el senkinek, a krdvenc versem. Imadom!
Karinthy költészete kötelező, mindenkinek!!

Ramz P>!
Karinthy Frigyes: Karinthy Frigyes összes költeménye

Számomra Karinthy a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a verseit korábban is ismertem, de úgy gondoltam, el kell olvasnom az összeset egymás után, rendesen. Megérte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes versei
Radnóti Miklós: Válogatott versek / Ikrek hava
Pilinszky János: Pilinszky János összegyűjtött versei
Radnóti Miklós: Erőltetett menet
Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje / Őzanyó
Radnóti Miklós: Tajtékos ég
József Attila: József Attila válogatott versei