Karácsonyi ​társasjáték 124 csillagozás

Változatok egy ünnepre
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Aki ​az 1920-as, 30-as években decembertájt betévedt a Hadik vagy a New York kávéházba, sokszor láthatott a kis márványasztaloknál a szokásosnál buzgóbban körmölő írókat, költőket. Köztük Karinthy Frigyest is. A korszak legolvasottabb társasági lapjai, mint Az Est vagy a Színházi Élet év vége felé felkértek ismert művészeket, hogy írjanak a karácsonyi, szilveszteri számba. És ilyenkor nemegyszer remekművek születtek – Karinthy tollából is.
Felemelőn ünnepélyes vagy fájón nosztalgikus költemények, bölcs humorral átszőtt novellák, gyermeki játékossággal megírt humoreszkek, szatirikus karcolatok, pazar irodalmi paródiák, jövőbe látó, csodás történetek, amelyeknek témája kivétel nélkül a karácsony és a szilveszter. Megannyi ritkaság- és újdonságszámba menő írás – ezeket gyűjti csokorba a Karácsonyi társasjáték című válogatás, amelynek nem egy darabja most először jelenik meg kötetben, a felfedezés örömét kínálva az olvasónak.
Irodalmi unikum az 1927-es Tíz elmúlt év híres… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2020
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754008 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 15

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Nekem sajnos ez se tetszett. Ennek se volt sok ünnepi hangulata. Mindenesetre az biztos, hogy mindkét kötet nagyon szép, igényes kivitelű, az illusztrációk is érdekesek ugyanakkor kellemesek. De ez a legtöbb pozitívum, amit el tudok mondani róluk. Egy-két jópofa dolog azért volt, a gombócevő verseny leírását pl. kifejezetten szórakoztatónak találtam, de ez azért elég kevéske sajnos az igazi élvezethez.

8 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Csodaszépen illusztrált, igazán tetszetős karácsonyi díszkiadásban olvashatjuk Karinthy Frigyes karácsonyi tematikájú írásait. Meglehetősen ambivalens az érzéseim a kötettel kapcsolatban és úgy érzem, hogy jelen esetben tényleg igaz lenne a mondás, hogy a kevesebb néha több. A kötet első felében szereplő írásokat kifejezetten élvezetes volt olvasni, azonban úgy éreztem, hogy a kötet végén szereplő Hangulat-alosztály és A költőnek nincs ünnepe nem kapcsolódik szervesen az előző részekhez és igazából csak a hely kitöltésére, szükséges oldalszám elérésére szolgáltak. A „Tíz elmúlt év híres pesti társasjátéka” volt számomra a legerősebb rész, a bravúros nyelvi játékokat úgy ízlelgettem magamban, mint egy – egy szem finom szaloncukrot. A Tündérország novellái is igazi karácsonyi hangulatot varázsoltak, jó érzés volt kicsit nosztalgiázni a száz évvel ezelőtti humor és irodalmi élet világába. Éppen ezért sajnálom, hogy a kötet második felében egyfajta „töltelékként” kevésbé kiemelkedő írások kaptak helyet.

Milli88 P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Örülök, hogy erre a kötetre esett a választásom első 2021-es olvasmánynak.
Különleges volt a hangulata. Jó volt visszatekinteni a múlt Magyarországába. Karinthy vitathatatlanul jól ír, az oldalak szinte maguktól elolvasódtak. Az első fele kifejezetten tetszett, viszont az a rész, ahol elkezdi kiárusítani év végén a noteszeit számomra vontatott volt, ott nem egyszer majd leragadt a szemem, sok ismétlődés szerepelt benne. Viszont ennek ellenére sem bántam meg, hogy elolvastam, mert tényleg különleges a kiadás. Örülök, hogy a polcomon tudhatom.

nope P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Csalódott vagyok.
Nagyon tetszik a kivitelezés, a fülszöveg és igazán jól indult a könyv. Aztán valahol a kötet felénél elveszett a lendület és a vége már kimondottan szenvedés volt. Azok a fejezetek, amikben a fel nem használt ötletek szerepeltek szörnyűek voltak. Az, hogy minden év végén kiárusítja a megmaradt gondolatokat, határozottan jó, viszont egy kötetbe összefoglalva, egymás utáni fejezetekben már nem volt élvezhető, főleg mivel ismétlődések is voltak benne.
A kötet második felében levő történetek egyébként is erőltetetteknek hatottak számomra.
Karinthy kétségtelenül rendkívül művelt és tájékozott ember volt, viszont ezekből a rövid írásokból süt az egoizmus, amivel szintén nem tudtam szimpatizálni.
Adok 3,5 csillagot, mert a kötet első fele tényleg tetszett, de a másodikat remélem, gyorsan el tudom felejteni.

csucsorka P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Fényévekkel veri az ugyanezen célból készült Kosztolányi-kötetet. Talán ezért is van, hogy Karinthy a legjobb haverom lett volna, Dide pedig…

Karinthy zsenialitása még úgy is megrendítő, hogy ezen a zsenialitáson közben könnyesre röhögöm magamat. Én nem tudom, mi volt ennek az embernek az agya helyén – nem evilági figura volt, az biztos.

Tökéletes karácsonyra hangoló olvasmány, a Libriben most csak 11.000 forintért a tiéd lehet!

3 hozzászólás
Marianngabriella P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Még az ünnepek előtt olvastam, szándékosan a készülődés közben. Láttam volt akinek nem tetszett, nekem viszont sikerült hangulatot teremtenie. Igazán szép kiadás, bár nekem a tavalyi zöld szín jobban tetszett, de az idei borítók hangulatosabbak lettek.
Szeretem Karinthyt és ez a kötet egy kicsit közelebb vitt hozzá és ahhoz a korhoz, amiben élt. Szívesen részese lettem volna. Ahogy a könyv is felvezeti, hogy gyakran lehetett találkozni magyar írókkal és költökkel, akik műveiken dolgoztak. Csodás lehetett.
A történetek benne érdekesek voltak, a társasjátékok pedig érdekesek voltak. Sokat el sem tudtam képzelni, hogy ilyet játszottak akkoribban. De ha őszinte akarok lenni, kevés formáját tudom elképzelni a szórakozásnak, ha erre a korra gondolok.
A könyvet viszont ajánlom ünnepi készülődésre, vagy csak úgy egy kis lelki töltődéshez. Mindenképp élvezetes.

kratas P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Hát, felemásak az érzelmeim. A társasjátékokról szóló írás jó volt (csak nem karácsonyi szerintem, de mindegy). A Karácsonyország és A költő c. műveken jót vigyorogtam, de a másik két írás ebben a részben elég fanyarra sikeredett. A Gombócverseny és a Karácsony a pokolban az abszolút két kedvencem, de a többi annyira nem vett meg, a szilveszteri írásokból pedig enyhe depresszió jött csak át. Sajnálom.

gabiica P>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Azt kell mondjam, hogy sajnos kevésbé tetszett, mint a Kosztolányi kötet. Nagy hévvvel vetettem bele magam az olvasásába, érdekelt, hogy milyen gyűjteményt állítottak össze, de valahogy hamar elfogyott ez a hév.
Sokszor vontatott volt, főleg a kötet második fele, így nehezen is haladtam az olvasásával. Számomra a kiemelt történet a Gombócverseny, az belopta magát a szívembe.
Az illusztrációk szerintem jól illettek a kötet hangulatához, amely azért részben még visszaadta a karácsony élményét.

dre>!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Szórakoztató, elgondolkodtató, helyenként szomorkás válogatás nagyon szép kiadásban, de én valami „ünnepibbet” vártam. Nem mindenhol lehetett érezni a karácsonyhoz, szilveszterhez való kapcsolódást, ami igazából nem olyan nagy baj, de én személy szerint másra számítottam. Ettől függetlenül Karinthy továbbra is az egyik kedvenc magyar íróm marad.

Pistacchio >!
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Ez az első olvasásom Karinthy Frigyestől, megérte megvenni a könyvet. Az utóbbi időben csak külföldi, kortárs íróktól olvastam, jó volt most magyar klasszikust kézbevenni. Elgondolkodtató és humoros írások is vannak benne. Persze ez nem 21. századi humor, sokkal inkább egy másik koré: intelligens, értelmiségi embereké. Vannak erősebb és kicsit gyengébb elbeszélések, de összességében csak ajánlani tudom annak, aki valami értelmeset és igényeset szeretne olvasni.


Népszerű idézetek

Nettikó>!

Férfihiba: összetéveszteni az őszinteséget az igazsággal.
Női bűn: összetéveszteni az őszinteséget az exhibicionizmussal.

178. oldal Szilveszter

steinerszofi P>!

Ne becsüljük le a játékot, akármilyen gyerekes is – ha annak az ösztönnek gyökerét keressük, amiért játszanunk kell, rábukkanunk a másik ösztön gyökerére, melyből a nagy felfedezések vagy megismerések származtak. Sokszor kerestek aranyat, akik puskaport találtak, és nem tudhatják, mikor fordul komolyra a játék, vagy mikor válik játékos, jelentéktelen semmiséggé a véres valóság.

17. oldal

Pistacchio >!

Minden szellemi alkotás értéke fordított arányban áll azok számával, akik létrehozzák.

229. oldal

Nettikó>!

Mi a véleménye a nőkről? Még nincs véleményem. Még nőm van.
A női nemről? A női „nem”-et nem ismerem. Csak a női igent.

168. oldal A Színházi Élet Törvényszéke

Kapcsolódó szócikkek: nők
budvigszandi P>!

Holott minden jellemzés viszonylagos: arra éppoly jellemző, aki adja, mint akiről szól.

214. oldal

flamepetals>!

Erőszak, zsarnokság. Nem az felelős érte, aki csinálja. Az felelős, aki elviseli. A megázott embert látva nem az esőt fogod szidni, hanem őt, hogy nem hord esernyőt.

223. oldal, Csődtömeg a noteszemből

Kapcsolódó szócikkek: esernyő
Könyvözön>!

Könyv alatt, természetesen apró dobozt kell elképzelni, amiben hajszálvékony drótok keringenek, ezekre van felvéve minden, amit a szerző közölni szeretne az olvasóval illetve a nézővel.

Etike P>!

Műfordítás. Az étkezőkocsiban odajött hozzám a főúr, hogy fizessek. Ragaszkodtam hozzá, hogy csak abban az esetben, ha előbb egy népdalt elénekel. Csodálkozására a német feliratra mutattam: Es wird gebeien, nur gegen Nóta zu zahlen.

Témaleltár a noteszemből


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Régi karácsony
Király Levente (szerk.): Ünnepek ünnepe
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Nina Collins: Az őrangyal
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Győri Anna (szerk.): A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek
Elyn Vee N.: Santa Night
Agatha Christie: Adventi krimik