Karácsonyi ​társasjáték 4 csillagozás

Változatok egy ünnepre
Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Aki ​az 1920-as, 30-as években decembertájt betévedt a Hadik vagy a New York kávéházba, sokszor láthatott a kis márványasztaloknál a szokásosnál buzgóbban körmölő írókat, költőket. Köztük Karinthy Frigyest is. A korszak legolvasottabb társasági lapjai, mint Az Est vagy a Színházi Élet év vége felé felkértek ismert művészeket, hogy írjanak a karácsonyi, szilveszteri számba. És ilyenkor nemegyszer remekművek születtek – Karinthy tollából is.
Felemelőn ünnepélyes vagy fájón nosztalgikus költemények, bölcs humorral átszőtt novellák, gyermeki játékossággal megírt humoreszkek, szatirikus karcolatok, pazar irodalmi paródiák, jövőbe látó, csodás történetek, amelyeknek témája kivétel nélkül a karácsony és a szilveszter. Megannyi ritkaság- és újdonságszámba menő írás – ezeket gyűjti csokorba a Karácsonyi társasjáték című válogatás, amelynek nem egy darabja most először jelenik meg kötetben, a felfedezés örömét kínálva az olvasónak.
Irodalmi unikum az 1927-es Tíz elmúlt év híres… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Jaffa, Budapest, 2020
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634754008 · Illusztrálta: Nagy Norbert

Most olvassa 6

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 67


Népszerű idézetek

steinerszofi P>!

Ne becsüljük le a játékot, akármilyen gyerekes is – ha annak az ösztönnek gyökerét keressük, amiért játszanunk kell, rábukkanunk a másik ösztön gyökerére, melyből a nagy felfedezések vagy megismerések származtak. Sokszor kerestek aranyat, akik puskaport találtak, és nem tudhatják, mikor fordul komolyra a játék, vagy mikor válik játékos, jelentéktelen semmiséggé a véres valóság.

17. oldal

Lexen P>!

Ha harminc vagy negyven év múlva valaki kezébe veszi majd ennek a korszaknak szórakoztató lapjait, és lapozgat benne, hogy képet kapjon róla, hogy folyt a szórakozások mindennapi élete, világrengető háborúk és forradalmak korában; nem hisz majd a szemének, hogy ez lehetséges volt. Korszakok omlottak össze, szörnyű recsegssel, fejtetőn álltak házak, tébolyult vonatok szaladgáltak, és jajgatva kavargott minden a kizökkent idő medrében – s mikor nem volt biztos az élet se földön, se égben, s minden napnak akkora szenzáéciója volt, amekkorából azelőtt öt évtzedre jutott egy –, ez ijesztő és lángoló napokban Pesten és vidéken egész csomó ember azon mulatott és törte a fejét, hogy hány híres ember van, akinek a neve B-vel vagy K-val kezdődik – hogy miképpen lehetne egy szót, egy nevet vagy egész jelmondatot elhelyezni, beleilleszteni értelmes mondatokba.

15. oldal, Tíz elmúlt év híres pesti társasjátékai

Lexen P>!

Költőhöz küldeni a szobalányt, hogy egész éjjel nem tudtam aludni, az egyik szó nem jutott eszembe abból a versből, amit tizenkét év előtt írt a Kiskunmajsa és Vidéke című lapban – boldoggá tenne, ha megmondaná, mert kívülről tudom az egészet, csak az az egy szó… (Szobalány lehet csinos.)

76. oldal, Karácsonyi ingyen árjegyzék

Lexen P>!

CÉGVEZETŐ nézi a könyvet. Lelket kínálnak eldásra. Elég jó karban van.
IGAZGATÓ Politikus? Az nem kell. Eladják, és nem szállítják.

88. oldal, Karácsony a Pokolban

Lexen P>!

Népeket elsöprő háborúk, Asszíria összeomlása, fölrészek eltűnése a tenger alá annyi nyomot se hagyott, hogy emlékezne rá korunk gyermeke – de mindenki tud róla, hogy volt egy Homérosz, aki úgy állította össze a szótagokat, hogy ritmus jött ki belőle (…)

17. oldal

Lexen P>!

Egyébként ez a játék úgy kezdődött, hogy ketten ültek unatkozva, két olyan ember, aki sok verset tud és szeret idézni. Az egyik szórakozottan megszólalt, és mintegy maga elé beszélve ezt mondta:

Micsináltam a micsodába,
Micsináltam a micsodára?

A körülállók nagyra meresztették a szemület, a másik azonban, akinek nevét szerénységem tiltja megnevezni, anélkül, hogy odafordult volna, hanyagul és előkelően, gondolkodás nélkül így felelt:

Befordultam a konyhába,
Rágyújtottam a pipára.

18-19. oldal

Lexen P>!

És megszületett a legújabb játék, aminek ma már championjai és matadorjai vannak a legkiválóbb írók közt, akikre ha egyszerűen ráförmedsz, hogy teszem föl: Micsodába micsinált a milyen csoda?, szemrebbenés nélkül és csalhatatlan bizonyossággal kivágják, hogy Felhőbe hanyatlott a drégelyi rom.

Lexen P>!

A kecskerím komikuma – ha jól csináljuk – éppen abban a nagyképűségben rejlik, hogy két verssort – ami nyilvánvalóan úgy jött létre, hogy a szavak tengerében nagy nehezen találtunk két olyan szót, amiknek ha a kezdőbetűit felcseréljük, két új szó keletkzik belőle – úgy rakunk össze, mintha előbb holmi mély igazságot fedeztünk volna fel, s ahhoz találtuk volna véletlenül a csengő kínrímet.

20-21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Régi karácsony
Fekete István: Téli berek
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Dickens Károly: Karácsoni ének
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Donászy Magda: A kíváncsi bocs
Bérczi Ottó: Mikulástól Karácsonyig
Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt: Brumnabás karácsonya