Gellérthegyi ​álmok 2 csillagozás

Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1970

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
542 oldal · ISBN: 9631518426
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
540 oldal · ISBN: 963151272X
>!
Magvető, Budapest, 1970
124 oldal

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
nadasdit P
Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok

Alapjában véve tetszett, a mondani valójával nem értek egyet mindenhol. Majd még olvasok Karinthy Ferenctől ezt-azt. Tartalom szerint kicsit kielemeztem:

Ezer év (dráma): Az emberi butaságról szól, arról hogy mennyire buta szinten tartották az embereket a szegénységgel, a nyomorral, és még a józan paraszti eszük sem fejlődött ki. De hogy az 1000 éves kereszténység tette volna ezt, és a kommunizmus hozta volna el az észt, azt kötve hiszem. Kicsit gyanús….

Szellemidézés (színmű): Egy kiégett íróról, és annak családjáról szól, akik az adósságban is habzsolják az életet, kiutat keresve a szellemi-lelki nyomorúságukból. Van egy rendes szakácsnőjük, aki lekvárt főz be nekik, de jönnek a dorbézoló „barátok”, és a meleg dunsztból kizabálják a lekvárt. Vannak ilyen emberek, idejönnek és felzabálják a jövőnket. Ha hagyjuk…

Gellérthegyi álmok (játék): Egy lány és egy fiú játéka, élni akarása, jövőtervezése egy üres budai villában ’45 telén az ostrom alatt. Játék a félelem ellen, mely fojtogatja őket. Lesz-e jövőjük, vagy csak játék az is?

Hetvenes évek (dráma): Két generáció vívódása egy Dunakanyarban lévő villában, melyet a víz ostromol. Vajon a köztük lévő szakadék, a múlt és a jövő áthidalható-e? Vajon az idősebb ember fiatal szeretőjének lenyúlása helyes-e? Aztán ha választani kell majd karrier és szerelem közt, kinek ki marad? Ki tudja….

Hosszú weekend (színmű): Egy elképzelt amerikai nyaraló, amolyan farm szerű, ahol különféle nációk intellektueljei gyűlnek össze és marhaságokat csinálnak. Ez körülbelül ennyiről is szól.

Házszentelő (dráma): Emiatt olvastam el az egész könyvet. Elvileg ebből készült a „Gyertek el a névnapomra” c. film. Azt feszegeti, hogy meddig lehet a hatalmasoknak takargatni valamit, ami bűncselekmény. Meddig lehet maszatolni egy ügyet, meddig mehet el az újságírónő, amikor már az ő élete is veszélyben van? Akik létrehozták a szocializmust, akik harcoltak érte, miért akarják kiskirályokként lerombolni?

Maszlag (Machiavelli nyomán az Arno partjáról a Dunához kanyarítva): Egy vallásos asszony elcsábítása, ármány, cselszövés, fondorlat és hiszékenység által. Egy régebbi kor, egy újabb erkölcs…


Hasonló könyvek címkék alapján

Spiró György: Honderű
Márai Sándor: Kaland
Molnár Ferenc: Színművek
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom
Örkény István: Tóték (színdarab)
Székely Csaba: Bányavidék
Örkény István: Pisti a vérzivatarban
Szabó Magda: A macskák szerdája
Illyés Gyula: Fáklyaláng