Budapesti ​tavasz 40 csillagozás

Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Apám egész életműve a túlélésről szól. Arról, hogy trükkel, csellel, ravaszsággal, de túl lehet élni, túl kell élni még a szörnyűségeket is. Apám anyjának, Böhm Arankának például nem sikerült. Zalaegerszegről vitte a marhavagon Auschwitzba. Ez is ott lüktet a történet mögött. Cini ifjú társaságát már más fából faragták. Ennek a pesti polgári értelmiségi körnek az a képesség is megadatott, hogy játékkal, rafinériával, vagánysággal, olykor pajzánsággal győzve le akár a tragédiát is, a múltjuktól is röhögve búcsúzzanak.

A Budapesti tavasz című filmet 1955-ben a felszabadulás tizedik évfordulóján mutatták be. A filmplakáton Gábor Miklós és Gordon Zsuzsa ölelkezik. Kibomló szerelmük mögött a romos város, a semmibe zuhanó ablakaival. A főszereplőt Jutkának hívják. Cini a regény írásakor adoptálta a nővéremet, Jutkát. A családi események is beépültek az írásaiba. Ahogy az egész élete. Ez is a szellemidézés egy darabja.

Karinthy Márton

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Harminc Év Magvető · Karinthy Ferenc művei Szépirodalmi · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
284 oldal · ISBN: 9789639752115
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1985
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631596315
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1982
206 oldal · ISBN: 9631522423

9 további kiadás


Enciklopédia 73

Helyszínek népszerűség szerint

ELTE · Esterházy utca · Széchenyi lánchíd


Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

A Budapesti tavasz a magyar főváros és felmenőim regénye is. Azé a fővárosé, amelyet a II VH-ban meggyaláztak, lakosait megtizedelték, épületeit rommá lőtték. Ezt a könyv gyönyörű képekben – már ha lehetnek e virtuális képek gyönyörűek – csodálatosan megörökíti. A pincékben-lakás és az éhezés apámék része is volt. Miközben olvastam, eszembe ötlöttek a történetek, melyeket a megszállásról, majd a „zabráló” és „maljenkie rabót”-ra vivő oroszok tevékenységéről mesélt. Ugyanakkor nemigen értem Karinthy Ferenc bírálóit, hisz bármilyen visszaélések is történtek a második, harmadik vonalban érkező orosz katonák részéről, a város mégis felszabadult az embertelen német fasiszta és a magyar nyilas uralom alól. Ez pedig szabad fellélegzést jelentett…
A könyv pergő, filmszerű, nem véletlenül tetszett egy korábbi nemzedéknek Gábor Miklós alakítása.
Ajánlom!

gesztenye11 >!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

A regény szépen van megírva. Szépen, ha nevezhetjük így azt a történetet, ami 1944–1945 telén, az ostromlott és körülzárt Budapesten játszódik. Különböző helyről érkező, különböző származású és korú emberek összezárva, már ez maga egy dráma. Ami meg történik, az már csak a ráadás. Van benne szerelmi szál – és van tragédia. Ha néha nem érezné az író, hogy a kornak kell megfelelni, akkor 5*. Így a regény csak 4,5 – de mivel az általam olvasott kötetben szerepel még nyolc, főleg családi, életrajzi ihletésű elbeszélés is, közülük egyik-másiknak a színvonala rontja az átlagot. Nekem legjobban közülük a „Baracklekvár” tetszett, és – sportszerető lévén – a „Ferencvárosi szív”. Legkevésbé pedig a „Hátország”. Így a vége csak 4*. De magát a regényt tudom ajánlani a Budapestet szeretőknek, a háborús, illetve a romantikus regények kedvelőinek.

vargajudit P>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Persze, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a regény keletkezési időpontját, nyilván amiatt van, de nagyon szocreálra sikeredett. A szereplők és az események meglehetősen sematikusak, és didaktikusságért sem kell a szomszédba mennünk. Amolyan néptanító jellegű.
Nem olvastam még mást az ifjabb Karinthytól, de feltételezem és remélem, hogy nem ez a legjobb regénye.

1 hozzászólás
labdarozsa>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Ez a könyv olyan volt, hogy sokáig csak nézegettem a polcon, aztán egyszer gondoltam egyet, megfogtam, leültem a fotelembe, majd tíz órával később vettem észre, hogy vége lett.

AeS P>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Szobotka Tibornak mondta, vagy írta egyszer valaki, hogy most már igazán meg kellene írni Budapest regényét. Szerintem Karinthy Ferenc megírta.
A második világháború utolsó napjai az ostromlott városban, sosem olvastam még ilyen szépen megírva. (Már amennyire ezt meg lehet, de értjük, ugye.) Minden kép előttem van, azóta is.
A karakterek számomra kicsit elnagyoltak, az izgalmas szálak elvarratlanok és befejezetlenek, olvastam volna még pár száz oldalon keresztül…

Cicagerinc>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Évek óta nézegetem a polcon, nem tudtam, hogy miről szól. Tudtam, hogy Karinthy Frigyes fia írta, de mégsem mertem neki esélyt adni. Aztán most egy kihívás miatt szükségem volt rá, és gondoltam, akkor most hozzáfogok. És milyen jól tettem!
A könyv 1944 -1945 telén játszódik, a középpontjában egy fiatal katonával, Pintér Zoltánnal, aki dezertál, hazaszökik Győrből Pestre egy másik katonatársával, Gazsóval. És innentől kezdve ennek a két fiatalembernek az élete a háború sodrásába kerül, megtörténik velük minden, ami az ostromlott Budapesten megtörténhet. Sose olvastam még Budapest ostromáról, de ez egy kifejezetten érdekes téma, és úgy gondolom, jól megvolt írva ez a könyv. Megható, szívfacsaró, rengeteg érzelmet kiváltott belőlem. Még a könnyem is kicsordult, amikor Zoltán elkísérte azt a kis zsidó lánykát egy biztonságos helyre. Főleg akkor tört el nálam a mécses, amikor a 3-4 éves kisgyerek nem egyszerre ette meg az édességet, hanem tett belőle a zsebébe is, mondván, „legyen belőle holnap is”. :'(
Zoltán szerintem kicsit felnőtté vált ebben a történetben. Megtanult szeretni, élni, félni, óvni. Addig „csak egy diák” volt, a könyv végére felnőtt férfivá vált.

Mária P>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

A körülzárt város fekete-fehérben pergő képei, az utolsó hetek háborús mindennapjai tetszettek a legjobban. Némely mesés epizódot feleslegesnek éreztem (Zoltán és Jutka a fogdában, Turumbek és Gazsó a bank épületében, majd a ház udvarán).
Számomra a regény itt fejeződött be:
https://moly.hu/idezetek/766859

Joeymano>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Azért vannak benne Oscar-díjas jelenetek. Amikor Zoltán elvitte a lóhúst lakótársa szüleinek, cserébe ők kértek még egy szívességet: vigyen el egy kislányt egy megadott címre. A romokban heverő Budapesten egy rettegő diák kézen fogva vezet egy hároméves kislányt, aki már felfogja, hogy ami körülötte van, az nincs rendjén. Zoltán tapogatózva kérdezgeti, de folyton belenyúl valamibe, ami már nincs, vagy nem is lehetett.
Érdekes volt Budapest szemszögéből látni az 1945-ös évbe való belépést, az orosz (a könyv szereplőinek szemében) felszabadítást. És tényleg, hogy merészelték harcszintérnek tekinteni azt a gyönyörű várost a németek és az oroszok?!
Karinthy szókincse ugyan nem érheti utol Karinthy Frigyesét, de a maga egyszerű fogalmazásmódjával is tudott nagyon mélyet ütni.

geucsa>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Nagyon szép regény. Nem számítottam ennyire jóra. Biztosan olvasok még Karinthy Ferenctől.
Mozgalmas, sehol sem ül le, érdekfeszítő, megható, pereg, látszik, mint egy film. Bárkinek ajánlom.

Beja>!
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

Azt nem mondom, hogy életem első háborús könyve… nem szeretem a témát, így nem is keresem a hasonszőrű irodalmat…
Azért végigjártam a főhősökkel a várost, voltak helyek, melyekről tudtam is… az utolsó fejezet viszont nagyon tetszett. Ha lehet úgy fogalmazni, szééép.


Népszerű idézetek

Bla IP>!

– Milyen okból akarsz te megszökni? – kérdezte Gazsó nem titkolt gyanakvással…
– Milyen okból maradjak itt? – válaszolt amaz.

17. oldal

Carmilla >!

     – Rendszerváltozás… nehogy félre tessék érteni: itt csupán arról van szó, hogy az egyik fajta bürokráciát a másik bürokrácia váltja fel.

25. oldal (Szépirodalmi, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: bürokrácia
AeS P>!

A múltkor olvastam egy regényt, ott mondta valaki: „Bölcsész vagyok, a felesleges tudományok doktora.”

82. oldal (Ulpius-ház, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: bölcsész
gesztenye11 >!

– Katona bácsi, jó étvágyat a babgulyáshoz! És kellemes utat Szibériába!

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: babgulyás · D bácsi · katona · Szibéria
gesztenye11 >!

De annak az egymilliónak, vagy másfél milliónak, aki a pincében kucorog vagy a vackait keresi össze – nincs hova mennie innen.

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest ostroma · emberek · pince
AeS P>!

– Tulajdonképpen miért hordja még mindig ezt a vacakot? – kérdezte az igazgató. – Ma sem értem, mit tudott szeretni egy ilyen kis mezei jogászon, lényegében egy butuska szépfiú, egy áramvonalas trubadúr…
– Mit szerettem? – ment bele a nő a párharcba acsarkodva. – Mindent: a szemét, a száját, kezét, nevetését, érti? Egy mozdulatáért akármikor meg tudtam volna halni, érti?

189. oldal (Ulpius-ház, 2007)

Bla IP>!

…itt született, itt élte huszonkét esztendejét, s most rövid távollét után elborzadt a város némaságán.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: némaság · születés
Carmilla >!

Hatalmas, iszonyú haragos volt a folyó, mint egy pikkelyes, mindent elemésztő szörny. A jég röpült és énekelt a hátán: el akarta sodorni a Lánchidat, a csipkés tornyú, sötét Országházat, a partot, az egész várost.

151. oldal (Szépirodalmi, 1985)

geucsa>!

Nézte a madarat, a hegyet, az Erzsébet-hídnak a házak fölé nyúló, sárga tornyát bénán lecsüngő láncaival, a végtelen, megtiport várost torka elszorult, szeméből ki akartak törni a könnyek, és életében először kimondta ezt a szót: hazám.

24. rész

Kapcsolódó szócikkek: Erzsébet híd
gesztenye11 >!

Egyetlen részletről sem feledkezve meg, elmondta, hogyan töltötték a hurkát, kolbászt, mit raktak a gömböcbe, hol olvasztották a zsírt. Este orjalevessel kezdték, csigatésztával, májgombóccal, arra toros káposzta következett kétöklömnyi töltelékkel, oldalassal, karmonádli és ropogós, piros kolbász.

199-200. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kondor Vilmos: A budapesti kém
Tomcsik Nóra: Tél Berlinben
David Benioff: Tolvajok tele
Gárdos Péter: Hajnali láz
Kristin Hannah: Téli kert
William Wharton: Éjfélre kitisztul
Jeroen Olyslaegers: Védőr
Shan Sa: A gójátékos
Umberto Eco: A rózsa neve
Lev Tolsztoj: Háború és béke