Jagannath 5 csillagozás

Stories
Karin Tidbeck: Jagannath Karin Tidbeck: Jagannath

Enter ​the strange and wonderful world of Swedish sensation Karin Tidbeck with this feast of darkly fantastical stories. Whether through the falsified historical record of the uniquely weird Swedish creature known as the “Pyret” or the title story, “Jagannath,” about a biological ark in the far future, Tidbeck’s unique imagination will enthrall, amuse, and unsettle you. How else to describe a collection that includes “Cloudberry Jam,” a story that opens with the line “I made you in a tin can”? Marvels, quirky character studies, and outright surreal monstrosities await you in what is likely to be one of the most talked-about short story collections of the year.

Tidbeck is a rising star in her native country, having published a collection there in Swedish, won a prestigious literary grant, and just sold her first novel to Sweden’s largest publisher. A graduate of the iconic Clarion Writer’s Workshop at the University of California, San Diego, in 2010, her publication history… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Vintage, London, 2018
158 oldal · ASIN: B074DGKYQX
>!
Cheeky Frawg Books, Tallahassee, Florida, 2012
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780985790400

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

littlelinda>!
Karin Tidbeck: Jagannath

Az első novelláskötet amit svéd írótól olvastam (ebben a műfajban, meg úgy általában is), és nagyon lenyűgözött. Imádtam Tidbeck stílusát: a leírásai gördülékenyek, nagyon gyorsan és könnyen lehet haladni a novellákkal, már a rövidségük miatt is, és akármennyire furcsák is történetek, fentartják az olvasó figyelmét. Az egyetlen „negatívum”, hogy a legtöbb novella hirtelen ér véget és nyitott befejezést hagy maga után, miközben olyan dolgok jelennek meg, amikről más még sehol nem ír (szerintem legalábbis). Ami a leginkább lenyűgözött a kötetben, hogy az utolsó két novella abszolút különbözik az előzőektől, főképp stílusban a hirtelen groteszk és gyomorforgató leírások miatt, és ahogy a korábbi novellákban jelenlévő miszitkus és folklról elemek teljesen eltűnnek. Az egyetlen, ami nem tetszett annyira ebben a két novellában, hogy az összes többihez tudtam valamilyen jelentést társítani, de ezekhez semmilyet. De lehet nem is kell, ez az igazán jó a novellákban :DD A kedvenceim egyértelműen a Some Letters for Ove Lindström és a Pyret voltak.

pensive_hare>!
Karin Tidbeck: Jagannath

Nagyon szerettem olvasni. Olyan, mint egy gondolatkísérlet-gyűjtemény, csupa szürreális szituációval. Nagyon ötletesen fonta egybe a svéd folklórt a weirddel és a sci-fivel, és bár nem anyanyelve az angol, saját maga fordította a történeteit, amivel adott egy plusz hangulatot az egésznek. Ahogy az utószóban is írja, egészen más az, amikor valaki nem az anyanyelvén fogalmaz, mert óhatatlanul is máshogyan közelíti meg a fogalmakat, egészen új, néha meglepő szókapcsolatokat talál, amik aztán oda passzolnak, ahova kell. Pont, mint a kötetben helyet kapó novellák.


Népszerű idézetek

thuringwethil P>!

I was fifteen years old when I devoured all of H. P. Lovecraft’s translated works in two weeks and had a short but near-psychotic revelation that all of it was true. I recovered, but reality still has a bit of a wobble.

Afterword: Transposing Worlds

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
Gudmundur P>!

Franz Hiller, a physician, fell in love with an airship.

(első mondat)

thuringwethil P>!

“I have to know,” said Augusta. “What is the nature of the world?”
The djinneya smiled with both rows of teeth.
“Which one?”

Augusta Prima

Gudmundur P>!

In some places, time is a weak and occasional phenomenon. Unless someone claims time to pass, it might not, or does so only partly; events curl in on themselves to form spirals or circles.

111. oldal, Aunts (Cheeky Frawg Books, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Matheson: The Best of Richard Matheson
Mort Castle – Sam Weller (szerk.): Shadow Show
Neil Gaiman: Trigger Warning
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
Kelly Link: Magic for Beginners
An Enchanted Season
Marissa Meyer: Glitches
P. Djèlí Clark: A Dead Djinn in Cairo
Ilona Andrews: Silent Blade
Brandon Sanderson: Dreamer