Sebek (Grant County 2.) 170 csillagozás

Karin Slaughter: Sebek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Heartsdale kis porfészek a semmi határában. Az augusztusi hőségben a görkorcsolyapályánál egy fiatal lány összeszólalkozik a barátjával, mindez lövöldözésbe torkollik – látszólag egyszerű eset, de Jeffrey Tolliver nyomozó ezennel szörnyű bűnténybe keveredik. A boncolásnál kiderül, hogy a lány szexuális zaklatásnak és rituális csonkításnak is ki volt téve, de a család és a barátok eltitkolnak valamit a múltból, ami nyomra vezethetné Tollivert. A hallgatásnak nagy ára van, a szadista újabb áldozatot szed, és a nyomozó szörnyű sejtése beigazolódik; azok, akik a szálakat mozgatják, közelebb vannak, mint hinné… Karin Slaughter mesterien ért a gyilkos elmék működéséhez. Belelát az emberi lélek legsötétebb zugaiba is, és elemi erővel tárja elénk a legszörnyűbb titkokat. Aki odavan a vérfagyasztó thrillerekért, az okos nyomozókért és a meglepő fordulatokért, az nem csalódik Karin Slaughterben, aki számos bestsellerével világszerte kivívta a nagyközönség szeretetét.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2009
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542423 · Fordította: Berta Ádám

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Jeffrey Tolliver · Sara Linton · Lena Adams · Mark Patterson · Tessa Linton


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

buzavirág>!
Karin Slaughter: Sebek

Próbálok bizakodni, hogy a könyv tartalma a valóságban nem létezhet, de tudom hogy csak áltatom magam, az ember képes ilyen aljasságra.
A érzelmeimet félretérve, azt kell mondjam, hogy újra egy remekül felvezetett, feszültséggel teli könyvet kaptam, a megszokott szereplőkkel nyomozhattam egy hajmeresztő gyermekbántalmazási ügyben. Sok időt tölthettünk a szereplők fejében, hiszen a jelen és a múltbéli események miatt nehéz a talpra állás. Értékelem hogy teljes képet adott az írónő ezekről a lelki folyamatokról, bár ettől még nem lett Lena a szívem csücske. Az elkövető kiléte hamar meglett, érdekes karakter, ahogy az összes szereplő eléggé színes, talán ez az írónő sikerének egyik titka.

2 hozzászólás
tündérrózsa>!
Karin Slaughter: Sebek

Nem könnyű témát boncolgat a könyv, az biztos. Többször le is tettem pihenni kicsit, pont úgy, mint az első résznél. Vagyis inkább az idegeimet pihentettem a folytatás előtt. Ahhoz már túl rég olvastam az első részt, hogy emlékezzek, Lenát kedveltem-e, de itt néha nagyon irritált. Nyilván nem tudom és nem is akarom megtudni én hogy viselkednék hasonló helyzetben, de ő elég érdekesen reagált dolgokra, ami sokszor nem tetszett. Remélem, a folytatásban elmúlik majd az az érzésem, hogy ő csak egy önző, beképzelt liba.
Az egyik tettesről már első említésre tudtam, hogy benne van. Biztos voltam benne, mégis dühös vagyok. amiért bebizonyosodott. De legfőképpen az dühít, hogy ilyen megtörténhet az életben is, és valószínűleg nagy részéről még csak nem is tudunk. spoiler
A történet nyomasztó, itt-ott lassú, a témája dühítő, mégis imádtam minden sorát. Nehezen állom meg, hogy bele ne kezdjek a folytatásba, pedig tényleg ülepednie kell kicsit, de azt hiszem, nem fogok annyit várni a következő résszel, mint amennyi idő az első kötet és e között eltelt.

ggizi>!
Karin Slaughter: Sebek

Több nap után is nagyon rossz érzéseim vannak a történettel kapcsolatban. Ez most nem az a fajta krimi volt, amikor a brutális bűntettek ellenére is izgalmas sztorit kapunk, inkább csak viszolygást és a minél hamarabbi emlékezettörlés óhaját váltotta ki belőlem. És megint csak előjött az a gondolatom (ami már másoknál is többször), hogy a szerző inkább a tettek (és a mögötte rejlő beteg elmék) borzalmas kegyetlenségével, mint írásának minőségével akar nyomot hagyni.

Roszka>!
Karin Slaughter: Sebek

Nyomasztó egy történet, de egyben elborzasztó is, hisz ilyen dolgok sajnos megtörténnek, még ha agyon is hallgatjuk őket. Pedofilok mindig is voltak és tartok tőle, mindig is lesznek. Ahogy gyermekmolesztálók is. Lehet öt csillagot kéne adni rá, mert a témája miatt, ha ezt töményen adja elő az író, zsigerből kardot-kaszát ragad az olvasó. De mégis a sok kilengés miatt marad a csillagozásom, mert nagyon ellaposította az olvasást. Túl sok volt.

tmezo P>!
Karin Slaughter: Sebek

Nehéz írni erről a történetről. Ez sokkal inkább elborzasztó, mint borzongató.
Elborzaszt, mert ilyesmire tényleg nem gondol az ember. spoiler A legtöbb esetben, az ilyen történetek kapcsán, a férfiak a gonosztevők, ilyen felállás nem sűrűn fordul elő.
Nehezemre esett olvasni, bár érdekelt a történet, a gyerekek sorsa, de valahogy nem volt benne lendület.
A két gonosz kiléte spoiler, és a baba körüli rejtély is okozott meglepetést, de úgy érzem Lena, valamint Sara-Jeffrey problémáik sokkal több szerepet kaptak, és így eltörpült a lényeg.

brena>!
Karin Slaughter: Sebek

Kicsit lassabb volt ez a rész,laposabb,túl elnyújtotta. A téma felkavaró! Kriminek nem mondanám,nem izgultam,és megint sejtettem ki a gonosz..lehet túl sok ilyent olvasok mostanában?!De folytatni fogom a sorozatot.
A borító szörnyű!Ahogy mások is írták,a címet nem egészen értem én se…

5 hozzászólás
FreeAngel P>!
Karin Slaughter: Sebek

Ne tévesszen meg senkit ez a förtelmesen ocsmány borító, mert ami mögötte van, az egy igazán jó kis thriller. Jobb, mint az első rész. Izgalmas a kezdés, ahogy azt HQ is elvárná..:P, ami brutálisan folytatódik.
Lena minden igyekezetem ellenére továbbra sem tudott közel kerülni hozzám. Hiába történt vele az a borzalom az előző részben, ugyanolyan ellenszenves picsa maradt. Amit pedig Jeffnek adott válaszából leszűrhetünk, még gonosz is.. :((
Azt nem igazán értettem, hogy Sara miért hagyta ott Laceyt a rendelőben, amikor a lány hányt, rosszul volt és láthatóan sürgős és fontos mondanivalója volt Sara számára, de ennek nyilván így kellett lennie, különben nem tudták volna spoiler, viszont ez ha a fene fenét eszik, akkor is értelmetlen…
A téma lélekbe nyúló, megrázó és felkavaró, de olyan téma, ami sajnos a való életben is jelenlévő probléma és nem csak a könyvek oldalain létezik. Talán erre is igyekezett Slaughter felhívni a figyelmet azzal, hogy spoiler „szabadon engedte”…
A csillagozással bajban vagyok, mert bár jó a sztori, de a témát nem tudom undor és felháborodás nélkül szemlélni, így marad az arany középút..

gesztenye11>!
Karin Slaughter: Sebek

„A pedofília mentális betegség.”
Az idézet a könyvből való, ezek után nem nehéz kitalálni, mi a fő témája. Hát igen, a spoiler és minden, ami ehhez tartozik. A történet önmagában is nagyon nyomasztó, úgy pedig még inkább, ha az esetek kiagyalója, a „kislányimádó körök” fő szervezője közeli hozzátartozó, ismerős spoiler. A kötet főszereplői az első részben megismert rendőrök, illetve doktornő – de a könyv egy fokkal erősebb benyomást tett rám, a gyerekek miatt. Azonban Sara és Lena is túl sokat lelkiznek önmagukban, ezért még nem tudom megadni az 5*-t. A történet pedig nem az az izgalmas krimi, ami után lehet mesélni a bravúros nyomozásról, hanem egy elég verejtékesen összerakott thriller, ahol a legkisebb információt is sebzett gyerekekből, tizenegynéhány évesekből kell kihúzni – és sebek a nyomozást végzőknél is vannak. Igazából gyorsan el kellene felejteni, hogy tényleg van ilyen is a világon, de a szerző sajnos nem fogja hagyni spoiler. Csak olyanok olvassák, akiknek kemény gyomruk van az ilyesmihez, a szerző nem csomagolja sztaniolba a durva, trágár és hasonló kifejezéseket.

VERDI>!
Karin Slaughter: Sebek

Grant County series II.

Untam(??), szerettem, de a pulzusom nem ment 78fölé tőle, a krimije miatt nem, a tartalma miatt, igen.

De írnom, innom kell pár sor, vagy sör, halálsoron, vagy hálasöröm, hallok róla, vagy vakulok ha látom, de írnom kell a könyvről, erről arról, róla, hogy hol kezdődik a biztonság a föld, és hol kezdődik a róna..
Nem biztos hogy ennyire meg akarok élni, vagy tudni olyan dolgokat a könyvbeli szereplőktől, szereplőkről ami velük pl. régebben történ, és a regény történetének kivezetésében, kivitelezésében, értelmében, csaknem teljes mértékben relevánstalan. Főleg azét mert ez egy krimi, itt nem dermed meg a tököm, mert ez nem Mann, itt ha nem figyelek oda, hamarabb olvasok, mert tanulni nem lehet belőle, mondanivalója meg nagyon nincs az ilyen könyveknek, mármint a Manni egységhez konvergálva, illetve ahhoz a jelentéstartalomhoz mérten, ez gyakorlatilag ilyen formán semmi. Tehát felesleges ennyire részletében tudni a szereplőkről, mert laposabbá teszik a sztorit, és el is érte a Karin
Túl sok volt, a könyv 300 oldala rizsa, bla-bla.
pl.
Jeffrey elődje még 50 évvel ezelőtt bla-bla, bla-bla, bla-bla, bla-bla, stb.

De a történetnek van súlya, nehézsége, színe ami inkább a sötéthez, a piroshoz, és a fehérhez fest. Aki gyereket bánt, azt a puszta kezemmel meg tudnám semmisíteni, hogy ez mit jelenthet, azt saját értelembeli megközelítésében használja fel mindenki ahogy érzi, de ha egy pl. 13éves kislányt megerőszakolnak, akkor abból ha születik is valami, nem születik meg igazán, és ha túl is éli szegénykém, gyakorlatilag meghal, lesz így sötét, piros, én megbírnám minden szinten az összes létező formában semmisíteni aki ilyen formán még csak gondol is a gyerekekre, és a mennybe kerülnék ha kinyírnám az ilyen tetvet. A (gyerekek elenni) erőszak közben Isten elfordul hallottam valamikor, akkor forduljon akkor is el ha kinyírnám azt a szemetet aki bántalmaz kicsiket. De a menny felé megyek, Isten akkor is forduljon el mikor én megyek át a kapun. Nem szeretem hogy olyan világban élek, ahol gyerekeket bántanak, molesztálnak. A könyvet nem tudom értékelni. Nem azért mert nem akarom, mert nem lehet, a pedofíliára nem tudok csillagot adni.
A történet önmagában unalmas, de a benne leírt lényeg, történet, nehezebb még annál a kőnél is amit még Isten sem bír felemelni.
Minden évben, még ha nem is hiszel, mondj el egy imát a gyerekekért, hogy minden rendbe legyen velük, és ne szenvedjenek ezen a kicsit kihaló, repedezett földbolygón, és soha ne essen bajuk nekik, olyan közvetlenek, és szeretetreméltóak a picikék. Sajnos van olyan ember aki ezt kihasználja, akkor még az idő is megáll, mikor megteszi.

„Fák, csillagok, állatok és kövek
szeressétek a gyermekeimet.

Az ember gonosz, benne nem bízom,
De tűz, víz, ég, s föld igaz rokonom. ”

Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért (részlet)

2 hozzászólás
k_beby P>!
Karin Slaughter: Sebek

Nagyon nyomasztó témát feszeget az írónő, ami sajnos az életben is előfordul. Már az eleje is eléggé durván indult nekem, de aztán, ahogy haladtunk előre a történetben, ez csak fokozódott. Tisztában vagyok vele, hogy pedofilok mindig voltak, vannak és lesznek is, de ennyire mélyen belelátni egy ilyen történetbe, elképesztő és gyomorforgató volt. Az egyik szereplőről sejtettem, hogy benne lesz az egész gyermekbántalmazási ügyben, de azért hittem benne, hogy ez mégse történhet meg. De sajnos megtörtént és még ő volt felháborodva a rendőrök kikérdezési stílusán. Borzasztó, hogy az ilyen beteg agyú állatok azt gondolják, hogy ők semmi rosszat nem követtek el, de abba már nem gondolnak bele, hogy a gyerekek mit érezhettek, egyáltalán milyen felnőtt lesz belőlük.


Népszerű idézetek

_Katie_ P>!

Az anyja jó volt abban hogy ne vegye észre, amit nem akar – persze ebben a legtöbb anya jó.

158. oldal

Kispé>!

– Az emberek mindenfélét gondolnak rólam – mondta gyermekibb hangra váltva. – Azt hiszik, tudják, milyen vagyok, de lehet, hogy mégsem vagyok pont olyan. Lehet, hogy több van bennem. Talán van bennem valami emberi.

148. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mark Patterson
_Katie_ P>!

A csecsemő apró lábára nézett, a tíz lábujjára, a ráncos bőrre a talpon. Pont olyan, amelyet az anyák megpuszilnak. A lábujjai pedig épp olyanok, amilyeneket az anyák mindennap megszámolnak, miként a kertészek számolják a bimbókat a rózsabokrokon.

35. oldal

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!

Furcsa, mennyire szeret az ember valamit, de aztán, ha nincs ott az orra előtt, egy szempillantás alatt megfeledkezik róla.

174. oldal

dsmiley>!

– Berohan a cowboy a söntésbe, és azt kiáltja a seriffnek: „Jönnek az indiánok!” […]
„Na de barátok vagy ellenségek?”, kérdi a seriff.
Mire a cowboy: „Gondolom, barátok, mert együtt jönnek.”

332. oldal

Manoli >!

Mindannyian csak a vállukat vonogatták. Úgy tűnt, a kamaszok leginkább így válaszolnak minden kérdésre. Lena eltűnődött, hogy később vajon lesz-e vállízületi problémájuk emiatt.

201. oldal

RKAti P>!

– Na jó, de ki kezdett el pletykálni Jennyről?
Mindannyian csak a vállukat vonogatták. Úgy tűnt, a kamaszok leginkább így válaszolnak minden kérdésre. Lena eltűnődött, hogy később vajon lesz-e vállízületi problémájuk emiatt.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lena Adams
Blissenobiarella>!

– Carson, Rory és Cooper – sorolta a neveket, Lena pedig eltűnődött, vajon mióta nem adnak a szülők normális neveket a gyerekeiknek. Talán azóta, amióta nem tanítják őket jó modorra, gondolta magában.

196. oldal

sirc>!

Lena korábban sosem értette, miért küldenek az emberek virágot a ravatalozóba, de most rájött, hogy a virágok az élők kedvéért vannak ott, emlékeztetőül, hogy még maradt élet a világon, és a többi embernek folytatnia kell mindent.

453. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lena Adams
gesztenye11>!

A zsaru gondolkodás nélkül vágta rá a szokásos választ:
– Akkor voltam kisöreg, amikor akkora voltam, mint te, de azóta nagyot nőttem.

179. oldal - Hétfő - 8.


A sorozat következő kötete

Grant County sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: A negyedik majom
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Broken Dolls – Tönkretett babácskák
Chris Carter: Kivégzés
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
M. W. Craven: A bábuk tánca
Stephen King: A kívülálló
Linda Castillo: Néma eskü
Ludányi Bettina: Kisujjeskü
E. K. Blair: Bang