Nadragulya (Grant County 1.) 254 csillagozás

Karin Slaughter: Nadragulya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A georgiai Heartsdale békés kisváros, mindenki ismer mindenkit, még sosem történt erőszakos bűncselekmény. Egy nap a főutcai étterem mosdójában egy brutálisan megerőszakolt fiatal főiskolai tanárnő holttestét találják – a gyilkos egy keresztet vágott a mellére. Nem sokkal később találnak még egy lányt… és még egyet…
A sorozatgyilkos levadászására furcsa csapatot küldenek; Sara Linton halottkém, Jeffrey Tolliver rendőrfőnök, Sara exférje, valamint a hirtelen haragú fiatal nyomozó, Lena Adams, aki az áldozat ikertestvére, olyan bűnténybe kavarodik, amelyben nyomozóból áldozattá, vagy akár bűnössé is válhatnak…
Aki szereti Patricia Cornwell stílusát, és odavan a vérfagyasztó thrillerekért, az okos nyomozókért és a meglepő fordulatokért, az Karin Slaughterben sem fog csalódni. A számos sikerkönyvével nemzetközi hírnévre törő írónő kivívta mind a kritikusok, mind a nagyközönség szeretetét.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
446 oldal · ISBN: 9789632542140 · Fordította: Berta Ádám

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Cathy Linton · Jeffrey Tolliver · Sara Linton · Lena Adams


Kedvencelte 25

Most olvassa 8

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Nem tudom eldönteni, hogy ezt most régebben befejeztem-e vagy sem. Valahogy olyan ismerős volt végig, a gyilkost is tudtam, ki lesz, habár elég könnyű volt rájönni, főleg, hogy a második részt olvastam előbb. spoiler Egyszerűen zseniális vagyok.
Viszont azt nem tudtam nem észrevenni, hogy komplett mondatok és bekezdések csempésződtek át a második részbe, és gyanítom, hogy a többiben is így lesz. Például az előző rendőrfőnök asztala és zárt szobája, Sara menő kocsija, meg ilyenek. Itt, az első részben, az állandó szereplők bemutatásakor még oké, na de minden részben nem kell elmondani, nem vagyunk hülyék, megjegyeztük, ráadásul a történet szempontjából teljesen irreleváns. A fülszövegben meg mit írogatják, hogy „találnak még egy lányt.. meg még egyet…”, amikor csak kettőt találnak?
Na szóval, ez a Slaughter elég pervi meg szadi csaj, bírom, majd a többi részt is szépen sorra fogom venni.

3 hozzászólás
tmezo P>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Elég erős kezdése a sorozatnak. Durva és nyers. Tele van szörnyűséggel, amiktől néha még a gyomrom is forgott. Az írónő sejteti, ki a gyilkos, de úgy szövi a szálakat, hogy azért ne legyél benne teljesen biztos. Folyamatosan csöpögteti az információt, és amikor már azt hiszed, hogy mindent tudsz, rá kell jönnöd, hogy dehogy.
Nagyon jó karaktereket sorakoztatott fel és tetszett, hogy részletesen be is mutatta őket. Talán emiatt volt néhol kicsit lassúbb a történet, de egyébként nagyon izgalmas és lendületes.

buzavirág>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Durva volt, szinte borzongtam, hisz az elkövető nem kíméli a női nemet, sőt olyan beteges dolgokat művel, ami párját ritkító. Mindemellett, ott vannak még a patológiai részek, amik szintén kemények, érdekesek, ahogy az orvosi esetek is.
Egy látszatra békés kisvárosban sorozatgyilkos tevékenykedik, akinek személyére hamar rájöttem, de ettől nem lett kevesebb a történet. A karakterek részletesen kidolgozottak, szerethetők. Újabb és újabb titkok derülnek ki szereplőinkről, akiknek múltja szorosan befolyásolja a jelent. Faltam a lapokat, és alig várom, hogy folytathassam, nagyon érdekel három főszereplőnk sorsának további alakulása.

MonikaR>!
Karin Slaughter: Nadragulya

„– Ki illik hozzám? – nevetett Sara. – Aki fel tud nőni a feladathoz, amit jelentesz.”

Hűha! Ez igazán egyedi volt! Nagyon tetszett, csak úgy faltam a sorokat!

Az írónő stílusa nagyon tetszett, nagyon jól vezette le a történetet. Tetszik ez a könnyed és hétköznapi stílus.

A történet viszont nagyon morbid volt! Még sosem olvastam vagy néztem ehhez hasonlót! Ilyen gyilkosságokkal most találkoztam először. El sem tudom képzelni, hogy ilyesmit csináljon az ember. Ez egyenesen pokoli betegség. Sajnos, sok beteg ember létezik a mi kis bolygónkon, nem is vagyunk tisztában vele, hogy mennyi. Engem néznek hülyének az ismerőseim, amikor azt mondom, hogy nem szeretek magam járkálni az utcán. Hát, jobb nekem így…
Ami nagyon tetszett a történetben, az az volt, hogy az írónő megsúgta hogy ki a gyilkos még mielőtt a szereplők rájöttek volna. Ezért, izgultam hogy most mi lesz!?

A szereplők szimpatikusak voltak, de nem túlságosan. Ezért, valódi embereknek tűntek. Tetszett, ahogy a történetbe lett szőve a szereplők múltja, de csak annyira, hogy megismerkedjünk velük. Nem lett túlzásba víve és nem lettünk túl sok felesleges információval bombázva.

Ez egy nagyon jó krimi, ajánlom a krimikedvelőknek akik nem hőkölnek vissza a legundorítóbb gyilkosságoktól sem!

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2008
446 oldal · ISBN: 9789632542140 · Fordította: Berta Ádám
2 hozzászólás
tündérrózsa>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Jézusom! :O
Egy biztos: jó, hogy a műtétem előtt végül egy habkönnyű sztorit választottam, és nem ezt a könyvet.
Látszik, mennyire rég olvastam ehhez hasonló könyveket, elszoktam én már ezektől a véres jelenetektől. Többször le kellett tennem percekre, mert sokszor émelyegtem, és muszáj volt megvárnom, míg elmúlik.
Nekem kicsit lassan indult be a történet spoiler, még gondoltam is, hogy mindenki mennyire dicsérte, és ez lenne olyan fantasztikus? Aztán ahogy haladtam előre, egyre jobban kezdett érdekelni. Azt nem mondhatom, hogy rögtön leesett, ki a gyilkos, pedig így utólag visszagondolva már csodálkozom, miért nem jöttem rá már az elején, hiszen annyira evidens. Talán akkor kezdett derengeni, mikor.. ting, ting, ting…
Hamar be kell szereznem a folytatást, mert egy -két dolog szöget ütött a fejembe még jó, hogy csak képletesen szólva, ugye :P
Most már azt sem értem, hogy miért nem olvastam én ettől a nőtől hamarabb?

20 hozzászólás
brena>!
Karin Slaughter: Nadragulya

OMG!Nekem ez most nagyon csúszott! Hűűűű pedig azért utóbbi időben olvastam pár jó krimit,de ez még jobb volt! Kellenek azért ehhez az erős idegek nagyon! Mivel imádom az ilyent nekem nem okozott problémát. Én kis naiv nem vágtam, hogy ki a gyilkos..csak úgy kb a vége előtt…:))
Újabb kedvenc!

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Imádom az írónőt. Már nagyon sok könyvét olvastam.Van, amelyik könyvét szeretem és van amelyiket nem. Ez a sorozat nagyon jó. Izgalmas volt, borzasztó, hátborzongató, pont ahogy szeretem :) Sara és Jeffrey párosa nagyon bejött, megkedveltem Őket. Jó volt, hogy sok szó volt a szereplőkről is, az életükről, a múltjukról. Én is néhol meg voltam győződve róla, ki a tettes, aztán egyszer csak paff, egy újabb csavar és már változott a véleményem.

Lanore P>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Imádom, amikor igazam van egy gyilkos kilétét illetően… de azt még jobban, amikor nem vagyok benne biztos, csak sejtéseim vannak, és végül beigazolódnak… :)
Ez az első olyan krimi női írótól, ami igazán tetszett, végre bizonyítást nyert számomra, hogy bizony a nők tollából is kikerülhet egy jól megírt, vérbeli nyomozós történet. Brutálisan jó volt, részletes, kegyetlen, kiszámíthatatlan, mindenféle felesleges sallang nélkül. A szereplőket megkedveltem, örülök, hogy sorozatot csinált belőle az alkotó… remélem a többi rész is legalább ennyire magával ragad majd :)

21 hozzászólás
Dors_Peabody>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Ez a könyv kegyetlen. Karin Slaughter kegyetlen. Nem az első olvasásom (utolsó sem) az írónőtől, de mindig megdöbbent az a borzalom, ahogy a nőkkel bánik. Az áldozatokkal minden könyvében olyan gyomorforgatóan végez, hogy most már valóban azon gondolkodom, hogy gyűlöli a nőket, sőt tovább megyek, a Karin Slaughter egy írói álnév, aki egy olyan férfi írót takar, aki egy elnyomó és uralkodó anya mellett nőtt fel, három nővére gyerekkorában bántalmazta, a középsuliban minden csaj kikosarazta, a nagy nehezen „megszerzett ” felesége pedig már az esküvőn megcsalta a legjobb barátjával és azóta is leszbikus viszonyt folytat a házvezetőnővel.
Szóval nem szeretem Karin Slaughtert, kifejezetten nem szeretem Lenát, ellenben imádom a stílust, a nyomozást, Karin Slaughter krimijeit, de kibékülnék kevesebb borzalommal is.

szadrienn P>!
Karin Slaughter: Nadragulya

Sokkal jobban tetszett „A jelentéktelen szív” érettebb, kiforrottabb stílusa és történetvezetése, úgy tűnik, inkább a szerző későbbi műveivel lenne érdemes próbálkoznom.
Viszont végre csatlakozhattam azokhoz az örvendező olvasókhoz, akik kitalálták, hogy ki lehetett a gyilkos.
Ennyit okosodtam volna a molyon töltött egy év alatt? Jó lenne, de attól tartok, csak a „Nadragulya” csinál mindenkiből Sherlock Holmest.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjon az ember valamit, először el kell veszítenie.

345. oldal

Szédültnapraforgó>!

– Az idő mindent megold. Nem is kell más, csak idő és szeretet.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cathy Linton · idő · szeretet
zakkant>!

A részegség a gyengéknek való, azoknak a mankója, akik nem elég erősek ahhoz, hogy a saját szájuk íze szerint éljék az életüket, és megálljanak a lábukon. A pia menekülés.

70. oldal

Judit_Sike P>!

Amióta Sara az eszét tudta, Nelly itt dolgozott a gyermekklinikán. Már akkor is ő volt itt, amikor Sarát még betegként fektették be.
– De vörös a doktornő! – jegyezte meg Nelly.

Kapcsolódó szócikkek: orvos
gesztenye11>!

– Ha azt mondom, hogy hangyákat fog kihallgatni a játszótéren, akkor minden egyes példánnyal külön aláíratott ívet hoz bizonyítékul, hogy megcsinálta.

138. oldal - Kedd - Tíz

Kapcsolódó szócikkek: hangya
katush99>!

-Ez a legbántóbb az egészben, nem? – tette Cathy Sara karjára a kezét. – Amikor úgy érzed, hogy már nem vagy olyan fontos a másiknak, mint korábban voltál.

344. oldal

buzavirág>!

– Hány beteg van benn? – kérdezte Sara. Semmi kedve sem volt egyből haza menni.
– Van egy törzsutasunk a kettesben, fényterápián.
Sara felnevetett. Ellen arról tájékoztatta kórházi zsargonban, hogy egy hipochonder fekszik a kettesben, akit otthagytak, hogy addig bámulja a neoncsöveket a mennyezeten, amíg jobban nem lesz tőle.

Kapcsolódó szócikkek: Sara Linton
_Katie_ P>!

A legtöbben látják az embert, mégis levegőnek nézik.


A sorozat következő kötete

Grant County sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Frasier: A testolvasó
Kathy Reichs: Csont és vér
Helena Silence: Ezüsthíd
Chris Carter: A halál szobrásza
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
J.D. Barker: A negyedik majom
Jeffery Deaver: Ablak a halálra
Daniel Cole: Rongybaba
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Jo Nesbø: Hóember