Elnémítva (Will Trent 1.) 125 csillagozás

Karin Slaughter: Elnémítva

Atlanta ​legtehetősebb kertvárosaitól a szegény emberek lakta sivár lakótelepekig egy gyilkos átlépte a jólét és a származás határait. Az őt üldözők szintén kénytelenek átlépni ezeket a határokat.

Köztük van a veterán nyomozó, Michael Ormewood, akinek vékony szálon lóg a házassága, s az arroganciája meg a robbanékony természete a karrierjét veszélyezteti. Továbbá Angie Polaski, a gyönyörű helyettes nyomozó, aki Michael szeretője volt, mielőtt az ellensége lett.

Ámde mindkettejük tudta nélkül még egy játékos jelenik meg a színen, mégpedig egy lúzer ex-fegyenc, aki a legvéletlenebb módokon bukkan a gyilkos nyomára – és talán ő lehet a megfejtés, hogy miként került nyilvánosságra az ügy.

A megdöbbentő fordulatokkal, félelmetes lélektani feszültséggel és érzelmekkel teli Elnémítva sokkolón fokozza a feszültséget a katartikus, feledhetetlen végkifejletig.

Karin Slaughter a világ egyik legnépszerűbb és legelismertebb thriller szerzője, 37 nyelven, több… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
500 oldal · ISBN: 9786155905155 · Fordította: Vándor Judit
>!
Művelt Nép, Budapest, 2018
500 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155905148 · Fordította: Vándor Judit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Karin Slaughter: Elnémítva

A „jó a rossz és a csúf” avagy a pokol története egy három alakos festményen belül, ahol a három fő karakter mindegyike másfelé fordul, mégis egy és ugyanazt látják. Miután megismerjük a főszereplőket, biztosak lehetünk abban, hogy a „szálka nem ugyanaz, mint ami már sokszor megakadt a torkunkon”, de legalább olyan fullasztó, nem véletlenül, mert az íze nagyon ismerős. A könyv „idilli kezdése” spoiler remek alapot szolgáltat annak az őrületnek, ami egyik pillanatról a másikra megállíthatatlanul elszabadul. A regényt tekintve azonban nem is ez a tény a lényeges, hanem a „gyilkos” személyiségének bemutatása, valamint a főszereplők különleges (egyedi) viszonya. Slaughter magával ragadó alkotása, egy olyan gyors folyású, fojtogató thriller, amit nagy hiba lenne kihagyni. Ugyan, ebben a beteges drámában nem reformálta meg a krimi-thrillerek alapvetéseit, sokkal inkább felhasználta azokat, de mint nyomozós könyv tökéletesen funkcionál, sőt, sokszor képes mély érzelmekkel dolgozni. Nem ijed meg attól sem, ha véres vagy épp naturális „képsorokkal” kell operálnia. A sorozatgyilkos-létből fakadó véres elemeken, és a felkavaró családon belüli viszonyon túl a könyv gondolati síkja is jól kimunkált. Tagadhatatlanul az utóbbi idők egyik különleges színfoltját képezi a népes horror/thriller kínálaton belül. És újból és megint csak kérdem én, hogyan tovább kiadó: folytatás?

17 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Atyaég! Ez valami hihetetlenül jól megírt történet. Több általam követett Molytársam is méltatta ezt a könyvet, úgyhogy nem is volt kérdéses, hogy mindenképpen szeretném elolvasni. Az utóbbi időben több olyan könyvet olvastam, amelyek kimondottam tetszettek. Egyik-másik könyvnél nem is gondoltam volna, hogy lehet überelni, de tévedtem. Az Elnémítva egy igazán lebilincselően izgalmas olvasmány, mely nemcsak fordulatokban bővelkedik, de az írónőnek még humort is sikerült belecsempészni a sztoriba oly' módon, hogy az nem ment a thriller-krimi rovására. Slaughter olyan remekül szövi a cselekményszálakat, hogy bizony időnként az állam is leesett egy-egy jelenetnél. A könyv az első oldaltól az utolsóig lekötötte a figyelmem, és nem egyszer döbbentem meg azon, hogy mennyire spoiler. Mindegyik karakter kifejezetten izgalmas volt, de a szívemhez mégiscsak spoiler állt a legközelebb. Már most tudom, hogy mindenképpen el fogom olvasni a sorozat eddig megjelent köteteit, bár azt rettentően sajnálom, hogy ilyen hiányosan jelentek meg magyarul. Krimi-rajongóknak pedig kifejezetten ajánlom a könyvet!

Zsuzsanna_Makai>!
Karin Slaughter: Elnémítva

spoiler
Kezdeném a legbosszantóbbal; fordítás. Ha a SHE-t alapból ASSZONY-nak fordítod, a HE GLANCED OVER HER SHOULDER-t pedig ÁTNÉZETT A NŐ VÁLLA FELETT-nek, és 30 oldal múlva kiderül, h a szomszéd 14 éves lányáról van szó, miért nem gondolod újra? Nem olvasta ezt senki el kiadás előtt?
Ok. Whatever.
Nagyon tetszett! Nagyon izgultam John-ért.
Az elején meg is lepett, h egy ilyen durva kezdés után, h belassult a sztori, de Slaughter csak altatott. Ahogy körbeértünk, és összeértek a szálak, akkor megint fura érzésem támadt, h ok, tudok mindent, de ez még csak a könyv fele… Megint Slaughter szórakozott velem. Mint a macska az egérrel. Ők, a szereplők nem tudták azt, amit én igen, és tudom, h mit nem mondott el, mit nem kérdezett meg, mire nem volt lehetőség… az idegeimet tette tropára.
Jaa, Február 5-én kezdődik, én 2 v 3 nappal előtte futottam bele.
spoiler

rosemary_goth P>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Első könyvem Karin Slaughtertől, talán nem is az utolsó. A végére megszerettem.
Az elején, lehet kicsit szét voltam hozzá csúszva, a több síkú történet sem segített a ráhangolódásban, talán ezért is tűnt kutyultnak.
De aztán elkezdett kibontakozni a mondanivalója, világosodott a kép.
A közepe felé lelőtte a poént. Akkor elgondolkoztam rajta, hogy ebből mi a franc fog kikerekedni.
Aztán csak elkezdtek pörögni az események, jöttek az emlékek, és kerültek elő a válaszok a fel nem tett kérdésekre.
Izgalmas, fordulatos krimi. Érdemes volt elolvasni.

Kovaxka P>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Elnézést kérek a rajongóktól, de engem nem győzött meg. Nagyon nehezen indult, az első 150 oldalt átszenvedtem, majdnem félbehagytam. A főszereplők nem kaptak el, John miatt tartottam csak ki. Jól kidolgozott és kellően borzalmas sztori egyébként, van fantázia, meg írástudás, de sok volt a betű. Majd még próbálkozom, lehet, hogy csak rosszkor vettem kézbe.

Zanit>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Érdekes, hogy nem Will fogott meg inkább, hanem spoiler. Trent teljességgel megfoghatatlan figura a számomra, nem tudom hova tenni. Ahogy spoiler. A történet amúgy nem lett volna rossz spoiler, de a főszereplő miatt nem tudok többet adni 3,5 csillagnál.
Ami apróság, de zavaró: spoiler Lehet, hogy csak fordítási „hiba”, lehet, hogy félrevezetésnek szánta Karin, de az ilyenek is bele tudnak rondítani az összképbe.

5 hozzászólás
mazsolafa>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Nem sablonos, nem nyálas, ízig-vérig kemény, 3 szálon futó krimi. Nálam ez verte a majmosat.

7 hozzászólás
Csibice25>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Nagyon szeretem az írónő könyveit. Megint egy csavaros, megdöbbentő fordulatokkal bővelkedő olvasnivalót sikerült alkotnia. Alig várom a folytatást :)

Ananiila>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Nem volt rossz, sőt az első fele remek volt. Nagyon jó volt a felépítése a történetnek, a karaktereknek, váratlan volt a fordulat is, annak ellenére, hogy hintett el morzsákat az írónő. Különösen tetszett ahogy megismerhettük pl. Michaelt több nézőpontból is.
Könnyen olvasható beszippantós történet.
De nem sikerült végig tartani a színvonalt. Idegesítővé vált, különösen Will féltékenykedése zavart, mondjuk maga a karaktere sem túl szimpatikus egyenlőre.
John és a vele történtek izgattak leginkább, az ő figurája volt a legjobb, illetve lehetett volna, ha egy kicsit még jobban ráfókuszált volna Slaughter
Azért vagyok csalódott, mert nagyon tetszett az elején, a végén mégis úgy csuktam be a könyvet, hogy na megint egy történet amiből pár hét múlva semmire sem fogok emlékezni.

Lanore P>!
Karin Slaughter: Elnémítva

Valószínűleg jobban jártam volna, ha ezzel az első résszel kezdem a sorozatot, és nem a nyolcadik kötettel, de hát így adták ki magyarul. A Kegyetlen kötelékek már megismertette velem Will-t, aki nem lopta be magát különösebben a szívembe, de itt sikerült megkedvelnem, jobban megértem az ő érzelmesebb, csendesebb karakterét. Viszont Angie… így, hogy már tudom, mit spoiler, mégis hogyan kellene egy kicsit is együttéreznem vele, vagy egy hajszálnyit is kedvelnem? Nem mondom, a végén, a spoiler. De annak ellenére, hogy a karakterek – szerintem – elmaradnak a Grant County sorozatban lévő szereplőktől, magára a sztorira nem lehet panaszom, Slaughter már 2006-ban is hozta a formáját, csavarokkal, meglepetésekkel, kifejezetten érdekes volt megismerni úgy a rendőr Michael-t, ahogy spoiler, minden csak nézőpont kérdése, ugyebár… jöhet a folytatás, remélem, kevesebb Angie-vel.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Ez az amerikai gondolkodás. Költs egymilliót arra, hogy kiments néhány kútba esett gyereket, de egy centet se arra, hogy lefedd a kutat, és így ne essen bele egyetlen gyerek sem.

287. oldal

mate55 P>!

Az ember a gyerekeiben él. Ami nekik fáj, az nekünk még jobban, a sérüléseik a mi sérüléseink, és ha lehet, helyettük is lélegzünk.

281. oldal

mate55 P>!

A minden tőle telhető nem biztos, hogy elég, ha az embernek gyereke van.

218. oldal

mate55 P>!

Hozott könyvet – az Egy tiszta nőt –, és kényszerítette magát, hogy olvasson a
közel ötórás út alatt.

126. oldal

Suba_Csaba P>!

Michael megmenthetett egy életet, de megszámlálhatatlanul sok másik életet tönkretett.

mate55 P>!

– A legcsodálatosabb áldás, amit Istentől kaptunk, hogy gyermekeket hozhatunk a világra.

281. oldal

shadowhunter1975 P>!

Ha valaki árvaházban nőtt föl, nem dob egy kutyát a tóba.
Akkor sem, ha az egy csivava.

490. oldal, Negyvenedik fejezet (Művelt Nép, 2018)

mate55 P>!

A börtön nem más, mint egy hatalmas óra, amelyik mindig ketyeg.

393. oldal

mate55 P>!

DECATUR CITY OBSERVER
1985. JÚNIUS 17. MEGGYILKOLTAK EGY FIATAL DECATURI LÁNYT

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: 1985
t_jeanette>!

– Nem segíthetünk azon, aki nem akarja, hogy segítsenek neki.

345. oldal


A sorozat következő kötete

Will Trent sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Alafair Burke: Egy feleség dolga
Karen Rose: Számolj tízig
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
J.D. Barker: A negyedik majom
Harlan Coben: Az erdő
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház