Bibi (Bibi 1.) 35 csillagozás

Karin Michaelis: Bibi Karin Michaelis: Bibi Karin Michaelis: Bibi Karin Michaelis: Bibi

Bibi, ​vagyis Ulrika Erzsébet – mert valójában így hívták ennek a könyvnek a hősnőjét, amíg el nem cserélte nevét barátnőjével – a messzi Dániában él. Elhihetitek, kevesen ismerik nála jobban Dániát, mert Bibi édesapja állomásfőnök s így kislánya szabadjeggyel barangolhatja be a szép kis ország zöldellő szigeteit, dimbes-dombos tájait. Nem is akadna Bibinél vidámabb, boldogabb kislány Dániában, ha… No de ez nagyon szomorú történet. Bibi gyönyörű anyukájáról van szó, aki valóságos grófkisasszony volt, amíg ki nem tagadták a gőgös grófi szülők, amiért egy egyszerű állomásfőnökhöz ment feleségül. Erről jobb, ha nem is beszélünk Bibi előtt, aki hallani sem akar „az undok grófi népségről”. Bibi legszívesebben télen-nyáron járná a világot kis rajztömbjével, mert azt is tudnotok kell róla, hogy nagyon szeret rajzolni. Ha a kalandos utazásai során el is hagyja pénzét, rajztömbjétől sosem válik meg. Épp így, az sem fordulhat vele elő, hogy megszegje becsületszavát. Pedig Bibinek két… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1927

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szív könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1991
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631167798 · Fordította: Sziráky Judith · Illusztrálta: Hedvig Collin
>!
Forum, Novi Sad, 1961
230 oldal · keménytáblás · Fordította: Sziráky Judith · Illusztrálta: Hedvig Collin
>!
Móra, Budapest, 1958
230 oldal · Fordította: Sziráky Judith

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

mdmselle I>!
Karin Michaelis: Bibi

Ez és a folytatása egyike a legbájosabb gyereklányregényeknek, amit valaha olvastam.

Molnárévi>!
Karin Michaelis: Bibi

Ezt a könyvet a nagymamám adta a kezembe mikor kislány voltam és minden nyarat nála töltöttem Budapesten. Ezért is lenne jó megint elolvasni és újraélni a sorokat, aztán gondolatban megbeszélni vele, úgy mint mikor még élt……

AgiVega IP>!
Karin Michaelis: Bibi

Bájos történet. Tízévesen nem kötött le. Felnőttként olvastam újra, és akkor már sokkal jobban megláttam a regény rejtett kincseit.

Amrita IP>!
Karin Michaelis: Bibi

annyira nem kötött le. érdekes a régi kor leírása, meg h akkor még kislányok így bolyonghatta a világban bántatlanul (irígylem is érte Bibit). de olvastam már szórakoztatóbb „pöttyöset”.

Gregöria_Hill>!
Karin Michaelis: Bibi

Dán kislány, apai ágon masiniszta felmenőkkel, Dániában csavarog, és közben roppant érdekes dolgok történnek vele, de nem ám olyanok, hogy bántja valaki, hanem mulatságos, kedves dolgok. Nem a kedvencem Karin Michaelistől, és az avitt nyelvezet is sokat levett az élvezeti értékéből. Nem akarja valaki újrafordítani?

Vonatos ifjúsági road-movie.

IfOnly>!
Karin Michaelis: Bibi

Furcsa, de aranyos könyv egy talpraesett és nagyon belevaló kislányról.
Akármit is állít az írónő, én is azok táborát erősítem, akik „nem átallják azt állítani, hogy Dánia olyan lapos, mint egy palacsinta”. Pedig láttam már palacsintát, és volt szerencsém Dániában járni:) spoiler Viszont számtalan fjorddal büszkélkedhet az ország.
Amikor olvastam a könyvet, nagyon fellelkesített, hogy Bibi mindenhol, mindent lerajzol, úgyhogy én is előkaptam egy ceruzát. Sajnos, hamar rájöttem, hogy én nem vagyok annyi kézügyességgel megáldva, mint ez a cserfes dán lányka, úgyhogy maradtam annál, hogy olvastam a kalandjait.
Kár, hogy a hét kötetből csak kettőt fordítottak le.

Gelso P>!
Karin Michaelis: Bibi

a könyvtáros néni nyomta a kezembe kisiskolás koromban, a Csodálatos Mary-vel együtt, de nem éri el azt, nem emlékszem már pontosan, hogy egyedül utazik-e vagy kísérővel – de ha egyedül, akkor még ráadásul nem is hihető hiteles…

Ramada>!
Karin Michaelis: Bibi

Nem tetszett.
Végig egy butuska kislany hazudozásának tűnt.
Nagy nem tűnt valósnak. Oké, tudom, hogy ez egy kitalált történet.
De a formátuma miatt nehéz úgy kezelni.
Gondolom a vége azért ilyen lezáratlan hogy elolvassa az ember a többit, de ez nem fog a részemről megtörténni.

stippistop P>!
Karin Michaelis: Bibi

A dán kislány, aki körbe kóborolja Dániát -elvarázsolja az embert…


Népszerű idézetek

worsi P>!

Piramist bárki építhetett, ha volt elég köve, rabszolgája és egy bebalzsamozott múmiája, hogy a közepébe tegye, úgy, ahogy egyes vidékeken a karácsonyi kalácsba egy szem mandulát dugnak.

23. oldal, Első fejezet: Mit csinál Bibi az ablaknál? (Móra, 1991)

worsi P>!

És ha te már teljesen aggastyán leszel, és megkopaszodsz, és nyugdíjba mégy, akkor majd mi ketten háromszor is körülutazzuk a földet, hogy ne legyen baj, ha valamit először nem veszünk észre.

45. oldal, Harmadik fejezet: Bibi útnak indul (Móra, 1991)

worsi P>!

(…) messzebb, ahol az erdő kezdődik sok az áfonya, tudod azok a nagyszemű kékek, amik a kis cserjéken csücsülnek és olyan jóízűek.

85. oldal, Hetedik fejezet: Nyári vakáció (Móra, 1991)

worsi P>!

És aztán láttam egy árvízjelző oszlopot is és le is rajzoltam neked. A víz egyszer, négyszáz évvel ezelőtt az oszlop legfelső pereméig ért és az emberek mind megfulladtak és egy egész sereg sziget is megfulladt. Milyen jó, hogy mi nem akkor éltünk, mert akkor mi is megfulladtunk volna.

90-91. oldal, Hetedik fejezet: Nyári vakáció (Móra, 1991)

loz>!

Fűnen legnagyobb városát Odensének hívják. Nevét Odintól nyerte, őt imádták a dánok, mielőtt a jóistent és a kereszténységet feltalálták volna.

185. oldal (Fórum, 1961)

Kapcsolódó szócikkek: Odin
worsi P>!

És mi csak mentünk, csak meneteltünk a pusztaságban és az út természetesen homokos volt és sehol semmi hanga és úgy nyikorgott, mint a cipő amelyik nincs kifizetve és olyan sok volt ott a lepke, mint Nielsen péknél a légy.

43. oldal, Harmadik fejezet: Bibi útnak indul (Móra, 1991)

Cheril>!

És egyáltalán mit követett el? Igazán semmit, azon kívül, hogy egy kicsit iskolát került és körülnézegetett a világban, de különben is mire való a világ, ha nem arra. hogy az ember körülnézegessen benne.


A sorozat következő kötete

Bibi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: A kék kastély
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert
L. M. Montgomery: Szerelmek
Rachel Renée Russell: 13. Szülinap – egy nem túl unalmas hónap meséje
Elizabeth Lenhard: Királynői visszatérés
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Liz Kessler: Emily, a sellőlány
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
Pálfalvi Dorottya: A titokzatos ház