Elszabadul ​a pokol (Sejer nyomozó 10.) 40 csillagozás

Karin Fossum: Elszabadul a pokol Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nyár közepén járunk, forróság lapul Dél-Norvégiára. Ám nem csupán a nap tüze perzselő, hanem egy tizenhét éves elhanyagolt kamasz, Johnny Beskow haragja is. Az anyja súlyos alkoholista, az apját sosem látta. És nincsenek barátai. Johnny úgy dönt, bosszút áll a világon. Ám az események nem várt fordulatot vesznek: ami csínytevésnek indult, hamar tragédiába torkollik. Egy kisfiú szörnyű halált hal. Elfojtott traumák, felszínre törő félelmek, szőnyeg alá söpört sorsok. A pokolban nem jó a tűzzel játszani…

Eredeti cím: Varsleren

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Scolar, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632446202 · Fordította: Patat Bence

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Konrad Sejer


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Látókör-szélesítési programom keretében ismét a skandináv krimik irányába fordultam, és megismerkedtem Sejer felügyelővel. Nos, Sejer felügyelő a skandináv nyomozók között igazi unikumnak számít, amennyiben nem alkoholista, sőt családi traumái se nagyon vannak. Igaz, megözvegyült, de hát az már nagyon régen volt, azóta már bőven túltette magát rajta. Jelen pillanatban a legnagyobb magánéleti problémája az, hogy szomáliai származású, balettművész unokáját választják-e ki a Hattyúk tava előadásának főszerepére, vagy sem. Szóval nem is annyira rendőr ő, mint inkább a tökéletes nagyapó archetípusa. Ennyi erővel Micimackó, vagy a kolozsvári Mátyás-szobor is nyomozhatna, kábé ugyanennyit tennének hozzá az ügy kigombolyításához. De – ez nem is baj.

Merthogy ez nem igazán skandináv krimi – Fossum témakezelése ugyanis legalább annyira emlékeztet Dosztojevszkijre, mint Nesbo-re. A történet amúgy mintha H. G. Wells Az időgép -ének újramesélése lenne: ott ugye élnek a felszínen békességben, harmóniában az ártalmatlan eloik, a mélyben pedig a gonosz morlockok, akik gyűlölettel eltelve figyelik az eloikat, és gyakorta meg is esznek közülük párat. Fossum igazi főszereplője a nagykamasz Johnny Beskow, egy a morlockok közül, aki szegény, alkoholista és rosszindulatú anyjával él a norvég társadalom legalján, és irigyen szemléli, hogy az eloiknak szemmel láthatóan minden megadatott: kertes ház, szeretetteljes családi légkör, és életük központi problémája, hogy lecseréljék-e a Honda CR-V-t Toyota Land Cruiserre, mert az vagányabb. Elhatározza, hogy bosszút áll rajtuk, és válogatott kis (és nagy) gonoszságok elkövetésével elrabolja tőlük hamis biztonságérzetüket. Fossum szépen íveli a cselekményt – elsősorban Beskowra fókuszál, aki egy kis szörny, mégis nyomokban emberit tartalmaz, másodsorban pedig a nyugodalmas kisvárosi közegre, ami egyre inkább megtelítődik a bizalmatlansággal, dühvel és félelemmel. Aztán hogy a morlock Beskow mit talál az eloik lelke mélyén, miután lehántotta róluk a biztonságot adó civilizációs mázt – hát ezen aztán tényleg el lehet gondolkodni.

Jó kis krimi. Vagy nem-krimi. Vagy krimi, ami több, mint krimi. Ezt még majd eldöntöm.

27 hozzászólás
mate55 >!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Senkit sem fog meglepni, ha azt mondom, a könyv kinyitását követően „Elszabadul a pokol”. A hangulat, a „képi világ” borzasztóan nyomasztó, ez pedig már alapból kellő borzongást kelt az olvasóban. „A bűnöket nem mindig elmebetegek követik el”. A skandináv krimi szerző Karin Fossum pszichológiai ismeretei sokkal naprakészebb annál, mintsem hogy ilyen lapos megfejtéssel akarná kiszúrni a szemünket. Johnny nem elmebeteg, (szó sincs róla) csak olyan fiú, akinek élete ezer sebből vérzik, aki képtelen megküzdeni az élet kihívásaival. Aki azért követi el durva ízléstelen tréfáit (felfogásában: apróbb csínytevések), mert egyszerűen nem jut eszébe jobb megoldás. Mert súlyos, feldolgozatlan traumái miatt nem működik a lelki immunrendszere. Ez a fiú nem találja a helyét a világban, meg nem értettségét keserűségét pajzsként viseli a többiekkel szemben. Ahogy telik az idő, cselekedeteiből, gondolataiból lassan megértjük, ki is ő és hogyan jutott ide. Megismerjük magányát, kitaszítottságát, szeretetlenségét. Tétova gesztusaiból kibomlik egy egész élet. Tragédia az is, ahogy Fossum bemutatja, ahogy a családtagok egymáshoz való viszonyai alakulnak, a megtörtént ocsmány heccek után. És borítékolható volt, hogy előbb – utóbb….Ez nem is egy krimi, ez egy mese az elhanyagoltságról, a magányról, tragédiáról és valahol a reményről. Ezt a könyvet minden szülőnek olvasnia kellene, és minden fiatalnak, aki úgy nőtt fel, hogy sérült a lelke a szülei miatt. Nem gyógyír, nem megoldás, nem szülőknek szóló szaktanácsadás, hanem tükör, emlékeztető arról, ami igazán fontos. Érdekes, izgalmas, felkavaró, ahogy az írónő a végét… Karin Fossum 10. Sejer könyve igazi zsigerből jövő, kíméletlen és ütős alkotás – nem csak krimi rajongóknak.

1 hozzászólás
robinson P>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Izgalom bőven akad, vér és brutális gyilkosságok nélkül is. Rövid, ütős történet, ami továbbgondolkodásra készteti az olvasót. A vége is okoz meglepetést.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/elszabadul-pokol.html

PRicsmond>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Régóta szerettem volna már Karin Fossumtól olvasni, de eddig váratott magára, de most pótoltam. Igaz, hogy ez már a sorozat 10. része, de szerencsére nem voltak oldalakon leírva az előző kötetek csavarjai. Nekem stílusra Indridasson-hoz tudnám hasonlítani, legalábbis erről a részről ő jut eszembe. Nem volt benne sorozatgyilkos, nem voltak véres jelenetek Theo esetét leszámítva bár őt nagyon sajnáltam, és nagy csavar volt, mert odáig azt hittem gyilkosság nélkül is megússzuk a történetet, de nem így történt. Johnny karaktere igen érdekes, inkább lélektani thriller lett ez a könyv nem krimi, és nagyon jól végig is viszi így a történetet, sőt nekem sokkal érdekesebb volt az ő történetét olvasni, mint a nyomozást, mert az mellékszálnak jó, de az a lélektani feszültség és rettegés, mint amit Johnny teremtett az nagyon durva. Csínytevésekkel sokkolt egy egész közösséget, valahol legbelül azt hitte gyilkos is válhat belőle, de azt végig éreztem, hogy ahhoz kevés.
Mindenesetre ahogy lezárta Fossum az ő történetét arra nem számítottam, és ahogy befejezte a könyvet arra sem, kicsit levegőben hagyta úgy, hogy elvarrta a szálakat, de mégis gondolkodásban tartja az olvasót. Sejer szimpatikus főszereplő, de szerintem a többi kötetben biztos jobban megismerhetjük, mert ez nem az ő története volt.

1 hozzászólás
Angeleyes26>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

A könyv olvasása közben tényleg megmártózhatunk a pokol bugyraiban. A történet rávilágít arra, hogy a színtiszta gonoszságnak milyen széles a palettája és hogy gyilkosság nélkül is mennyire kártékony tud lenni. A befejezéssel kapcsolatban az „Aki másnak vermet ás…” kezdetű közmondás jutott eszembe. Eddig nem sok Karin Fossum könyvet olvastam, de ami különösen tetszik benne, hogy nem a megszokott, sablonos krimikben szereplő eszköztárat vonultatja fel a történeteiben. Ennek ellenére mégis kellőképpen nyomasztó…szinte már én is rettegtem, hogy mikor kerül rám a sor…
A történetben megismerjük az elkövető borzalmas életét, tetteinek mozgatórugóját, így valamilyen szinten megértjük, miért hagyja azt, hogy eluralkodjon rajta a gonoszság.
spoiler

Kovaxka P>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Huhh, megint egy ütős, letaglózó történet Karin Fossumtól. Johnny Beskow kétségtelenül szociopata, de vajon gyilkos is? Ijesztő, hány ember, hány család élete fordul tragédiába vagy rémálomba néhány perc alatt és visszafordíthatatlanul. Senki sincs biztonságban.

Barbár>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

A kifinomult gonoszságok tárháza ez a kiváló thriller. Meghökkentő, de nagyon ötletes módszerekkel mutat rá az írónő hogy milyen könnyű rémületben tartani egy közösséget.
A kezdeti ijesztgetésekből pedig mindennél szörnyűbb horror lesz. Az utolsó lapokon több csavart is elhelyez Fossum, és nyitva hagyja a lehetőséget Sejer nyomozónak, hogy tovább vigye az ügyet.

kovalcsuk>!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Ez volt az első könyvem Fossumtól, de biztosan nem az utolsó. Jól megírt, csavaros sztori, érdekes karakterek. Különösen a kreativitása fogott meg, ahogy jöttek egymás után a „csínyek”, eredeti megoldások szép sorban, és ahogy kialakultak az összefüggések, összeállt a történet. Nagyon vártam, hogy mi lesz a végén, és nem csalódtam. Igazi skandináv krimi a maga szenvtelen ábrázolásaival, de egyúttal lélektani mélységeket is hoz az elkövető és áldozatok kapcsán.

Lacca14 >!
Karin Fossum: Elszabadul a pokol

Ez egy bugyuta történet volt, feszültség csak az utolsó harmadára jutott, de ott is várható volt a végkifejlet. Előtte a csínytevések zavarbaejtően gyerekesek és izgalomtól mentesek voltak. Értem, hogy a pszichológiáját szerette volna kidomborítani az író, de az is viszonylag gyengére sikerült.
Ilyen töketlen nyomozókat pedig még életemben nem láttam. :)


Népszerű idézetek

mate55 >!

Jó, hogy létezik a hazugság.
Mert a Jóisten mentsen meg attól,
hogy minden szavunk igaz legyen.

(Régi közmondás)

(mottó)

1 hozzászólás
mate55 >!

Mi megértettük, hogy a szeretet egy növény, amely gondoskodást igényel.

9. oldal

mate55 >!

– Az emberek a legkülönfélébb módokon képesek fájdalmat okozni egymásnak.

21. oldal

Sli SP>!

– (…) Néha nagyon nehéz elviselni mások boldogságát.

24. oldal (Scolar, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Konrad Sejer
robinson P>!

A nő még sohasem volt ennyi napon át józan egyhuzamban, és a józanság ingerlékeny dühvel járt együtt, amelyet képtelen volt csillapítani.

285. oldal

mate55 >!

Aki mindenben mások segítségére szorul, az olyan szelíd lesz, mint egy bárány.

50. oldal

mate55 >!

Barna mellbimbója egy száraz kis szardarabnak tűnt.

34. oldal

robinson P>!

A mérgezést egyfajta háborúként képzelte el, amelyben az apró szemcsék megtámadnak egy-egy szervet.

217. oldal

mate55 >!

Ez már itt nem játék. Elszabadul a pokol.

260. oldal

PRicsmond>!

Szóval ilyennek akarsz látszani? – tűnődött el Sejer. Egy ritka, védett és kihalással
fenyegetett ragadozónak? Egy ravasz és éber vadásznak?


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Robert Barnard: Halál Északon
Sven Elvestadt: Krag felügyelő bravúros nyomozásai
Kondor Vilmos: Budapest noir
James Ellroy: Perfídia
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Sepsi László: Pinky
Raymond Chandler: Örök álom