Az ​Ördög tartja a gyertyát (Sejer nyomozó 4.) 65 csillagozás

Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Látta ​valaki Andreast?” – a jóképű fiú eltűnése misztikus mindenki számára, még elválaszthatatlan haverja, Zipp sem érti, mi történhetett vele. Hiába keresi a rendőrség, hiába adnak fel újsághirdetést, senki sem tudja, hol lehet. Sejer felügyelő kérdései felzaklatják Zippet, és örökösen felidézik benne a barátjával töltött utolsó közös este megrázó emlékeit – amikor a könnyű és gyors pénzszerzés reményében árnyként követtek egy idős nőt, majd Andreas késsel a kezében belopakodott az asszony házába, és a következő pillanatban már el is tűnt. Zipp idegesen várakozott az udvaron a barátjára, aki soha többé nem bukkant fel… A norvég „krimikirálynő” a Stephen King thrillerjeinek hagyományaira épülő cselekményben felvonultatja a jellegzetes „fossumos” jegyeket, a bűnös és az áldozat gondolkodásmódjának dermesztően valósághű ábrázolását. Fossum e krimijében elsőrendűen világítja meg a bűn hatalmába került gondolkodás mibenlétét. Vigyázat! – sohasem szabad hinni a látszatnak: az emberek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Scolar, Budapest, 2010
192 oldal · ISBN: 9789632442365 · Fordította: Patat Bence
>!
Scolar, Budapest, 2010
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632441955 · Fordította: Patat Bence

Enciklopédia 9


Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Anyás, szorongós, tehetetlen, hiú, önhitt, félelmetes, hatalomvágyó. Fekete, beteg, hideg.
Hétköznapi, bűnös. Hétköznapi bűnös.
Ó, bassza meg! A pokol az nem a másik ember, hanem a saját fölöslegesen nagyra hizlalt agyunk.

>!
csgabi MP
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Édes Jó Istenem, ez maga a borzalom. Az őrület olyan foka, el sem tudnám képzelni magamtól, hogy létezhet. Remélem, nem létezik. Nem szeretném megtudni, hogy létezik.
Hogy lehet Fossum ennyire jó ismerője az emberi léleknek, annak legsötétebb bugyrainak?

>!
tominho68
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Ez most egy kicsit gyengébbre sikeredett, nem igazán kötött le. Túl sok esemény nem borzolta az idegeket, ami meg mégis, az csak egy elmebajos nőszemély monológja és időnkénti párbeszéde az áldozattal. Túl sok nyomizással sem találkoztam, gyakorlatilag az ügy megoldotta saját magát. Ami talán fenntarthaja érdekklődésemet a további részek elolvasására: kíváncsi vagyok, Sejer hogyan boldogul a nővel. :D

>!
marcipáncica P
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Kicsit többet vártam ettől a könyvtől, ami nem is igazán krimi, sokkal inkább lélektani thriller, de annak sem a legtökéletesebb. Tetszett, de egyáltalán nem rántott be úgy, mint más skandináv krimik tudtak.
Tetszett Fossum stílusa, nagyon mesterien bánt a karaktereivel, egyszerre mutatta be legtöbbjük jó és sötét oldalát is, nem lehetett egykönnyen határt húzni aközött, hogy ki az áldozat, és ki a bűnös. Igazi pszichológiai tanulmányt vezetett le a szereplőin, és a hangsúly teljesen elmozdult ebbe az irányba a gyilkossági rejtély feloldása helyett. A fülszöveg azt mondja, ezek igazi „fossumos” jellegzetességek, én inkább azt mondanám, igazi északi krimi elemek, a magány, a szenvedés, a sötétségbe burkolódzás, a szereplők belső harca saját magukkal nem olyan egyediek, hogy azt tudnám mondani, egy mesterművet tartottam a kezemben, sokkal inkább egy igazán jól sikerült iparosmunkát. Lett volna még hova fokozni a feszültséget, sajnos így a regény kicsit el is laposodott számomra.
A történet egészen a végén lévő csavarig meglehetősen lassan építkezik, de talán illett is ez a fajta lassan csordogáló, váltott nézőpontokból összeálló szerkezet ehhez a fajta rejtélyhez és helyszínhez.
Mellesleg nagyon szerettem a történetbe beleszőtt popkultúrális utalásokat (kiváltképp a Szárnyas fejvadásszal kapcsolatos idézeteket), ezeket nagyon jól dolgozta bele Fossum a történetbe.
Nem rossz, de nem is tökéletes, helyenként egészen untam, bár vannak nagyon erős thriller elemek benne, és a szereplőkben bőven volt mélység, amit megpróbált feltárni, számomra összességében kicsit sekélyes maradt a történet, és sokkal feszesebb tempót kívánt volna.

>!
ppeva P
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

A könyv első részében úgy éreztem, mintha egy csomó érthetetlen részlet lett volna elém dobálva. Aztán szép lassan összeállt a történet. (Sok nyomozás ugyan most nem volt benne, itt nagyjából „maguktól” megoldódtak az ügyek.)
Tanulság: nem szabad türelmetlennek lenni…

>!
robinson P
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Furcsa krimi volt, vegyesek az érzéseim. Talán inkább lelki, pszichológia látlelet ez, kriminális elemekkel. Az alap ötlet jó, nem rossz, de legalább két felesleges szál bonyolítja a történetet. A felügyelő alig tűnik fel, szinte csak mellékesen nyomoznak, mindenki el van foglalva magával, nem veszik komolyan az eltűnt srácot. Így nem is csoda, ha végül minden rosszra fordul. Első Fossum olvasás, kap még lehetőséget, de inkább felzaklatott az értelmetlenül elvesztett fiatal élet.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/01/az-ordog-tartja-gy…

>!
Nushi P
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Nehéz dolgom van mostanában a krimikkel mert szinte egyik se tetszik ez se. Ez a könyv nagyon nyomasztó. Egész végig olyan érzésem volt mintha képeket néznék amik nem illenek egymáshoz.Alapvetően szeretem a skandináv krimikben megjelenő sötét és borongós hangulatot.De ha az ember épp nem erre van hangolva akkor nagyon nem jó…

>!
Szédültnapraforgó
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Ez a regénye Fossumnak szuper volt. Ez a 4. olvasásom az írónőtől.
Az elején lassan és érthetetlenül indult a történet, de sikerült belerázódnom az események forgatagába.
Andreas és Zipp a két jóbarát életébe csöppenhettünk bele, a csínytevéseiket ismerhettük meg, melyek bizony tragédiába torkollottak.
Persze több bűncselekmény megelőzhető lett volna, HA időben helyükre kerülnek a dolgok.
Végül szinte minden bűnös meghal… spoiler

>!
ViraMors P
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Karin Fossum újabb félelmetes kirándulásra invitálja olvasóit az emberi lélek sötét bugyraiba. Megdöbbentően intenzív könyv, elképesztően hiteles jellem- és érzelemábrázolással, és a sorozat első olyan kötete, ahol az első felét nem éreztem unalmasnak. Az első oldalakon megragadott, és onnantól nem eresztettük egymást.
A történet nem kifejezetten lendületes, de nem is gond, a rohanás szerintem ártana neki. Folyamatos tempóban, megtorpanás nélkül haladunk előre, váltott szemszögből megismerve a teljes történetet, minden okkal és aprósággal együtt, ami végül a tragédiát kiváltotta.
Igazából sokkal jobban tetszett ez, hogy kezdettől fogva beleláttunk a negatívabb karakterek fejébe, ugyanakkor azt is láttuk, hogy a rendőrség mit tud, mire jön rá apránként, mint amikor kapunk egy bűntényt, és ki kel nyomozni, hogy mi történt. Irma, Andreas és Zipp szemszögéből nem csak a tetteiket érthetjük meg, hanem azt is, amit a nyomozás során átélhetnek. Minden félelmet, bizonytalanságot, bűntudatot, haragot stb. Van ebben valami sokkoló szépség akkor is, ha ez a kijelentés kissé elmebetegnek hangzik
Aki pörgős, akciódús krimire vágyik, annak nem ajánlom. Aki viszont szereti a lélektani krimiket, annak tetszeni fog.

>!
Carolynd
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát

Nem mondanám kriminek, inkább egy öregedő, hétköznapi nőről szóló lélektani regénynek. De olyan hátborzongató, hogy már-már elviselhetetlen.


Népszerű idézetek

>!
ppeva P

Néhanapján benézek a könyvtárba, ahonnan életrajzokat szoktam kikölcsönözni. Vagy átlapozom az újságot. Tudod, ott ingyen van. Kevéssel zárás előtt megyek, olyankor nyugalom honol, a pultnál nincs sor. A könyvtáros férfi. Szomorú arca van. Nehéz dolog lehet, hogy mindent el kell olvasnia.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár · könyvtáros
>!
mate55 

– Szilikon – mondta Andreas.
– A francba, hogy mennyi szar van manapság a csajok ruhája alatt.

62. oldal

>!
ppeva P

– Nem lenne jó, ha rászoknánk erre – jegyezte meg Sejer. A Kongens Vapenben ültek egy sör mellett. A hét közepén.
[…]
Skarre megragadta az Irish Stout üveget, és teletöltötte a poharat. […] Skarre nagyot kortyolt a sötét sörből.

133. és 135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
2 hozzászólás
>!
alaurent P

Arra egyáltalán nem is gondoltam, hogy szeretem-e vagy sem, ennyit sohasem vártam az élettől. Hiszen nem csak egy munka ez is, amit el kell végezni? Mi az, hogy szeretni? Hogy nagyobb szükségünk van valakire, mint saját magunkra? Az a csodálatos érzés, hogy kilépünk magunkból, felröppenünk és leszállunk egy másik emberbe?

96. oldal

>!
robinson P

Zipp elfintorodott.Andreas teljesen oda volt a Szárnyas fejvadászért. Már vagy százszor látta, de nem unt rá. Rendszeresen idézet belőle.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szárnyas fejvadász
3 hozzászólás
>!
Horgas_Tóth_eSztike

Tulajdonképpen nem is félünk a haláltól. Csak attól félünk, hogy elfelejtenek bennünket.

>!
csgabi MP

– Felolvasom neked az újságot. Van valami, amit szeretném, ha meghallgatnál.
Miközben ezt mondtam, mosolyogtam. Jó érzéssel töltött el, hogy ott fekszik, és nem tud elmenekülni. Egy férfi, akinek csendben kell feküdnie, és Irma Fundert végig kell hallgatnia, akármit mond is. Ráadásul szép férfi. Az a fajta, aki azt hiszi magáról, hogy övé a világ, az a halhatatlan típus. Értheted, hogy ez sokat jelentett a magamfajta nő számára. Most én szabom a szabályokat. Ráerőszakolhattam őket. Jó érzés parancsolni.

208-209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · kegyetlenség · kiszolgáltatottság
>!
robinson P

– Anita volt a legszebb lány, akivel valaha dolga volt?
– Minden bizonnyal igen.Az ilyesmit észre veszik. Amikor kettesben végig mentünk az utcán, az emberek megbámulták a haját, meg ilyesmi. Aztán megnézik a pasit. Hogy épp ki szedte fel azt a nőt.

188. oldal

>!
csobi SP

Most már ötszázharminchét CD-je volt, kizárólag női előadóktól.

284. oldal (Scolar, 2010)

1 hozzászólás
>!
robinson P

A székében ülve elgondolkodott. A nő minden bizonnyal csak egy elveszett lélek, belőlük oly sok létezik.

12. oldal


A sorozat következő kötete

Sejer nyomozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Georges Simenon: Az elátkozott hajó
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Erik Axl Sund: Bomlás
Frederick Forsyth: Ikon
Stieg Larsson: A tetovált lány
Mons Kallentoft: Véres tél
Lars Kepler: A bosszúálló
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető