Aki ​fél a farkastól (Sejer nyomozó 3.) 112 csillagozás

Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Izgatott fiú érkezik lélekszakadva a vidéki rendőrőrsre, s jelenti, hogy felfedezett egy szörnyű gyilkosságot: a közeli erdőben megbújó magányos tanyán holtan talált egy idős asszonyt. És mást is látott: a fák között ott bujkált még valaki, a környékbeliek által jól ismert fiatalember, Errki, aki többször állt már pszichiátriai kezelés alatt. Errki megjelenése régóta rossz ómen: mögötte mindig a halál jár. A következő reggel egy közeli városban bankrablás történik. A fegyveres rabló nemcsak a pénzt, hanem egy túszt is magával visz. Ám a túsz nem úgy viselkedik, mint azt várnánk: csak ül némán, magába fordultan, talpig feketébe burkolózva, arcát fekete haja mögé rejtve, félelmetesen…

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Scolar, Budapest, 2010
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632441603 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Scolar, Budapest, 2010
318 oldal · ISBN: 9789632442341 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Errki Johrma · Jacob Skarre · Konrad Sejer · Morgan (Morten Garpe)


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Riszperidon P>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Egy skandináv krimi után, ezzel a skandináv krimivel folytattam. :D Itt is megvolt a komorság, bár nem olyan mélyen, mint a másik könyvben.
Érdekes, itt a nyomozás folyamatáról kb. szó sem esett, inkább a főszereplők lelkébe másztunk bele. Ez mondjuk unalmasan hangozhat, de nekem ennek ellenére nem volt az. Aki őrületes akciókat, repkedő végtagokat és hullahegyeket vár, az ne olvassa. Aki viszont kicsit el is akar gondolkodni, és megérteni pl., hogy egy gyerek milyen trauma hatására lesz disszociatív személyiségzavarban szenvedő felnőtt, mindenképp olvasson bele. Hogy van-e esélye az ártatlanságát egy bűntényben bizonyítani, miközben mindenki megbélyegzi, és bizonyítékok nélkül bűnösnek gondolja? Lehet nem is ő a bűnös? Sok az előítélet bennünk? Vagy mégis ő tette? Amikor már azt hisszük, nem tudunk meg semmit, a végén mégiscsak lehet, hogy pont kerül az ügy végére…
Számomra Fossum egy tök ismeretlen írónő volt, de biztos vagyok benne, hogy további könyveit is el fogom olvasni. Ő is skandináv módon mászik az agyadba és lelkedbe. Fáj, de valahogy mégis ráállsz, és kell.

n P>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Második volt tőle, jobban tetszett mint a Ne nézz vissza könyve.
A tökéletes lélektani leírások,pszichiátriai ismeretekre vallanak és olyan mélységűek, hogy ritkán álmodok rosszat, de most megtörtént. Nem tudtam, hogy valóban kiabáltam a „segítség” szót éjjel, vagy nem. Fel kellett kelnem, és egy pár percig hallgatóztam, hogy a diákok szaladnak-e a segítségemre. Nem szaladtak, csend volt és éjjel 1 óra 16 perc. Ennek viszont örültem,mert így volt még idő reggelig egyet fordulni és új álmot keresni. A fél csillag levonás a pisztoly miatt van, amit egyszer már bedobtak a tóba, aztán mégis volt egy másik. Lehet, én olvastam figyelmetlenül. És a másik, hogy az elkövetés eszközét én másnak gondoltam. Nekem is igazam lehet.

3 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

„Mindig más térben mozgott, a világot sötét fátyolon keresztül látta, ami leárnyékolta a kinti fényt, és letompította a hangokat. A fátylat ő maga komoly koncentrációval tartotta a helyén.”
Ez a rész sokkal-sokkal jobb volt, mint az Aki mást szeret.
Megvolt az érdekes (inkább morbid) gyilkosság, a rendkívül jól megrajzolt szereplők, és Sejer kicsit többet mutatott magából, mint a másik könyvben. Őt sajnáltam a legjobban.
Érdekes a történetvezetés, folyamatosan izgultam és annyira egyértelmű a gyilkos kiléte, hogy már az elején éreztem: tuti nem lehet ő, mert… mert túl egyszerű lenne.
Errki számomra a megtestesült sajnálatra méltó szereplő, Isten a megmondhatója, hogy valakiből hogy lesz ennyire balsorsú ember. Persze ezt is megtudjuk. De amíg idáig elérünk csupa izgalom a részünk. Nagyon tetszett a doktornő alakja is.
Mint írtam Sejerből sokkal többet kaptam, mint a másik könyvben. Múltat, keserédes emlékeket, fájdalmakat, töréseket, kínokat. Sokkal tudtam azonosulni és egyre jobban értem őt, és szánom is, kár, hogy hagyta elfutni az írónő ezeket a beékelt mondatokat, kíváncsi lettem volna tovább erre a megkezdett(?) történetre. Na de hátha a másikban…
Kiváló olvasásélmény volt.

beasechoes P>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Nem volt rossz, de az Aki mást szeret c. könyve sokkal jobban tetszett.

vargarockzsolt>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Honnan tudja? Karin Fossum honnan tudja, hogy mit gondolnak a szereplői? Különösen akkor, ha ezek az emberek ennyira furcsák… Fogalmam sincs, de de minden olyan hitelesnek tűnik.
Különösen érdekes volt az elmebeteg fiú gondolatait figyelni, de a többi szereplő is igazi élő karakter volt.
Fossum jó író, és ezt a lélektani krimijét igazán élveztem, egy este és egy éjszaka elolvastam. Köszi @egy_ember!

1 hozzászólás
Virágszépe >!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Különleges krimi, inkább lélektani történet. Ismerjük a bűntényt, a szereplőket, mindegyiket alaposan ki is ismerjük. Nagyon sajnálatra méltóak ezek a karakterek:egy zsíroshajú skizofrén, az őt véletlenül túszul ejtő rabló, egy nagyon kövér, varjakra vadászó iskolás és az őket üldöző szomorú nyomozó. Mégis működik a történet, tele feszültséggel, furcsa párbeszédekkel, érdekes fordulatokkal. Kíváncsi voltam, hogyan fog kikeveredni ebből az írónő. A történet lezárása sem mindennapi, de elképzelhető, hihető. Sejer nyomozó, pedig igazán szerethető személyiség.

tominho68>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Második könyvem az írónőtől, és bár az előző olvasása óta eltelt kis idő, szinte azonnal visszatért az akkori hangulat: lassan, de kellemesen csörgedező cselekmények, megfontolt, látványos akciójelenetek nélküli nyomozás, a főszereplő(k) személyiségének alapos bemutatása. Az biztos, hogy nem a valaha volt legjobb krimit olvashattam, de számomra olyan sajátos atmoszférájú az egész, hogy egészen biztos vagyok benne, fogok még Sejerrel együtt nyomizni.

pappb12>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

A fülszöveg alapján egy pörgős, izgalmas krimire számítottam, hiszen két bűntény is történik szinte egyidőben, egy emberölés és egy bankrablás. Ehelyett egy vontatottan lassú inkább lélektani történetet kaptam. Lehetett volna ez jobb is, mert izgalmas, sok lehetőséget rejtő karakterekkel van tele, akikből szerintem többet is ki lehetett volna hozni szimpla „elmélkedésnél”.
Ez volt az első könyvem az írónőtől. Adok majd még egy esélyt, hogy meggyőzzön, de az nem mostanában lesz.

alaurent P>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Mennyire más ez a Fossum, mint Nesbo vagy Larsson. A környezetre rá lehet ismerni, skandináv kisváros, mégis, ő nem adja olcsón. Az események nem pörögnek, a történtek, ha brutálisak is, de várhatók és érthetők. A magyarázat mindig az emberi lélek, a lélek misztikuma, ami – véletlenek közreműködésével – kirobbantja a tragédiát. A drámának akárki részese lehet, elég, ha rosszkor volt rossz helyen, az örvény elkapja, és elszenvedője, vagy alakítója lesz az eseményeknek. Amelyek lassan hömpölyögnek, miközben mi mindenről tudunk, mindent látunk, az érintettek gondolatait, érzéseit, véleményét, előítéleteit és szűkkeblűségét.
Sorról sorra feltárul előttünk az emberi lélek feneketlen mélysége, a másik oldalról pedig a szépsége és finomsága.
Sose egyél egy tálból az emberrel, mert nem bízhatsz benne, hiszen ugyanabból a szájból tud meleget és hideget is fújni – volt egy régi mese tanulsága. Hát, erről szól Fossum, anélkül, hogy elítélne. Ő csak megmutat. És éppen ez a hátborzongató benne.

narziss>!
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Egyetértek az előttem szólókkal, valóban inkább a lélektaniság dominál ebben a Fossum-könyvben és kevésbé a krimi-szál. Ez egyszerre pozitívuma meg negatívuma is a regénynek. A három, véletlenül egymás mellé sodródó, ilyen-olyan szempontból és többszörösen is kiszolgáltatott, nehéz sorsú szereplő történetének összefonódása elgondolkoztató. Kitaszítottak, peremhelyzetűek, szorongóak és szorongatottak. Szinte törvényszerű – legalábbis ennek a könyvnek a világában – egymásba botlásuk; vak vezet világtalant és világtalan vakot. Morgan és Errki mégis egyre rokonszenvesebbek, mert elesettek, sebezhetőek. Kényszerű egymáshoz kapcsolódásuk mindkettejüknek ad, mindkettejükön segít. Ami a regény elején még okozott kisebb zavart – belelátni Errki fejébe, hallani a hangjait –, az később érdekes és különleges pluszt adott az egészhez. A krimivel együtt hiányoltam magát a nyomozást, Sejer utánajárását az ügynek, hiszen itt inkább csak a magánélete lehetséges fordulóponthoz érkezése kapott hangsúlyt. Ugyanakkor ez a hiány vált a regény erősségévé, hiszen így lehetőségünk volt a mélybe látni: a trió tagjainak személyiségére, illetve megérteni valamit tetteik miértjeiből.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Riszperidon P>!

Ne dühítsd fel a krokodilt, amíg át nem értél a folyón.

98. oldal (Scolar, 2010)

2 hozzászólás
Riszperidon P>!

Az alvás a Halál kisöccse.

16. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Errki Johrma
14 hozzászólás
Riszperidon P>!

Aki fél a farkastól, ne menjen az erdőbe

255. oldal (Scolar, 2010)

9 hozzászólás
Riszperidon P>!

– Éhes vagyok – mondta Morgan –, ezért iszom egy whiskyt.

155. oldal (Scolar, 2010)

1 hozzászólás
Riszperidon P>!

Oda kell tenned a szalmát, ahová eshetsz

191. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Errki Johrma
Riszperidon P>!

Ha valaki él, akkor tegyen is úgy, mintha élne, hasított belé a gondolat.

302. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Konrad Sejer
egy_ember>!

– Azért – felelte a nő, és lehunyta a szemét –, azért, mert a normális emberek – a „normális”-at nyomatékkal mondta, lekicsinylően – úgy értem, a sikeres emberek, akik tehetségesek, céltudatosak, minden szabályt követnek, akik gond nélkül elérik a céljaikat, akiknek tökéletes szociális érzékük van, akik a legnagyobb magabiztosággal mennek előre, és akik el is jutnak oda, ahová akarnak, megszerzik, amit akarnak… van bennük bármi érdekes?
Különös kérdés volt. Sejer nem tudta palástolni mosolyát.
– Az egyetlen érdekes dolog a világon a vesztesek világa – folytatta a nő. – Vagyis azoké, akiket mi így hívunk. Minden eltérésben egyfajta lázadás rejlik. És sosem tudtam megérteni a lázadás hiányát.
– És mi van magával? – kérdezte Sejer hirtelen. – Maga nem egy a sikeres, céltudatos emberek közül? Maga lázad?
– Nem – ismerte el a nő. – És ezt nem is értem, mert alapvetően rettenetesen el vagyok keseredve.
– Rettenetesen el van keseredve? – kérdezte Sejer aggódva.
– Maga nem? – Hosszan nézte a rendőrt. – Nem lehet valaki felvilágosult, intelligens, cselekvő ember ezen a világon anélkül, hogy ne lenne egyszerre elkeseredett is. Egyszerűen nem megy.

143-144. oldal

Sli P>!

– […] Gondolkozott már ezen? Hogy tényleg meg kell halnunk? Látom, ahogy meghalnak körülöttem az emberek, de nem értem, hogy egyszer engem is utolérhet. Ma megpróbáltam felfogni, többször is. De olyan, mint egy bonyolult matematikai egyenlet, amelyet egyszerűen képtelenség felfogni. Maga érti ezt?
– Micsodát?
– Hogy meg fog halni.
– Igen, értem.
– Akkor magával valami baj lehet.

306. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: halál · Jacob Skarre · Morgan (Morten Garpe)
hársvirág>!

– Akinek vannak barátai, annak nincs szüksége tükörre.

274. oldal (Scolar, 2010)


A sorozat következő kötete

Sejer nyomozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Jo Nesbø: Csótányok
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Jørn Lier Horst: Nárcisz akció
Natsuo Kirino: Kín
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a tünékeny tündérek
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Pill Pillgrin: Halálvirág
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok