Aki ​fél a farkastól (Sejer nyomozó 3.) 78 csillagozás

Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Izgatott fiú érkezik lélekszakadva a vidéki rendőrőrsre, s jelenti, hogy felfedezett egy szörnyű gyilkosságot: a közeli erdőben megbújó magányos tanyán holtan talált egy idős asszonyt. És mást is látott: a fák között ott bujkált még valaki, a környékbeliek által jól ismert fiatalember, Errki, aki többször állt már pszichiátriai kezelés alatt. Errki megjelenése régóta rossz ómen: mögötte mindig a halál jár. A következő reggel egy közeli városban bankrablás történik. A fegyveres rabló nemcsak a pénzt, hanem egy túszt is magával visz. Ám a túsz nem úgy viselkedik, mint azt várnánk: csak ül némán, magába fordultan, talpig feketébe burkolózva, arcát fekete haja mögé rejtve, félelmetesen…

Eredeti cím: Den som frykter ulven

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Scolar, Budapest, 2010
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632441603 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Scolar, Budapest, 2010
188 oldal · ISBN: 9789632442341 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Errki Johrma · Jacob Skarre · Konrad Sejer · Morgan (Morten Garpe)


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
n P
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Második volt tőle, jobban tetszett mint a Ne nézz vissza könyve.
A tökéletes lélektani leírások,pszichiátriai ismeretekre vallanak és olyan mélységűek, hogy ritkán álmodok rosszat, de most megtörtént. Nem tudtam, hogy valóban kiabáltam a „segítség” szót éjjel, vagy nem. Fel kellett kelnem, és egy pár percig hallgatóztam, hogy a diákok szaladnak-e a segítségemre. Nem szaladtak, csend volt és éjjel 1 óra 16 perc. Ennek viszont örültem,mert így volt még idő reggelig egyet fordulni és új álmot keresni. A fél csillag levonás a pisztoly miatt van, amit egyszer már bedobtak a tóba, aztán mégis volt egy másik. Lehet, én olvastam figyelmetlenül. És a másik, hogy az elkövetés eszközét én másnak gondoltam. Nekem is igazam lehet.

3 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Honnan tudja? Karin Fossum honnan tudja, hogy mit gondolnak a szereplői? Különösen akkor, ha ezek az emberek ennyira furcsák… Fogalmam sincs, de de minden olyan hitelesnek tűnik.
Különösen érdekes volt az elmebeteg fiú gondolatait figyelni, de a többi szereplő is igazi élő karakter volt.
Fossum jó író, és ezt a lélektani krimijét igazán élveztem, egy este és egy éjszaka elolvastam. Köszi @egy_ember!

1 hozzászólás
>!
tominho68
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Második könyvem az írónőtől, és bár az előző olvasása óta eltelt kis idő, szinte azonnal visszatért az akkori hangulat: lassan, de kellemesen csörgedező cselekmények, megfontolt, látványos akciójelenetek nélküli nyomozás, a főszereplő(k) személyiségének alapos bemutatása. Az biztos, hogy nem a valaha volt legjobb krimit olvashattam, de számomra olyan sajátos atmoszférájú az egész, hogy egészen biztos vagyok benne, fogok még Sejerrel együtt nyomizni.

>!
minnie
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Amikor még a Libriben dolgoztam mindig sajnáltam ezeket a könyveket, hogy szinte senki nem vette őket. De most már teljesen megértem és azt is értem, hogy mért nem az Animus kiadó adja ki az írónő köteteit.
Furcsa, még nem volt olyan könyv, amit olvastam, hogy semmilyen érzést nem váltott ki belőlem. Hát valahol el kell kezdeni :)
Sajnos egyáltalán nem tetszett, se a szereplők, se a sztori és még az se tudott rajta segíteni, hogy norvég.
Sőt rontott is rajta, mert Nesbo norvég. Egy zseniális író, fantasztikus karakterekkel, izgalmas törtenetekkel, gyilkosságokkal. És különben is egy zseni és véletlenül sem vagyok elfogult. :)
Az írónőnek javasolnám, hogy olvasson Nesbot vagy látogassa meg és beszélgessenek egy kicsit.

>!
mohapapa I
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Hosszan olvastam, bár alapvetőn volt bennem kíváncsiság, és alapvetőn nem is volt rossz, de azért nagyon bátor hazugság a hátoldalán levő fülszöveg elemntáris túlzása, miszerint ez a világ legjobb thrillere.

Egyfelől, mert a thriller fosatós. Ez nem az.
Másfelől, mert ha nem is kiszámítható, de azért de.
Harmadfelől mert ez nem egy jó könyv. Komoly bajom volt a motivációkkal, mind a fővonalon, mind a romantikus mellékszálakban.
Negyedfelől Sejer azért volt a könyvben, mert benne van a többiben is, de se íze, se bűze, és a végső megoldás is olyan, mintha nem ihatnék több pohár vizet a túlcukrozott mákostészta után.
Ötödfelől olyan érzésem volt, hogy ez a könyv azért született, mert kellett születnie egy új Fossum könyvnek.

Szóval érdekelt a megoldás, ezért végigolvastam, de nem érte meg a ráfordított időt.

3 hozzászólás
>!
alaurent P
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Mennyire más ez a Fossum, mint Nesbo vagy Larsson. A környezetre rá lehet ismerni, skandináv kisváros, mégis, ő nem adja olcsón. Az események nem pörögnek, a történtek, ha brutálisak is, de várhatók és érthetők. A magyarázat mindig az emberi lélek, a lélek misztikuma, ami – véletlenek közreműködésével – kirobbantja a tragédiát. A drámának akárki részese lehet, elég, ha rosszkor volt rossz helyen, az örvény elkapja, és elszenvedője, vagy alakítója lesz az eseményeknek. Amelyek lassan hömpölyögnek, miközben mi mindenről tudunk, mindent látunk, az érintettek gondolatait, érzéseit, véleményét, előítéleteit és szűkkeblűségét.
Sorról sorra feltárul előttünk az emberi lélek feneketlen mélysége, a másik oldalról pedig a szépsége és finomsága.
Sose egyél egy tálból az emberrel, mert nem bízhatsz benne, hiszen ugyanabból a szájból tud meleget és hideget is fújni – volt egy régi mese tanulsága. Hát, erről szól Fossum, anélkül, hogy elítélne. Ő csak megmutat. És éppen ez a hátborzongató benne.

>!
narziss
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Egyetértek az előttem szólókkal, valóban inkább a lélektaniság dominál ebben a Fossum-könyvben és kevésbé a krimi-szál. Ez egyszerre pozitívuma meg negatívuma is a regénynek. A három, véletlenül egymás mellé sodródó, ilyen-olyan szempontból és többszörösen is kiszolgáltatott, nehéz sorsú szereplő történetének összefonódása elgondolkoztató. Kitaszítottak, peremhelyzetűek, szorongóak és szorongatottak. Szinte törvényszerű – legalábbis ennek a könyvnek a világában – egymásba botlásuk; vak vezet világtalant és világtalan vakot. Morgan és Errki mégis egyre rokonszenvesebbek, mert elesettek, sebezhetőek. Kényszerű egymáshoz kapcsolódásuk mindkettejüknek ad, mindkettejükön segít. Ami a regény elején még okozott kisebb zavart – belelátni Errki fejébe, hallani a hangjait –, az később érdekes és különleges pluszt adott az egészhez. A krimivel együtt hiányoltam magát a nyomozást, Sejer utánajárását az ügynek, hiszen itt inkább csak a magánélete lehetséges fordulóponthoz érkezése kapott hangsúlyt. Ugyanakkor ez a hiány vált a regény erősségévé, hiszen így lehetőségünk volt a mélybe látni: a trió tagjainak személyiségére, illetve megérteni valamit tetteik miértjeiből.

3 hozzászólás
>!
egy_ember
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Bár @Pável kollega tegnapelőtt, a könyvtárból kifelé menet lazán lefikázta a könyvet, nálam működnek a Karin Fossum regények. Nem is merném csak úgy simán lekrimizni őket, mert a bűnügy itt csak katalizátor a lelki történések beindításához. Tetszenek a figurái, alaposan kidolgozottak, még a mellékszereplők is, tetszik a környezet, a norvég vidék, és az egész atmoszféra.
A minusz fél csillag a néhány következetlenségnek szól, mert azért mégiscsak egy krimi lenne, vagy mi.

3 hozzászólás
>!
Mary_J
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

Érdekes volt nagyon, de nem éreztem igazi kriminek. Csak úgy egyszerűen mentek a dolgok a maguk útján. Nem igazán volt nyomozás és hát bevallom a történtek se arra emlékeztettek. A 'bűnösöket' éppúgy meg tudtam kedvelni és sajnálni mint a 'jófiúkat' sőt
A hangulata viszont igazi sötét, borongós skandináv volt, ehhez kétség sem fér, a nyomozókat is sikerült máris megkedvelnem holott ez volt az első találkozásom a sorozattal (és még csak ugye nem is az első rész).
A befejezéssel viszont igazán sikerült meglepnie…

4 hozzászólás
>!
hársvirág
Karin Fossum: Aki fél a farkastól

„Az egyik legborzongatóbb thriller a világon” ígéri a hátsó borító. Na hát erről szó sincs!
Igaz, hogy nagyon érdekes, eseménydús krimi, de egyáltalán nem hátborzongató. Inkább furcsa és érdekes, ahogy három lelkileg sérült ember – egy pitiáner bűnöző, egy skizofrén és egy javítóintézeti kisfiú – hogyan kerülnek egymás köreibe az események kapcsán. A találkozás mindnyájuk számára tragikus. Az emberi oldala elgondolkodtató…Több,mint thriller.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– (…) Gondolkozott már ezen? Hogy tényleg meg kell halnunk? Látom, ahogy meghalnak körülöttem az emberek, de nem értem, hogy egyszer engem is utolérhet. Ma megpróbáltam felfogni, többször is. De olyan, mint egy bonyolult matematikai egyenlet, amelyet egyszerűen képtelenség felfogni. Maga érti ezt?
– Micsodát?
– Hogy meg fog halni.
– Igen, értem.
– Akkor magával valami baj lehet.

306. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: halál · Jacob Skarre · Morgan (Morten Garpe)
>!
egy_ember

– Azért – felelte a nő, és lehunyta a szemét –, azért, mert a normális emberek – a „normális”-at nyomatékkal mondta, lekicsinylően – úgy értem, a sikeres emberek, akik tehetségesek, céltudatosak, minden szabályt követnek, akik gond nélkül elérik a céljaikat, akiknek tökéletes szociális érzékük van, akik a legnagyobb magabiztosággal mennek előre, és akik el is jutnak oda, ahová akarnak, megszerzik, amit akarnak… van bennük bármi érdekes?
Különös kérdés volt. Sejer nem tudta palástolni mosolyát.
– Az egyetlen érdekes dolog a világon a vesztesek világa – folytatta a nő. – Vagyis azoké, akiket mi így hívunk. Minden eltérésben egyfajta lázadás rejlik. És sosem tudtam megérteni a lázadás hiányát.
– És mi van magával? – kérdezte Sejer hirtelen. – Maga nem egy a sikeres, céltudatos emberek közül? Maga lázad?
– Nem – ismerte el a nő. – És ezt nem is értem, mert alapvetően rettenetesen el vagyok keseredve.
– Rettenetesen el van keseredve? – kérdezte Sejer aggódva.
– Maga nem? – Hosszan nézte a rendőrt. – Nem lehet valaki felvilágosult, intelligens, cselekvő ember ezen a világon anélkül, hogy ne lenne egyszerre elkeseredett is. Egyszerűen nem megy.

143-144. oldal

>!
ppeva P

– Ha veszítesz, eljössz a Kongens Våpenbe, és iszol egy kört mindegyik sörből.
Sejer a gondolattól is összerázkódott.
[…]
– Tudtad, hogy a Kongens Våpenben ötven különféle sör van? – kérdezte Skarre élesen. – Éjjel kettőig vannak nyitva. Ha este nyolckor elkezdjük, elég sokat megkóstolhatunk. Majd foglalok egy vécéhez közeli asztalt.
[…] Fölkelt, és a kezét a kilincsre tette. – Ne felejtsd el megtölteni a hűtődet sörrel. Tudod, kutyaharapást szőrével… a másnaposság ellen csak az használ.

173. és 227-228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
4 hozzászólás
>!
Sli SP

Ráadásul képtelen volt eldönteni, mit is akar enni. Kenyeret vagy kukoricapelyhet? Virslit vagy hamburgert? Almát vagy banánt? Hogy mernek az emberek ennyi döntést meghozni? Honnan tudják, hogy jól választanak?

17. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: döntés · Errki Johrma · étkezés · választás
>!
_natalie_ I

A tó gyönyörű volt. Mozdulatlanul pihent a völgyben, nyíltan, csöndesen, mindenféle színlelés és megjátszás nélkül. Nem taszította el magától, és nem csábította le magához. Nem volt benne semmi tolakodó, egyszerűen csak ott volt.

13. oldal

>!
Lunemorte MP

Gyűlölöm az embereket,
csupán azért, mert léteznek,
nem bízom bennük, ha látom,
hogy saját földjükön mozognak.
Én, az őrült, jégtömbömben ülök,
és pontosan följegyzek mindent,
amit ellenem elkövetnek.
És a bosszú sötét kamrájában
felnő egy világuralomra törő ember.

Elgard Jonsson

>!
hársvirág

– Akinek vannak barátai, annak nincs szüksége tükörre.

274. oldal (Scolar, 2010)

>!
_natalie_ I

elborzaszt, hogy annak, aki ezt tette, joga van a védelemhez. Egy olyan tettért, amit nem lehet megvédeni.

84. oldal

>!
vasmives P

Az őrület annyit jelent, hogy valaki teljesen érzéketlen a külvilág iránt.

256. oldal (Scolar, 2010)

>!
Sli SP

– A gyerekek jó megfigyelők – jelentette ki Sejer kategorikusan.
– Tulajdonképpen nem. Csak más dolgok tűnnek fel nekik, mint a felnőtteknek – felelte Skarre határozottan.

304. oldal (Scolar, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: gyerek · Jacob Skarre · Konrad Sejer

A sorozat következő kötete

Sejer nyomozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: A fiú
Jo Nesbø: Fejvadászok
Jo Nesbø: A megváltó
Sven Elvestadt: Krag felügyelő bravúros nyomozásai
Ingar Johnsrud: Kalüpszó
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Sigurd Christiansen: Két élő, egy halott
Jo Nesbø: Vér a havon
Thomas Enger: Hegek
Dennis Lehane: Viharsziget