Árnyak 142 csillagozás

Karin Alvtegen: Árnyak

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gerda Persson egyedül él, így a hiánya napokig nem tűnik fel senkinek. Amikor végül rátörik stockholmi otthonának ajtaját, ő már halott. A lakásban tökéletes rend és tisztaság uralkodik, s minden jel arra mutat, hogy az elhunyt után nem maradt rendezetlen ügy. Ám amikor a szociális munkás kinyitja a hűtőszekrényt, hihetetlen látvány tárul a szeme elé: a gép dugig van egy rendkívül népszerű Nobel-díjas író gondosan befóliázott, névre dedikált könyveivel. Vajon milyen titkokat rejt e különös, zúzmara lepte gyűjtemény? Mit mond el Gerdáról és Axel Ragnerfeldtről, a magának való íróról, akit egy egész nemzet istenít…?

Eredeti cím: Skugga

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
286 oldal · ISBN: 9789633242223 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2011
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639563131 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

temető


Kedvencelte 16

Most olvassa 3

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Karin Alvtegen: Árnyak

Ólomsúlyú lélektani regény észak minden érzékenységével és jeges komorságával. Sokkoló kezdés után apró darabokra szaggat, hogy végül teljes teret adjon a szétáradó iszonyatnak. Óvatosan, mozaikszerűen épül fel, a legkülönbözőbb szereplők életéből kiragadott epizódokat mutatva, és miközben a baljós feszültség egyre nő, keressük az összefüggést közöttük, de sokáig nem találjuk.
Tökéletes látleletet kapunk az illúzióvesztésről és a kiüresedésről egy olyan házasságban, amit széttéphetetlennek tűnő kapocsként tart össze a közös gyermek és a közös anyagi érdek. Belül keserűség, eltávolodás és a meghittség ordító hiánya, kívül mosoly és meghajlás a közönség felé, hiszen semmi sem lehet olyan fontos, mint a látszat. Egy magára hagyott kisfiú, aki felnőttként kétségbeesetten próbálja megfejteni születése titkát. Egy holokauszt-túlélő, aki a démonaival küzd. Egy fiatal író, akit pánikba sodor a sikerrel együtt járó nyilvánosság. És a házvezetőnő, aki hallgat, mint a sír, de mindent lát.
És amikor végre összeáll a kép, már csak azt kutatjuk, hogy mi a mértéke az aljasságnak, amit dicsőségért, hírnévért, Nobel-díjért el lehet követni. Amitől ez a könyv egészen kivételes, az a drámai erő, a különleges szerkesztésmód és az ítélkezés teljes hiánya, ami miatt úgy érezzük, hogy ez a sok borzalom akár velünk is megtörténhetett volna.

8 hozzászólás
>!
csgabi MP
Karin Alvtegen: Árnyak

Én… ugyanazt a fájdalmat, tehetetlenséget, ürességet érzem, ugyanakkor tele vagyok érzésekkel és gondolatokkal, gondolatfoszlányokkal; mint Szabó Magda Az ajtó c. regényének olvasása után. Ez a könyv őrületes. Őrületesen jó. Őrületesen megrázó. És őrületesen megdöbbentő. Alvtegentől ez a második regény, amit olvastam, és szívem szerint néhány éven belül – ha rajtam múlik – jelölném irodalmi Nobel-díjra.
Napokig ezen a könyvön fog járni a fejem, ebben biztos vagyok, akár olvasok majd valami mást, akár nem. Istenemre mondom, annyi mindent tudnék írni, annyi mondat van bennem, de nem tehetem meg, mert akkor a történet elvesztené azt, amitől üt (azoknak, akik még nem olvasták): a hirtelen történés okozta döbbenetet, a szereplők tulajdonságainak folyamatos megértését; a csavarokat, amiket az írónő belevitt.
Kb. a könyv 40%-ánál volt egy hirtelen és ijesztő felismerésem, mi lehet a vége a regénynek, de amit kaptam, sokkolóbb volt bármilyen korábbi elképzelésemnél.

Sokat gondolkodtam, gyűlölöm vagy szánom a főbb szereplőket. Még mindig nem tudom eldönteni, azt gondolom, idővel fog csak bennem letisztulni, megnyugodni a regény. Egyelőre percenként változnak az érzéseim.

4 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Karin Alvtegen: Árnyak

Annyira szövevényes, sötét, komor, szóval annyira skandináv! Már megint nem thriller, egyébként is Alvtegen inkább lélektani, rejtélyes könyveket ír, de abban nagyon otthon van. Ahogy egyre jobban kiderülnek a titkok, úgy lesz egyre nyomasztóbb a könyv, hogy a végén teljhesen rátelepedjen az olvasóra a szorongás és a kilátástalanság. spoiler A könyvet felveszem a képzeletbeli listámra, ahol eddig az 1984 és Németh László két könyve, a Gyász és az Iszony volt eddig. A lista neve: mit kell elolvasnom, ha garantáltan depressziós akarok maradni még huszonötezer évig. De én akkor is imádom őket.

2 hozzászólás
>!
bokrichard
Karin Alvtegen: Árnyak

Végigmentem Alvtegen összes magyarul megjelent könyvén, és rájöttem, hogy ő az, akinek a könyveire ráírt skandináv krimi felirat abszolút torz. Az írónő inkább a skandináv lélektani dráma irányában mozog, és ehhez kétségtelenül jól ért. Az összes könyve elég depresszív, elég elmeboncolgató, de mind közül ebben tudta leginkább az igazi tehetségét megmutatni. Kétségtelenül a legjobb műve, melyhez erő kell, mert szétszaggatja az embert. Lassú, mély, boncolgató, kegyetlen, sötét. És minden nagy betűvel! Elképesztő, mennyire képes a hangulat lefestésére, szinte teljesen megszűnt a nyári jókedvem olvasás közben. Északi hideg és sötétség, amely nem csak az időjárásban, hanem az emberekben, a sorsokban is megmutatkozik. Aki az írónő könyveit elkezdi, érdemes ezzel, mert lesz hova viszonyítani.

11 hozzászólás
>!
ppeva P
Karin Alvtegen: Árnyak

Alvtegentől eddig egy könyvet olvastam csak, a Szégyen-t, és az nem tetszett különösebben. De mivel annyian dicsértétek ezt (és a többi) könyvét, gondoltam, megpróbálkozom továbbiakkal, mert maga a műfaj érdekel. Ez ugyanis nem klasszikus krimi (bár azt is szeretem), hanem inkább egy lélektani boncolgatás, család- és pártörténet, amibe szép lassan kriminális szálak is szövődnek.
Hogyan szürkül egy nagy szerelem unalomba, közönybe, társas magányba, gyűlöletbe? Mi mozgat embereket abban, hogy önmaguknak és a másiknak is hazudva összekössék az életüket, majd csalatkozva kimondatlan elvárásaikban, együtt húzzák tovább a látszatélet igáját? Hogyan érzékelik a gyerekek saját magukat a látszatcsalád életében, mit tesz velük a szeretet- és figyelemhiány? És hogyan szenved a köztes generáció, akik elvesztették a szülői modellt, sajátot meg nem sikerül kialakítaniuk saját gyerekeik számára? Mennyit ér a nehezen, vérrel-verítékkel-öncsalással-csalással kiharcolt, anyagi-társadalmi megfontolásokból fenntartott, alkohollal érzéstelenített „nyugodt, szép, sikeres családi élet”? Milyen nagy írónak, a nemzet büszkeségének lenni – és milyen a háttérbe szorult, dekorációnak használt feleségének, az árnyékában felnövő fiának és spoiler lenni? Milyen eldobott árvának, lelencnek, elhagyott szeretőnek, sikertelen írónak, holokauszt-túlélőnek, és árnyékként mozgó háztartási alkalmazottnak lenni? Hány csontváz lehet elraktározva irigyelt, sikeres, boldog családok szekrényében? És igen: ki a legnagyobb bűnös? Aki elkövet valamit; aki társul szegődik hozzá a bűnben; vagy aki mindent lát, mégis elfordítja a szemét? Mert a terhét hordozza mindenki, sajnos, még azok is, akik nem is láttak semmit, mert ott sem voltak.
Rengeteg, rengeteg kérdés merül fel az olvasás során, meg persze főleg utána. Képtelen voltam letenni a könyvet, kiengedni hosszabb időre a kezemből, muszáj volt jóformán egy lélegzetre kiolvasni. Sötét, nagyon sötét kép rajzolódott ki számomra a végére, követve a számos szereplő nyomorúságosnál nyomorúságosabb sorsát. Mégsem depressziós volt az összhangulat, inkább arra irányította a figyelmet, hogy változtatni kell az embernek a sorsán, ha a meglévő helyzete irányíthatatlanul kisiklott a kezéből. Vagy csak egyszerűen akar végre valamit, a semmi helyett.

>!
BoneB
Karin Alvtegen: Árnyak

Kettős érzésem van a könyvvel kapcsolatban.
Egyrészről nagyon nem tetszett a könyv, mert csak a félredugás, átverés, egymás mellett élés, egymás bántása volt benne. A feléig teljesen unalmas volt. Tény, hogy volt benne egy hölgy, aki megjárta a koncentrációs tábort, de szerintem nem erről szólt a történet. Másrészről meg tetszett, mert volt benne csavar. Annyira beteges dolgok voltak benne, annyira abszurd, hogy egy apa ilyenre képes. Milyen egy elfuserált családok ezek?
És akkor ott a vége… ami nekem nem vég, mert mi lett Jan-Erikkel meg a feleségével, mit tudott meg Marianna a naplókból, stb…

>!
Szimirza P
Karin Alvtegen: Árnyak

Emelem kalapom! Ez iszonyatosan jó volt. Kidolgozott, jól felépített, lelket és agyat megdolgoztató történet, ami izgalmas, lebilincselő, néhol dühítő.

>!
Miestas
Karin Alvtegen: Árnyak

Azt kell mondjam Alvtegen egyre jobban és jobban közelít a kedvencem kategória felé. Az „Árnyak” nem szokványos krimi, sőt pszcihokriminek sem nevezném, sokkal inkább egy mélylélektani regénynek. Szereplőiről az utolsó rejtett rétegeit is lebontja, feltárja emberi gyengeségüket, félelmüket, erkölcsi nézeteikhez végsőkig ragaszkodó álszent viselkedésüket felfedi. A nyomasztó hangulatú olvasmány egyre inkább a szereplők nyomorúságos életét tárja elénk, és szép lassan kezd összeállni a kép egy mocskos, bűzös posványról, melyet életnek nevezünk. És míg a szörnyű titkokra fény derül, lassan elgondolkodunk saját életünkről, a mi álcáinkól, amit viselünk, amit ha egyszer már magunkra húztunk nem tudunk levetni, de ha mégis, akkor mi lesz a szépen felépített tervvel amit karriernek, boldog házasságnak, szeretnek, megértésnek, erkölcsös életnek hívunk?
Aki tipikus krimit akar olvasni ne itt keresgéljen, de aki egy gondolat ébresztő regényt az igen!

>!
nagara
Karin Alvtegen: Árnyak

Lassan haladtam vele, de nem azért, mert olyan rossz volt. Már az első pár oldal után érdekelt, hogy mi lesz ebből. Persze teljesen más lett, mint amit elsőre gondoltam… voltak benne érdekes csavarok, de volt, amit azért lehetett sejteni is. Érdekes a felépítése, néha kicsit vontatott, de a világa megfogó. Még azért vártam volna egyéb lezárást, folytatást is.

>!
Krisztina_7
Karin Alvtegen: Árnyak

Nagyon tetszett ez a könyv. Körülbelül a feléig nem történt semmi különösebben izgalmas dolog, mégis érezni lehetett a feszültséget. Mikor beindultak az események, már nem tudtam letenni a könyvet. Régen olvastam ilyen jó lélektani krimit, csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

Anyósát időnként érgörcs kínozta, és azt állította, hogy az orvosa szerint a legjobb gyógyszer erre egy kupak whisky minden reggel. Louise-nak elképzelése sem volt róla, mekkora lehet a doktor üvegének kupakja, de az anyósáé irdatlan nagy volt.

1 hozzászólás
>!
Light_House

Vagy vegyük Hugo Bosst! Ő tervezte és készítette az SS-tisztek egyenruháját. Ezt valahogy nem reklámozzák.

143. oldal

14 hozzászólás
>!
robinson P

Élet. Egy apró momentum két örökkévalóság között.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
Sweetyke

Akár a kilöttyent víz, sosem teheted ki nem mondottá, amit egyszer mondtál, és meg nem történtté, amit valaha tettél.

132. oldal

>!
Light_House

Néha azt gondolta, hogy az evolúció hibázott, amikor ilyen fejlett agyat hozott létre. Máskülönben miért érezné szükségét oly sok ember, hogy eltompítsa?

123. oldal

>!
szadrienn P

Már nem kutatta az élet értelmét, de ez nem az jelentette, hogy úgy vélte, megtalálta. Mivel a világmindenség vette a fáradságot és létezett, a létezésnek oka is kellett, hogy legyen. Marianne beérte ennyivel, és hajlandó volt elfogadni a misztériumokat.
Élet. Egy apró momentum két örökkévalóság között.

>!
robinson P

Az élete kettéhasadt: az egyik felét vágyakozás töltötte meg, hogy elérje az álmait, a másik meg keserűséggel volt tele amiatt, ami történt, beleértve Jan-Erik tökéletes közönyét. És ezek között a malomkövek között minden finom porrá őrlődött, és a por lassan beborította az egész életét.

37. oldal

>!
egy_ember

A jelen lassúsága felgyorsítja a múltat.

45. oldal

>!
egy_ember

Alaposan megszemlélt a gyümölcsleveket, majd a sör mellett döntött. Tisztán orvosi alapon, győzködte magát, amikor visszatért a helyére. Már az üveg kinyitásának hangjától jobban érezte magát.

173. oldal

10 hozzászólás
>!
arsenal0522

Az apám rájött, hogy a cselekedeteink olyanok, mint a gyermekeink. Tőlünk és akaratunktól függetlenül élnek tovább.

276. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Ittzés Laura: Nyolc perc
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Lars Kepler: A bosszúálló
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Kristina Ohlsson: Mostohák
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek