A ​kitaszított 138 csillagozás

Karin Alvtegen: A kitaszított

Sibylla egy ifjúkori, a szülők által nem helyeselt szerelmi viszony következtében elmegyógyintézetbe kerül. Miután megszökik, hajléktalanként csavarog Stockholmban és környékén. Kedvenc trükkje, hogy a bajba jutott hölgy szerepét játszva, rávesz egy-egy tehetősebb férfit arra, hogy fizesse szállodai szobáját és vacsoráját. Egyik palimadara azonban reggelre rituális gyilkosság áldozata lesz, és a személyzet vallomása alapján a gyanú Sibyllára terelődik. Most már nem csupán csavarognia, hanem bujkálnia is kell a sorozatgyilkosság vádja elől, miközben az igazi gyilkos újból lecsap…

Eredeti cím: Saknad

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
206 oldal · ISBN: 9789633242186 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2011
206 oldal · ISBN: 9789633240380 · Fordította: Torma Péter

Most olvassa 2

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Karin Alvtegen: A kitaszított

Egynek jó, de tényleg még mindig az Árnyak a csúcs Alvtegentől. Jó lenne már egy újabb, friss megjelenés is. Szeretem az írásait. Jól ismeri és élvezettel, sikerrel vájkál az emberi lélek sötétebb oldalán.

>!
pável 
Karin Alvtegen: A kitaszított

Erős kezdés: mindjárt a gyilkos fohászával indít… majd Sybilla, a kitaszított életét látjuk egyszerre két időben, váltakozva, az anyja lelki terrorja alatt élő 18 éves lányét és a hajléktalanét, akit sorozatgyilkosságért köröznek.
Patrik, a rendőrcsemete, aki kamaszos hévvel segíti őt a magánnyomozásban (mivel a rendőrség őt üldözi, nem nyomoz senki az igazi gyilkos után, így nekik kell megtenniük), szóval az ő alakja kissé elcsúsztatja a könyvet az ifjúsági regény felé, de azért kapunk a pofánkba elegendő pszichohorrort is a mi kedvenc Karinunktól, aki még mindig remek krónikása a sarki éjszakák népeinek.
(2011)

>!
Zanit
Karin Alvtegen: A kitaszított

Ez egy egész jó kis történet volt. Gyorsan lehetett vele haladni, sehol egy unalmas kitérő. Már az elején beszippantja az embert, és végig fenntartja az érdeklődést.
Sibylla nem feltétlenül szimpatikus, de Patrick karaktere vitt mindent.

>!
Fermin
Karin Alvtegen: A kitaszított

Jól felépített történet. Szépen lassan bontakozik ki Sibylla élete, szeretet nélküli gyermekkora, későbbi tragédiája. A krimiszál sem volt rossz, de nagyon a végére lett hagyva a megoldás. Valami kis pluszt még simán elbírt volna a történet. A két főszereplőt viszont nagyon bírtam, Sibylla és Patrik aranyos páros volt. spoiler
Alvtegen Árnyak című könyve sokkal kidolgozottabb munka, csak a végén teljesen letargiába esik az ember tőle, meg nem is igazán krimi. Ez a könyv könnyedebb, könnyen olvasható, csak a végén lehetett volna egy nagyobb csattanó. Mindegy, így is nagyon tetszett.

>!
Kovaxka P
Karin Alvtegen: A kitaszított

Gyorsan elolvastam. Még mindig kedvelem Alvtegent, de nem ez a legjobbja. Jól ír, érdekes témákat választ és nem ereszti bő lére: ez mind szimpatikus. Némi csavart és izgalmat még csempészhetett volna a sztoriba.

>!
Black_Venus
Karin Alvtegen: A kitaszított

Nem volt rossz, de kellett volna még bele kb 100 oldalnyi csavar, hogy igazán jó legyen. Kicsit kiszámítható a sok borzalom. És sztem nem teljesen valósághű az, hogy egy 15 éve hajléktalan nő, aki túl van 6 év alkoholizmuson, úgy tudjon tenni egy 5 csillagos szállodában, mintha oda való volna – és közben meg hátizsákból él…. És az anyák sem mindig pszichopaták, még ha szigorúak is. Viszont ezekben a skandináv krimikben most már szinte csak ilyen karakterekkel találkozom. Pedig ott se mindenki elmebeteg.

„személyiigazolvány-száma” ???? hát szabad ilyet??

11 hozzászólás
>!
Mariann_ P
Karin Alvtegen: A kitaszított

Az írónő 4 könyvéből ezt hagytam utolsónak.
A kezdeti lelkesedésemet , hogy elolvasom minden könyvét, az sugallta, hogy elsőként egy tökéletesen felépített zseniális könyvet olvastam.
Ez volt A szégyen.
Az Árulás szintén fantasztikusan jó volt.
Úgy tűnik a megírással ellenkező sorrendben olvastam, a kezdeti gyengébbek kerültek a végére.
Ha a sort folytatja, akkor ismét jó könyvet kapunk a folytatásban.
Hogy erről a könyvről is írjak valamit, nem volt rossz, de olyan hihetetlen tények voltak benne. Hogy tud egy hosszú évek óta hajléktalan olyan ápolt lenni, hogy a legjobb szállodákba is simán bejut ? Vonzó és intelligens maradni ? Na, meg maga a sztori is gyenge volt.
Várok egy új zseniálisan felépített könyvet az írónőtől :)

>!
Miestas
Karin Alvtegen: A kitaszított

Ez nem egy depressziós krimi,mint általában a skandináv krimik. Inkább egy kicsit társadalom kritika, egy kicsit rituális, kicsit elmebeteg gyilkosságok sorozata. Na csitt ne többet !!!

3 hozzászólás
>!
FreeAngel 
Karin Alvtegen: A kitaszított

Azért ezt a könyvét olvastam először az írónőnek, mert ez volt bent a könyvtárban (az Árulást szerettem volna), de nem bántam meg. Érdekesen indult, aztán egy kicsit unalmassá vált és mikor már épp kezdtem volna ott tartani, hogy mostmár aztán történjen valami, akkor ismét beindult a sztori. 200 oldalhoz képest elég tartalmas volt, bár a gyilkos kilétére már annak első felbukkanásakor rájöttem, gyanús volt… Talán ez annak tudható be, hogy eddig leginkább krimiken éltem, de ez természetesen semmit nem von le a könyv olvasási értékéből. :)

>!
szilva81
Karin Alvtegen: A kitaszított

Remek thriller, végigizgultam és végig fenntartotta az érdeklődésemet. Érdekesek voltak a kis trükkök, ahogy a hajléktalan Sybilla pénzhez vagy élelemhez jutott és el is gondolkodtatott, hogy lehet úgy is hajléktalannak lenni, hogy iszol, drogozol, büdi vagy és minden mindegy csak vészéld át a napot, vagy lehet az italra és a drogokra elköltött pénzből váltásruhát venni és egy két használati felszerelést, ami megkönnyíti az életben maradást és mellette embernek is érezheted magad. A társadalom is másképp áll hozzá az utóbbihoz, bár igaz, némi trükköt be kell vetni hozzá.
Frusztrált gyerekkor, szörnyű anya, és a tetejébe még rosszkor lenni rossz helyen, elég egy jó kis izgi krimihez. Érdekes volt, hogy ki és miért követte el a gyilkosságokat. Azt sajnálom, hogy az anyuka nem bűnhődött a tetteiért, egy anya lánya találkozás még megérdemelt volna egy 4-6 oldalt pluszba.
Éreztem egy kis sávú párhuzamot a Millennium-trilógia hősnője és Sybilla között.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Az egész házról üvöltött, hogy a sok pénzzel nem jár jó ízlés.

42. oldal

>!
Hush_Campo

Végül is ő már nem volt őrült, csak terhes. Nem ő tehetett róla, hogy odahaza ez a kettő nagyjából ugyanazt jelentette.

>!
Hush_Campo

Kiscsávó, te most egy körözött sorozatgyilkossal akarod tölteni az éjszakát, aki valószínűleg vallási fanatikus is.

>!
Anikó_Kádár P

A mi gyermekünk egyedülálló! Ez kétségtelen. De nem az minden gyerek?

>!
RKAti P

A tisztelet azok kiváltsága, akik látszólag a társadalmi normák szerint élnek – azoké, akik nem különböznek túlságosan polgártársaiktól. Akinek nem sikerül beilleszkednie, azt úgy is kezelik. A gyengeség már önmagában provokáció. Az emberek halálra rémülnek, ha olyasvalakivel találkoznak, akiben nincs büszkeség. A szégyentelen viselkedés valóságos sértés. Nem viselkedne így, aki nem érdemli meg, hogy ott legyen, ahol van, nem igaz? Mindenki választhat, hát akkor mi a baj? Szeretsz a saját szarodban henteregni? Jó, tessék, de akkor ne várd másoktól, hogy törődjenek veled.
Törődni, azt nem, de ha ügyes vagy, esetleg kaphatsz egy kis részt az adónkból, valami alamizsnát, épp csak, hogy éhen ne dögölj. Hisz nem vagyunk mi szörnyetegek. Hónapról hónapra fizetünk, hogy segítsünk az olyanokon, mint te. De nehogy azt hidd, hogy ettől már lebzselhetsz az aluljáróinkban, vagy az orrunk alá tolhatod a mocskos mancsod, hogy még több pénzt tarhálj. Tudod, kurvára kínos ám ez nekünk.

>!
Hush_Campo

– Honnan tudsz te ennyi mindent? – Heino felhorkantott.
– Hát az iskolából! Lehet, hogy szarszagom van, de iskolát azért jártam!

>!
Anikó_Kádár P

– Azt gondolom, hogy te kezded ezt feladni. Nincs is nagyon kedved megoldást keresni. Vagyis konkrétan leszarod az egészet.
– És ez olyan furcsa?
– Annyira nem, de amikor én csinálom ezt, apám mindig rám szól, hogy ne csak üljek ott és sajnáltassam magam, hanem igenis próbáljam megtenni, amit tudok. Csináljak valamit.

>!
Hush_Campo

– Tegnap is mit össze siránkoztál rajta, hogy mennyire félreértik a hajléktalanokat. Hogy nincsen semmi esélyed, hogy egyedül vagy meg a többi. De van esélyed, csak baszol megragadni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Preston – Lincoln Child: Az ereklyetartó
Illisz L. László: Kurvák és gyilkosok
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
James Bowen: Bob, az utcamacska
Vi Keeland: A beosztott
Benyák Zoltán: Csavargók dala
Delphine de Vigan: No és Én
Szilasi László: A harmadik híd
David Walliams: Büdöss úr
Caroline Solé: Szavazz rám!