Köztes ​idő 71 csillagozás

Karen White: Köztes idő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Élünk ​és szeretünk. Lehetőséget kapunk arra, hogy ajtókat nyissunk ki vagy csukjunk be. Ez minden, amink van, és ez elég is.”

Eleanor Murray soha nem felejti el Edisto Islanden töltött gyermekkorát, amikor édesapja még élt, és osztozott vele zene iránti szenvedélyében. Mostanra azonban minden boldog emléket elhalványít a bűntudat. Eleanor magát okolja, amiért nővére tolószékbe kényszerült, és mintha ez még nem lenne elég: szerelmes nővére férjébe is.
Hogy a családot anyagilag segítse, Eleanor nappal egy charlestoni befektetési cégnél dolgozik, esténként pedig a zenélésbe menekül, és a közeli bárban zongorázik. Egészen addig, amíg a főnöke új lehetőséget nem kínál neki: idősödő nagynénjét, Helenát kellene gondoznia Edisto Islanden. Eleanor tehát lehetőséget kap, hogy visszatérjen oda, ahol élete legboldogabb időszakát töltötte, és osztozzon a zene iránti szeretetben a gyászoló Helenával, aki nemrégiben, rejtélyes körülmények között veszítette el húgát.
Helena… (tovább)

Eredeti mű: Karen White: The Time Between

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Alexandra, Pécs, 2015
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633575901 · Fordította: Frei-Kovács Judit

Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nefi P
Karen White: Köztes idő

Érdekes könyv volt… volt íze, zamata… a karakterek és a történet jól kidolgozott volt, ugyanakkor maradt bennem a végére némi hiányérzet. Nem romantikus, nem dráma de mindegyikből van benne egy kicsi. Nem nyári limonádé, de nem is fekszi meg az ember gyomrát, olvasható, cselekményes, és én nem tudtam letenni :)
A szereplők szerethetőek, a hangulata jól megragadható. Nem bántam meg, hogy belekezdtem és hogy megleptem magam vele :)
spoiler spoiler

>!
catilde
Karen White: Köztes idő

Az írónőtől a Hazatérés nagy kedvenc így nem volt kérdés, hogy a következő könyvét is elolvasom. Nem sokkal maradt le. Nagyon tetszett, hogy 3 szemszögből ismerhettem meg a szereplőknek az életét és a magyar vonal is nagyon jó lett. Kicsit visszapillanthattunk a II. Világháború történéseibe.
Közben van, egy kis romantikus száll is, ami a romantikus oldalamnak is nagyon tetszett.

2 hozzászólás
>!
buzavirág P
Karen White: Köztes idő

A könyv egyetlen hibája, hogy a megrendítő események mellett is rendkívül nyugodt hangvételű. Aki kimondottan az ilyen lassan kibontakozó történeteket szereti, annak szívből ajánlom, de én a tempósabb könyveket kedvelem.
Az események több ember életét dolgozzák fel, kinek felszínesen, kinek elmélyülve. Több nehéz emberi sorsot ismerhetünk meg, és szinte mindegyik megérint, elgondolkodtat. Felmerül az olvasóban, hogy saját maga, vajon hogyan oldaná meg ezeket a helyzeteket, nehézségeket. Van a könyvnek egyfajta bája, ami a két főszereplő Eleanor és Heléna apró civakodásaiból adódnak, szerettem ezeket a részeket.
A magyar vonatkozások nagyon érdekesek, hiszen visszamegyünk a II. Világháborús időkre, és beleláthattunk, hogyan is élte át ezeket a borzalmakat egyik szereplőnk.

>!
Annamarie P
Karen White: Köztes idő

Elég lenne, ha most belinkelném ide Chopin C-moll nocturne-jét.

Tökéletes aláfestése lenne a „Köztes időnek”. Az időnek, amit felesleges vezekléssel töltünk el. A főszereplő Eleanor úgy éli mindennapjait, hogy egy buta játék miatt tolószékbe küldte nővérét Eve-t. Ráadásul még mindig szerelmes Glen-be, Eve férjébe. Édesapja halála miatt a zongorai tanulmányait is abba hagyta, s most egy befektető cégnél dolgozik. Egy este főnöke Finn, véletlenül ráakad egy bárban, ahol a lány másodállásban zongorázik. Eleoanor addigra már sokat ivott, kétes testi szerelmet keres, s közben zenél. Finn hazaviszi a lányt és egy másfajta másodállást ajánl neki. Jöjjön társalkodónőnek nagynénje, a 80 éves Helen mellé. A lány el is vállalja a munkát, ami sokkal összetettebb lesz, mint gondolta volna. A goromba Helen inkább halna, mint élne. Most vesztette el húgát, Bernadettet, és képtelen elengedni az eseményeket. Fájdalma a múltba vezet, amikor 1944 nyarán elhagyták Magyarországot. Vajon rossz döntést hozott, aminek terhét egy életen át kell cipelnie, vagy csak ő látja így? Képtelen bevallani bárkinek is, hogy mit tett. De Eleoanor nem hagyja annyiban. Segíteni akar Helennek. Nem tudja elképzelni, hogy létezik olyan tett, ami miatt egy életen át büntetnie kell magát. Ugyanakkor a falon lógó értékes festmények eredete benne is kételyt ébreszt. Vágül Chopin c-moll nocturne eljátszásának cserébe Helen beszélni kezd. Szavai, könnyei ez vészterhes korszak elfojtott szenvedéseinek ad hangot.

Karen White, a könyvborító szerinti bestseller szerző érzékletesen ír. Nagyon tetszett a stílusa, és az első 70 oldal után még azt mondtam volna, hogy kedvenc lesz a könyv. Azt kell mondanom, hogy aztán sajnos ide is beszivárgott az amerikai elvárás. Persze jóval árnyaltabban és emészthetőbben a szokottnál, így nem volt képes elnyomni a történetet, de azért mégis kicsit bosszantott a dolog, mert én tényleg érzem a tehetséget ebben az írónőben.
Ha ezt leszámítjuk, szerintem mégis egy nagyon szép történetet kapunk.
(Nem jó ez a könyvborító, bocsi!)

>!
Adrienn57 P
Karen White: Köztes idő

Kellemes, kissé titokzatos olvasmány volt, amiből egyetlen dolog hiányzott nekem, hogy Eleanor családja egyszer csak kitörlődött a történetből, és az eredeti megállapodás, hogy heti pár órát töltsön az idős Helena társaságában,egyik pillanatról a másikra,egy új családba illeszti be őt..itt egy lyuk keletkezett számomra. Ezt figyelmen kívül hagyva, nagyon tetszett, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz az idős hölggyel, egészen addig, míg a régmúlt titkait is megosztják egymással. Közben kibontakozik Gigihez való ragaszkodás és szeretet, és Finn irányában egy szerelem. Ezek enyhítik a nyomasztó múlt feltárásának emlékeit, és így jutunk el bizonyos ajtók bezárásáig és mások kinyitásáig. A lelkifurdalások gyötrelme enyhül valamennyire, amikor sikerül a magukba hordozott kínokat megosztva,kicsit megkönnyebbülni, és letenni e teherből valamennyit.A végére,békés, kellemes érzésekkel csuktam be a könyvet, hiszen minden ajtó kinyílt, ami lehetőséget adott, egy titkoktól terhes élet után. Szintén hiányoltam, hogy Eve kisbabájának megszületése, ami bizonyára, kerekebbé és boldogabbá tette volna a regény végét,nem kapott csak egy kis súrlódó említést. Igaz, hogy mellékszereplők voltak, de kicsit több mondatot szentelhetett volna rájuk az író…szerintem!! Ha egy borzalmas időszakot felelevenítve ,de előkerült kis hazánk is, így még közelebb került a történet a szívemhez!

>!
Emília5
Karen White: Köztes idő

Imádtam. Olyan könyv, ami lassan kúszik be a bőröd alá és varázsol el, ami elringat, és mikor vége van, sajnálod, hogy nem lehetsz vele tovább. Eddig még nem olvastam ettől az írótól, de ezután keresni fogom a könyveit. A szereplők összetettek, erősek, csodálatosak, a történet megkapó. Kedvenceim sora bővült.

>!
Zoe27
Karen White: Köztes idő

Nagyon tetszett az írónő leírásainak stílusa, ám én sajnos többet vártam ettől a regénytől.
Számomra nagyon hamar kiszámíthatóvá vált, ezenfelül a „ problémák” nagyon fel lettek nagyítva, ami egy sokat olvasó személy számára nem túl megnyerő…
A Eve & Eleanor páros eltűnt a Bernadett & Helena páros árnyékában.
Számomra a történet idősíkja kusza volt… Nagyon tetszett, ahogy indult, hogy egy egyszerű településen az egyszerű emberek élik mindennapjaikat, aztán betört a XXI. század és minden addig illúzió, hangulat elveszett. Mire beleélhetem volna magam mindig visszaugrott, és emiatt nagyon bosszús voltam.
Egy valami azonban nagyon magával ragadott a könyv olvasása közben: a zene mindent átható szeretete. Aki foglalkozott komolyabban zenével, azok számára ez a könyv nagy nosztalgiát jelenthet. :)

>!
veronica_mars
Karen White: Köztes idő

azt kell, hogy mondjam megérte ennyit várnom erre a könyvre, mert 400 oldalnyi lebilincselő, izgalmas és megható történetet kaptam cserébe. valami miatt Kate Morton regényeire emlékeztetett a Köztes idő, hasonlóan Morton könyveihez itt is két különböző időben játszódó történet kapcsolódott össze a végén, és az elején még két oly különbözőnek tűnő karakter a végén épp egymásban talál rá a megoldásra. izgalmas volt a magyar vonatkozású visszaemlékezéseket olvasni, és végtelenül szomorú volt látni hogy egy idős asszony csaknem 70 éven keresztül milyen terhet cipelt magával. egyetlen oldalon sem unatkoztam, végig lekötött a történet. annyira szeretem az ilyen megható történeteket ami tele van bölcs gondolatokkal és az ilyen erős, összetett karaktereket. Karen White remélem még sok ilyen könyvet fog írni :)

>!
Dexter79 P
Karen White: Köztes idő

Nem voltak elájulva tőle, de nem is volt rossz.
Az elejétől fogva érezni lehetett, hogy mindenki múltjában valami nagy titok lappang. A kisebbekre szépen lassan rávezetett a történet, de az ember várta a nagy és mindent elsöprő végső titkot (az öreg főszerplőnktől), de aztán nem lett belőle semmi. Kaptunk egy titkot, ami nem volt rossz, de nem ütött akkorát, amekkora feneket a szereplők kerítettek neki. Tetszett a magyar történelmi háttér, de szerintem abban az időben a „feltárt” titok nagyon-nagyon sok emberrel megesett, csak esetleg kicsit másként. A másik főszereplő Eleanor pedig vmi olyan miatt hibáztatja és bünteti magát (szerintem feleslegesen), ami nem az ő hibája.
Ennek ellenére aranyos kis romantikus regény is volt, de főleg a családról, a titkokról és a testvéri szeretetről szólt.

>!
hársvirág
Karen White: Köztes idő

Lassan folydogáló történet volt, de nagyon tetszett a magyar történelmi vonatkozása, már csak ezért is végigolvastam.
Az alapötlet nagyon jó volt: annyi feszültség, annyi dráma halmozódott fel benne, hogy az ember alig várta, hogy megtörténjen a katartikus megoldás, a csodás megbékélés, az édes egymásra találás… hogy talán ezért lett olyan nagy a csalódás. Mert a megbékélés, a feloldás, az egymásra találás megtörtént, csak épp olyan „sehogyanse-módon”, olyan katarzis nélkül.


Népszerű idézetek

>!
Marcsi061

Isten a tehetségteleneket túlzott magabiztossággal kárpótolja.

>!
Marcsi061

Nem mind alszik, kinek csukva van a szeme; nem mind megy el, ki búcsúzik.

>!
vollys

Élünk és szeretünk. Lehetőséget kapunk arra, hogy ajtókat nyissunk ki vagy csukjunk be. Ez minden, amink van, és ez elég is.

399. oldal

>!
vollys

…az élet szerencsétlenségei nem lopják el a szívünk szépségét. Csak újabb és újabb dalokra tanítanak, melyeket el kell játszanunk.

389. oldal

>!
pieta4

– Ismeri a gyászt, ami csak akkor ér véget, ha az ember szíve megszűnik dobogni?

60. oldal

>!
Marcsi061

Nem kockáztatunk semmit, ha olyasmire vágyunk, amit soha nem kaphatunk meg.

>!
Dorka657

Egyiken sem akartam rágódni: rég megtanultam már, hogy a múltat nem változtathatjuk meg, akárhányszor nézünk is vissza.

>!
Lora7

Mintha két lélek lakozna egyazon testben; különbözőek, mégis egyek. De az is lehet, hogy mindenkiben két ember lakozik; mindannyian éljük az életet, amit muszáj, és csak álmodozunk arról, amit szeretnénk.

>!
krisztin1 P

Mindenkinek szüksége van egy kis emlékeztetőre, hogy tudja, milyen ember szeretett volna lenni.

137. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Cassandra Clare: A hercegnő
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
J. L. Armentrout: Origin
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss – Perzselő csók
Kelly Oram: Cinder és Ella
Tiffany Reisz: Az úrnő
Francine Rivers: Hang a szélben