Tűzharc (Star Wars: Republic Commando 1.) 88 csillagozás

Karen Traviss: Tűzharc

A ​Klónháború egyre hevesebben tombol. A Köztársaság győzelme most az elit osztagokon múlik, amelyek a legnehezebb küldetéseket kapják – kőkemény katonákon, akik oda mennek, ahová nem mehet senki más, és megteszik azt, amire nem képes senki más…

Az Omega-osztag feladata egy víruskutató-laboratórium megsemmisítése egy, a szeparatisták által ellenőrzött bolygón. A négy klónkommandósnak az ellenség közvetlen közelében kell tevékenykednie. A létszámukat és a fegyverzetüket tekintve jelentős hátrányban vannak, mélyen az ellenséges vonalak mögött, ahol nem számíthatnak támogatásra. És megbízható társakra sem számíthatnak, csakis idegenekre. A helyzet tovább romlik, amikor Darman, az osztag robbantási szakértője a leszállás alatt elszakad a társaitól. Noha összetalálkozik egy Jedi padavannal, nem sokáig tartja szerencsésnek magát, mert kiderül, hogy a fiatal lány teljesen tapasztalatlan.
A klónkommandósokra és a Jedire hosszú, veszedelmes utazás vár, ellenséges területen,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Szukits, Szeged, 2013
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972822 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Fi Skirata (RC-8015) · Atin Skirata (RC-3222) · Darman Skirata (RC-1136) · Etain Tur-Mukan · Niner Skirata (RC-1309) · Bardan Jusik · Ki-Adi-Mundi


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

Kizi>!
Karen Traviss: Tűzharc

Már nagyon vártam, hogy olvashassam ezt a könyvet. off
A klón-téma már az animációs sorozat alatt is nagyon tetszett.
Ez a könyv ugyan nem ütött akkorát, mint vártam, de egyértelműen tetszett.
A szemszögkarakterek mindegyike érdekes volt.
Kommandósokról eddig nem tudtam semmit, most pedig kettejük fejébe is beleláthattam. Külön pont a könyvnek Etain miatt, aki végre nem egy nagyhatalmú, hanem kissé esetlen jedi. Közben pedig az „ellenség” is megjelent, aki szintén szimpatikus volt.
Néhány lényre rá kellett keresnem, de egy kis spoilerbe is sikerült belefutnom, úgyhogy ezt majd próbálom kerülni a többi kötetnél.
Összességében jó kezdés volt.

Razor P>!
Karen Traviss: Tűzharc

Bár a Star Wars II. részében jelentős szereplőként megjelentek a klónkatonák, a két film és a Klónháborút feldolgozó további anyagok többnyire ágyútöltelékként kezelték őket, a fókusz továbbra is inkább a Jediken volt, néhány kivételt leszámítva. Ezen változtatott a Repulic Commando sorozat, ahol végre a klónok szemszögéből láthatjuk (vagy a játék esetében tapasztalhatjuk) a háború eseményeit.
A főszerepet játszó Omega-osztag mind a négy tagja egyedüli túlélő az előző osztagából, így miközben megismerik egymást, az olvasó is jobban megismeri őket, valamint elég jó bepillantást adnak a klónok kiképzésésbe. A mellettük főszerepet játszó Etain padawan is jól sikerült karakter, a vívódása és jellemfejlődése jól átjön. A kötet nagy ellenfeléül szolgáló Ghez Hokan-t viszont nem éreztem teljesen kihasználtnak, vele kapcsolatban volt némi hiányérzetem.
Maga a történet jó volt, bár az indulást kissé lassúnak éreztem, de az egyes akciók ezen is segítettek, a könyv vége meg természetesen felpörgött, ahogy az egy ilyen típusú sztorinál várható volt.

>!
Szukits, Szeged, 2013
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972822 · Fordította: Szente Mihály
ftamas>!
Karen Traviss: Tűzharc

Karen Traviss története az első, ahol a rohamosztagosokat többnek lehet tekinteni egy gyilkológépnél. Ez a rész ötletes és az külön tetszett, hogy egy Jedi milyennek látja őket.
Persze ettől még ez nem lesz egy kiemelkedő könyv és történet, viszont nem is a leggyengébb.

_Numb_>!
Karen Traviss: Tűzharc

Ez a könyv olyan, mint egy savanyú cukor, amit lyukas foggal szopogat el az ember és az elején még egy sérülés is van benne, ami megdörzsöli a nyelvet.
A savanyúság itt a szenvedést jelképezi. Talán azoknak, akik soha életükben nem találkoztak a Star Wars előzmény történetekke -l gondolok itt konkrétan a klónokra – és vagy sosem gondoltak bele egy pillanatra sem az előzmény trilógiába, na azoknak, volt ez a könyv első 75-80% teljes vonaglás és depresszió és fájdalom. Mert bizony így megy ez a legelején és nagyon sok oldalon át. Nekem viszont túl volt tolva ez a hangulat. Rossz volt nekik? Eléggé, a kaminoiak „nevelték fel” őket, akiknél gyakorlatilag ismeretlen az emberség fogalom. Viszont jobb lett-e attól a könyv, hogy ezt oldalakon keresztül az arcomba nyomták? Nem. Ha a filmet nézi az ember is rájön, hogy ezek a srácok biz nem ezt érdemelték, de nekünk attól nem lesz jobb ha agonizálunk rajta, meg nekik se.
Ahogy az olvasási időmből is látszik nem bírtam átküzdeni magamon a savanyú részeken, hogy nagy nehezen kibányásszam azt a kis édes részt. Most viszont megtaláltam és örültem neki, mert míg én kiélveztem ezt a pár rövid pillanatot, addig a karakterek megtalálták a töküket. És használni is tudták, és jól állt nekik!
Azonban ekkor jött a fogfájás, az utolsó pár oldal, ami a ez-nem-volt-annyira-rossz-de-édes-istenem-nem-érte-meg-ezt-a-fájdalmat hatást eredményezte. Szomorúság, csalódottság, de ennyi angst után nagyon kevés reakciót váltott ki belőlem.
Ja, és a lyuk, ami valószínű csak nekem lyuk, de akkora, hogy sikerült majdnem könnyesre röhögni magam. Ezek a srácok nem fehérek, sosem voltak fehérek és nem is lesznek. Ez az idézet viszont így: spoiler Kivágta a biztosítékot, tuti csak nálam (túl sok volt a twilight a médiából), de nálam annyira, hogy a vergődésből is kizökkentett és utána sem sikerült visszakapaszkodnom.
Pedig imádok minden történetet, ami klónos, csak ezt nem sikerült megszeretnem, még kedvelni sem kedvelem, szóval maradjunk inkább csak barátok.

lustica P>!
Karen Traviss: Tűzharc

Visszavonom az első mondatom: a könyv igenis TETSZETT! miután maga az alaptéma nem mozgatott annyira meg, Hónapok óta rakosgattam, aztán most nekiálltam. Túljutottam az első 50 oldalon, már nem volt megállás. :)

4 hozzászólás
Ebe_Endocott>!
Karen Traviss: Tűzharc

Nagyon jó könyv volt, látszik, hogy mennyire képben van a katonáskodással kapcsolatban a szerző, minden elejtett kis szösszenetből, módszerből erződik a kipróbált gyakorlati hasznosság. A történet is tetszett, habár nem volt túlbonyolítva, de voltak benne elejtett, elgondolkodtató, darkos dolgok, amik szépen árnyalták a képet. spoiler
Kicsit hiányoltam a több helyszínt vagy történetszálat, ezért a fél csillag, de a sorozat vaskosabb köteteiben már valószínűleg ezekre is sor kerül.
Illetve egy kritika a kiadás kapcsán: elég bosszantó volt a rengeteg nyomdahiba, 3 helyen pedig másik klón neve lett használva, nem azé, akiről valóban szó volt, ez eléggé megakasztja az embert, mire kibogarássza, még ha tökegyformák is.

Szencsike P>!
Karen Traviss: Tűzharc

A Klónok Háborúja sorozat hozta meg ismét a kedvemet az SW világához, és nagyon megörültem, mikor láttam, hogy a Klónokról is van könyvsorozat. Kezdésnek is nagyon jó volt, izgalmas, érdekes, és remek főszereplőket ismerhettünk meg.

Llorente>!
Karen Traviss: Tűzharc

Ebbe a könyvbe akkor kezdtem bele, miután egy egyetemi előadáson arról beszélt a tanárom, hogy ismeretlen kvantumállapotot miért nem lehet klónozni. Akkor valamiért ott ragadt a fejembe a klónozás szó, és emiatt elkezdtem jobban megismerkedni a Klón Háborúval. Tetszett a történet, négy klón kommandós, akik a saját osztaguk egyetlen túlélőiként összeverődnek. Meg volt köztük a konfliktus és a belső surlódások, de a végére elég jól összeszoknak. Továbbá kiegészülnek egy viszonylag képzetlen Jedi padavannal, és utána jöhetett a küldetés végrehajtása.

kissakos I>!
Karen Traviss: Tűzharc

Talàn a Csillagok Hàborújàban jelent meg először említés a klònhàborúkròl. Aztàn hosszú évek múlva meg is elevenedett előttünk a nagy hàború. A klònkatonàk olyan jòl sikerültek, hogy a rajongòk azonnal szívükbe zàrtàk őket. A későbbiekben Rex, Cody és màs nevesített klònok kikerülhetetlen mellékszereplők lettek a főhősök mellett. A LucasArts még egy klònkatonàs FPs t is piacra dobott Republic Commando néven. Ennek a könyvbéli története ez a sorozat, melynek első része önmagàban nem annyira erős, de nagyon jò alaphangulatot teremt és alapos hàtteret biztosít a karaktereknek.

Tindalos>!
Karen Traviss: Tűzharc

Gyenge mint (majdnem) minden SW könyv az utóbbi években. :(


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Három dolognak sosem szabad hinni: az időjárás-jelentésnek, a kantin étlapjának és a hírszerzésnek.

268. oldal, Tizenötödik fejezet

Szelén >!

Van bennük valami mélyen megindító. Úgy néznek ki, mint a katonák. Úgy harcolnak, mint a katonák. Általában még úgy is beszélnek, mint a katonák. Megvan bennük a harcosok minden kiváló vonása. De emögött nincs semmi. Sem szeretet, sem család, sem derűs emlékek, amelyek az igazi életből származnak. Amikor elveszítünk egy ilyen embert, jobban megsiratom, mint az átlagos katonát, aki teljes és normális életet élt.

Ki-Adi-Mundi Jedi tábornok

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ki-Adi-Mundi · klón katonák
Razor P>!

– Darman, Atin, meg tudjátok határozni, hogy hol vagytok? – kérdezte kissé aggodalmasan.
– Egy fekete és büdös lyukban – felelte Atin –, és egy félig eszméletlen nőt vonszolok magam mögött…
– Ez úgy hangzik, mintha ingyen sört mérnének a sarki kocsmában – állapította meg Niner, holott még nem járt semmiféle szórakozóhelyen, és szinte biztosra vette, hogy soha nem is fog.

305. oldal, Tizennyolcadik fejezet

Razor P>!

– Mi lenne, ha visszamennétek a másik faltörőért, és megpróbálnátok szétfeszíteni az ajtót?
– Mindenképpen szükségetek van ránk?
– Megpróbáljuk kivinni Uthant a csatornán át. Ha nem megy, ez a D-terv.
– Fel a fejjel, fiúk, még mindig ott vannak a tervek E-től Z-ig! – szólt közbe jókedvűen Fi.
– Egy szép napon, Fi, okvetlenül nyakon váglak! – válaszolta Darman.

296. oldal, Tizenhetedik fejezet

Razor P>!

– Omega hívja Majesticet, vétel! Mi a helyzet odafent? Mit csinál az ellenséges hajó?
– Oldalazva sodródik, és füstöl egy kicsit – közölte jól hallhatóan az ügyeletes tiszt.
– Maguk sem unatkoztak… – állapította meg Niner.

306. oldal, Tizennyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Niner Skirata (RC-1309)
Kizi>!

A szétszóratva élő maroknyi mandalori kivétel nélkül büszke volt Fettre. Noha pénzért harcolt, ő volt a legjobb.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jango Fett
Kizi>!

Nem félt mástól, mint a kaminói technikusoktól, és amikor végrehajtotta az utasításaikat, egészen mást érzett, mint amikor egy Jedi adott neki parancsot.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Niner Skirata (RC-1309)
Kizi>!

Ráadásul, itt még a gyerekek bőrét is sötétbarnára és durvára cserzette a nap, a szél és az eső; Darman teljesen egészségesnek tűnt, és a bőre hófehérben játszott.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darman Skirata (RC-1136)
1 hozzászólás
Szelén >!

A kommandós fegyelmezettségét semmi sem kezdhette ki. Etain úgy érezte, az elmúlt néhány napban többet tanult tőle, mint Fulliertől összesen. A halálos veszély pillanataiban gyorsabban és alaposabban tanulta meg a leckéket, mint békés körülmények között.
Etain azt is tudta, hogy kettejük közt olyan kötelék alakult ki, amely sok fájdalmat fog okozni neki a következő évek során. Talán még az is jobb lett volna, ha beleszeretnek egymásba. Egy teljesen másfajta kötődés teremtődött kettejük között – a közösen átélt megrázkódtatások teremtették. Fulier mester azt mondta, hogy a szerelem idővel elmúlik, de Etain tudta, hogy ez sosem fog elmúlni, mert a történelmet nem lehet megváltoztatni.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darman Skirata (RC-1136) · Etain Tur-Mukan
Szelén >!

Skirata őrmester „sétának” nevezte azt, amikor egy katona tíz kilométer per órás iramban haladt huszonöt kilós felszereléssel a hátán. „Ez a közönséges katonáknak való – szokta mondogatni, olyan hangsúllyal, mintha a természetes úton születetteket nem tartotta volna emberi lényeknek. – Ti kommandósok vagytok. Jobban kell teljesítenetek, mert jobbak vagytok.”

58. oldal


A sorozat következő kötete

Star Wars: Republic Commando sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Abnett: Mindhalálig
Dan Abnett: Légió
Chris Roberson: A háború hajnala II.
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
Alastair Reynolds: Jelenések tere
Dan Abnett: Én vagyok a Mészáros
Alastair Reynolds: Napok háza
Peter F. Hamilton: A földre hullt sárkány I-II.
John Brunner: A kozmosz hiénái
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja