Színvallás (Republic Commando 3.) 30 csillagozás

Karen Traviss: Színvallás

Mialatt a Klónháború megfékezhetetlenül tombol, a Köztársaság legfélelmetesebb harcosai szembekerülnek a szörnyű igazsággal: nem csak a szeparatisták az ellenségeik – és nem is ők a legrosszabbak.
A Nagy Hadsereg katonái elszántan küzdenek, hogy szétzúzzák a szeparatistákat, és az elit klónkommandósok is döntő fontosságú küldetéseket hajtanak végre. Ám eközben a Köztársaságra a vereség rémének sötét árnyéka borul és az Omega-osztag tagjai megdöbbentő felfedezést tesznek, aminek hatására eddig megingathatatlan hűségük is megrendül…
Az ellenségeket és a barátokat elválasztó határok egyre elmosódottabbak. Egyes polgárok – civilek, őrmesterek, és Jedik – új ellenséggel találják szemben magukat: a szívükben és az elméjükben ébredező kételyekkel. Az igazság tünékeny, folyton változó illúzió csupán, és hamarosan kiderül, hogy kit hová húz a szíve…

>!
Szukits, Szeged, 2013
554 oldal · ISBN: 9789634973010 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Fi Skirata (RC-8015) · A'den őrmester (N-12) · Arligan Zey · Atin Skirata (RC-3222) · Bardan Jusik · Darman Skirata (RC-1136) · Etain Tur-Mukan · Kal Skirata őrmester · Mereel hadnagy (N-7) · Niner Skirata (RC-1309) · Ordo százados (N-11) · Walon Vau őrmester


Kedvencelte 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Trillian26
Karen Traviss: Színvallás

Nem volt olyan akciódús, mint az előző kötetetek, inkább azon volt a hangsúly, hogy a főszereplők és néhány politikus, illetve jedi kezd ráébredni a klónok helyzetére. De így is izgalmas történetet olvastam. A Delta- és Omega-osztag most egy picivel kevesebbet szerepelt, inkább Skirata, Vau és a nullások történetszálát ismerhettük meg. Jusik döntésén nem lepődtem meg, már várható volt. Kíváncsi vagyok Skirata erődjébe hányan jutnak majd el, és mikor áll majd készen Darman hogy megtudja az igazságot. Lassan el is kezdem a következő részt.

>!
Somogyip
Karen Traviss: Színvallás

A történet mozgalmas, párhuzamosan több szálon fut, kapunk benne akciót, illetve a létezés és a háború értelmét feszegető kérdéseket. Szinte mindenki felbukkan az előző részben megismert csapatból, illetve újabb karakterekkel bővül a létszám.

>!
Hippoforaccus P
Karen Traviss: Színvallás

Egy sorozat harmadik részéhez képest elég jól sikerült könyv. Számomra kissé akciószegény, mégis isgalmas könyv. Így, hogy újraolvasom a sorozatot ezt a részt mondanám legalsónak a ranglistán, mégis elengedhetetlen a történethez.

>!
PAVideoStudio
Karen Traviss: Színvallás

Fantasztikus, nagyon drámai, izgalmas, kötelező darab.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/ADM942LU5cM

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Szukits, Szeged, 2013
554 oldal · ISBN: 9789634973010 · Fordította: Szente Mihály
>!
AriannS
Karen Traviss: Színvallás

Hát ez nem volt túl erős.

A karakterek még mindig jók, de a történet videójáték-szerű. Lineáris cselekmény, semmi fordulat. Remélem a következő része jó lesz, nagyon érződik rajta, hogy átmeneti rész volt.

>!
Csaba_Tóbi
Karen Traviss: Színvallás

Eloszor egy kis gerilla harc majd terrorelharítás, most pedig hajtovadaszat. Itt viszont most sokkal nagyobb a tét mint az előző részekben, mert felcsillan a remény hogy a klónok teljes életet elhetnenek ha sikerrel járnának ko sai kaminoi kutató elfogasaval. Mellesleg a klónok háborúja tovább dübörög nagy veszteségek árán. Ebbe is szép betekintést kapunk.
Ahogy halad a háború a kommandosaink egyre többször kerdojelezik meg a harcok szuksegesseget és egyre többször tesznek fel maguknak olyan kérdéseket amelyek szarmazasukkal, hova tartozasukkal és élet celjukkal kapcsolatos. Első sorban ezért tetszik nagyon ez a könyv sorozat, mert betekintést kapunk a klónok gondolkodásában és mindennapjaiba. A mandalori kultúráról pedig tovább bővülnek ismereteink. Felvetul a kérdés h mi is történik a klonokkal akik már nem képes harcolni a koztarsasagert.
Az előző részekhez képest lassubbnak érezni a cselekményt, engem mégis jobban megfogott mint az elozok. Kicsit atmenetnek érezhető, mint egy megalapozasa a következő résznek amiben mindenki tudja, hogy mi fog történni ami megbolygat minden történet szálat.

>!
A_S1M0N
Karen Traviss: Színvallás

Kevesebb akció, de nekem ezzel sem volt problémám.


Népszerű idézetek

>!
PAVideoStudio

Az egyik marit hirtelen odaszaladt a kondérhoz, belenézett, és a fejét felkapva megkérdezte:
– Ízlik?
Atin az imént odatérdelt a tűz melle, hogy szedjen magának még egy adagot, de most gyanútlanul felnézett. Az arcán a sebhely – az, amelyet Vautól kapott – vékony, fehér vonalnak látszott.
– Igen, nagyon finom – válaszolta.
– Az ükanyám! – rikkantotta a marit, és szinte ragyogott az örömtől. Furcsa volt látni, hogy egy gyík ugyanúgy mosolyog, mint egy ember, kivillantva apró, háromszögletű fogainak kettős sorát. – Boldog lesz!
A’den kissé előrébb csusszant ültében, és megpróbált közbeavatkozni:
– Atin…
De Atin már belelendült, és a jó viszony megalapozása érdekében igyekezett udvariasan viselkedni a helyiekkel.
– Szóval, ez az ő receptje alapján készült? – érdeklődött barátságosan.
– Atin… – mordult fel ismét A’den.
– Ez ő – közölte a marit a kondér tartalmára mutatva, azzal minden további nélkül elsietett.
[…]
– A kulturális sokszínűség csodás dolog – bölcselkedett Fi, holott eléggé sápadtnak tűnt. – És mit esznek desszertként?
[…]
– Azt azért sosem gondoltam, hogy egyszer kannibalizmusra vetemedünk – dörmögte aztán Niner.
– Ez nekünk nem kannibalizmus – vetette ellen A’den –, csak nekik.
– Ezt nyújtja neked a Nagy Hadsereg – szólalt meg Fi, és az arca kezdte visszanyerni az eredeti színét. – Járd be a
Galaxist, találkozz érdekes teremtményekkel, és… kóstold meg őket!

87-89. oldal, 2. fejezet - Színvallás (Szukits, 2013)

>!
Eszchan

– Nem kaphattunk volna legalább feketéket? – dohogott Fi. – Nem szívesen halnék meg össze nem illő öltözetben. A végén még megszólnak!

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fi Skirata (RC-8015)
>!
Saille P

66. parancs: Abban az esetben, ha a Jedi-tisztek a Köztársaság érdekeinek ellenében cselekszenek, és különleges, hiteles parancsot kapnak egyenesen a főparancsnoktól (főkancellártól), a Nagy Hadsereg tisztjei eltávolítják azon tiszteket, halálos erő alkalmazásával, és a Nagy Hadsereg parancsnoki teendőit továbbra is a főparancsnok (főkancellár) látja el, az új parancsnoki szervezet megteremtéséig.

A Köztársaság Nagy Hadseregének Vészhelyzeti Állandó Parancsaiból: A parancsnokság és a kinevezések rendje, 1-150 parancs

13 hozzászólás
>!
Saille P

Skirata hirtelen megtorpant, talpával megállította a labdát, és a fejét felkapva úgy nézett a deltásokra, mintha csak most venné észre őket.
– Copaani geroy? – kérdezte aztán mando nyelven.
Akartok játszani?
– Nem kösz – felelte Sev. – Még be kell fejeznem a hímzésemet. És ez egy kicsit durvának tűnik. Könnyen lesérülök.

Kapcsolódó szócikkek: Kal Skirata őrmester
>!
Saille P

Van valami, ami nagyon zavar, uram. Azt beszélik, Yoda mester Klón háborúnak nevezte a háborút, rögtön a geonosisi csata után. Az volt a legeslegelső ütközet. Miért így nevezte el a háborút, miért a klónokról, akik megvívják? Mondott már valaki olyant, hogy az Ötödik Flotta Háborúja, vagy pedig, hogy a Koréliai Baji Brigád Háborúja? Mit tud Yoda mester, amit mi nem tudunk?

Bardan Jusik tábornok, egy Arligan Zey tábornokkal folytatott, bizalmas beszélgetés során

Kapcsolódó szócikkek: Arligan Zey · Bardan Jusik · Yoda
>!
Somogyip

Skirata megcsóválta a fejét, és felmordult: – Idd meg, Walon, vagy úgy fogom felmelegíteni a beleidet, hogy ledugom a torkodon a sugárvetőmet, és meghúzom a billentyűt!
Vau köhögött, amivel finom permetet köpött Skirata arcába, aztán erőlködve megszólalt:
– Mindenkinek… elmondom… hogy milyen puhány chakaar lettél…
A jelekből ítélve a helyzetfelismerő képessége remekül működött. Semmi zagyválás. Skirata gondolatban lehúzott még egy tünetet az ellenőrizendő dolgok listájáról.
– Érzel valamilyen sérülést? – kérdezte.
– Semmit… te pocsékabbul nézel ki… mint én – felelte Vau.

Kapcsolódó szócikkek: Kal Skirata őrmester · Walon Vau őrmester
>!
Saille P

Hát, ez csodás – dünnyögte Vau, és mélyet sóhajtott. – A Jedik nem tudják, amit a kölyök tud, sem azt, amit Kal tud, és én sem tudom, de a kaminóiak sem, de Kal tudja, hogy ha a kaminóiak megtudnák, abból nagy baj lenne. Szép!

Kapcsolódó szócikkek: Kal Skirata őrmester · Walon Vau őrmester
>!
Saille P

Etain színes fényfoltoknak érzékelte maga körül az érzelmeket és jelenségeket: sárgának a félelmet, vörösnek a haragot, gyengülve villódzó világoskéknek a fogyatkozó életerőt, és még valamit, egy halvány, szürke árnyalatot, amit csakis gyermekinek tudott nevezni. Valami hasonlót tapasztalt, amikor első ízben érzékelte Darman közelségét.

Kapcsolódó szócikkek: Darman Skirata (RC-1136) · Etain Tur-Mukan
>!
Saille P

Windu mester, én ugyanúgy tisztelem a klón katonákat, mint bármelyik jedit, és néhány esetben talán jobban is. De klónok vagy sem, bizonyos távolságot kell tartanunk a katonáinktól. Secura tábornok túlságosan bizalmas viszonyba került Bly parancsnokkal, és mialatt örülök annak, hogy a hölgy ennyire a szívén viseli az emberei sorsát, ennek biztosan nem lesz jó vége.

Arligan Zey tábornok, a Különleges Erők igazgatója, Mace Windu mesternek egy beszélgetés alatt

Kapcsolódó szócikkek: Aayla Secura · Arligan Zey · Mace Windu
>!
Saille P

Ni su’cuyi, gar kyr’adyc, ni partayli, gar darasuum – suttogta rekedtes hangon Darman. A mandaloriak ezzel a rövid, szertartásos mondattal emlékeztek meg az eltávozottaktól. A gyászoló minden egyes napon idézte, és hozzáfűzte azok nevét, akiknek a halhatatlanná tétele mellett elkötelezte magát. Én élek, te meghaltál, én megemlékezem rólad, ezért örökkévaló vagy. Kal őrmester sokszor elmondta, hogy a mando’ade csak a lényeggel törődik, még spirituális ügyekben is.


A sorozat következő kötete

Republic Commando sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
John Scalzi: Szellemhadtest
John Scalzi: Az utolsó gyarmat
Joe Haldeman: Örök háború
Iain M. Banks: Fegyver a kézben
John Scalzi: Zoë története
William C. Dietz: Kárhozottak légiója
John Scalzi: A lázadás hangjai
Michael A. Stackpole: A vér szava